Božanstvena komedija - Dante Aligijeri

ČISTILIŠTE

Nalazi se na suprotnoj strani od ulaska u Pakao. U Danteovo vreme se smatralo da je Čistilište ispod Jerusalima.
Postoji SEDAM terasa Čistilišta, što odgovara koncepciji o sedam smrtnih grehova.

PRVA terasa: PONOS - ponosni se čiste tako što pogrbljeni nose nešto teško.

DRUGA terasa: ZAVIST - oči su im zašivene i obučeni su u takve vreće da ne mogu da se razlikuju od zemlje.

TREĆA terasa: GNEV - naterani su da se kreću po smrdljivom zidu.

ČETVRTA terasa: LENJIVCI - oni su naterani u večitu trku.

PETA terasa: TVRDIČLUK - leže sa licem zaronjenim u zemlju.

ŠESTA terasa: PROŽDRLJIVOST - moraju da se uzdržavaju od jela.

SEDMA terasa: POŽUDNICI - gore u zidovima vatre.

... i normalno, sad sledi ono na šta smo svi dugo čekali :) - RAJ!

Situacija kod Dantea je takva da Vergilije, kao paganin, ne može da uđe u Raj.
Ali!
Pojavljuje se Beatriče i tako Dante, ni kriv-ni dužan :) ulazi u sfere koje su čoveku dostupne samo kroz viziju.
Naravno, nije mu dozvoljeno samo da tumarama tim sferama, potrebno je i da ih razume. Sve to vodi ka tome da je neophodno da postoji ono što mi modernim jezikom zovemo - turistički vodič :), a ovde se misli na prosvetljenu božansku figuru koja će svu tu simboliku, nerazumljivu sputanom zemaljskom ljudskom umu, objasniti.

Po Danteovom smatranju, postoji DEVET sfera raja (digresija: veoma uzbudljiva za čitanje može biti Njegoševa ''Luča mikrokozma'' i to kako je Njegoš video šta se to ''kuva'' ''s onu stranu zavese''...; kada je ovo delo u pitanju, zanimljivo je još sagledati ga iz perspektive hrišćanstva, ali i kabalizma...).

Te sfere su konstruisane tako da predstavljaju koncentrične krugove. (Zašto krug? Odgovor na to može da bude u tome što se krug smatra najsavršenijim geometrijskim telom.)

Sfere (krugovi) kršteni su po imenima planeta:

1. MESEC - nalaze se oni koji nisu do kraja doveli ono što su zavetovali.

2. MERKUR - oni koji su činili dobro da bi bili slavni.

3. VENERA - činili su dobro iz ljubavi.

4. SUNCE - duše mudraca. (Ja ću ovde ili na Veneru da odem :D)

5. MARS - duše onih koji su se borili za hrišćanstvo. (Zašto samo za hrišćanstvo, zar nije Bog zajednički za sve, otkud ovako povlašćen položaj ove religije, pitam se ja...)

6. JUPITER - duše onih koji su se borili za pravdu.

7. SATURN - oni koji su duboko promišljali svet.

8. SFERA NEPOKRETNIH ZVEZDA - tu je suočen sv. Petar sa Jovanom jevanđelistom. Tu će biti proveren u veri, nadi i ljubavi (hrišćansko trojedinstvo: ljubav, vera, nada).

9. SFERA SA ANĐELIMA - ovde Beatriče prestaje da ga sledi. Vodi ga Bernard, koji se moli Mariji da vidi Isusa.

Odatle se uspinje do nečega što se zovi EMPIREJ - gde je sami Bog.

Smatra se najvecom epskom poemom italijanske literature,kao i jednom od najvecih dela svetske literature.Napisana je izmedju 1265. i 1321.godine.

Bozanstvena komedija se sastoji od tri dela,Inferno(Pakao),Purgatirio(Cistiliste) i Paradiso(Raj) koji se sastoje od 33 speva.

Pesnik u prvom licu opisuje svoj put kroz tri sveta mrtvih,koji se desava sedam dana uoci Bozica.Njegov vodic kroz pakao i cistiliste je latinski pesnik Vergilije,a kroz raj ga vodi ljubav njegovog zivota Beatrice...

Slobodno se ubacite u diskusiju,bilo
bi lepo imati sa kim da
prodiskutujem o ovoj poemi:)

Jedino sam Bozhanstvenu Komediju prochitao od Danteovih dela , ali sam bio odushevljen , jedna od mojih omiljenih knjiga , a nema li cela Bozhanstvena komedija ukupno 100 pevanja , tj. da Pakao ima 34 pevanja .
P.S: Nije bash vazhno za temu , ali sam skoro na netu radio test u kom krugu pakla ce te zavrshiti :) , naravno po merilima Bizhanstvene Komedije.

Poslednja izmena:

Back