Braća Grim su poznavali slovensku mitologiju

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
E ovako, jedno veliko pitanje..
DA LI SU čuvena braća Grim (tvorci mnogih bajki koje smo čitali kada smo bili deca) poznavali mnogo dobro slovensku mitologiju i da u pojedinim ili većini objavljenih bajki postoje elementi slovenske mitologije. Ne sme se zaboraviti da je sam Vuk Karadžić nosio narodne pesme, umotvorine i druge stvari Jerneju Kopitaru i braći Grim (čini mi se nisam siguran za braću Grim), ali znam da je Kopitar bio oduševljen slovenskom motologijom,narodnim pesmama i umotvorinama.

Treba se znati da je slovenska mitologija jedna od najstarijih i najobimnijih.

Čak šta više smatram da je i Tolkin koji je napisao "Gospodar Prstenova" odlično poznavao slovenstvo i slovensku mitologiju, jer je bio profesor na kembridžu i predavao je anglosaksonski, a i sami znamo da su angli i sasi graničili sa srbima do 5 veka, imali su veliki prostor u kojima se razmenjivala i preplitala naša kultura, jezik i običaji sa njihovom. Skocentrišite se samo na nazive njegovih gradova i pojedinih likova itd..Golum, zašto se zovr golum? Nema dlake na sebi, go je -pa odatle golum..

I tako dalje i tako dalje..Naravno, oni isprani mazgovi kroz obrazovni sistem i školstvo tvrdiće drugačije,ali ko ima i zrno pameti može ovo da razume..

DA LI SU čuvena braća Grim (tvorci mnogih bajki koje smo čitali kada smo bili deca) poznavali mnogo dobro slovensku mitologiju i da u pojedinim ili većini objavljenih bajki postoje elementi slovenske mitologije. Ne sme se zaboraviti da je sam Vuk Karadžić nosio narodne pesme, umotvorine i druge stvari Jerneju Kopitaru i braći Grim (čini mi se nisam siguran za braću Grim), ali znam da je Kopitar bio oduševljen slovenskom motologijom,narodnim pesmama i umotvorinama.

Čak šta više smatram da je i Tolkin koji je napisao "Gospodar Prstenova" odlično poznavao slovenstvo i slovensku mitologiju, jer je bio profesor na kembridžu i predavao je anglosaksonski, a i sami znamo da su angli i sasi graničili sa srbima do 5 veka, imali su veliki prostor u kojima se razmenjivala i preplitala naša kultura, jezik i običaji sa njihovom. Skocentrišite se samo na nazive njegovih gradova i pojedinih likova itd..Golum, zašto se zovr golum? Nema dlake na sebi, go je -pa odatle golum..

I tako dalje i tako dalje..Naravno, oni isprani mazgovi kroz obrazovni sistem i školstvo tvrdiće drugačije,ali ko ima i zrno pameti može ovo da razume..

Braca Grim nisu bas cuveni po tome sto su "tvorci" mnogih bajki, bajke, bajalice, narodne mudrosti, poslovice,
sakupljaju se, nikako ih neko ne izmislja i smislja.

Braca Grim su filolozi, genijalni su bili, radoznali, sve ih je zanimalo,recnici nemackog jezika njihovi su,
kao sto je i srpski recnik, recnik Vukov. Slovenska mitologija nije bas mnogo obimna ili je toliko obimna kao i
recimo keltska.
Licno mislim da ti nisi bas cist u glavu, al neka ti bude:zcepanje:

Braca Grim nisu bas cuveni po tome sto su "tvorci" mnogih bajki, bajke, bajalice, narodne mudrosti, poslovice,
sakupljaju se, nikako ih neko ne izmislja i smislja.

Braca Grim su filolozi, genijalni su bili, radoznali, sve ih je zanimalo,recnici nemackog jezika njihovi su,
kao sto je i srpski recnik, recnik Vukov. Slovenska mitologija nije bas mnogo obimna ili je toliko obimna kao i
recimo keltska.
Licno mislim da ti nisi bas cist u glavu, al neka ti bude:zcepanje:
Napisao sam tvorci, jer mnogi ljudi misle da su oni ti koji su sve to izmislili i a nešto i sakupili. Nešto im ne možemo osporiti a to je da su bili vredni. Ti si bukvalista, i očigledno ne poznaješ mitologije i istorije naroda. Slovenska mitologija je jedna od najobimnijih iz razloga što je među najstarijim i jer je bila prisutna u 2/3 evrope, trebao bi to da znaš. Dosta toga što danas zovemo antička mitologija, je u stvarnoj biti pra-slovenska, zvanicna istorijografija tvrdi da nije tako. Znamo ko je, kada je i kako je pokrenuo minojsku, kritsku kulturu i civilizaciju.

Napisao sam tvorci, jer mnogi ljudi misle da su oni ti koji su sve to izmislili i a nešto i sakupili. Nešto im ne možemo osporiti a to je da su bili vredni. Ti si bukvalista, i očigledno ne poznaješ mitologije i istorije naroda. Slovenska mitologija je jedna od najobimnijih iz razloga što je među najstarijim i jer je bila prisutna u 2/3 evrope, trebao bi to da znaš. Dosta toga što danas zovemo antička mitologija, je u stvarnoj biti pra-slovenska, zvanicna istorijografija tvrdi da nije tako. Znamo ko je, kada je i kako je pokrenuo minojsku, kritsku kulturu i civilizaciju.
Ja za boldovane ne znam, ti si pitao za bracu Grim, a to mi je i struka pa sam odgovorila.
Znaci da su Srbi zapravo junaci IlIjade i Odiseje?
Ili si nesto drugo hteo da kazes?

Da, Braca Grim su prepisivali od Tolkina keltsku mitologiju, a Tolkin od Srba, e sad
sto se dad vreme ne pododudara pa je Tolnin ziveo 200 godina kasnije, a bitka na
Kosovu bila 600 godina ranije ( u medjuvermenu se pojavili i Vuk Karadzic, Gete, Braca Grim,
to sada aj da zanemarimo.

U osamnaestom veku nije bilo nacija tako da ne moze da se govori o Srbima
Braca Grim su uzimala narodnu poeziju, price, bajke iz svih evropskih jezika,
mucno je i besmisleno danas raspravljati o poreklu tih bajki.

Jj
Odgovori covece na pitanje, kako je anticka mitologija jednaka praslovenskoj? Jel to opet neka tvrdnja da svi narodi poticu od Slovena ili Srba?
Kakve gluposti...Ne moguće je da svi narodi potiču od slovena iliti Srba. Ali su Srbi odnosno sloveni jedan veliki dmevni narod, postojalo je još naroda..Opšte je poznato da Grci nisu autohton narod u današnjoj Grčkoj već da su oni došli iz Afrike. Civilizacija lepenskog vira i vinče se spustio na kontalni deo današnje Grčke, odatle su naselili Krit pre nekoliko hiljada godina. Čak i Grci znaju da su Krit naselili stanovnici koji su živeli na Peloponezu, Tesaliji.. To je grubo rečeno, ali kritska civilizacija je prehodila antičkoj. Antička civilizacoja je već pozni period civilizacije koju su započeli drevni stanovnici lepenskpg vira, prvo se u lepenskom viru kreirala prva civilizacija, matematika, astrologija, kalendar, metalurgija itd..Tako da Minojska i kritska civilizacija su se desile posle procvata i razvoja civilizacoje lepenskog vira i vinče, vučedola itd..

Супротно, чим неко нешто каже у прилог Срба, одмах почну напади: побијање без доказа, омаловажавање и вређање на личној основи. То указује на рајински менталитет Срба (од речи раја, а не Рајна или Рај :hahaha: ), испране мозгове као што претходни рече и на недобронамерни нечији пројекат. Прогласити Шиптаре за потомке Илира, то може да прими само онај ко прилике ни мало не познаје. Сваким даном сам све уверенији да је режисер Јоца (Јован Јовановић) у праву кад каже да је на сва руководећа места у Србији постављала Титова тајна служба и да је она још увек у Србији под контролом Хрватске. То објашњава чињеницу да историчари ћуте, чувају своја радна места.

(Извини ако си Шиптар, ебига, ми овде не знамо ко је и шта је наш саговорник.)

Ne razumem potrebu ljudi da po svaku cenu zastupaju tezu da su Srbi najstariji narod. Ne znam da li im to nadkompenzuje neki osecaj inferiornosti i neostvarenosri u zivotu ili sta je. Eto ok, Srbi su najstariji narod, a zemlja je ravna i šta sad dalje?

Ja samo sledim činjenice i zdrav razum. A ti bi trebao više da proučavaš i da ne budeš autošovinista. Pozdrav

Back