Bonton primanja gostiju

Markoni11

Poznat
Poruka
8.441
Koja su pravila kada nekog pozovemo u goste?
Kako trebamo docekati goste,kako se druziti i ponasati za vreme rucka i na kraju kako ispratiti goste?

20180516083212_478637.jpg

Ови са слике имају по само један телефон...

Иначе општа глупост, током посете или било чега по граду, било каквог виђања људи који не станују на истој адреси, а не виђају се због посла - да ли су телефони важнији од саговорника?
Ако са неким седнем негде сат времена, а саговорник погледа у телефон, или уради нешто са њиме, барем 10 пута (мрзи ме да бројим тачно) показује потпуно непоштовање и приличан мањак интересовања за особу преко пута.
"Печат" на глупирање са телефоном је да се, по правилу, у тих сат времена није догодило ништа битно.

Једина последица престанка праћења телефона би била велика зачуђеност околине, да се власнику телефона није нешто десило, јер није у року од првих 5 секунди изашло "чаробно" 'seen'.

Koja su pravila kada nekog pozovemo u goste?
Kako trebamo docekati goste,kako se druziti i ponasati za vreme rucka i na kraju kako ispratiti goste?

Pogledajte prilog 819273
Kod mene ko dolazi u goste... ponaša se k'o u svojoj kući! Inače dolazi ljudi koji su mi dragi, pa se to podrazumeva!Nisam opterećena da sve bude na svom mestu, da sija i blista...osim ukoliko dolazi neko koga sam pozvala prvi put!
Moja najbolja drugarica mi redovno "prazni" friz kad god dođe..., prekjuče me pitala: "zašto mi je friz poluprazan i što joj nisam ništa kupila za jelo"!To radi često, inače... :hahaha:

Kad gosti stignu

Kad gosti pozvone, ne smete dozvoliti da čekaju ispred vrata. Goste dočekuju domaćica i domaćin i pomažu im da odlože svoje stvari. Gosti se uvode u prostoriju za druženje i, ako ima još gostiju, domaćini ih upoznaju.

-Muškarac se prvi predstavlja ženi.
-Mlađa osoba se predstavlja starijoj.
-Bračni par se predstavlja zajedno.
-Nemojte prekidati razgovor dvoje ljudi da biste nekog predstavili.

Ako jedan od domaćina uvodi goste, a drugi je u sobi sa drugim gostima, on ustaje kada uđe novi gost i polazi mu u susret.

Druženje

Ako se gosti međusobno slabo poznaju ili ako su im interesi različiti, domaćini trebaju usmjeravati razgovor tako da svima bude ugodno i zanimljivo.
Za vrijeme svake posjete, goste treba nečim ponuditi. Ako je poseta kratka, dovoljno je poslužiti kafu ili sok. Ako znate da će gosti duže ostati, priredite malu zakusku (mali sendviči, sitni kolači...), s pićem.
Tokom razgovora izbjegavajte teme koje bi mogle izazvati žučne rasprave i uvrijediti gosta

Za vrijeme jela

Pre nego započnete s jelom, pričekajte petnaestak minuta na zakašnele goste.
Domaćini se trebaju baviti gostima. Ako nešto trebate napraviti, neka to bude sto brže. Za vrijeme jela, ne treba preterivati sa nuđenjem. Ponudite jednom i, ako netko odbije, prihvatite to bez komentara.
Običaj je da se druženje završi uz kafu i kolač po želji naravno.
Pospremanje je obveza domaćina.

Ispraćanje gostiju

Znak za završetak poseta daju posetitelji.
Kada gost odlazi, domaćica i domaćin ga ispraćaju do vrata. Ako jedan deo gostiju ostaje i dalje, jedan od domaćina ispraća goste koji odlaze, a drugi ostaje sa ostalim gostima. Ako je samo jedan domaćin, on ispraća goste i upućuje izvinjenje onima koji ostaju jer ih nakratko ostavlja same.
Gostima treba toplim riječima zahvaliti na njihov dolazak.

Back