Božićni marketi 2024.

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.664
Nikada dovoljno rano da se sprema i planira Božićni market :klap:

Od tradicionalnih vašara u Nemačkoj, koje su poznate po svom domaćem kuvanju i ukrasima, do romantičnih marketa u Francuskoj, svaka lokacija ima svoj šarm i posebnu atmosferu...

Evo nekih od najpopularnijih marketa koje ne smete propustiti:

htetehtht.png

Koji je vama omiljeni?

Nikada dovoljno rano da se sprema i planira Božićni market :klap:

Od tradicionalnih vašara u Nemačkoj, koje su poznate po svom domaćem kuvanju i ukrasima, do romantičnih marketa u Francuskoj, svaka lokacija ima svoj šarm i posebnu atmosferu...

Evo nekih od najpopularnijih marketa koje ne smete propustiti:

Pogledajte prilog 1622107

Koji je vama omiljeni?
Nista originalno,svake godine se isto ponavlja,isti proizvodi,isti standovi,ista rasveta.Nasi vasari su daleko originalniji

Ove godine se nadam da cu biti u Becu.Bio sam pre par godina na bozicnom sajmu u Pragu, koji mi jje delovao sirotinjski.Beogradski zimski (bozicni sajam) , onaj u Knez Mihajlovoj,uopste nije los. I zagrebacki je vrlo pristojan
Rathausplatz je odličan, ali je baš pretrpan nekada. Mi smo baš bili na Badnje veče i bila je ludnica jedva smo prolazili :lol:

Šenbrun je ok, onako malo umereniji sa kičem i sa dobrom klopom. Onaj kod katedrale je bezveze, a banuli smo i tamo kod muzeja na jedan onako solidan.

Evo izveštaja malo sa nekoliko za sada.

Budimpešta.

U principu dva odvojena veća i jedan manji.

Onaj kod bazilike Sv. Ištvana je onako lepuškast, na bazilici ide neki lajt performans svakih pola sata. Cene su ubitačne. Kobasica u kifli skoro 15€, gulaši u hlebu slično...langoš je 10-ak evra, kurtoškalač ili chimney cake kako ga englezi zovu nekih 5-6€.
Kuvano vino je pristojno negde oko 4-5€.
Kažu da je proglašen za najbolji što se tiče hrane i zaista ima daleko najveći izbor đakonija od svih gde sam bio. Sa te strane je ok ali su bezobrazno skupi. Naročito što sam barem nekoliko puta godišnje u Budimpešti i znam cene.
Drugi na Varosmarti Ter je onako, ništa posebno. Iste cene i slična ponuda. Imaju još nekoliko manjih usput, kod točka na Erzebet Ter, klizalište, jedan u Budimu.
Centar je lepo ukrašen, naročito Fashion Street tj Deak Ferenz...

Ovo je video koji sam napravio na marketima:

Sledeći je Berlin.

Moji "matični" :lol:

Ove godine sam cunjao kroz Mitte nisam stigao do mog omiljenog Šarlotenburga. Izdvojio bih jedan novi na Humboldt Forumu kod Berliner Dom-a katedrale, tačnije sa druge strane ulice. Lepo su ga osmislili, ima deo i spolja i unutra. Solidan laserski performans na samoj zgradi, Berliner Dom sa jedne i Alexandarplatz toranj sa druge u pejzažu...daje neku dobru atmosferu.

Gendarmenmarkt Weihnachtszauber je i dalje kod državne opere na Bebelplatz-u, valjda još ove godine samo pa ga vraćaju na Gendarmenmarkt gde če nadam se završiti više radove.
Alexanderplatz se proširio i na drugu stranu pa je sada sa obe strane tramvajskih šina, Rotes Rathaus, standardno sa klizalištem kod Neptunove fontane i panoramskim točkom.
Cene iste kao prošle godine, wurst u broćki 5€, kuvano vino i punč 4-5€....u odnosu na Budimpeštu dosta povoljnije.
Međutim izbor hrane skroman u odnosu i na Budimpeštu i Beč. To mi je za sada najveća mana u ovim krajevima. Previše su generički u smislu ponude.

Jedini koji nisam snimio zbog prevelike gužve a bio sam je onaj u Ku'damm kod srušene krkve kazer Vilhelma.
Ali mislim da sam dao izveštaj prethodne godine i manje više je isto-

Za one koji nepoznaju, to je mesto gde se desio teroristički napad pre desetak godina.

I najlepši za sada i najstariji inače u Nemačkoj je Drezden. Ima i za njega video ali videću da li u posebnu temu da ga stavljam ili kasnije ovde bacim video.
Ali zaista je :ok:

20241201_145943.jpg

20241201_165504.jpg

Do kraja godine,tj već sledeće nedelje.... bože zdravlja....Bazel, Kolmar,Strazbur ;)

Ova godina zaista berićetna bila :lol:

Poslednja izmena:
Nista originalno,svake godine se isto ponavlja,isti proizvodi,isti standovi,ista rasveta.Nasi vasari su daleko originalniji
Nasi vasari su poznati po tome da dezurni krimosi i kamiondzije zakupe satre, pa guraju prostituke da konobarisu i pokazuju dupe i sis.e.

Neki ljudi po gradovima su se doduse pobunili protiv toga, pa su malo smanjili, da rade to toliko otvoreno.

Ali te prostitutke po satrama na vasarima, to je srpska tradicija.

Nasi vasari su poznati po tome da dezurni krimosi i kamiondzije zakupe satre, pa guraju prostituke da konobarisu i pokazuju dupe i sis.e.

Neki ljudi po gradovima su se doduse pobunili protiv toga, pa su malo smanjili, da rade to toliko otvoreno.

Pa to jedino ako si sa Glamockog polja.Kod mene nema krimosa i prostitutki na vasaru.

"Vašar" je nesrećni malo prevod tj nije za shvatiti ga bukvalno.

Nikakve dodirne tačke nema sa srpskim i okolnim seoskim događajima iste terminologije.

neću biti za katolički božić ali ću biti za novu godinu...beč...čujem da se taj market produžava i do posle nove godine, pa se nadam da će mi biti zanimljivo
Proveri datume, ne smem da garantujem da je do Nove Godine. Mislim da se 26 ili 27-og zatvorio prošle godine onaj najpoznatiji na Rathausplatz.
Znam da poslednji dan kad smo bili nije radio već. A vratili smo se pre nove godine.

Back