Браћа Манаки - фотографи и пионири кинематографије у тада отоманском делу Балкана.

Njegos88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.447

браћа Манаки

1665169157387.png

Браћа Манаки ( арум . Фратс Манацхиа ), Ианаки и Милтон ( Ианацхиа и Милтон ), били су пионири фотографије и филма на Балканском полуострву и Отоманском царству . Они су први донели филмску камеру и направили филм у граду Манастир (данашњи Битољ, Република Северна Македонија), привредном и културном центру Османске Румелије . Њихов први филм, Тхе Веаверс, био је 60-секундни документарац о њиховој баки која је прела и ткала; ово се сматра првим филмом снимљеним на Балкану. Браћа Манаки су користила камеру Урбан Биосцопе од 35 мм коју је Јанаки увезао из Лондона 1905. Јанаки и Милтон су снимали документарне филмове о различитим аспектима живота у граду Манастиру.
Прославили су се у свом локалном фотографском студију, а 1906. године добили су позив од румунског краља Карола И да учествују на јубиларној изложби у Букурешту, где су освојили златну медаљу за своју колекцију и замољени да буду краљеви. званични фотографи. Постали су званични фотографи османског султана и краља Југославије Александра Карађорђевића 1911. и 1929. године. Године 1921. изградили су биоскоп на отвореном по имену Манаки и касније га трансформисали у биоскоп, који је уништен у пожару 1939.
Национални архив Северне Македоније чува више од 17.000 фотографија и преко 2.000 метара филмског филма браће Манаки. Браћа су документовала низ историјских догађаја — Илинденски устанак , Балканске ратове , Први светски рат и развој Манастира као конзулата и војног центра Османског царства. Оставили су богато наслеђе значајне документарне вредности историјског и културног развоја Југоисточне Европе . У њихову част сваке године се у Северној Македонији одржава филмски фестивал браће Манаки .

Ево комбинације раних видео записа браће Манаки из пре Првог светског рата. Већина се снима у Битољу и околини. Могу се видети следећи клипови:

- Живот у братском Аромунском селу код Битоља (свадбе, параде, црквене приредбе, славе итд.)
- Живот у Битољу (Турци, муслимани, Словени, Власи)
- Илинденски устанак
- Младотурска револуција
- Румунско-турски односи у Македонији
– Балкански ратови и српска војска у Битољу

Ево недавно објављеног румунски документарaц о животима браће Манаки.

We gladly present the film ”The Manakia Brothers. Diary of a Long Look Back”, signed by Eliza Zdru, which is based on the life of the Manakia Brothers, two Aromanian photographers who documented the Balkans of the first part of the XXth Century. Directed by: Eliza Zdru Script by: Eliza Zdru Producers: Alexandru Teodorescu Cinematography: Paula Oneț Edited by: Letiția Ștefănescu Sound: Tudor Petre Year: 2016 Category: feature film Genre: documentary Duration: 91 minutes

Makedonci, možete biti ponosni na snimke braće Manaki.
Znao sam iz priča moje pokojne tetke koja je bila udata u Resenu, da je Bitolj stara kultura, bogato stanovništvo, ali evo sad sam se i uverio !
Ni u engleskim filmovima iz tog doba nećete videti ni bolje obučen ni civilizovaniji narod.
Jedino što su imali bolje zgrade i puteve ...

Makedonci, možete biti ponosni na snimke braće Manaki.
Znao sam iz priča moje pokojne tetke koja je bila udata u Resenu, da je Bitolj stara kultura, bogato stanovništvo, ali evo sad sam se i uverio !
Ni u engleskim filmovima iz tog doba nećete videti ni bolje obučen ni civilizovaniji narod.
Jedino što su imali bolje zgrade i puteve ...
kakve bre Makedonci. Ovi momci su bili cisti Vlasi. Mozda i naj bitniji i naj vazniji Vlasi u cjelu regionu. nemaju nikakvu vezu sa danasnjim etno grupa 'Makedonci'.

ako mislite na Makedonci kao 'stanovnistvo zemjla sjeverne makedonije' onda se slazem da trebaju svi biti ponosni, ali ovi danasnji makedonci imaju vezu sa braca Malaki isto kao sto Albanci, Turci, Cigani, Bugari, Srbi imaju

Back