Bordatella Pertussis - analiza - gde?

• Začetnik teme Začetnik teme Din@
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Din@

Ističe se
Poruka
2.345
Ljudi, pomoć!
Imam dve devojčice, 12 i 14 godina. Pre mesec dana smo se vratili s mora i od tada one kašlju nekim čudnim kašljom, kašlju sve dok ne izgube vazduh. To jezivo izgleda.
Bili smo juče na Dečjoj klinici za plućne bolesti i lekar je snimio pluća, EKG, spirometriju, analiza krvi, i uputio nas da uradimo laboratorijsku analizu, citiram:
IgM i IgG na Mycoplasma pneumonae i Bordatella pertussis.

Za mikoplazmu smo juče dali krv u jednoj privatnoj laboratoriji, ali za Bordatella pertussis nema taj regens (ako sam dobro razumela), pošto je retka analiza, čekaju poručeno iz inostranstva ali ne znaju kad će dobiti.

Zna li neko gde se može, u kojoj laboratoriji uraditi ova analiza?

Пробај у Хекса лабу, они су јако добро опремљени.
Ево ти њихов контакт телефон: http://www.hexalab.co.rs/kontakt.html

Мада, мислим да ће налаз на обе бити негативан. Уз те две бактерије ми не иде ''само кашаљ'' у клиничкој слици.
Пре бих рекла да су покупиле неки вирус.
Уназад више година људи умеју да се врате с мора са вирусним кашљем који траје месецима, буде јак и врло упоран.

Ja bih najradije da nije nijedna od ove dve. Laboratorija je skupa,juče sam za Mycoplasmu platila 50 Eura, jer je 1.250 din po antitelu, a ja imam dva antitela, i plus dvoje dece.
Sad, za Bordatellu Pertussis košta 1.800 din po antitelu (znači opet puta 4), ali ja ne mogu ostaviti bez analize. Čak mi je i dragi sa istim simptomima. I po načinu kašlja koji je opisan za Bordatellu Pertussis, gde se njih dve dave, gube dah i ne mogu ponovo da udahnu liči baš na to.
http://www.stetoskop.info/Bordetella-pertussis-1883-c57-sickness.htm

Бордатела изазива велики кашаљ.
Она је страшна. У народу позната као ''магарећи кашаљ''. То је оно ''рипање'' уз буквално гушење и зацењивање. Удах је чујан, као трактор. После и издах буде исецкан. Дете се буквално гуши. Буквално остаје без ваздуха- зацени се. Упада у хипоксију.
Жао ми је што немам слику да ти покажем како дете изгледа услед те болести.

Даље, ако су ти деца вакцинисана Di-Te-Per-om, или Pentaxim-om, шанса за Бордателу је сведена на минимум минимума.
Ако се и појави, то је код невакцинисане деце и то до годину дана.

А за Микоплазму би већ морале да имају и комплетну слику упале плућа. Са кашљем, температуром, испљувком и сл.

Моје мишљење је да си беспотребно радила те анализе. Наравно, не могу да кажем да сам 100% управу. ;)

Вирусни кашаљ који сам ти поменула исто даје јак, сув кашаљ. И траје и по неколико месеци. Врло иритантан.

Јави исход. :)

Evo ovako...vratih se iz laboratorije gde smo radilli analizu na Mycoplasmu pneumonae, IgM i IgG, što sam shvatila da znači da li su nekad preležale i da li trenutno imaju. Rezultat je: imale su ranije, trenutno su čiste, nemaju ništa.

E sad, deca su na Hemomycinu - ima li smisla da ga i dalje piju, jer im ga je doktorka prepisala sumnjajući na Mycoplasmu?

Što se tiče Bordatelle Pertussis - ja ću sutra ipak baciti pare i uraditi analizu jer ne mogu da spavam i budem mirna, ne znam šta im je.

Što se tiče Di - Te - Per vakcine - vakcinisane po rođenju obe.

Ti reče - volela bi da mi pokažeš sliku kako izgleda dete obolelo od te bolesti, a ja bih volela da ti pokažem kako njih dve kašlju. Probaću ti opisati.
Ne kašlju, recimo, konstantno kao kod prehlade, nazeba....Ali kad kreće kašalj, onda ih natera da uzmu puno vazduha, i iseckano iskašljavaju sve dok ne ostanu bez vazduha i onda pokušavaju opet da udahnu, i ne mogu. Tu traje borba za dolazak do vazduha, i izgleda grozno, 4-5 puta pokušavaju da udahnu bar malo vazduha, zacrvene se, oči im se zasuze, i na kraju i podrignu....i onda se to smiri. Nema temperature, pluća su čista, ne curi nos, ne boli grlo, ništa.
Ovo prvi put doživljavam s decom, a velike su, i imali smo raznih prehlada, virusa, kašljeva, za mene je ovo nepoznanica. A mrzim kad ne mogu da ustanovim šta je detetu.

Poslednja izmena:
Не прекидај антибиотик до краја терапије.
Посебно док не видиш резултат на Бордателу. ;)
Чак и ако је вирус, неће шкодити да буду покривене антибиотиком.
Чујемо се сутра да видимо резултат са Бордателом.

Sofija, šta ti misliš o ovome? Bila sam danas na kontroli s ovim rezultatima na Mycoplasmu pneumoniae, i kaže mi doktorka da one sad jesu čiste, ali da po vrednosti rezultata smatra da je ovo ipak Mycoplasma bila pre možda 2-3 nedelje.
Svakako, dala im je da produže Hemomycin još 5 dana.
Starijoj piše:
IgM 0.56
IgG 1.06

Mlađoj piše:
IgM 0.60
IgG 1.12

Šta ti misliš?

Баш сам сад погледала на MedScape medical (то је највећа америчка база медицинских података као и сајт преко кога могу да се одрађују и едукације).
Мислим да је твоја др управу. Налаз не указује да је у питању инфекција Микоплазном присутна сад. Међутим, видим да су Американци увидели да уме да се поврати инфекција ако се терапија не узима довољно дуго. Верујем да се тим подацима водио педијатар код ког си водила децу. ;)
Имаш овде доста случајева обрађених, са терапијама, баци поглед: http://search.medscape.com/education-search?newSearchHeader=1&queryText=mycoplasma+pneumoniae

Да су биле у контакту- е сад, како су биле у контакту и кад?. :)
Штета је што не знамо како им иначе анти-тела стоје у организму на ту тему, јер тај налаз може чак да значи и да је на бази давно примљене вакцине.
Искрено, мислим да је ниво анти-тела базиран на вакцини.
Девојчице су ти вакцинисане. Након стеченог имунитета, плус нису ни мале, тешко се може запатити Бордатела.
Нећу да тврдим 100%, али то је логичан закључак.
Је л' оне и даље кашљу?
Шта каже педијатар?

One kašlju i dalje, ali sve ređe i ređe. Mislim da Hemomycin igra dobru ulogu u ovoj duploj dozi.
Pedijatar bolje da ne kažem šta kaže, jer se sve svodi na sujetu.
Bitno mi je da se tvoj odgovor poklapa sa odgovorima specijaliste sa Dečje klinike sa Dedinja.
A i imate isto ime. :D ;)

Back