Imate neke recepte za pirinač da ne bude totalno smoreno...
Moram na neku dijetu da smanjim malo kilograme pa mi ne bi škodilo.
Isprobao sam sa tunjevinom i začinima i nije loše ispalo.
Meni riza spada u laku hranu, ne otezam nakon obroka i mislim da je mekan prema organizmu. Dobar izbor za regulaciju tezine.
Pravim obicno na tri nacina.
Najpre u formi rizota.
Na malo maslinovog ulja proprzim bilo gljive i crni luk/praziluk bilo luk, rendanu sargarepu i sitno seckani celer (mada u obzir dolazi bilo koja kombinacija ukusnog povrca, pravila sam i sa paprikom, cerijem, tikvicama, graskom). Ugrejem bujon (ako imam isti) u drugoj serpici a ako nemam pomesam u vodi zacine i to mi provri pa malo padne temperatura, time dolivam pirinac. Licno za tu rabotu volim arborio, dodje mi najkremastiji.
Elem, kada proprzim povrce dodam pirinac i njega proprzim na tom ulju pa onda nalivam kutlacom svakih par minuta kada upije.
Posto pazis na kilazu belo vino cemo preskociti.
Nakon 15-ak minuta, kada je jos uvek zitka masa dodam so i biber te stavis kockicu maslaca i narendani parmezan, pekorino ili pak neki star i aromatican kackavalj. Sve radi jer sam sve probala.
Meso retko stavljam, ovako mi je ukusan ali moze se dodati. Narocito dobro idu kockice piletine/curetine, mogu da budu i ostaci od prethodnog dana.
Drugi nacin je u rerni sa kockicama piletine, rendanom sargarepom i graskom. Bude odlican i hladan sutradan.
Treci je slican, suve paprike poparis da otpuste a ovamo uprzis pecurke sa lukom (prazilukom), dodas rendanu sargarepu i mozes malo maslina. Skuvas pirinac na tvrdja zrna i pomesas sa povrcem. Tom mesavinom punis one paprike, malo poprskas uljem, malo nalijes tepsiju vodom i zapeces. Takodje imas za dva dana ako ne podgrevas paprike (zbog gljiva) ali su zaista sjajne i hladne. Narocito ako napravis sos sa jogurtom (beli luk izgnjecen pa pomesan sa grckim jogurtom).
Odlicna je i salata od tunjevine i pirinca, kiselkasta je i tipa obrok salate sa balsamikom i mirodjijom. Nju hladnu jedes i cuvas par dana u frizideru.
Nadam se da sam pomogla.