... i normalno, sad sledi ono na šta smo svi dugo čekali

-
RAJ!
Situacija kod Dantea je takva da Vergilije, kao paganin, ne može da uđe u Raj.
Ali!
Pojavljuje se Beatriče i tako Dante, ni kriv-ni dužan

ulazi u sfere koje su čoveku dostupne samo kroz viziju.
Naravno, nije mu dozvoljeno samo da tumarama tim sferama, potrebno je i da ih razume. Sve to vodi ka tome da je neophodno da postoji ono što mi modernim jezikom zovemo - turistički vodič

, a ovde se misli na prosvetljenu božansku figuru koja će svu tu simboliku, nerazumljivu sputanom zemaljskom ljudskom umu, objasniti.
Po Danteovom smatranju, postoji
DEVET sfera raja (digresija: veoma uzbudljiva za čitanje može biti Njegoševa ''Luča mikrokozma'' i to kako je Njegoš video šta se to ''kuva'' ''s onu stranu zavese''...; kada je ovo delo u pitanju, zanimljivo je još sagledati ga iz perspektive hrišćanstva, ali i kabalizma...).
Te sfere su konstruisane tako da predstavljaju koncentrične krugove. (Zašto krug? Odgovor na to može da bude u tome što se krug smatra najsavršenijim geometrijskim telom.)
Sfere (krugovi) kršteni su po imenima planeta:
1. MESEC - nalaze se oni koji nisu do kraja doveli ono što su zavetovali.
2. MERKUR - oni koji su činili dobro da bi bili slavni.
3. VENERA - činili su dobro iz ljubavi.
4. SUNCE - duše mudraca. (Ja ću ovde ili na Veneru da odem

)
5. MARS - duše onih koji su se borili za hrišćanstvo. (Zašto samo za hrišćanstvo, zar nije Bog zajednički za sve, otkud ovako povlašćen položaj ove religije, pitam se ja...)
6. JUPITER - duše onih koji su se borili za pravdu.
7. SATURN - oni koji su duboko promišljali svet.
8. SFERA NEPOKRETNIH ZVEZDA - tu je suočen sv. Petar sa Jovanom jevanđelistom. Tu će biti proveren u veri, nadi i ljubavi (hrišćansko trojedinstvo: ljubav, vera, nada).
9. SFERA SA ANĐELIMA - ovde Beatriče prestaje da ga sledi. Vodi ga Bernard, koji se moli Mariji da vidi Isusa.
Odatle se uspinje do nečega što se zovi
EMPIREJ - gde je sami Bog.