Braća

Još jedan iz sela

Poznat
Banovan
Poruka
7.335
Imao sam neke rođake, mnogo matori ljudi, rođena braća, a nisu reč progovorili zadnjih 40 godina.
Dolazili su kod nas na slavu i tako svo vreme ignorisali jedan drugoga.
Bio sam tada još sasvim mlai, i nisam znao zašto ljudi ćute.
Pitao sam.

"Žene! Žene i' posvađale! Žene..." To je bio odgovor.

Zvučalo mi je neverovatno, bilo mi je tužno.
Kasnije sam pomislio da novac može da posvađa braću, pa me interesuje kako žene gledaju na sledeći problem:

Da li ste bili u situaciji da vaš muž želi da pomogne svom bratu, recimo da kupi stan, ili ulaže u porodičnu kuću u kojoj je živeo... ili nešto slično. Dakle, deo novca koji on zarađuje se odliva iz vaše kuće.

Kako ste gledali na to, kako ste reagovali, koliko je i kada je to postalo seme razdora?
Možda znate slučaj iz okruženja?

Nisu to baš jednostavne situacije.U svakoj porodici postoji neki specifični odnos među braćom i sestrama.Verovatno nastao pod uticajem roditelja.Retko je da ne postoje razlike u tretmanu dece,jer su i deca različita.
Tako postoje oni "jači",od kojih se uvek očekuje da urade više,i oni "slabiji",od kojih se ne očekuje mnogo.Gledano sa strane se sve to možda ne primećuje,ali se itekako oseti ako se živi u toj porodici.

Mislim da odatle potiču nesporazumi,kada neko ko nije odrastao sa njima,biva upleten u sve to.

Svako,ko živi u zajednici je bio,ili će biti u situaciji da se tako odliva novac.
Bitan je dogovor i onda nema(mnogo :lol:)problema.

Poslednja izmena:
Da li ste bili u situaciji da vaš muž želi da pomogne svom bratu, recimo da kupi stan, ili ulaže u porodičnu kuću u kojoj je živeo... ili nešto slično. Dakle, deo novca koji on zarađuje se odliva iz vaše kuće.

Kako ste gledali na to, kako ste reagovali, koliko je i kada je to postalo seme razdora?

Ja njegovog brata volim, baš je super dečko, i da se ja pitam, pomagao bi mu više, ne samo finansijski.
(Nije bilo nikakve drame, ali zamišljam sve moguće situacije, i ništa mi ne bi smetalo, naprotiv. Ja sam starija sestra, imam zaštitničke porive :) )

Ja njegovog brata volim, baš je super dečko, i da se ja pitam, pomagao bi mu više, ne samo finansijski.
(Nije bilo nikakve drame, ali zamišljam sve moguće situacije, i ništa mi ne bi smetalo, naprotiv. Ja sam starija sestra, imam zaštitničke porive :) )

da li bi iko mogao da te posvadja s tvojim bratom/sestrom? ne!jer nisi debil kao ova dvojica iz primera ;)
obozavam sve muske izgovore
1.posvadjala ga zena
2.nije hteo da je prevari,sama mu sela na **** da l je moiguce?k u r a c eto u inat tabu i administraciji :zplez:
3.on je kul,samo mu majka losa
nastavite niz :roll:

da li bi iko mogao da te posvadja s tvojim bratom/sestrom? ne!jer nisi debil kao ova dvojica iz primera ;)
obozavam sve muske izgovore
1.posvadjala ga zena
2.nije hteo da je prevari,sama mu sela na **** da l je moiguce?k u r a c eto u inat tabu i administraciji :zplez:
3.on je kul,samo mu majka losa
nastavite niz :roll:

Dobar je samo sto mu je zena zlo...

Pa vidis, znam slucajeve gde se zena optuzivala bila kriva il ne, jednostavno tako je lakse, "tudja kost". To je ono kada se trazi opravdanje za propale pokusaje svog bliznjeg.
Kompleksna je to tema, da znas.
U slucajevima gde je zena bas prepredena to se teze otkriva, obicno naebu ove iskrene, a iskrene su sa opravdanim razlozima...ako me razumes.

..znam slucaj i iz okruzenja i iz sire porodice....
..e sad to sve zavisi od vaspitanja, od najranijeg detinjstva....ako od malena roditelji prave razliku, onda se ta
"razlika" provuce kroz celi zivot, pa onda neko nauci samo da dobija, da uzima, trazi...a oni drugi da daju i
bez da pitaju za sta mu/joj treba....i sve je super i sve se "super" slazu....
...a onda dodje vreme da bi taj koji je godinama i decenijama dobijao, uzimao, trazio, nekog od onih koji su
davali, pomogne, ucini, da....iiiiiiii tu zna da nastane problem jer jednostavno to nije naucio, to mu je strano
i to je za njega nemoguce, jer mu treba i kad mu ne treba, jednostavno voli da ima samo on i samo je njemu
uvek potrebno...a i ako nije trenutno, trebace, pa kako onda da da.....strahovito ruzno, ali istinito...

...ako se od malena ne radi na tim odnosima uzimala/davala...tesko ce ili nikako tu biti sloge i dogovora,
pomoci bilo kakve vrste.....na zalost...

• Podržavam
Reactions: Em.
Eee, *******!
Znam i ja slucaj gde je zena bila privrzena i kuci i muzu i deci i krila da je on patoloski kockar i da spizdi sve sto zaradi, a imao platu ihahaaaaa!
Hvalio se svima svojom platom, a ovamo zena cisti tudje kuce da prehrani decu i cuti, nosi svoje breme sama.
Onda se neko seti, pa kaze - ej, aj mi uzajmi! On se trsi, hoce! Zena ne da, naravno.
I na kraju kazu, on je dobar, al ona je kucka!

Није немогуће да жене буду семе раздора, али мора да постоји и погодно тло да се семе прими. Агрикултурно речено.
Ја имам свастику, дивну жену, осим што се још није удала, па "квари" сестриће, имам само речи хвале за њу. Да могу да бирам тазбинског сродника, њу бих изабрао.
Свака породица има неке репове, ако не сада, онда из прошлости, тако се и најчешћи спорови, не само у Србији, воде се око имовине.
Али опет, за то мора да постоји погодно тле, слаб карактер мушкарца који дозвољава жени да му се меша у породичне односе. Ако смо браћа, новчаници нам нису сестре, што каже народ.
На форуму, где сви кењају љубичице, то је непозната појава, зна се лол...
За тренутне тазбинске сроднике имам само речи хвале, ваљда што их нема баш много и што су далеко, а крв није вода.

Brat mog muza je moj skolski drug, jako mi je drag i uvek se radujem kad smo u situaciji da pomognemo njemu a ne osecam se lose kad on pomoigne nama, nekako mi prirodno tako.

Sve i da ne volim svog djevera mislim da bih to uspesno krila. Imam dva sina i sigurna sam da se primerom uce, tj da im se samo primerom moze pokazati kakav je normalan odnos izmedju clanova porodice.

Jaoo kako su ovde svi divni. Dali bi deveru, snaji, šuraku, svastici, zaovi...i bubreg i pola plate:zaljubljena: U teoriji.
Ali zamislite da ste vi ti koji se ubijate brinući o majci i ocu ili svekru i svekrvi a druga strana "ladi testise". Ili se od vas očekuje da živite ko podstanar dok brat, sestra dobije stan jer eto, on je fražilna dušica, krhkog zdrvlja i neće umeti sam da zaradi? Da li biste i tada bili hip-hurej uzmite sve što vam duša ište rodbino?

Skoro je neka forumašica napisala kako njen muž polovinu novca iz kuće daje sestri, i od njega se to očekuje, iako je sestra odrasla i radno sposobna. Ne znam koliko vas bi bilo tolerantno da krvnički zaradi lovu a onda polovina ide nekome ko se frćka i neće da radi. Jedna moja poznanica radi tri posla da bi izdržavala muža, decu, svekrvu i zaovu a muž ne želi da radi jer ne može naći posao u struci a ispod časti mu je da nosi džakove ili radi na građevini. Zaova takođe ni jedan posao ne može da zdrži duže od mesec dana. Mislite da je to ok?

• Podržavam
Reactions: Em.
Jaoo kako su ovde svi divni. Dali bi deveru, snaji, šuraku, svastici, zaovi...i bubreg i pola plate:zaljubljena: U teoriji.
Ali zamislite da ste vi ti koji se ubijate brinući o majci i ocu ili svekru i svekrvi a druga strana "ladi testise". Ili se od vas očekuje da živite ko podstanar dok brat, sestra dobije stan jer eto, on je fražilna dušica, krhkog zdrvlja i neće umeti sam da zaradi? Da li biste i tada bili hip-hurej uzmite sve što vam duša ište rodbino?

Skoro je neka forumašica napisala kako njen muž polovinu novca iz kuće daje sestri, i od njega se to očekuje, iako je sestra odrasla i radno sposobna. Ne znam koliko vas bi bilo tolerantno da krvnički zaradi lovu a onda polovina ide nekome ko se frćka i neće da radi. Jedna moja poznanica radi tri posla da bi izdržavala muža, decu, svekrvu i zaovu a muž ne želi da radi jer ne može naći posao u struci a ispod časti mu je da nosi džakove ili radi na građevini. Zaova takođe ni jedan posao ne može da zdrži duže od mesec dana. Mislite da je to ok?

Uglavnom su tolerantni oni koji dobijaju(dok redovno dobijaju :lol: ),ili ne moraju da daju značajne iznose.

Poslednja izmena:
Uglavnom su tolerantni oni koji dobijaju(dok dobijaju :lol: ),ili ne moraju da daju značajne iznose.

Tačno. Lako je biti tolerantan kada nisi u situaciji da deci uskratiš tople čizme ili jaknu jer ti lova odlazi na zaovinu školarinu (a ona pada istu godinu 3.put). Dajem primer iz okoline.

Da ne bude zabune, ne smatram da treba ostaviti brata ili sestru i njihove porodice da gladuju dok se ti baškariš u bogatstvu. Daleko od toga. Ali neko pomenu da roditelji često imaju drugačiji odnos prema deci, pa se od jednog očekuje da bude odlučno, uspešno, i da pomaže onom drugom, (navodno) slabijem i kada roditelja ne bude (ovde ne govorim o situacijama kada su brat/sestra bolesni ili za samostalan život nesposobne osobe). I sve je ok, normalno, super, fercera ko po loju dok na scenu ne stupi snaja/zet, pa se pojave i deca, pa primarnu porodicu sada čine mladi roditelji i deca a ostatak familije nikako da to skopča i očekuje iste benificije i priliv novca kao i do tada.

Slično je i sa roditeljima. Moji roditelji zaslužuju da o njima brinem dokle god su na ovom svetu. Ne očekuju ali ja to želim. Jer su mi pružili maksimum ljubavi, pažnje, mogućnost da se školujem i napredujem. I biću im uvek zahvalna. Ali isto tako se grozim kada čujem da se pojedini vršnjaci žale kako mu roditelji nisu kupili stan, ili sredii posao. Pa zalegni sam bratac, nisi sakat i malouman. I ok je da stariji brat, sestra pomažu mlađima da se školuju (ako roditelji ne mogu ili nemaju roditelje). Ali treba biti pažljiv i znati dokle ide ljubav i briga a gde počinje izrabljivanje i parazitski život.

Постоје стипендије, сада бар нису проблем, место у дому за добре студенте, смештај Б категорије.
Ако је дете ретатдирано, само тада би требало да буде брига целе породице.
На жалост, када је у питању сироче, више пута сам имао прилику да видим, у прво време дају стричеви, тетке и онда забораве...уопште их није брига.
Кад су у питању 2 брата, један помаже другоме, родитељ или жена донатора је сигурно подсетник за прилив средстава.
Онај ко даје и помаже мора да је начисто да му се то неће углавном вратити кроз пажњу или реципрочно нечим другим.
Али онда не сме ни да даје са очекивањем. Ту је цео заеб.

Постоје стипендије, сада бар нису проблем, место у дому за добре студенте, смештај Б категорије.
Ако је дете ретатдирано, само тада би требало да буде брига целе породице.
На жалост, када је у питању сироче, више пута сам имао прилику да видим, у прво време дају стричеви, тетке и онда забораве...уопште их није брига.
Кад су у питању 2 брата, један помаже другоме, родитељ или жена донатора је сигурно подсетник за прилив средстава.
Онај ко даје и помаже мора да је начисто да му се то неће углавном вратити кроз пажњу или реципрочно нечим другим.
Али онда не сме ни да даје са очекивањем. Ту је цео заеб.

To je jasno ako daje dobrovoljno,ali mislim da se ovde radi o slučajevima kada se očekuje da daje,i to više nego što je spreman da daje.

Imao sam neke rođake, mnogo matori ljudi, rođena braća, a nisu reč progovorili zadnjih 40 godina.
Dolazili su kod nas na slavu i tako svo vreme ignorisali jedan drugoga.
Bio sam tada još sasvim mlai, i nisam znao zašto ljudi ćute.
Pitao sam.

"Žene! Žene i' posvađale! Žene..." To je bio odgovor.

Zvučalo mi je neverovatno, bilo mi je tužno.
Kasnije sam pomislio da novac može da posvađa braću, pa me interesuje kako žene gledaju na sledeći problem:

predpostavljam da će ove ovamo da napišu ko...? ja...? ma kakvi...ne branim ja njemu ništa u vezi njegovog brata, neću da pravim razdor u kući...?
al činjenica je da ni jedna žena ne gleda blagonaklono na nekoga s kim mora da deli kvadrate...

isto tako onaj ko dozvoli da ga žena posvađa sa bratom, taj je tupson i budala najveća...tako da je više on kriv nego žena koja je pokušavala ili nije da utiče na njegov odnos sa bratom/sestrom...

Jedno od osnovnih pravila biznisa je da se posao ne vodi zajedno sa dobrim prijateljem. Jer je velika verovatnoća da ćeš ostati i bez prijatelja i bez biznisa. Drugim rečima - bliske ljudske veze se ne smeju mešati sa finansijskim. Nema razloga da bude drugačije kad su porodične veze u pitanju.

To je jasno ako daje dobrovoljno,ali mislim da se ovde radi o slučajevima kada se očekuje da daje,i to više nego što je spreman da daje.
Како могу давања да буду принудна?
Очекује се да један даје ако је давање у континуитету, има доста таквих случајева. И очекује се и да давање прати инфлацију лол..

Очекује се да један даје ако је давање у континуитету, има доста таквих случајева. И очекује се и да давање прати инфлацију лол..

Pa samo tako je korektno.:zcepanje:

Za emocionalne ucene nisi nikada čuo? :eek: I nisu zakonski kažnjive.:lol:

predpostavljam da će ove ovamo da napišu ko...? ja...? ma kakvi...ne branim ja njemu ništa u vezi njegovog brata, neću da pravim razdor u kući...?
al činjenica je da ni jedna žena ne gleda blagonaklono na nekoga s kim mora da deli kvadrate...

isto tako onaj ko dozvoli da ga žena posvađa sa bratom, taj je tupson i budala najveća...tako da je više on kriv nego žena koja je pokušavala ili nije da utiče na njegov odnos sa bratom/sestrom...

Nije sve to jednostrano.Ima i žena familiju,i verovatno znate i za slučajeve kada muž
ne gleda blagonaklono na nekoga s kim mora da deli kvadrate..
.
Ili tako nešto ne postoji? :think:

vrlo je zeznuto biti necija snaja... ko nije doziveo ne moze ni da zna :lol: ti odjednom postajes uzorpator na teritoriji druge zene (svekrve) i u vrlo teskom polozaju... ako krenes da radis sve sto se od tebe ocekuje postajes neko ko svekrvi zeli da preotme volan iz ruku, a ako se drzis po strani bices ona mala sto nista nece da radi... njima se ne moze ugoditi :lol:

Back