Božićni post

aha, pa možeš im skuvati bilo koje povrće, ili čorbice od povrća. npr, bećar paprikaš, grašak izdinstan na luku i šargarepi (tako isto i boraniju), kuvani karfiol ili brokoli su super zdrav izbor, čorbice racimo zelen, crni luk, beli luk, a šargarepa i krompira na krupnije kockice da se ne raskuvaju - to je sasvim ok čorbica, može se dodati list peršuna, brokoli, karfiol, paradajz pire,...

lep je, bar meni. kao što rekoh, možeš ga naći u prodaji kao običan, dimljeni, prženi, a ja bih ti recimo preporučila da probaš sendviče Green House - ima 4 ukusa, neki su posni, a u nekim ima kravlji sir, ti pročitaj sastav na svakom, pa onaj u kome ina tofu - taj probaj, baš je lep :)

za sve one koji žive u nekim drugim mestima - obiđit prodavnice zdrave hrane, postoje sigurno i tu neke takve varijante ;)

Ovako:
1. za salatu mogu pečene paprike sa celerom i belim lukom-znači poređate paprike i posolite po želji, pa se stavi sitno seckan b.luk i celer, a preko malo ulja i sirćeta - na jugu se ovo zove zalučene paprike
2. posna pita sa šampinjonima - ful se sprema od 10 glavica luka, 10 struka praziluka i 2 pakovanja šampinjona, sve se sitno isecka pa se prvo prži crni luk, kada je na pola pržen doda se prazi luk i na kraju šampinjoni. Kada je fil gotov, oko30-40min. vam je potrebno, spojite dve kore, poprskate sa malo kisele vode i zejtina, pa preko još 2 kore, stavite fil i uvijete u rolat. Treba za ovu količinu 2 pakovanja kora i izađe pun pleh (6rolata od kora).
3. Posno lisnato testo, znači pročitajte sastav( da ima samo brašno i vodu) odmrznete i istanjite oklagijom. Fil se pravi od 1 konzerve tunjevine, preporučujem komade, iscedite ulje iz konzerve i tunjevinu ispasirajte i u to dodajte senf po ukusu ja stavim 3-4 supene kašike, zavisno od tunjevine. Ovaj fil nanesite na lisn.testo, pa urolajte. Spremite tepsiju i ne mažite je ničim, pa oštrim nožem sečite ne komade rolat, biće kao pužić isečen komad, i pecite na 200 stepeni 15-20min. preko može i susam (pre pečenja se stavi).
4. Najprostiji posni kolači:koliko ratluka toliko šećera u prahu, recimo po 250g, to se umesi, obavezno svež ratluk, najbolje iz proverene poslastičare, i 250g kokosa. Da bi se lakše umesilo, možete da nacedite i malo soka od limuna, ako je baš svež ratluk limun vam neće trebati. Od ove smese pravite loptice i to je to.
5. Ispržite im šampinjone sa crnim lukom.
6. ja i moja mama smo ovo nazvale šarena čorba- u veći lonac stavite sitno seckan kiseo kupus, količina recimo da da setene u punu šaku, a može i više, ja volim šmek koji on daje čorbi, i boraniju, grašak, šangarepu, ako vole može i prokelj ili brokole, pa kada se to malo skuva i krompir na kockice. kada se skuva povrće, zapržite klasično sa zejtinom i brašnom, a ako vole može i sitnom alevom paprikom, super je čorbica, samo dok uskladite povrće koje vole.
7. salata od rendanih belih rotkvi i šangarepe sa malo ulja, zejtina i začina, ja stavlja samo so.
Ja jako volim posnu hranu, imam kod kuće i recepte za 2 odlične posne torte i kolače, pa se javite, postaviću i njih.
Jedan savet, ako ste u mogućnosti, pošto će duže postiti, pređite na ulja obogaćena omega3 i omega6 kiselinama, zdravija su, mada i skuplja.

a sto se opterecujes sto oni ne kuvaju

mozehs i lignje i ribu, ka dje na ulju mogu te lignje-puzevi (valjda beskicmenjaci).. asorry nisam videla.. a to imash one filete ima cak i od lignje fileti mada nesto njima sve smeta

a oni su ono, bash vernici, pon-sre-pet voda, uto-cet ulje-vino, sub-ned riba.. ili su neshto opushteno ... to ih pitaj mozda se drze pa da se ne ispalish ti sharana dimljenog za sredu a oni na vodi.. to je super i bash jako dimljeni sharan mozda neko nije upucen.. :I sta znam moze sladak kupus bez mesa

to ti je kanonski sad ne znam koji su oni fazon, imash prebranac, to je super

a je l se ne seksaju i idu na ispovest

e imash todoxinov posni kuvar za 100 din recimo ali u bg, ima i onaj neki mali za 100 din, mada uglavnom su jela na ulju na vodi nesto izbacis to jemalo dosadno...

e ocu da ti posaljem todoxinov kuvar ako os

e kako regulishu kalcijum i boljenek jedu proteine

eee... sochivo

Pa to kod njih ide nekako ovako. Sedam dana jedu četiri vrste žitarica, samo na vodi i posoljeno, zatim tri dana druge stvari, za koje sam i tražila recepte. Mislim da su juče počeli pa sad mislim da ću im kuvati 6.7.8.Decembra. Hvala još jednom na receptima.

Божићно пост је нај мање брига о кувању.....ај мало о молитви...уздржању језика...лиших мисли...дали и ту тако ревносно испробавате разне рецепте и технике....ако не ајте почните...

Imaš biljni kačkavalj u svakom Maxiju, super je skroz....
Moja mama je ove nedelje pravila musaku od pečuraka, znači red krompira pa red pečuraka, i pravila je neki đuveč, uspela sam da izbrojim da ima oko 10 vrsta povrća, i cool je ukus! I imaš da kupiš zamrznuti brokoli mix ili brokoli plus, ne znam tačno kako se zove, zapanjujuće dobrog ukusa a mnooogooooo gadno izgleda onako na oko.... :)

Божићно пост је нај мање брига о кувању.....ај мало о молитви...уздржању језика...лиших мисли...дали и ту тако ревносно испробавате разне рецепте и технике....ако не ајте почните...

Sve super Zilot. U pravu si. Samo treba povesti racuna i o hrani u svemu tome, a kad se vodi racuna o hrani - neko mora da skuva nesto. Ako neces ti - onda taj ko hoce trazi savjete.

Ali, post je definitivno mnogo veca stvar od ishrane. Super je zdravo se hraniti. A ja sam misljenja da o molitvi i dobrom vladanju u svakom smislu treba voditi puno racuna i bez posta citave godine.

Razlika je post na vodi ili na ulju.
Ja se spremam na pricesce i prema recima mog svestenika tada je na vodi.
E to je problem. Problem je sto ne moze ulje, zapravo.
Tako da jedem barenu hranu ali sa dosta zacina.
Post na ulju nikakv problem, samo preskociti meso a od ribe zaista mogu da se napravwe predivne stvari.
Uz Rio mare pastete, lignje i ostalo, ostaje da se posveti samo duhovnom postu sto je i sustina.

da, isprobavam. najteže mi ide uzdržavanje jezika, kako si to nazvao, kao i loših misli. sama ishrana je tu najlakši deo...

e a kad prodje post el se raspojasash pa svima skresesh, desava se (pa i meni) da ljudi malo odlepe kad se zavrsi post pa se dovate mrsa ono sve sto nisi jeo 6 nedelja : )) navalis ko mutav ozbiljno cula sam da se zale ljudi da su se ugojili
imate i kao cokoladne bombone "truffes" u kutiji oblika kao odsecena cetvorostrana piramida ??? kao trapez naopacke.. e to je posno i bash je super ima npr u merkatoru crvenkasta kutija ... kao mali cokoladni kvadrici a i ko nije vernik dobro je mislimda tu ima sojinog lecitina, meni su to jednom prodali kao jecmeni slad, a ono skoro da nema ukus, ko neki vosak, ali ja sam jela pisalo je da je zdravo. :I
u stvari ima svega i svacega u tragovim aako je neko bas cepidlaka mada to valjda stave za ljude koji su alergicni pa da se ne otruju kao ono nema jaja a ima trag jaja pa da se zna, to je verovatno neka evropska konvencija posto ranije to nisu pisali nisu priznavali da u medenim srcima ima trun jaja i mleka a ljudi opusteno jeli :I
e a alergije se jave posle 30 god recimo, moze tako, imam primer u okolini, ali to vam je mozda povezano s nekom traumom ili ko zna sta, valjda necu biti alergicna na nesto a i ako budem ne znam sta cu bilo je u nekom filmu kako su sredili coveka pomocu alergena :I

(ovo "u tragov ima" ako ste gledali sastav namirnica ima ono... sastav: to, to i to pa dodatak "u tragovima: jaja, mleko i lesnici", e to u tragovima je relativno skoro pocelo da se pojavljuje, ta info.)

e naisla sam kao da crkva ne sahranjuje ... ok znali ste za samoubistvo (ili vec koji obred)... ali kao ne sahranjuje i one sto umru od posta : ))) e ne znam da li je to stvarno i zvanicno ali mi je malo smesno kao zamisljam nekog revnosnog.. : )) takodje neki autori-teolozi kazu kao da je ok da jedes mrs kad si negde gde bi sablaznio (crkveni termin ;) domacine.. tipa spremi ti piletinu i ti neces kao ako ne kapira post, ali sad tu ima raznih.. ja sam bivala u prilici da odbijam kao bila sam revnosna pa sad kad gledam mislim da sam nekad i pogresila ali nisam do sad krsila na taj nacin... ja se ogranicavam na post u hrani

Back