Brak između rođaka da ili ne?

ja ne odobravam te brakkove, bez obzira koje je koljeno u pitanju, geni su cudo i ne treba se sa tim igrati. Ja sam cula da je 3. koljeno najopasnije, tj. da se u tom slucaju najcesce bolesna djeca radjaju, poznajem 2 slucaja iz blize okoline, jedni su dobili cerke blizankinje, obje bolesne, zivjele su do 10. godine ne znam da li su imale 10 kg, i umrle su, a drugi slucaj, dva sina, njima su ljekari predvidjeli da nece zivjeti duze od 20 godina a sad imaju preko 30, al su totalno hendikepirani, ne hodaju, slabo pricaju, strasno.a i cula sam da je dobro da se ukrstaju ljudi razlicitih podrucja, vjerovatno zbog takvih stvari, jer dosta ljudi ni ne zna za nekoga ko im je u daljem srodstvu, a mogu se desiti takve stvari sa potomcima.

Ovo je izuzetno osetljiva tema i kod nas se ne govori o tome, kao da i ne postoji. Međutim, ovo je realnost i postoji. Procenat zastupljenosti ovakvih brakova je različit u različitim društvima, a kod nas nema zvaničnih podataka i to je obavijeno velom tajni (tabu tema).
Postoje neke društvene zajednice koje čak favorizuju brakove u srodstvu zbog ’’čiste krvi’’, međutim ovakav brakovi mogu imati negativne posledice.
Zašto nije dobar brak između rođaka?

Zavisi koliko je blizak rođak... nisam za to, čisto zbog potomstva...

Ja sam citao da se u brakovima koji su povezani ikakvim krvnim srodstvom ne znam tacno do koliko koljena unazad,da ne pricamo o rodjacima nego i mnogo dalje,neki supruznici cak i ne znaju da se povezani preko ko zna kojeg koljena,radjaju se djeca sa svakakvim hendikepima i anomalijama

Da narocito je tako u kraljevskim lozama. Sve go kreten do kretena:D

Ne, zbog sledeceg iz medicinskih razloga...o moralnom i duhovnom i da ne pricam...

"Incest (rodoskvrnuće) je spolni odnos između osoba u bliskom krvnom srodstvu. U svim civiliziranim sredinama formalno se incestom smatra spolno općenje između ljudi koji su krvno vezani do 5. koljena, te je isti zabranjen.

Incest sam po sebi nije uzrok lošem potomstvu, no djeca rođena iz takvog odnosa mogu imati negativne osobine zbog pribrajanja recesivnih štetnih gena koji su isti u oba roditelja. Stoga su kod incestne djece češća degenerativna oboljenja (sljepoća, gluhonijemost), idiotija (duboka mentalna retardacija), duševne bolesti i neke tjelesne anomalije (npr. prekomjerni prsti).

Incest je i danas vrlo čest među obiteljima monarha i plemića, bilo vladajućih, bilo svrgnutih. Bio je uzrok degenerativnih osobina rimskih careva, julijevaca i flavijevaca. Bilo ga je među domorocima Inka, na Havajima i starom Egiptu (kraljevske obitelji)."

Tačan medicinski podatak je sledeći: ako oba roditelja imaju neku osobinu (dobru ili lošu!), statistički će najmanje jedna četvrtina dece sigurno imati tu osobinu!
Šta znači statistički jedna četvrtina?
To ne znači da će od četvoro dece jedno imati tu osobinu! Od četvoro možda nema ni jedno a možda imaju sva.
Znači da će, ukoliko se posmatra veći uzorak (recimo cela jedna generacija) najmanje jedna četvrtina dece imati tu osobinu.
Takva se statistika, naravno, može proveriti samo u društvima gde su ti brakovi masovna pojava.

Back