Борилачки спортови

Judo je sport .Ju-jutsu (djiu-djicu iskvareno) je vestina.Pentjak-Silat je vestina.Kendo je sport, Kenjutsu je vestina...da ne nabrajam dalje.Boks je "plemenita vestina" koja se tretira kao sport
Бокс је спорт, да је "племинт" и није нешто али пошто су га британци промовисали...
Свака радња која се изводи прецизно, са минимум утрошка енергије захтева одређен ниво вештине...
Другим речима и спортиста да би се такмичио мора да стекне неки ниво борилачке вештине пре него што уопште дође до такмичења ....

Разлика између "борилачких спортова" и "борилачких вештина" може се сажети на оно што сам већ написао у претходној поруци..
Већина борилачких спортова је изведено из специфичних метода обуке за борбу - најчешће верзија за грађанство... Војне обуке у борењу су нешто друго и немају везе са оним што се данас продаје као "ратничке вештине"...
Чак и већина "борилачких вештина" јесу развијене као скуп вежби за индивидуалну обуку борца које су се најчешће преносиле са колена на колено или у оквиру истог клана...

Све у свему чињеница је да најчешће вежбачи боприлачких спортова имају стечено виши ниво борилчаке вештине од оних који вежбају "борилачке вештине". Ови други можда знају више различитих техника али најчешће немају осећај за примену - осим у школским условима..

Кад смо већ код борилачких спортова, за љубитеље борба једног сада већ познатог борца у мма... Раније се такмичио у Комбат самбоу па да видимо колико се то пременио његов стил борбе сада кад званично тренира мма?

За оне који сматрају да карате није насилан спорт.
Извини, али у овим примерима нема никаквог насиља... То су просто борбе лаког типа код којих нема никаквог насиља... Приказани нокаути су просто покушани ударци који су услед разних разлога дошли до неке мете и најчешће нису изазвали никакву штету нити су упућени са намером да изазову штету.
Да би се нека акција могла прогласити за насилну она мора да има циљ да изазове неку штету код противника и најчешће је покретана неком од емоција.
У приказаним примерима најчешће можемо видети да су борци изненађени што је њихов ударац успео да дође до мете а од емоција срећу јер су победили... и толико...

Иначе једна занимљивост са тренинга, што се тиче испољавања насиља над другима некако најчешће се дешава да се склоност ка насиљу испољава код особа које се иначе декларишу као "ненасилне" или се "гнушају" насиља...

Извини, али у овим примерима нема никаквог насиља... То су просто борбе лаког типа код којих нема никаквог насиља... Приказани нокаути су просто покушани ударци који су услед разних разлога дошли до неке мете и најчешће нису изазвали никакву штету нити су упућени са намером да изазову штету.
Да би се нека акција могла прогласити за насилну она мора да има циљ да изазове неку штету код противника и најчешће је покретана неком од емоција.
У приказаним примерима најчешће можемо видети да су борци изненађени што је њихов ударац успео да дође до мете а од емоција срећу јер су победили... и толико...
Слажем се,нашао сам после неколико бруталнијих борби и нокаута.
Али не делује ми да се радују победи,него томе што су срушили противника.
Оваквих нокаута има и у другим борилачким спортовима,али издвојио сам карате,пошто многи сматрају да није насилан и опасан.

Слажем се,нашао сам после неколико бруталнијих борби и нокаута.
Али не делује ми да се радују победи,него томе што су срушили противника.
Оваквих нокаута има и у другим борилачким спортовима,али издвојио сам карате,пошто многи сматрају да није насилан и опасан.
Опасан је и прелазак улице па то радимо свакодневно...
Опасна може бити и вожња бицикла.. ако ћемо право имао сам много опасније падове са бицикла него што сам долазио у ситуације на тренинзимаи при спаринзима..
Да ли да помињемо "екстремне" спортове?
Дакле, није ниво опасности мерило бруталности и насиља већ са каквом емоцијом се улази у неки рад...
Просто, погледај борбе у комбат самбоу и погледај борбе у УФЦ - технички врло слични видови борења, али са савим другачијим обрасцем понашања бораца, додуше већ је било помињања да је добар део понашања бораца у УФЦ усмерен стварањем лаке забаве за публику а не ради борбе као такве али има и оних бораца који се погубе у тој причи...

Нпр примери насиља су испади Тајсона током неких његових борби...

Опасан је и прелазак улице па то радимо свакодневно...
Опасна може бити и вожња бицикла.. ако ћемо право имао сам много опасније падове са бицикла него што сам долазио у ситуације на тренинзимаи при спаринзима..
Да ли да помињемо "екстремне" спортове?
Дакле, није ниво опасности мерило бруталности и насиља већ са каквом емоцијом се улази у неки рад...
Просто, погледај борбе у комбат самбоу и погледај борбе у УФЦ - технички врло слични видови борења, али са савим другачијим обрасцем понашања бораца, додуше већ је било помињања да је добар део понашања бораца у УФЦ усмерен стварањем лаке забаве за публику а не ради борбе као такве али има и оних бораца који се погубе у тој причи...

Нпр примери насиља су испади Тајсона током неких његових борби...
Ово је пример једног бруталног нокаута у каратеу.

Ово је пример једног бруталног нокаута у каратеу.
Нема то везе са бруталношћу... просто је успео да га погоди ударцем који чек није ни имао праву мету већ је избачен под варијанту АПП...
Да не помињем да је оборени момак био сав укочен и по свему судећи под тремом/страхом..

Ево још једног бруталног нокаута,за оне који подржавају борилачке вештине.
Олако користиш реч "брутално". Момак који је добио ударац у главу сам је скривио тај ударац јер није убацио десну руку да таштити главу.
Да је избацио десну руку испред себе "победнички ударац" би био само још један у низу покушаја...
Нема то везе са бруталношћу.

Back