Božiji razlozi

fisherman1

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.583
Nemoguće je reči da su putevi božiji nedokučivi jer je to logička kontradikcija!
Moguće je reči da ljudi nisu dovoljno mudri da shvate božije razloge.
A iz kog razloga su bogovima potrebni ljudi ,na primer?
Ili :iz kog razloga bi bog osmislio i ostvario postojanje?
Ili (tek to):iz kog bi razloga bog morao biti dobar,a ne loš?
I koja je mudrost potrebna da bi se shvatili božiji razlozi?
Nije li ono što shvatamo kao božije ipak samo ljudsko u nama?

Nemoguće je reči da su putevi božiji nedokučivi jer je to logička kontradikcija!
nije, zašto misliš da jeste?

ne radi se o mudrosti, nego o veri, odnosno prihvatanju božijih puteva. dakle za stvari koje se dešavaju na svetu, u našim životima itd. nije mudrost ta koja bi mogla da manjka čoveku, već vera, između ostalog upravo u te božije puteve: koji su ispravni.

ako govoriš o avramskim religijama, njihova učenja su takva, da je bog dobar i besmisleno je raspredati zašto.
a ako govoriš o deističkom bogu ili bogu kao nekom entitetu, to je onda druga priča.

ja mislim da jeste, al' naravno vernici imaju drugačije mišljenje.

to bi ti bilo to, u najkraćim crtama.

1- и 2. Браво
3. Непотребно питање, своди се на 4. иначе је антропоцентризам.
4. Можда је Богу било досадно да буде сам (и савршен...):zroll:
5. Не мора Бог ништа, он може бити, и јесте, изнад добра и зла.
6. Схватити себе, за почетак. Постати будан (Буда). Лично мислим да кад то постигнеш у потпуности, схватио си и цео свет, и више ниси (само) човек...
7. Ја бих рекао да је људско у нама Божије, као и што је коњство у коњима Божије
(Где се баш сетих коња... јер што рече кинески философ "Бели коњ није коњ".)

ne radi se o mudrosti, nego o veri, odnosno prihvatanju božijih puteva. dakle za stvari koje se dešavaju na svetu, u našim životima itd. nije mudrost ta koja bi mogla da manjka čoveku, već vera, između ostalog upravo u te božije puteve: koji su ispravni.

А ја мислим да си употребио погрешан израз. Јер мудрост се не своди на разум. Што се мене тиче, разум и вера су алат у "рукама" воље. Вера је ту битнија.
Занимљиво је оно како Данте описује у својој Комедији. Вергилије, као представник разума, га води кроз пакао и чистилиште, али кроз рај може само његова љуба...

А ја мислим да си употребио погрешан израз. Јер мудрост се не своди на разум. Што се мене тиче, разум и вера су алат у "рукама" воље. Вера је ту битнија.
Занимљиво је оно како Данте описује у својој Комедији. Вергилије, као представник разума, га води кроз пакао и чистилиште, али кроз рај може само његова љуба...

teistički nema šta :P

najlakše je za sve naći krivca koji je nedostupan,nevidljiv,pa na njega svaliti promašaje i ono što nam se događa,
možda i nije tako loše imati tako nekog boga,pa mu sve svaliti na grbaču,što ja da se patim i razmišljam :think:
tja.....

putevi boziji su nedokucivi jer je i njegova promisao nedokuciva jer je nadrazumska...ne moze ograniceno shvatiti nesto sto je neograniceno i beskonacno....samo ako beskonacno hoce otkrice konacnom svoje puteve...
bogu nisu potrebni ljudi nego ljudima Bog....bez Boga nema ni coveka niti postojanja uopste...
da bi covek shvatio vecnost mora najpre da shvati trenutak...zato ga bog uvodi u postojanje....da se kroz ogranicenost..pripremi za beskonacno i vecno....
Bog je iznad dobra i zla....moze da bude sta god pozeli...ali zna da zlo razara a on kao kreator je prihvatio dobro jer stvara ...to ocekuje i od coveka...ako zeli...
da bi shvatili boziji razlozi je potrebno cisto srce...i njegova blagodat....
jedino sto je bozansko u coveku to je ljubav...najveca ostvarenja i dostignuca dolaze se iz ljubavi...

putevi boziji su nedokucivi jer je i njegova promisao nedokuciva jer je nadrazumska...ne moze ograniceno shvatiti nesto sto je neograniceno i beskonacno....samo ako beskonacno hoce otkrice konacnom svoje puteve...
bogu nisu potrebni ljudi nego ljudima Bog....bez Boga nema ni coveka niti postojanja uopste...
da bi covek shvatio vecnost mora najpre da shvati trenutak...zato ga bog uvodi u postojanje....da se kroz ogranicenost..pripremi za beskonacno i vecno....
Bog je iznad dobra i zla....moze da bude sta god pozeli...ali zna da zlo razara a on kao kreator je prihvatio dobro jer stvara ...to ocekuje i od coveka...ako zeli...
jedino sto je bozansko u coveku to je ljubav...najveca ostvarenja i dostignuca dolaze se iz ljubavi...

bold ti je kontradiktoran.

obično se nekome ko je izgubio člana porodice, ili nekog bliskog kaže da su božji putevi nedokučivi.
to bi trebalo da bude utešno?
ljudima koji traže boga nije potrebam on kao biće, već razlog, oslonac.
srećom, ne važi za sve ljude.

ljubav potiče iz mozga, stanje svesti, rad hormona... šta je u tome božansko?

bold ti je kontradiktoran.

obično se nekome ko je izgubio člana porodice, ili nekog bliskog kaže da su božji putevi nedokučivi.
to bi trebalo da bude utešno?
ljudima koji traže boga nije potrebam on kao biće, već razlog, oslonac.
srećom, ne važi za sve ljude.

ljubav potiče iz mozga, stanje svesti, rad hormona... šta je u tome božansko?

ne hormoni se luce kao posledica dejstva ljubavne energije..a ne kao njen uzrok....sta je kontradiktorno..ti si ograniceno bice..kao i ja..ograniceno svojim culima....i sve sto znas spoznala uz pomoc cula....mozda jedino ako ti se javi i 6 culo spoznaces boga..tj da ti on otvori to culo...z:mrgreen:
pa ja verujem..ali kazem samo verujem da su duse tih nastradalih...spokojne....mi nemamo pojma sta je smrt..jer kao sto sam ti i prethodno rekao ograniceni smo culima...ZA NAS JE SMRT SMRT TELA...ono sto pokrece telo,dusa ili duh nemamo pojma sta je...samo osecamo...
a svi cemo mi da umremo..ziveli ne znam kako....tako da ziveti u nekom strahu od smrti i tesiti se je po meni...samo gubljenje vremena i zivot u paranoji....znas kako death smiles to us all all man can do is to smile back...
dzavolice moja draga....z:lol:

ne hormoni se luce kao posledica dejstva ljubavne energije..a ne kao njen uzrok....

biće da je obratno.
sta je kontradiktorno..ti si ograniceno bice..kao i ja..ograniceno svojim culima....i sve sto znas spoznala uz pomoc cula....mozda jedino ako ti se javi i 6 culo spoznaces boga..tj da ti on otvori to culo...z:mrgreen:

kontradiktorno je to što pričaš kako je nemoguće spoznati boga, a zatim daješ uputstvo kako se to radi.

pa ja verujem..ali kazem samo verujem da su duse tih nastradalih...spokojne....mi nemamo pojma sta je smrt..jer kao sto sam ti i prethodno rekao ograniceni smo culima...ZA NAS JE SMRT SMRT TELA...ono sto pokrece telo,dusa ili duh nemamo pojma sta je...samo osecamo...

šta osećamo? ili još bolje, čime osećamo? dušom?

a svi cemo mi da umremo..ziveli ne znam kako....tako da ziveti u nekom strahu od smrti i tesiti se je po meni...samo gubljenje vremena i zivot u paranoji....znas kako death smiles to us all all man can do is to smile back...
dzavolice moja draga....z:lol:

strah od smrti je strah od nepoznatog, možda za neke strah od smrti tela... u tom slučaju neka počnu da se plaše već kada prevale 50-u i neka prestanu da žive.
strah od smrti je normalan za zdravog coveka, mentalno zdravog.

:)

Poslednja izmena:

Mislim da nisi u pravu. Zašto je onda Bog stvarao ljude ako mu mi nismo potrebni?

"Ja znam da bez mene Bog ne može postojati ni jednog jedinog trenutka. Ako se ja pretvorim u ništa, on će nužno ispustiti svoj duh. Ja sam veliki kao Bog, On je mali kao ja." - Angelus Silezijus

biće da je obratno.

nece biti dzavolice...recimo ti snimis nekog frajera..i on ti se dopadne..privlaci te...taj osecaj pokrece hemiju tela pa se luce hormoni koji tvom telu daju lep osecaj...dakle prvo krene iz neke duhovne sfere pa se manifestuje telesno....

kontradiktorno je to što pričaš kako je nemoguće spoznati boga, a zativ daješ uputstvo kako se to radi.

ne dajem upustva vec iznosim svoje misljenje....da covek sam ne moze da spozna Boga bez njegove volje....ako covek pokaze volju i veru bog ce mu se otkriti....

šta osećamo? ili još bolje, čime osećamo? dušom?

da dusom...a taj osecaj duse se manifestuje na telu..pa tako kad se dzavolica zaljubi izgleda lepse,procvetalo....z:shock:

strah od smrti je strah od nepoznatog, možda za neke strah od smrti tela... u tom slučaju neka počnu da se plače već kada prevaće 50-u i neka prestanu da žive...
strah od smrti je normalan za zdravog coveka, mentalno zdravog.

:)

strah od neminovnosti je samo gubljenje vremena....da zivim u paranoji da me smrt vreba:zroll:..pa ja mogu da umrem za 15 minuta..nije nemoguce..i sta sad..da razmisljam o tome i da zivim u paranoji.....lepse mi da se smejem i zivim...a ona nek dodje kad oce to nije do mene...
**** THE FEAR ENJOY IN EVERY BREATH OF YOUR LIFE

Mislim da nisi u pravu. Zašto je onda Bog stvarao ljude ako mu mi nismo potrebni?

"Ja znam da bez mene Bog ne može postojati ni jednog jedinog trenutka. Ako se ja pretvorim u ništa, on će nužno ispustiti svoj duh. Ja sam veliki kao Bog, On je mali kao ja." - Angelus Silezijus

i smislu postojanja....bog postoji pa postoji ..ne zavisi ni od koga a narocito ne od coveka.....covek je samo boziji odraz...refleksija izvora zivota..

nece biti dzavolice...recimo ti snimis nekog frajera..i on ti se dopadne..privlaci te...taj osecaj pokrece hemiju tela pa se luce hormoni koji tvom telu daju lep osecaj...dakle prvo krene iz neke duhovne sfere pa se manifestuje telesno....

hormoni potiču iz duhovne sfere?

ne dajem upustva vec iznosim svoje misljenje....da covek sam ne moze da spozna Boga bez njegove volje....ako covek pokaze volju i veru bog ce mu se otkriti....

ako čovek pokaže volju i veru može i sam bog da postane, ili šta već želi. :)

da dusom...a taj osecaj duse se manifestuje na telu..pa tako kad se dzavolica zaljubi izgleda lepse,procvetalo....z:shock:

opet se vraćamo na ono gore... hormoni. direktivu primaju iz mozga.
al ako ti se više sviđa, nazovi to dušom.
strah od neminovnosti je samo gubljenje vremena....da zivim u paranoji da me smrt vreba:zroll:..pa ja mogu da umrem za 15 minuta..nije nemoguce..i sta sad..da razmisljam o tome i da zivim u paranoji.....lepse mi da se smejem i zivim...a ona nek dodje kad oce to nije do mene...
**** THE FEAR ENJOY IN EVERY BREATH OF YOUR LIFE

ok, slažemo se u suštini... :)

Само понављање фраза. Ако се о Богу не може знати ништа, како можеш знати шта жели. Зло разара велиш... Па шта је оно у Египту што је Јахве радио?!
А то са љубави ми делује ко да је испалио Црни Ђоле.
Онај за кога мислиш да је Бог је рекао како ће се одрећи свакога ко се одрекне њега. Ја знам доста људских љубави које су изнад те "божанске". Па ко воли стварно свог партнера неће је/га се одрећи само зато што она/он тренутно не воли. Која се мајка одриче свог детета, ретко која. Ето, како је проста људска љубав изнад "божанске"...

Само понављање фраза. Ако се о Богу не може знати ништа, како можеш знати шта жели. Зло разара велиш... Па шта је оно у Египту што је Јахве радио?!
А то са љубави ми делује ко да је испалио Црни Ђоле.
Онај за кога мислиш да је Бог је рекао како ће се одрећи свакога ко се одрекне њега. Ја знам доста људских љубави које су изнад те "божанске". Па ко воли стварно свог партнера неће је/га се одрећи само зато што она/он тренутно не воли. Која се мајка одриче свог детета, ретко која. Ето, како је проста људска љубав изнад "божанске"...

svako ko je spreman da se zrtvuje za drugog ima boznasku ljubav u sebi..razume njenu sustinu.....i ima takvih ljudi...a majcinska ljubav je jedan od primera...ili sto kazes za partnera...to je taj odraz boznskoga....a sto se tice jahve i egipcana ne slazem se sa njegovu politiku....kao sto se i jakov rvao sa Bogom..tako se i ja rvam....inace ce prodje ko Kron u konanu....z:shock:

Ah da...Pošto je šef ,vidim,stari znanac,hajde ga zamolite u moje ime (meni se pravi da me ne čujez:mrgreen:) da mi ove
godine ne zakida broj smuđeva i somova kao prošle...Jesam malo protiv njega tu i tamo agitovao,ali za njegovo dobro-da
ostane u dobroj formi,a i inače s režijom i koreografijom je opet ,po meni, malo šantao...z:mrgreen:

Back