Ovako:
1. za salatu mogu pečene paprike sa celerom i belim lukom-znači poređate paprike i posolite po želji, pa se stavi sitno seckan b.luk i celer, a preko malo ulja i sirćeta - na jugu se ovo zove zalučene paprike
2. posna pita sa šampinjonima - ful se sprema od 10 glavica luka, 10 struka praziluka i 2 pakovanja šampinjona, sve se sitno isecka pa se prvo prži crni luk, kada je na pola pržen doda se prazi luk i na kraju šampinjoni. Kada je fil gotov, oko30-40min. vam je potrebno, spojite dve kore, poprskate sa malo kisele vode i zejtina, pa preko još 2 kore, stavite fil i uvijete u rolat. Treba za ovu količinu 2 pakovanja kora i izađe pun pleh (6rolata od kora).
3. Posno lisnato testo, znači pročitajte sastav( da ima samo brašno i vodu) odmrznete i istanjite oklagijom. Fil se pravi od 1 konzerve tunjevine, preporučujem komade, iscedite ulje iz konzerve i tunjevinu ispasirajte i u to dodajte senf po ukusu ja stavim 3-4 supene kašike, zavisno od tunjevine. Ovaj fil nanesite na lisn.testo, pa urolajte. Spremite tepsiju i ne mažite je ničim, pa oštrim nožem sečite ne komade rolat, biće kao pužić isečen komad, i pecite na 200 stepeni 15-20min. preko može i susam (pre pečenja se stavi).
4. Najprostiji posni kolači:koliko ratluka toliko šećera u prahu, recimo po 250g, to se umesi, obavezno svež ratluk, najbolje iz proverene poslastičare, i 250g kokosa. Da bi se lakše umesilo, možete da nacedite i malo soka od limuna, ako je baš svež ratluk limun vam neće trebati. Od ove smese pravite loptice i to je to.
5. Ispržite im šampinjone sa crnim lukom.
6. ja i moja mama smo ovo nazvale šarena čorba- u veći lonac stavite sitno seckan kiseo kupus, količina recimo da da setene u punu šaku, a može i više, ja volim šmek koji on daje čorbi, i boraniju, grašak, šangarepu, ako vole može i prokelj ili brokole, pa kada se to malo skuva i krompir na kockice. kada se skuva povrće, zapržite klasično sa zejtinom i brašnom, a ako vole može i sitnom alevom paprikom, super je čorbica, samo dok uskladite povrće koje vole.
7. salata od rendanih belih rotkvi i šangarepe sa malo ulja, zejtina i začina, ja stavlja samo so.
Ja jako volim posnu hranu, imam kod kuće i recepte za 2 odlične posne torte i kolače, pa se javite, postaviću i njih.
Jedan savet, ako ste u mogućnosti, pošto će duže postiti, pređite na ulja obogaćena omega3 i omega6 kiselinama, zdravija su, mada i skuplja.