Брак и породица, размишљамо ли о томе или смо (увек) сувише млади???

малена

Početnik
Poruka
30
Мислим да се данас шаље превише порука о томе да је брак парче папира. За мене је благослов. Искрено, мало ме брину ти покушаји рушења једне тако важне институције. Мислите ли да заиста постоје године које су "праве" за улазак у брак и да ли том негативном тренду треба стати на пут?

Bravoooo!!!!
Najzad prava tema.Svaka cast malena!!
Slazem se sa tobom.Koliko mogu da primetim u danasnje vreme je dosta poljuljana ta institucija (ako smem tako da je nazovem) braka i porodice.Porodica kao osnovna celija drustva je poljuljana i njena uloga je minimalizovana.A sto se tice "pravih" godina za brak...Pogledajmo nase bake i deke i barem se malo ugledajmo na njih po tom pitanju

Хвала на подршци! Значи на почетку сваког посла. "Видимо се" вечерас. Надам се одговорима.
За суштинске ствари се није ништа променило од постанка света, па нема потребе да гледамо само на баке и деке, већ само да мало размишљамо о суштини. Променило се много тога од бака и дека и, да се разумемо, нисам ја баш за то да се људи венчавају са 14,15,16, чисто због емотивне и сваке друге зрелости, али мислим да ми, генерално, пре бежимо од одговорности, него што нисмо заиста психо-физички спремни да се дамо некоме, односно да жртвујемо своје (себичне) прохтеве, зарад заједничких. Љубим вас.

малена:
Хвала на подршци! Значи на почетку сваког посла. "Видимо се" вечерас. Надам се одговорима.
За суштинске ствари се није ништа променило од постанка света, па нема потребе да гледамо само на баке и деке, већ само да мало размишљамо о суштини. Променило се много тога од бака и дека и, да се разумемо, нисам ја баш за то да се људи венчавају са 14,15,16, чисто због емотивне и сваке друге зрелости, али мислим да ми, генерално, пре бежимо од одговорности, него што нисмо заиста психо-физички спремни да се дамо некоме, односно да жртвујемо своје (себичне) прохтеве, зарад заједничких. Љубим вас.
Zarad neke "samostalnosti" "karijere" "zivota" i one vec izjandjale fore "prvo prodji malo pa se zeni" ljudi beze od braka.Slazem se da ne treba da se ugledamo na bake i deke po principu "copy/paste" ali mogu da nam posluze kao zdrav primer braka i porodice.Mnogi nisu psihofizicki spremni (vise psiho nego fizicki) da udju u brak i zasnuju porodice.Zalost je sto se danas veliki broj brakova sklapa zato sto je "ona zakevila" a ne zato sto su dvoje 101% odlucili da se uzmu i zasnuju porodicu.

nikolo_paganini:
Bravoooo!!!!
A sto se tice "pravih" godina za brak...Pogledajmo nase bake i deke i barem se malo ugledajmo na njih po tom pitanju

Pokojni deda mog drugara se sredinom prošlog veka na najbrutalniji mogući način otarasio žene (čini mi se sekirom). Čak je i robijao. A voleše se u početku...

hostelkv:
Pokojni deda mog drugara se sredinom prošlog veka na najbrutalniji mogući način otarasio žene (čini mi se sekirom). Čak je i robijao. A voleše se u početku...

Хостелски одговор!!!! Али добро сам се исмејала. Волеше се у почетку. Сјајно; обожавам аорист.
Шалу на страну, стварно мислиш да нема љубави, тј. да свака прође кад-тад или да се не треба угледати на "старе".
Или сам нешто погрешно схватила???

малена:
Хостелски одговор!!!! Али добро сам се исмејала. Волеше се у почетку. Сјајно; обожавам аорист.
Шалу на страну, стварно мислиш да нема љубави, тј. да свака прође кад-тад или да се не треба угледати на "старе".
Или сам нешто погрешно схватила???

Postoji samo jedna prava tragedija u životu žene - činjenica da je njena prava ljubav uvek njena prošlost i da je njen muž, neumitno, njena budućnost.

AAAAAAAhhhhhhh aorist!!!

hostelkv:
Postoji samo jedna prava tragedija u životu žene - činjenica da je njena prava ljubav uvek njena prošlost i da je njen muž, neumitno, njena budućnost.

AAAAAAAhhhhhhh aorist!!!

Питање је шта је љубав, а шта заљубљеност!!????
Неки кажу да нема љубави без брака и ја се потпуно слажем, а ево и зашто:
Љубав није само онај трептај и занос који нас носи у почетку или дуже или заувек (знам и такве примере), али који нас наводи и да када нам се учини да га баш и нема тренутно, окренемо се, без обавеза и одговорности и тражимо га на другом(им) месту(има). Љубав почиње онда када заједно превазилазимо све тешкоће, када то што нас је мноооого изнервирало нешто што је урадила друга особа не значи по аутоматизму да је остављамо, већ да наше смислене "жртве" и борбе имају један виши значај и стварају дубљи однос, односно јачају нашу љубав.
Дакле мој будући муж је моја вечност и само то желим и да буде, а они малобријни пре њега су прошлост, симпатичне догодовштине, прве заљубљености и амбиције, али никако и љубав, јер ништа иза тога није остало (осим сећања), а љубав ствара, а не руши.

Дакле мој будући муж је моја вечност и само то желим и да буде, а они малобријни пре њега су прошлост, симпатичне догодовштине, прве заљубљености и амбиције, али никако и љубав, јер ништа иза тога није остало (осим сећања), а љубав ствара, а не руши.

Who cares?
Jel si ti dosla da nam pricas o moralnim vrednostima mozda?
-.-

Idi pisi depresivnu teen poeziju.

Dawko Minic:
Who cares?
Jel si ti dosla da nam pricas o moralnim vrednostima mozda?
-.-

Idi pisi depresivnu teen poeziju.

Нисам толико уображена да бих икоме држала моралне или било какве придике, нити имам права на то.
Али ми сметају свакако коментари типа оног на који сам дала одговор. А требало би и Вама, ако имате праве мушкости или се задовољавате површином. Трудите се да будете љубав, а не нужно зло.

малена:
Али ми сметају свакако коментари типа оног на који сам дала одговор. А требало би и Вама, ако имате праве мушкости или се задовољавате површином. Трудите се да будете љубав, а не нужно зло.

Evo kompromisa-> Vi nama isterajte nužno zlo, a mi ćemo vam uterati dobro! :idea: Deal?!

hostelkv:
Evo kompromisa-> Vi nama isterajte nužno zlo, a mi ćemo vam uterati dobro! :idea: Deal?!

Безобразно! Вулгарно! И,мислим, непотребно простачење!
Откуда ти потреба да тако одговараш на цивилизовано скретање пажње?
Оно што сам ја покушала да откријем пријавивши се на овај форум јесте да ли култура дијалога заиста не постоји у нас и не свиђа ми се како тече то откривање.
Зар вам је страшно да без ниподаштавања прихватате туђа мишљења? Дакле, ја вас нисам вређала и нећу то чинити ни у будуће, без обзира на ваше "досетке".
Некултура и једноумље још једна је од тековина комунизма, па да ли их још увек желимо, немајући снаге да одбацимо ружне ствари које нам некада одговарају да се сакривамо иза њих????

малена:
Мислим да се данас шаље превише порука о томе да је брак парче папира. За мене је благослов. Искрено, мало ме брину ти покушаји рушења једне тако важне институције. Мислите ли да заиста постоје године које су "праве" за улазак у брак и да ли том негативном тренду треба стати на пут?

stati na put, nego šta!
oni će nama da ruše instituciju braka!
:lol:

ej bre, kakvi papiri, kakva ograničenja?
dokle ćemo da se zamajavamo sa tim stvarima?!

prvo, kod nas je sve manje brakova, a i ono malo brakova u većini slučajeva pukne u prvih par godina.
to znači samo jedno: nedovoljna zrelost za ulazak u brak i zajednički život (čast izuzecima, ima ih, ali su u manjini).
o natalitetu da i ne govorim.

Zodiac speaks…
Srbija je omogućila i kurti i murti da okusi akademski život i pobegne iz sredine u kojoj je rođena (kosovari i kosooki su ovog puta izuzeti) i u kojoj živi. X Kraljevčanki zapali iz Kv-a na sever (Bg, Ns, eventualno Kg), bežeći od malograđanštine, sklanjajući se iz učmale sredine. Svesne da (na stanju) nemaju dovoljno moždane mase da se jednog dana okite diplomom VI ili VII stepena, odlaze da se ne vrate!!! A onda kreće erotika…Par godina studiranja bez ikakvih rezultata i mazanja očiju nesrećnim roditeljima pale lampicu uzbune (ALERT ALERT!!!) i nešto hitno treba preduzeti ne bi li se ostalo na severu. Fax je već prežaljen, povratak u Kv misaona imenica(iako su matori obustavili finansiranje) naše sugrađanke brzinom svetlosti nalaze posao (najčešće se drže starog dobrog ajncera), a potom i sponzorčića (čitaj jebača), zajašu bure i ostatak života provedu u blagostanju. Ma pun mi je qrazz ovakvih kalaštura. Toliko je pun, da se bojim da jednog dana ne napravim jednu. Srbija me ubija!
Devojke, koje se poštenije ophode prema gradivu, roditeljima i gradu koji im je omogućio elementarno obrazovanje punopravno izuzimam iz priče.
O Kraljevčankama koje su sprcale 30 i kusur, žive u Kv-u i o svemu razmišljaju samo ne braku u nekoj od narednih epizoda.

малена:
Безобразно! Вулгарно! И,мислим, непотребно простачење!
Откуда ти потреба да тако одговараш на цивилизовано скретање пажње?
Оно што сам ја покушала да откријем пријавивши се на овај форум јесте да ли култура дијалога заиста не постоји у нас и не свиђа ми се како тече то откривање.
Зар вам је страшно да без ниподаштавања прихватате туђа мишљења? Дакле, ја вас нисам вређала и нећу то чинити ни у будуће, без обзира на ваше "досетке".
Некултура и једноумље још једна је од тековина комунизма, па да ли их још увек желимо, немајући снаге да одбацимо ружне ствари које нам некада одговарају да се сакривамо иза њих????

I očekuješ da ti repliciram?! Tebi, koja potpisuje lokaciju Bg-Kv?! :evil: U pravu si, jesam prost. Ali ne toliko... :-|

Woah!

hostelkv:
Zodiac speaks…
Srbija je omogućila i kurti i murti da okusi akademski život i pobegne iz sredine u kojoj je rođena (kosovari i kosooki su ovog puta izuzeti) i u kojoj živi. X Kraljevčanki zapali iz Kv-a na sever (Bg, Ns, eventualno Kg), bežeći od malograđanštine, sklanjajući se iz učmale sredine. Svesne da (na stanju) nemaju dovoljno moždane mase da se jednog dana diplomom VI ili VII stepena, odlaze da se ne vrate!!! A onda kreće erotika…Par godina studiranja bez ikakvih rezultata i mazanja očiju nesrećnim roditeljima pale lampicu uzbune (ALERT ALERT!!!) i nešto hitno treba preduzeti ne bi li se ostalo na severu. Fax je već prežaljen, povratak u Kv misaona imenica(iako su matori obustavili finansiranje) naše sugrađanke brzinom svetlosti nalaze posao (najčešće se drže starog dobrog ajncera), a potom i sponzorčića (čitaj jebača), zajašu bure i ostatak života provedu u blagostanju. Ma pun mi je qrazz ovakvih kalaštura. Toliko je pun, da se bojim da jednog dana ne napravim jednu. Srbija me ubija!
Devojke, koje se poštenije ophode prema gradivu, roditeljima i gradu koji im je omogućio elementarno obrazovanje punopravno izuzimam iz priče.
O Kraljevčankama koje su sprcale 30 i kusur, žive u Kv-u i o svemu razmišljaju samo ne braku u nekoj od narednih epizoda.

lepo rečeno, potpuno se slažem! :|

I očekuješ da ti repliciram?! Tebi, koja potpisuje lokaciju Bg-Kv?! :evil: U pravu si, jesam prost. Ali ne toliko... :-|

Па, молим вас, нисте ваљда толике локалпатриоте.
Ја се потписујем тако зато што тренутно живим, студирам и радим на тој релацији. (Имам мнооого мање од 30)
Морам признати да се слажем са већином ствари на које сте скренули пажљу, али зар не треба да се трудимо да променимо такве ствари. Немамо ништа од тога да бежимо од Србије (такве каква је), или брака или свега што нам се не свиђа због разноразних који су их унизили. Мада борба јесте тешка, напорна, можда и узалудна, али је борба.
Не знам, стварно, зашто ни не покушавате да разумете нешто од онога што кажем.

Utata:
stati na put, nego šta!
oni će nama da ruše instituciju braka!
:lol:
ej bre, kakvi papiri, kakva ograničenja?
dokle ćemo da se zamajavamo sa tim stvarima?!

Не мислиш ли да то није ослобађање већ заробљавање у ситуације за које не сносимо одговорност,јер нас ништа не везује и онда како се коме свиди тако и ради , а то води анархији и уништењу и свог и других живота( повезано са падом наталитета)

prvo, kod nas je sve manje brakova, a i ono malo brakova u većini slučajeva pukne u prvih par godina.
to znači samo jedno: nedovoljna zrelost za ulazak u brak i zajednički život (čast izuzecima, ima ih, ali su u manjini).
o natalitetu da i ne govorim.

Потпуно се слажем и та ситуација је повезана са коментаром Паганинија да људи улазе у брак зато што је она у другом стању, али и то је боље него прекид трудноће, односно живота, што чему год да даље води бар је сношење одговорности за сопствене поступке. Поздрав

малена:

Па, молим вас, нисте ваљда толике локалпатриоте.
Ја се потписујем тако зато што тренутно живим, студирам и радим на тој релацији. (Имам мнооого мање од 30)
Морам признати да се слажем са већином ствари на које сте скренули пажљу, али зар не треба да се трудимо да променимо такве ствари. Немамо ништа од тога да бежимо од Србије (такве каква је), или брака или свега што нам се не свиђа због разноразних који су их унизили. Мада борба јесте тешка, напорна, можда и узалудна, али је борба.
Не знам, стварно, зашто ни не покушавате да разумете нешто од онога што кажем.

e pa, videću šta ćeš da misliš kad završiš studije: da li ćeš da se vratiš u kraljevo ili ćeš da nastaviš da živiš i radiš u nekom drugom gradu, beogradu možda.
hostelkv je bio potpuno u pravu što se tiče ocene trenutnog stanja kod nas.

kakve su to salonske priče o borbi?

малена:

u srbiji više nema pravih boraca za slobodu življenja, mišljenja, čega god!
svi koji su mogli, otišli su!!!
kakva crna borba?!
u srbiji trenutno žive saučesnici totalitarnog režima.
misliš li da je njima do borbe?!
čoveče, ti ljudi su siromašni, poniženi i gladni.
ne podsmevaj se revoluciji.

малена:
Дакле мој будући муж је моја вечност и само то желим и да буде.
8-) Мммммммммммммм!!!!!Ово ћу му рећи :)

Е сад шалу на страну.Претерали сте га.Од овако лепе теме направисте полигон за вређање!
Брак је света ствар.Зао ми је што видим да га неки банализују.Мада сви сте у нечему у праву!
Брак је врхунац,круна,циљ једне везе,једне љубави а не нужно зло.Када бих могао увео бих порез свима који су спрцали по тридесет година а нису се поженили и поудавали.
Мислим да опет све потиче из породице као основне ђелије друштва.
Брак и породица нису исто.Брак подразумева двоје људи (супружнике) док породица подразумева групу људи.Социолози би рекли да комплетан брак подразумева друштвену легитимацију сексуалних односа и заједнички живот из којих ће се изродити деца.Али ја мислим да је брак много више.Брак је света веза мушкарца и жене.

Неко рече да је брак " Institucija gde se zena zadovolji time sto je 'ulovila muskarca', zapusti se, ne vodi racuna o izgledu i ni o cemu drugom osim o kucnim poslovima, a muskarac juri sve zene okolo? Нажалост у праву си.То је туга и жалост и сурова реалност у Србији а богме и шире.Али у 90% случајева није жена за то крива већ муж који у својој жени тражи замену за маму и који је итд........Могао бих о томе да пишем до сутра!
А и жене су криве за то.Да ли из неке скромности,да ли из понизности,да ли из "љубави" , да ли из глупости,да ли је то генетски али углавном мужеви убију у њима ону лепоту и онај сјај у очима које су донеле са собом у мираз.А оне им то дозволе...Ретко је видети жену у данашњој Србији да је у браку "процветала" и узнапредовала.Мада како у браку мужеви малтретирају жене тако богме има и жена које малтретирају мужеве :)

Back