Bolonja - šamar budali!

To je pokopavanje državnih fakulteta. Zašto bi im neko plaćao školarinu kad može na privatnom (na kojem je prolaznost daleko veća)? Državni će ili zatvoriti, ili preći u privatne ruke, ili će spustiti kriterijum!!! ...da bi zadržali studente.

a i pitanje je koliko ovde ima istine jer ipak samo lud covek bi ovo predlozio al sta ces ..

Sve ovo dovodi do lobija anti Bolonja, anti napredak. Ne vidim razlog zashto je doticni ovo stavio u ovu temu - samofinansiranje i budzet nisu domeni Bolonjske konvencije, nego politike. Jedina dodirna tacka jeste da po Bolonji vi morate da imate ociscenu godinu znaci svih 60 poena. Tako je u svim zemljama potpisnicama. U razvijenim zemljama, budzet i samofinansiranje ne postoje. Svi placaju i nema ustupa ili je besplatno za sve.

Zlo nam se piše? Pa već je jadno da gore ne može da bude. Ništa nije falilo ni starom sistemu generalno. Slažem se da je trebalo uvesti projektni pristup polaganju ispita. Možda još ponešto.

Ove zajebancije sa privatnim fakultetima samo dodatno ojadjuju situaciju. Kada god uputiš kritiku studentu privatnog fakulteta da u suštini nema pojma sa materijom dobijaš instant odgovor "Mi znamo da RADIMO!, Vas samo trpaju gomilom bespotrebne teorije, a praktično pojma nemate." I tačno je to. Znaju oni da rade.... I to je sve. To je obrazovana radna snaga. Nosioci napretka, nikako.

U inostranstvu, privatni fakulteti se iz petnih žila trude da budu bolji. Kod nas je obrnuto. Sada državni fakulteti svesno upropaštavaju sopstvene programe kako bi stigli privatne. Užas!

Umesto da unapredjujemo postojeći program, koji je tu već 100 godina, i poboljšavamo ga mi ga jednostavno odbacujemo i menjamo u potpunosti. Sada to bukvalo znači da sami profesori koji su doktorirali na starom programu nipodaštavaju svoje titule i svoj krvavo težak životni rad.

A sve zbog čega?

Jer nemački ministar obrazovanja kaže:

Cilj nam je da svake godine 40 odsto maturanata upiše i završi fakultet. Po starom sistemu, fakultet je godišnje upisivalo samo pet odsto maturanata. Većina mladih je želela da brzo stekne visoke kvalifikacije i da im sistem bude dobro organizovan".

Ako čitate izmedju redova, piše:

Zahtevi tržišta su takvi da nam je potrebno više visokobrazvanih. Kako je samo 5% mladih sposobno da završi fakultet, mi ćemo sistem izmeniti tako da ga mogu proći i oni sa nižim sposobnstima.

Sad ja pitam:

A čemu služi srednja škola, kad je danas potrebno imati i privatni fakultet da bi se nešto znalo "praktično"? Da nešto ne škripi tu možda ako već samo 5% izadje sposobno da se nosi sa izazovima faluleta?
Jel mozes nesto da kazes o nemackom obrazovanju na fakultetima,
ovde je jedan link ekonomskog fakulteta ( 3-godisnji po Bolonji) u Minhenu, ........predmeti, casovi i bodovi, a ispod i izborni predmeti...........da li to donekle odgovara ovoj nasoj visokoj poslovnoj skoli, i u cemu je uopste razlika
koliko je meni poznato nase skole, tj.sveopste obrazovanje je uvek bilo mnogo jace nego kod Nemaca, ali ne znam za fakultete
nasla sam jos jedan link na kome se u Nemackoj upozorava na fakultete iz Srbije, i sumnja u legalnost i legitimitet diploma, sto nije bilo ni u jednom komentaru o nekoj drugoj drzavi.........pa cemu onda taj bolonjski, jedinstveni program..........nije mi nista jasno

http://www.uni-muenchen.de/studium/...studienfaecher/betriebsw_/bachelor/index.html

Jel mozes nesto da kazes o nemackom obrazovanju na fakultetima,
ovde je jedan link ekonomskog fakulteta ( 3-godisnji po Bolonji) u Minhenu, ........predmeti, casovi i bodovi, a ispod i izborni predmeti...........da li to donekle odgovara ovoj nasoj visokoj poslovnoj skoli, i u cemu je uopste razlika
koliko je meni poznato nase skole, tj.sveopste obrazovanje je uvek bilo mnogo jace nego kod Nemaca, ali ne znam za fakultete
nasla sam jos jedan link na kome se u Nemackoj upozorava na fakultete iz Srbije, i sumnja u legalnost i legitimitet diploma, sto nije bilo ni u jednom komentaru o nekoj drugoj drzavi.........pa cemu onda taj bolonjski, jedinstveni program..........nije mi nista jasno

http://www.uni-muenchen.de/studium/...studienfaecher/betriebsw_/bachelor/index.html

Hm, reci da je sveopte obrazovanje bolje u nashim krajevima nego u Nemackoj je odavno prevazidjeno. Ali dubok uvrezeno, nazalost. Gotovo sve zemlje regiona se jako loshe kotiraju po znanju nauke, matematike, opshte kulture, engleskog jezika i josh nekih faktora, koji su mereni Pisom.

Bolonjska konvencija kao shto i naziv kaze zadire samo u oblasti predavanja i priznavanja fakulteta (prenos bodova). Da li odgovara nashoj srednjoj, vishoj skoli, opet ne treba zalaziti u to. Univerziteti samo kreiraju programe, neke kriterijume moraju poshtovati. Svakom univerzitetu, vladi, zemlji je u cilju da ima shto obrazovaniju radnu snagu, jer je veci produktivitet i manji su troshkovi.

Poshto ne znam nemacki, ako zelish prevedi pa da prodiskutujemo o tome. Postavi predmete sa tog fakulteta, opis celina i bodova i literature i sa nashe vishe skole isto, i da uporedimo.

Da li pojedini Universiteti priznaju diplome, i zashto, ne znam. Znam da je od pre nekoliko meseci stupio zakon o univerzalnom priznavanju stranih diploma, zbog nedostatka radne snage Nemackoj pod hitno treba 150 000 elektrotehnicara. Tako da, ako se radi o diskriminaciji nashe diplome ovo nije krsenje Bolonjske konvencije (niti je tom postu mesto na ovoj temi), vec krsenje federalnog zakona Nemacke. :)

Kada smo kod priznavanja diploma i sumnju u legitimitet. Ovo vazi za neke fakultete. Medjutim, fakulteti prirodnih i tehnickih nauka su generalno izuzeti od toga.

;)

Poslednja izmena:
Mene o ovom sistemu studiranja nervira mnogo stvari... Ali ono sto mi najvise ide ne zivce je to sto drzava placa zaglupljivanje studenata. Neko ko je trenutno na budzetu, moze da ima sve sestice i sedmice i ostace i sledece godine na budzetu. A ja moram da polozim svih 10 predmeta u 4 roka, a da pritom imam prosek iznad 9, i molim Boga da bude nekoliko slobodnih mesta kako bih presao na budzet. To zaista demotivise mnogo studenata, i zato gube volju za trudom!

A mi smo valjda jedini pametnjakovići kojima je novi sistem lep divan, i prosto ne znam sta ce nas naterati da se pobunimo.

Ošamari budalu i reći će: "baš je prijalo, hoću još"

Ne znam na sta tacno ciljas, al ja bi o parama da pricamo, je l to okej
Pogotovo mi sto nismo/necemo da budemo domaci na terenu univerziteta koji upisujemo.

Otkad je uvedena bolonja, studenti placaju ogromne kolicine novca ne znam samo za koj ku rac, totalno je pokosila studente, za samo jedan bod iskesiras brdo para.
Cena studiranja je iz godine u godinu sve veca i veca, skolarine konkretno, pa da overis semestar, pa cene ispita itd. ne znam samo ko ce to sve da plati.

Al ajde, dobro, makar da poboljsaju studiranje generalno, predavanja i kvalitet faksa, nego oprem dobro.
I posle nema dovoljno domacih strucnjaka iz pojedinih/svih oblasti? Mladi ljudi oce da idu iz zemlje?
Pa kako i da ne pobegnu kad im se nikakva olaksica ne nudi, nikakav stimulans, podstrek il makar zasluzena nagrada za trud, izvesna buducnost, siguran posao nakon izborene diplome. Ma apsolutno nista.

I sto ja onda da studiram na drzavnom faksu kad za iste pare mogu da idem na privatni, pa da se makar za vreme skolovanja ne maltretiram i ne nerviram.

Back