Борба за српско писмо (2): Помодарство ће нам доћи главе

-39-638.jpg

Лепота:heart:

Нема проблема ту. Проблем је када скинеш индијски Windows са торента, не умеш да га инсталираш, не умеш после ни да скинеш и промениш језички пакет.
Нисам мислио на тај софтверски проблем, него што не желе да купе ћириличну тастатуру попут те који си окачио (ако су толики ретарди да им је то потребно), па им је онда то изговор.

Ја имам тастатуру са енглеским алфабетом (неколико њих сам променио, али увек је била на алфабету) и без проблема куцам на сва три писма, дакле могу и на такозваној српској латиници без обзира што тастатрура нема обележена слова попут č,ć,ž итд. Сада бих ја требало да имам изговор да не могу да куцам на такозваној српској латиници зато што имам обележена само слова енглеског алфабета.
Мислим који дебилизам латиничара, јбте.
Većinski je to stvar navike, lijenosti i nepostojanja osjećaja ugroženosti. Tako mi izgleda da će sadašnja situacija, u pogledu pisma, ostati uglavnom nepromijenjena do daljnjega- ako ne bude nekih neočekivanih preokreta.
А како би ЕУ објаснили тај јавашлук са два писма ? Западњаци су прагматични људи, они ће рећи, ајде људи уозбиљите се и изаберите једно писмо, а ми смо још пре 13 година изабрали једно писмо.
Уласком у ЕУ, тачније уласком у неку другу трећу лигу ЕУ како год се буде звала, Србија ће бити у обавези да се држи устава, односно једног уставног писма.

Нисам мислио на тај софтверски проблем, него што не желе да купе ћириличну тастатуру попут те који си окачио (ако су толики ретарди да им је то потребно), па им је онда то изговор.

Ја имам тастатуру са енглеским алфабетом (неколико њих сам променио, али увек је била на алфабету) и без проблема куцам на сва три писма, дакле могу и на такозваној српској латиници без обзира што тастатрура нема обележена слова попут č,ć,ž итд. Сада бих ја требало да имам изговор да не могу да куцам на такозваној српској латиници зато што имам обележена само слова енглеског алфабета.
Мислим који дебилизам латиничара, јбте.

А како би ЕУ објаснили тај јавашлук са два писма ? Западњаци су прагматични људи, они ће рећи, ајде људи уозбиљите се и изаберите једно писмо, а ми смо још пре 13 година изабрали једно писмо.
Уласком у ЕУ, тачније уласком у неку другу трећу лигу ЕУ како год се буде звала, Србија ће бити у обавези да се држи устава, односно једног уставног писма.

Rekoh već- ako ne bude neočekivanih preokreta.

Pa drugi narodi ne koriste ravnopravno dva pisma ,a Srbi koriste ,pri tome ja na to gledam kao na realnost na terenu ,zatečeno stanje , ne smatram ni da je to dobro ,niti loše , da je to što smo dvojezični neko naše bogatsvo i sl . uopšte ne , kao što ne smatram ni da smo zbog toga kulturno osakaćeni zbog latinice.Kao da bi narod bio kulturniji ako bi isključivo na ćirilici čitao skim se yebala Stanija i gde provode leto Cecini i Arkanovi mladunci ,čak mi je ok da državni organi koriste ćirilicu zbog jednoobraznosti i eventualnih problema sa tumačenjima,a što se ostalog tiče tu nek radi ko kako mu je volja .

Управо такозвана српска латиница промовише тај неморал. Зашто ? Зато што пинку и сличним ''пинковитим медијима'' је потребна пажња шире публике, дакле несрпске публике. Ако би ћирилизовали пинк, они би драстично изгубили популарност, јер би се гетоизовали.

Са друге стране рецимо хрватским медијима не смета ћирилица, ако имају већинску српску гледаност. Рецимо то је пример са једним подкастом (то је ЈТ програм типа Балкан инфо, само што 60% гледалаца су Срби). Водитељи читају питања гостима која пристижу на ћирилици и они су сами признали да су лако савладали ћирилицу, јер су просто дошли у контакт са њом, због српске публике.

Штета што од те ЕУ нема ништа...
:mrgreen:
А сад ОЗБИЉНО...о теми...
Ако нама треба ЕУ ил било ко други да пропише да се држимо СВОГ ПИСМА...
Зло и наопако.
Ma увек ће постојати нека наднационална организација која ће груписати из неких интереса државе, зато сам и написао нека друга трећа лига ЕУ, како се већ буде распадала.

Жалосно је што неко мора да нас упозорава да се држимо устава, али у овом случају би било корисно.

Мислим који дебилизам латиничара, јбте...
Ima rešenja i za to. Ja sam tako sredio laptop.

Back