Bračna obaveza

Ne mogu da kažem iz iskustva jer nisam imala brak, ali mene odbija pomisao da sam pred državom ili čak i crkvom nešto obećala... više na to gledam da sam obećala sebi i tom nekom da ću dati sve od sebe da budem sa njim i u dobru i u zlu... dok može i dok ima smisla.
To da smo mi zajedno tj u braku ne znači da smo obavezni jedno drugome da se dajemo sexualno kada to onaj drugi hoće, mada moram reći da bi zbog ljubavi to i uradila, a ne zbog neke obaveze...

Tako da je moj odgovor da ne gledam kao na obavezu prema drugome ili čak državi. Ako imam ikakvu obavezu to je onda pred sobom, da budem dosledna svojoj ljubavi i svom izboru.
Postoji i druga strana medalje, koja uvek ide uz ovu priču o obavezi - a to su prava.
Formalno pravno je vanbračna zajednica ravnopravna bračnoj, ali podleže dokazivanju, dok ti venčani papir automatski obezbeđuje prava. Ta prava deluju nebitnim dok je sve u redu, ali kad jedno od supružnika razboli, ili ne daj bože umre, onda papir postaje i te kako bitan. Pravo na nasledstvo, penziju... Pravo odluke o isključivanju sa aparata...

U POTPUNOSTI SE SLAŽEM. Brak nije logor pa da moraš.
Pa nije, i niko nije rekao da moras uvek ako ti nije do toga.
Ali zamisli da udjes u vezu ili brak sa nekim sa kim nemas nameru da imas seks?
Zasto uopste i ulazis u zajednicu u kojoj ce vam seks biti neko moranje i ako ce ga biti 2 puta godisnje.
Kao cimeri.
Nigde nije pod moranje ni da skuvas ni da ocistis pa ces nekada i to uraditi, nekada preskociti, ali vecinski ce to biti uradjeno jer necete ziveti strokavi i gladni

Šta vi podrazumevate bračnom obavezom i da li je to zaista obaveza u smislu moranja ili se samo tako kaže za određene segmente u braku?
ja cu ti odgovoriti digresijom a to je sve suprotno braku i zove se razvod :lol:

zene iako su nekad imale ogromna ispunjena ljubavlju srceta i usle u brak, a ne dupeta, postaju najgori fasisti kada dodje do razvoda, deca im u toj fazi sluze kao najlakse oruzje za prepucavanje sa onim sto vise ne gleda u to njino sada ladno srce vec samo u neko drugo mladje dupe.... dok se deca ne dozovu pameti a to je obicno u adolscenstvu i shvate naprecac da su u tom ogavnom ratu sta je bila cija obaveza, bila tesko izmanipulisana... jer ocevi retko kad manipulisu decom.

a sto rece persa, brak jeste divna stvar ali dok je sve kako treba... sve je kako treba neko vreme i tu prestaje pitanje obaveza vec se sve radi na drugarskoj i dobrovoljnoj bazi.

dok traje. a ne traje dugo. kada brak postane sam po sebi obaveza, onda je gotov. i supruznici su gotovi. i ljubav je gotova. i mrznja se useli u sad njihova nova srca koja nikad ne mogu vise biti onako puna topline kao nekad, jer postaju ogorcena.

i opet... kako nekome da prepricam kakva je supa od kornjace ako je nije jeo?

Deco ne mogu iskljucivo instant odgovori.
Nije samo jupi pakuj se idemo na more, planinu gde god....

Obaveza je da se zajedno u svom mikrokosmosu, ZAJDENO, borite za neke ciljeve koje imate i da ulepsate (ako mozete) jedno drugome vreme provedeno na planeti Zemlji.

Zajedno mozete biti i ako ste u braku, razvedeni, u svadji, rastavljeni....

Back