Boracki dodatak

Mecenaa

Ističe se
Poruka
2.418
Ne znam gde da postavim ovo pitanje ovde mi nekako najlogicnije.
Po novom zakonu od pre par godina dobio sam status borca 1 kategorije to je ucesce u ratnim dejstvima do 200 dana(srpski sam drzavljanin) da li ima neko od drugova ovde da je upoznat da lu imamo prava neka na osnovu toga u smislu penzije nekog dodatka ili sta znam.tek sada sredjujem papire jer sam bio ranjen u koleno pa sa godinama seve teze koristim tu nogu i tesko mi da radim stojeci.
Unapred hvala za bilo kakve informacije

Po novom zakonu od pre par godina dobio sam status borca 1 kategorije to je ucesce u ratnim dejstvima do 200 dana(srpski sam drzavljanin) da li ima neko od drugova ovde da je upoznat da lu imamo prava neka na osnovu toga u smislu penzije nekog dodatka ili sta znam.tek sada sredjujem papire jer sam bio ranjen u koleno pa sa godinama seve teze koristim tu nogu i tesko mi da radim stojeci.
Proveri aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i vidi u svom lokalnom pio fondu.
Nezavisno od toga, postoje razne povlastice, a to ces proveriti u svojoj opstini.

Moram da idem kod doktora da trazim pregled i utvrdjivanje stanja i ostecenosti kolena pa moram da priloxim dokaz kada je bila povreda srecom imam staru vojnu knjizicu i tu pise da sam lezao na vma zbog toga a ovo znaci u opstinu samo da vidim da se raspitam jer sam dosadio ovim mojima u savezu boraca stalno nista ne znaju kada ce i sta ce.
To je od pre par godina zakon ima li neko iskustvo sa tim ja jedino sto su mi rekli je da sa 60 godina dobijam taj dodatak ali imam jos puno do tada

Moram da idem kod doktora da trazim pregled i utvrdjivanje stanja i ostecenosti kolena pa moram da priloxim dokaz kada je bila povreda srecom imam staru vojnu knjizicu i tu pise da sam lezao na vma zbog toga a ovo znaci u opstinu samo da vidim da se raspitam jer sam dosadio ovim mojima u savezu boraca stalno nista ne znaju kada ce i sta ce.
To je od pre par godina zakon ima li neko iskustvo sa tim ja jedino sto su mi rekli je da sa 60 godina dobijam taj dodatak ali imam jos puno do tada
Koliko se secam iz prica, to nesto od "privilegija" je vezano za status borca, ne za godine.

Za sada dobijamo samo legitimacije gde pise borac prve druge trece kategorije.kazu ali niko nije siguran da treba novi zakon da uvede neki red u to i za sada dodatke imaju samo invalidi i to oni koji su predali dokumentaciju do 21 ja dam tu zakasnio jer sam kasno cuo za to.
I da od opstine do opstine zavisi ali uglavnom je u pitanju neka jednokratna socijalna pomoc a necu da se brukam da moljakam za to nego da vidim da lu ce uvesti neki zakon na saveznom nivou u smislu barem nekih benificija ova legitimacija mi samo za slikanje sluzi sada.
Pa s obzirom da smo 20 godina bili maltene parije i ovo je neki pocetak nego gledam da sakupim sto vise informacija ako mogu.hvala

Razumela sam zbog onog o povređenom kolenu, da si bio ranjen. Kod ratnih vojnih invalida, invalidnina se dobiva na osnovu stepena oštećenja i nije vezana za rani odnos.
Kod statusa borca to je drugačije. Najbolje da se raspitaš u udruženju ili da se konsultuješ s nekim ko dobro poznaje zakon. Mislim da su izmene i dopune zakona bile pre dve tri godine.

Sve najbolje :kpozdrav:

Pa da ali nisam ni pokusavao do sada sa invalidninom jer sam koliko toliko mogao da koristim tu nogu ali sada sve teze tako da cu ici za to posebno da tacno to nema veze sa dodatkom to je nesto drugo.
Pre dve godine su bile izmene zakona tako da su nam svima tek sada priznati boracki statusi van kategorije ko je invalid.

U Republici Srpskoj borci dobijaju boracki dodatak trenutno 5 km ili 2,5 evra po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava
Borac 1 kategorije je onaj ko je proveo najmanje 32 mjeseca pa do 42 i vise u zoni borbenih dejstva
Ima 7 kategorija ukupno ,racuna se broj mjeseci provdenih na ratistu u VRS puta 2,5 evra toliko mjesecno se dobija borackog dodatka

A ratna invalidnina je posebno pravo koje se dobija uz boracki u zavisnoti od kategorije ratnog invalida
7 kategorija oko 20-30 evra a 1 kategorija i preko 700-800 evra

Back