Braća

Još jedan iz sela

Poznat
Banovan
Poruka
7.335
Imao sam neke rođake, mnogo matori ljudi, rođena braća, a nisu reč progovorili zadnjih 40 godina.
Dolazili su kod nas na slavu i tako svo vreme ignorisali jedan drugoga.
Bio sam tada još sasvim mlai, i nisam znao zašto ljudi ćute.
Pitao sam.

"Žene! Žene i' posvađale! Žene..." To je bio odgovor.

Zvučalo mi je neverovatno, bilo mi je tužno.
Kasnije sam pomislio da novac može da posvađa braću, pa me interesuje kako žene gledaju na sledeći problem:

Da li ste bili u situaciji da vaš muž želi da pomogne svom bratu, recimo da kupi stan, ili ulaže u porodičnu kuću u kojoj je živeo... ili nešto slično. Dakle, deo novca koji on zarađuje se odliva iz vaše kuće.

Kako ste gledali na to, kako ste reagovali, koliko je i kada je to postalo seme razdora?
Možda znate slučaj iz okruženja?

Imao sam neke rođake, mnogo matori ljudi, rođena braća, a nisu reč progovorili zadnjih 40 godina.
Pitao sam.

Kasnije sam pomislio da novac može da posvađa braću, pa me interesuje kako žene gledaju na sledeći problem:

Da li ste bili u situaciji da vaš muž želi da pomogne svom bratu, recimo da kupi stan, ili ulaže u porodičnu kuću u kojoj je živeo... ili nešto slično. Dakle, deo novca koji on zarađuje se odliva iz vaše kuće.

Kako ste gledali na to, kako ste reagovali, koliko je i kada je to postalo seme razdora?

Kao da ne znaš da žena svuda menja situaciju bilo ovako i onako. :zcepanje:

XXXXYYY...postoji takvih slučajeva....skoro sam čula za jednu u porodici.....razumem brata, a i njegovu ženu...ona se protivi da se njenom deveru( muževljevom bratu), pomogne u lečenju zavisnosti od kocke, a on je želeo da pomogne svom rođenom bratu, pa ko će, ako ne on.....umalo da dođe do razvoda....srećom nije...šta je posle bilo nemam pojma, nije mi se dalo da dalje ispitujem...

ljudima iz stare porodice treba pomoći ali ne treba smetnuti s uma da si formirao novu porodicu, novo domaćinstvo sa tom svojom ženom....
ja bih, da nisam samac, radio na granicama, jasno bi se znalo da ja i žena činimo novu porodicu, mi smo zasebna država sada i to je prioritet....
ne mogu želje mog brata, da ga imam, dovoditi do stagnacije moje nove porodice. tipa ženo nećemo kupiti tv, moram bratu da dam da postavi laminat....

Inace teme nema veze sa zenama..sta, kao muskarcima bi bilo skroz kul da njihova zena daje pare svojoj sestri da kupi ovo ili ono, a njima fali recimo za nesto drugo..glupost
Ovo mi bas zvuci kao ono babe po selu sto pricaju..zene zene posvadjale..tacno ta prica

Sve zavisi o čemu je tačno reč, nije uvek žena kriva.

Nije isto reći "ženo, zaboravi na pare, moram da dam bratu, njegova navikla da se švrćka pa mu preti razvodom"
i "ženo, ajd malo samo da se stegnemo i da ne trošimo pare na gluposti, brat mi je bolestan pa ne može da se skrpi za lečenje".

Ova prva ako se pobuni, buni se sa pravom, ako pristane, onda je ćurka :mrgreen:
Ova druga obično kaže ajde, ali ima i rospija koje će reći "nisi mu ti kriv što se razboleo" :mrgreen:
takvu bi trebalo zaklati i pritom uživati, zakopati i onda dati bratu pare

Pitao sam.

Da moja sestra hoće da kupi stan i da ja treba da dam pare... ako imam dala bih... A kontam da se neću udati za nekoga koga smatram strancem, tako da ne bih mogla ni njemu da kažem da ne da... E sad... sve je ovo šta bi bilo kad bi bilo....

Pitao sam.

Много је таквих случајева...ја не причам са тетком...не причам и са још пола фамилије....схватио сам да ми је боље тако него да се фолирамо и глумимо неку лажну финоћу....
Боље не причати,него правити се да је све у реду...

Pitao sam.

Aoo, dje me nadje, u rak ranu me tace :)
Moj muz i njegov brat ne razgovaraju...i bas je tako: "zene, zene...". Mada ja tvrdim, al' ne bih naglas rekla, da su zene samo uoblicile problem koji je tu oduvek: rivalstvo, inferiornost, zavist i pitanje "zasto je on bolji od mene?"
Mi smo za njegovu porodicu davali i sakom i kapom, da vam pricam verovali ne biste...poslednje sto je bilo je da je jetrva izbacila svekrvu iz kuce pa smo digli kredit i napravili montaznu kucu na nasoj zemlji... Seli, razgovarali, razmislili...hocemo li ih dovesti kod nas ili resiti to pitanje za sva vremena?
Tuzno je to, i gorak ukus ostavlja...prve komsije su nam..jetrva hoce da poludi sto nam je kuca na sprat, sto imam auto, sto se feniram kod frizera...dok ne cujete tako nesto mislite da to ne postoji :)
Bice da je istinita ona stara "ako nemas neprijatelja rodice ti ga majka".

cini mi se da je ovo mnogo siroka tema. odnosi u porodici, bracni odnosi, novac...
prvo sto se svadje tice: niko te ne moze posvadjati sa nekim, ako i sam ne zelis da se posvadjas. za svadju su potrebne min. dve osobe.
porodica
"sve srecne porodice lice jedna na drugu, a svaka nesrecna - nesrecna je na svoj nacin", verujem da je ovaj citat svima poznat, a i tacan.
i na kraju, bracni odnosi su uglavnom skup raznih dogovora (a cesto i kompromisa) pa se ljudi uglavnom trude da se spoje sa osobom sa kojom se mogu dogovarati.

evo i malo smeha na racun teme...
imam puno tetki od kojih dve rodjene sestre ne razgovaraju medjusobno. kod mene na slavu hoce da dodju obe, ali ne zele da se sretnu. tako jednu tetku pozovemo na rucak a drugu na veceru. kako slava traje celi dan, dolazilo i odlazilo puno gostiju, vec poodmakao rucak i u neko doba jedan od gostiju pita za tetku koja treba da dodje na veceru. moja cerkica, koja naravno nema pojma o svadji ali vidi da jedni odlaze drugi dolaze, kaze: "doci ce cim vi odete!"
svi smo se slatko smejali, cak i tetka koja ne govori sa sestrom! kome je bilo neprijatno - njegov problem

Aoo, dje me nadje, u rak ranu me tace :)
Moj muz i njegov brat ne razgovaraju...i bas je tako: "zene, zene...". Mada ja tvrdim, al' ne bih naglas rekla, da su zene samo uoblicile problem koji je tu oduvek: rivalstvo, inferiornost, zavist i pitanje "zasto je on bolji od mene?"
Mi smo za njegovu porodicu davali i sakom i kapom, da vam pricam verovali ne biste...poslednje sto je bilo je da je jetrva izbacila svekrvu iz kuce pa smo digli kredit i napravili montaznu kucu na nasoj zemlji... Seli, razgovarali, razmislili...hocemo li ih dovesti kod nas ili resiti to pitanje za sva vremena?
Tuzno je to, i gorak ukus ostavlja...prve komsije su nam..jetrva hoce da poludi sto nam je kuca na sprat, sto imam auto, sto se feniram kod frizera...dok ne cujete tako nesto mislite da to ne postoji :)
Bice da je istinita ona stara "ako nemas neprijatelja rodice ti ga majka".

Ova se rečenica u poslednje vrijeme pokazala i te kako istinita,nažalost!!
Kod mene u komšiluku isto tako braća ne pričaju,dva nešto jedva ,a dr.dvojica nikako!Dok im je majka bila živa,a živila je sa jednim od sinova,ovaj dr.nije dolazio dok je bila živa i bolesna poslednje 1,5 god.jer nije pričao sa bratom,a s*anje je naravno napravila njegova žena,koja umišlja da su svi protiv njih,zavidni im,a ima i duguuu jezičinu i itd..................I kad im je majka umrla došli su svi na sahranu,trećinu....kako sve ide po redu,ali imam osjećaj (jer ih dobro poznajem sve) da je to samo da ne bi narod ništa rekao,primjetio.............!
Mislim da je u nekoj zajednici,ma kolika ona bila,dovoljna jedna luda,da upropasti sve odnose,jer jednostavno tu nema napretka,kao i u ovom slučaju,otako ja znam za njih oni pola godine pričaju,pa god. ne pričaju i tako,a sve zbog duuuuge jezičine i učmalosti!!!

Ne mogu ja suditi, niti mogu reci: "ja dobra, ja divna, nema krivice". Uvek pustam da moja dela govore umesto mene...Moja jetrva je stvarno luda, pisala sam o njoj jednom i mnogi nisu verovali...ali to je ziva istina...znas kad se zena iz kuce u kojoj nije bilo kupatila (mislim da cak nisu ni poljski wc imali, vec po starinski, u sumu- tako su mi rekli oni sto su bili kod njenih, ja nisam pa ne bih da gresim dusu)doseli u finu, prostranu kucu, muz koji fino zaradjuje, imaju zemlju, nikom ne polazu racune... Pa onda ispred svoje kuce vidi kucu svoga devera koja je duplo veca. Ona jednostavno smatra da je zasluzila bolje, vise, lepse od onog sto ima, ali zeli da joj se to da, ne da to zaradi. Ne pita se sto mm i ja radimo po ceo dan, dok ona spava do podneva. Ne krivim ja nju, meni je nje zao...moglo je sve da bude dobro...ali ona je napujdala muza da "njemu niko nista ne daje, da ga niko nista ne pita, da ga niko ne postuje"..i bum..sve je puklo...juce je bila godisnjica njihovoj babi, i svi smo bili na groblju...osim njih...pre par meseci jedno krstenje...svi u crkvi...osim njih...zar to nije tuga? Toliko toga propustaju a ovaj zivot prodje za cas...najnovije je da (posto ja imam dve kcerke) izvede sina ispred kuce pa glasno komentarise "o sine majkin, imamo mi za koga da zivimo, e kad si dobrog srca da ti Bog sina" itd u slicnom fazonu. Ali ne ljutim se na nju, sta ce, bolje ne ume...ona kako misli da treba...ja po svom...hvala Bogu pa ne delimo krov, a za avliju cemo lako :)

I ovi su katastrofa.....................isto tako njima niko ništa nije valjao u životu,sve sami i tak posle čujem priče da su mu je brat valjao ne samo za kuću,nego i za poslove koje kakve,e misli da je tu i glavni problem!Čitav život je neko poturao leđe za njega ili starija braća ili majka,kojoj ponavljam zadnje dvije god.nije ni oišao,kao neće zbog snaje i brata................pa se svađaju zbog zemlje koja još nije podijeljena,ali i to će se uskoro završiti,a mogu misliti i kako!A ni sa kim ne pričaju,mislim,to se svodi na zdravo,kako je!Ma luda kuća.............najgore su mi te popapučene seljanke koje se dokopaju muža mulca i onda mlate sa njim kao praznom slamom,nahuškavaju ih na rođene,a oni drčni i glupi!Daleko im kuća od moje, kako se kaže,jer teško je sa takvima bilo kako komunicirati,a pri tome ne paziti šta ćeš reći ili uraditi,jer svaki korak ili riječ,potpuno pogrešno protumače,a njima je Bože dozvoljena svaka greška,jer oni su takvi :bljak:

Ne mogu ja suditi, niti mogu reci: "ja dobra, ja divna, nema krivice". Uvek pustam da moja dela govore umesto mene...Moja jetrva je stvarno luda, pisala sam o njoj jednom i mnogi nisu verovali...ali to je ziva istina...znas kad se zena iz kuce u kojoj nije bilo kupatila (mislim da cak nisu ni poljski wc imali, vec po starinski, u sumu- tako su mi rekli oni sto su bili kod njenih, ja nisam pa ne bih da gresim dusu)doseli u finu, prostranu kucu, muz koji fino zaradjuje, imaju zemlju, nikom ne polazu racune... Pa onda ispred svoje kuce vidi kucu svoga devera koja je duplo veca. Ona jednostavno smatra da je zasluzila bolje, vise, lepse od onog sto ima, ali zeli da joj se to da, ne da to zaradi. Ne pita se sto mm i ja radimo po ceo dan, dok ona spava do podneva. Ne krivim ja nju, meni je nje zao...moglo je sve da bude dobro...ali ona je napujdala muza da "njemu niko nista ne daje, da ga niko nista ne pita, da ga niko ne postuje"..i bum..sve je puklo...juce je bila godisnjica njihovoj babi, i svi smo bili na groblju...osim njih...pre par meseci jedno krstenje...svi u crkvi...osim njih...zar to nije tuga? Toliko toga propustaju a ovaj zivot prodje za cas...najnovije je da (posto ja imam dve kcerke) izvede sina ispred kuce pa glasno komentarise "o sine majkin, imamo mi za koga da zivimo, e kad si dobrog srca da ti Bog sina" itd u slicnom fazonu. Ali ne ljutim se na nju, sta ce, bolje ne ume...ona kako misli da treba...ja po svom...hvala Bogu pa ne delimo krov, a za avliju cemo lako :)

Ma čuj,niko nije savršen,to je tačno......................ali stvarno se sklanjam da nikome ništa nažao ne uradim,da pomognem koliko mogu,ali onda ljudi vide u meni naivnu budalu i onda se nataknu na leđa,a kad ih stresem ja luda!Pa dokle više!A što se tiče dijela.............kako kažu-biseri se pred svinje ne bacaju........džaba ti je sa nekim fino kad je on skrojen šašavo i vidi samo nekog potajnog neprijatelja u tebi i zajeba i tu pomoći nema,onda se ja distanciram i voz,a pri tom nismo ni po godinama jarani što bi se reklo ,a bogami ni po pameti ,jedino smo kao fol neka rodbina................

I ovi su katastrofa.....................isto tako njima niko ništa nije valjao u životu,sve sami i tak posle čujem priče da su mu je brat valjao ne samo za kuću,nego i za poslove koje kakve,e misli da je tu i glavni problem!Čitav život je neko poturao leđe za njega ili starija braća ili majka,kojoj ponavljam zadnje dvije god.nije ni oišao,kao neće zbog snaje i brata................pa se svađaju zbog zemlje koja još nije podijeljena,ali i to će se uskoro završiti,a mogu misliti i kako!A ni sa kim ne pričaju,mislim,to se svodi na zdravo,kako je!Ma luda kuća.............najgore su mi te popapučene seljanke koje se dokopaju muža mulca i onda mlate sa njim kao praznom slamom,nahuškavaju ih na rođene,a oni drčni i glupi!Daleko im kuća od moje, kako se kaže,jer teško je sa takvima bilo kako komunicirati,a pri tome ne paziti šta ćeš reći ili uraditi,jer svaki korak ili riječ,potpuno pogrešno protumače,a njima je Bože dozvoljena svaka greška,jer oni su takvi :bljak:

Kuku, da nismo mi iz iste porodice :)
To je to...moj muz je stariji i uvek je imao zastitnicki stav...tu je i koren problema i nije ni on bez krivice...znas kako kazu "put do pakla poplocan je dobrim namerama"...trebao je pustiti brata da sve radi sam...i tu kucu u kojoj sad zivi smo mi gradili, dali smo pola novca jer je to trebala da bude kuca u kojoj on zivi sa majkom...on se ozenio a stara preko vrata...dakle, kad stavim na papir...da izracunam koliko bih bundi mogla kupiti za te pare, na koje putovanje otici? Ni medeni mesec nisam imala... Ali ja sam necija kcerka, majka, sestra, i protiv svoje savesti ne mogu...mi hvala Bogu imamo dovoljno za normalan zivot, bez luksuza doduse (mada bi imali vise, hehe) a prohteve velike nemamo, i nismo mogli ostaviti njegovu majku bez icega. Samo sam pomislila kako bi mi bilo da sam joj u kozi...

Ma svugdje je to isto,manje ili više!
Uvijek mora biti neko dežurni da kvari odnose i da bude sumnjičav prema svima!Ali kad mi neko darne tamo gdje sam najosjetljivija,onda je to kraj,a vjeruj da ljudi ne biraju sredstva (u mom sl.riječima) kojima će te nisko udariti,ma samo ih odebati i svako sebi!Jedino ih valja gledati svakodnevno............

Da pogledamo to ovako: Možda bi najzdravije bilo da taj kome treba da se dolije taj novac, koji će se time okoristiti, da on odlučno i nedvosmisleno odbije taj novac, ako želi zdrave i dobre međuljudske odnose sa snajom i bratom?

Ne bas tako..ali...zamilsi ovu situaciju: jedan brat (koji je samo godinu stariji od ovog nesrecnika kog pominjem), proda zemlju koju je ostavio otac. Onda se bakce sa prodavcima koji svasta nesto izmisljaju da bi kupio zemlju za sebe i bracu (trojica ih je) a koja bi bila dovoljno velika, na dobrom mestu, kvalitetna. Onda od svog novca (koji stedi godinama) napravi bunar, dovede gradsku vodu, struju, telefon. Sagradi kucu, pomogne bratu da sagradi svoju. Da bratu bunarsku vodu na koriscenje da ne bi placao gradsku. Odluci da ogradi zemlju i bratova zena napujda (ovo je prava rec) muza da se sa bratom obracuna jer joj se cini da je usao 1 metar u njegovu zemlju. I lepo svom deveru kaze da jedva ceka da joj sin poraste i dovede bagere da mu sruse ogradu. Onda prvi brat dovede ljude iz katastra i oni utvrde da mu nije usao u zemlju ni 10 cm. Ima li njegovo strpljenje smisla? Ima li prava da ih "utepa kao macice"? Samo secanje na bratsku ljubav i moje "nemoj, pusti" dele ga od tacke pucanja.
Tako da, ne mora brat da uljudno odbije pomoc, ali kao i u svim drugim odnosima, treba postaviti granice. Hvala je nekad dovoljno...ne moras se saviti do zemlje ako ti je neko pomogao, ali ovo sto mi dozivljavamo je psihopatologija. Pih, necu vise da pricam...strasno mi je sto sam u takvoj prici uopste.

Back