Bradaš: Srbija evropski rekorder po procentu zaposlenih koji su na minimalcu

Mene zanima koji procenat od tih ljudi koji rade za najmizerniji minimalac veruje u price o ekonomskom tigru, rastu bdp-a, gdp-a, prosecnoj plati od 600 evra, o tome kako se gradi kao nigde u Evropi i ostalim nebulozama?

Ja od firme gde radim dobijam mailove gde se pominju uspesi i napredak firme i taj napredak mi se ne odrazava na platu, ali firma je privatna, ne mogu da glasam ni za gazdu ni protiv njega, kao ni za ljude koje je on postavio na celo firme, a u proseku stojimo odlicno: gazda je "tezak" preko 2 miljarde funti, a zaposlenih neka bude 400 (ima sigurno manje, mozda i upola).
Kad podelimo 2 milijarde na nas 400, "teski" smo po 5 miliona funti u proseku, a ja sam neizmerno srecan jer znam da je taj prosek bio 4 miliona pre samo dve godine.

Wer von der Sozialhilfe lebt, bekommt als Einzelperson je nach Kanton einen Grundbedarf von 986 Franken pro Monat.

U prevodu : Pojedinci koji žive od socijalne pomoći primaju osnovnu potrebu od 986 franaka mjesečno, ovisno o kantonu.
Placen mu je stan, za jednu osobu najmanje mora bit 45m kvadratnih, svaka daljna osoba +15 kvadrata, placeno bolesnicko osiguranje, mjesecna karta za bus ili vlak, + 50 franaka mjesecno za odjecu i obucu !
986 franka, to je nesto oko 850 evra.............dosta malo za CH u odnosu na komsiluk. A jel to u Cirihu il u Luganu?

986 franka, to je nesto oko 850 evra.............dosta malo za CH u odnosu na komsiluk. A jel to u Cirihu il u Luganu?
986Fr. je po clanu domacinstva, sve ostalo je placeno. Stan, struja, tv, telefon fiksni,bolesnicko osiguranje,javni prevoz ( mjesecna ).
Daklem 986 franaka je mu za hranu i pice, ako su bracni par onda imaju 1972 fr. to je kao neki prosjek, koji se kad tad mora vratit do zadnje rape .

986Fr. je po clanu domacinstva, sve ostalo je placeno. Stan, struja, tv, telefon fiksni,bolesnicko osiguranje,javni prevoz ( mjesecna ).
Daklem 986 franaka je mu za hranu i pice, ako su bracni par onda imaju 1972 fr. to je kao neki prosjek, koji se kad tad mora vratit do zadnje rape .
Ovo gore nekad bilo, po novome je ovako :
Pojedinci koji žive od socijalne skrbi primaju osnovnu potrebu od 986 franaka mjesečno, ovisno o kantonu. To mora biti dovoljno za hranu, odjeću, kućanske poslove, osobnu higijenu, promet i komunikaciju. Najamnina, zdravstveno osiguranje i zdravstveni troškovi pokrivaju se zasebno.

Za umirovljenike s dodatnim naknadama pretpostavlja se opći životni zahtjev od 1621 franak.

Tražitelji azila primaju 290 CHF mjesečno ako žive u centru. Inače, ovisno o kantonu, oko 485 franaka mjesečno.

Za usporedbu: Prosječna plaća u Švicarskoj iznosi oko 6500 franaka bruto mjesečno.

Back