Boring pot of rice

Ako želiš da gubiš težinu, pirinač je sasvim OK ali umereno (i bolje braon nego beli).

Ja ga mnogo volim baš zato što se meša "sa svim".

Ako ti ostane recimo nešto nepojedeno od juče, prekjuče, nezačinjen, uvek možeš da praviš "refried rice", da ubaciš u tiganj malo povrća, jedno jaje, i dodaš šaku tog preostalog pirinča.

Ako mu je ukus "bland", tj. nezanimljiv, uvek možeš da dodaš malo soja sosa, Worchestera, ljutog, odlično prima sve moguće začine. Ide super sa mesom, pečurkama, đumbirom, ribom svake vrste.

Samo ga izbegavaj u šećerenim varijantama.

Posla sam da ti napisem nesto slicno kao Sizif. Ako vec ides na dijetu, onda umereno sa pirincem, pogotovo belim, jer je kalorican.

Za dijetu za skidanje kg preporucujem kombinaciju nemasnog mesa i puno povrca (krompir ne preporucujem, jer je isto kalorican) i salata.
Na takav nacin mozes da imas velike obroke koji ce da te zasite, ali ce imati malo kalorija. Neces biti gladan, a to je ono sto ljude najvise muci kad odu na dijetu.

Posla sam da ti napisem nesto slicno kao Sizif. Ako vec ides na dijetu, onda umereno sa pirincem, pogotovo belim, jer je kalorican.

Za dijetu za skidanje kg preporucujem kombinaciju nemasnog mesa i puno povrca (krompir ne preporucujem, jer je isto kalorican) i salata.
Na takav nacin mozes da imas velike obroke koji ce da te zasite, ali ce imati malo kalorija. Neces biti gladan, a to je ono sto ljude najvise muci kad odu na dijetu.

krompir ima 80 kalorija na 100 grama,
ni pirinač nije nešto gori, sa 130 kalorija na 100 grama

po mom mišljenju odlični izbori za dijetu, jer ne žele svi na dijeti da se odreknu ugljenih hidrata

Imate neke recepte za pirinač da ne bude totalno smoreno...
Moram na neku dijetu da smanjim malo kilograme pa mi ne bi škodilo.

Isprobao sam sa tunjevinom i začinima i nije loše ispalo.

Meni riza spada u laku hranu, ne otezam nakon obroka i mislim da je mekan prema organizmu. Dobar izbor za regulaciju tezine.

Pravim obicno na tri nacina.
Najpre u formi rizota.
Na malo maslinovog ulja proprzim bilo gljive i crni luk/praziluk bilo luk, rendanu sargarepu i sitno seckani celer (mada u obzir dolazi bilo koja kombinacija ukusnog povrca, pravila sam i sa paprikom, cerijem, tikvicama, graskom). Ugrejem bujon (ako imam isti) u drugoj serpici a ako nemam pomesam u vodi zacine i to mi provri pa malo padne temperatura, time dolivam pirinac. Licno za tu rabotu volim arborio, dodje mi najkremastiji.
Elem, kada proprzim povrce dodam pirinac i njega proprzim na tom ulju pa onda nalivam kutlacom svakih par minuta kada upije.
Posto pazis na kilazu belo vino cemo preskociti.
Nakon 15-ak minuta, kada je jos uvek zitka masa dodam so i biber te stavis kockicu maslaca i narendani parmezan, pekorino ili pak neki star i aromatican kackavalj. Sve radi jer sam sve probala.

Meso retko stavljam, ovako mi je ukusan ali moze se dodati. Narocito dobro idu kockice piletine/curetine, mogu da budu i ostaci od prethodnog dana.

Drugi nacin je u rerni sa kockicama piletine, rendanom sargarepom i graskom. Bude odlican i hladan sutradan.

Treci je slican, suve paprike poparis da otpuste a ovamo uprzis pecurke sa lukom (prazilukom), dodas rendanu sargarepu i mozes malo maslina. Skuvas pirinac na tvrdja zrna i pomesas sa povrcem. Tom mesavinom punis one paprike, malo poprskas uljem, malo nalijes tepsiju vodom i zapeces. Takodje imas za dva dana ako ne podgrevas paprike (zbog gljiva) ali su zaista sjajne i hladne. Narocito ako napravis sos sa jogurtom (beli luk izgnjecen pa pomesan sa grckim jogurtom).

Odlicna je i salata od tunjevine i pirinca, kiselkasta je i tipa obrok salate sa balsamikom i mirodjijom. Nju hladnu jedes i cuvas par dana u frizideru.

Nadam se da sam pomogla.

krompir ima 80 kalorija na 100 grama,
ni pirinač nije nešto gori, sa 130 kalorija na 100 grama

po mom mišljenju odlični izbori za dijetu, jer ne žele svi na dijeti da se odreknu ugljenih hidrata

Nema potrebe za izbacivanjem ugljenih hidrata tokom skidanja kilaze.

Druge stvari goje, nece zitarice i povrce da ugoje. U dijeti koju upraznjavam vec 17 godina, zitarice su baza ishrane i ja ih jedem svakodnevno. Naravno, zavisi i kakav je kvalitet te hrane. Zitarice su i ovsena kasa i kroasan cudne velicine iz lose pekare.

Najvise sam skepticna prema hrani koja je pakovana da traje na polici tri godine, konzervirana i preradjena. Prema hlebu koji se ne kvari za dan i tome slicno. Doduse, ne podrzavam ni visok unos mesa. Ni zdravstveno a ni eticki meso nije moj izbor za svakodnevnu konzumaciju. Naravno, kome kako prija.

Скуваш пиринач не као пилав, него клот, на води.

Онда на њега ставиш... шта већ. Ја понекад, по рецепту неке давне девојке, у тигању брзо пропржим коцкице белог меса, рецимо. Као зачин у месу док се пржи мало свеже паприке, или бибер, или шта већ волиш. На пиринач. Одозго мало течног милерама да не буде суво, или ако већ хоћеш дијетално, кисело млеко.

pirinač je dobar za dijetu ali izbegavaj da ga kombinuješ sa pavlakom, majonezom, prženim mesom... može neka piletina ili fileti ribe. Probaj da ga kombinuješ sa patlidžanom. Obariš pirinač, propržiš patlidžan sečen na kockice na malo ulja i u to posle dodaš tahini (susam pastu).. neki začin po želji. Ispadne kao neka salata, ukusno, zasitno a nije teško... naravno, nemoj jesti hleb uz to! Umerenost je poželjna :)

Ako mu je ukus "bland", tj. nezanimljiv, uvek možeš da dodaš malo soja sosa, Worchestera, ljutog, odlično prima sve moguće začine
E ovde si maximalno u pravu. Sa Vorčesterom je super ili malo sirćeta ako nemaš ništa drugo i uopšte ne ispadne tako loše i ne bude bland.
Ako si gurman neki čili sos poput Piri Piri jako lepo se sve slaže.

Ako ti ostane recimo nešto nepojedeno od juče, prekjuče, nezačinjen, uvek možeš da praviš "refried rice", da ubaciš u tiganj malo povrća, jedno jaje, i dodaš šaku tog preostalog pirinča.
I ovo je naravno dobar savet.:ok:

Ja mršam sa 110 kg na 100 kg. :per: :
E recepti za to mi trebaju.:lol:

Back