Bošnjaci sa Kosova, ko su oni?

Sakinna

Zainteresovan član
Poruka
174
Zanima me ko su Bošnjaci sa Kosova? Da li su oni isto Albanci ili ne?
Izvinjavam se na svom neznanju ali zaista prvi put upoznajem nekoga ko se tako prestavlja i prosto ne znam ko je, kome pripada i kako može živeti na Kosovu?

Nalazim se trenutno u inostranstvu, došla sam na sezonski rad, imam koleginicu koja kad je pitaš odakle je ona kaže sa Kosova? Ali tvrdi da nije albanka nego bošnjakinja?
I to me zbunjuje jer da je rekla da je sa neke druge lokacije gde žive Bošnjaci nekako mi bilo u redu ali ovako sa Kosova skroz sam zbunjena.

Inače pitam iz ličnih razloga, strašno je preduzimljiva, umiljata, sa nekom tužnom pričom pritom. Stalno mi nešto donosi, neku sitnicu, kao pravila pitu, pa pravila kolač itd...
Toliko je nekako fina da prosto počinjem da sumljam i u njenu dobrotu a i u namere. I zaista ne mogu da je procenim?

Pa ukoliko je neko imao iskustva ili poznaje mentalitet tih ljudi da mi pomogne nekim savetom...

Goranci možda? oni su muslimani i Sloveni..nisam znao da se izjašnjavaju kao Bošnjaci mada me ne bi iznenadilo...oni su poznati po pekarama i poslastičarama koje su držali širom Srbije...mislim da su generalno vredni i dobri tj. pošteni ljudi mada nemam nekih ličnih iskustava sa njima

Ово је слика Србије након Берлинског конгреса 1878. године.

o_1892954_1024.png

То су управо крајеви где нема муслимана. А има их и данас са друге стране ове границе (Босна, Рашка-Санџак, Косово и Метохија).

Срби су у устанцима и ратовима протерали све турке са друге стране границе, отуд и већи број данашњих Бошњака у Босни и Рашкој (Санџаку). Избегли из тадашње Србије.

Ти "Турци", нису били баш прави Турци. Као данашњи Турци из Анадолије, тј. Мале Азије. То су били људи који су прихватили ислам, без обзира шта су били етнички. Нпр. Дахије нису дошли из Анадолије, па вршили зулуме по Србији,

Мислим да већина људи мисли да су Дахије биле прави Турци (Анадолци), али заправо се радило о исламизираним Србима.

Кучук-Алија је био из породице Ђеврлић из Рудника https://en.wikipedia.org/wiki/Kučuk-Alija

За Мехмеда Фочића агу сам негде нашао податак да је био Херцеговац.
За Мулу Јусуфа сам нашао податак да је био родом из Новог Пазара.
Нисам нашао податак у вези Аганлијиног порекла, али је очигледно да се ради о исламизованом Србину, а не о Анадолцу.

Касније, кад су ослобођени остали крајеви Србије (Рашка, Косово и Метохија, Македонија...), већ народ није баш имао намеру да протерује Турке (тј. понављам, нису то Турци, већ људи који су примили ислам или чији су преци примили ислам), тако да су остали да живе у тим крајевима (Рашка, КиМ, Македонија....касније и Босна и Херцеговина).

Back