Bolne menstruacije

Ako je neko probao sve od lekova za bolne menstruacije onda sam to ja. Andoli, brufeni, rapteni, neki prirodni lekovi, grejanje stomaka,... ma sta sve ne.... Jednom se desilo da je bol bila toliko jaka da sam povracala vise od 6 sati, vise ne znam ni sta sam imala da povracam ali nagon ka povracanju i uzasnu mucninu su izazvali veoma jaki bolovi da je moja mama morala da zove hitnu pomoc jer nije vise znala kako da mi pomogne.
Elem,..... tada mi je moj ginekolog dala lek koji se zvao Aulin. Njega sam kupovala oko godinu dana i ekstra mi je pomagao. Kasnije su taj lek skinuli sa neke liste ili sta vec jer je bio iz Svajcarske valjda, pa mi je onda apotekarka preporucila Nimulid MD. On je dosta jak i super mi je pomagao, a onda cujem i za njega da dosta utice na jetru, a ja sam pila po dve tablete!!! :( Godinama!!! :sad2:

Sada pijem Cafetin menstrual, popijem po dve. I ono sto je najbitnije u stvari LEK POPITI ODMAH PO DOBIJANJU, odnosno kada prva kap krvi iscuri odmah popiti lek, i umiriti se oko pola sata. Ja sam u stvari provalila da se meni jedino bol tako zaustavi. Ako popijem npr. pola sata po dobijanju nista od dejstva leka. Mogu i morfijum da mi daju cini mi se da mi ne bi pomogao. Znaci devojke prva kap dve tabletice, mir pola sata (moze i duze) pa da vidimo da li vam to pomaze kao i meni.

:bye: :heart:

Kako se vi nosite sa time? Sta koristite od lekova?Meni brufen pomaze, nekad moram da popijem istovremeno i brufen i kafetin,pa kada prodje dejstvo opet me boli...Ma uzas svaki put.

Nije bas pametno piti istovremeno dva razlicita leka...moze doci do neke alergijske reakcije i posle neces znati na sta si odreagovala.
Imala sam i ja ranije izuzetno bolne menstruacije ali od kako sam se porodila to se promenilo iz korena,sad nemam apsolutno nikakve tegobe...zato ko moze neka radja decu ...bice vam lepse prvenstveno sto imate bebicu a sa druge strane necete imati vise jednomesecni problem...;)

Nisam sigurna da meni deluje kafetin menstrual, jednom sam probala i nista mi nije bilo bolje.Znate koji je sastav tog leka-Ibuprofen lysinate.A to je u sustini brufen, samo je ovde od 200mg, a ja pijem brufen od 400mg sto je naravno jace...Svaki lek moze biti toksican i naravno svaki moze izazvati razne nezeljene reakcije.Ja vec godinama koristim brufen i kafetin, a znam da brufen mora da se uzima na pun zeludac jer moze izazvati ulkus zeluca itd.A sto se tice kombinacije ova dva leka, cak se savetuje da se koriste kombinacije analgetika sa razlicitim mehanizmom dejstva u suzbijanju bola jer se tako postize bolji efekat...

E pa zato i jeste poenta da se uzima odmah u prvim minutima, ma koji lek za bol. ja sam mislila da mi jedino mogu pomoci ekstra jaki lekovi ali kada sam provalila da je u pitanju tajming uzimanja leka sada mi i cafetin pomaze.

Mislim da sam ovde negde već pisala na ovu temu, ali eto i ja spadam u grupu žena kojima su bolovi nenormalno jaki i kojima ništa ne pomaže.Već godinama je tako, ustvari odmah od samog starta je bilo tako, jaki bolovi, mučnine, grčevi u celom telu, na momente sam mislila da ću umreti.Sve sam probala, lekove, čajeve, zdravu ishranu, laganu rekreaciju...ništa ne pomaže.Zadnjih godina sam na brufenu, ali počinjem da ga pijem bar 2 dana pre nego očekujem menstruaciju, jednom dnevno brufen od 400 mg.U većini slučajeva mi malo olakša i smiri bolove, ali oni su i dalje tu, iako recimo taj dan, kada dobijem uzmem 2-3 brufena.Najveći problem je što mi je krvarenje obilno, pa mi je gvožđe na donjoj granici, drugih problema nemam, ne pamtim kada sam imala grip ili nešto slično, imam dobar imunitet.

bolovi tokom menstruacije mogu biti znak nečega opasnijeg, npr miomana materici
tako reko meni moj ginekolog
tako sam ja imala veoma bolne menstr, svaki put povraćam i to po ceo dan
odem kod ginekologa i on na ultrazvuku video miom
kaže nije veliki, pratićemo, ako naraste, operacija, za sad stoji bez promena
i takođe mi je rekao, kao i bela, da će najverovatnije posle prvog porođaja prestati i bolne menstruacije ;)

ta sam..imam nesnosne bolove punih 33 godina kombinovane sa povracanjem..
i nisu se smanjili posle porodjaja ni malo..
ono sto je jos gore - ima ih i moje dete..samo mi je zato bilo zao kad sam cula da cu da rodim devojcicu..strah me je bilo da ce na isti nacin da prozivljava i na zalost tako je..
jedino resenje je sto je neko gore napisao - dva dana pred ciklus po jedan brufen ili bilo sta sto koristite kao analgetik..kad dobijete (ja moram i sutradan)..
termofor sa toplom vodom na stomak i cvrsto moram da stegnem stomak sa necim..
jos jednu stvar sam primetila - kad sam u punom i redovnom treningu, povecam nivo testosterona u telu i smanjim dejstvo zenskih hormona..onda su bolovi podnosljiviji..
divim se zenama koje ni ne osete kad dobiju..ne mogu ni da zamisle kolike su srecnice..

Ajd dogovorite se u kojoj farmaceutskoj kući da kupimo lekove...
Treba spavati pored osobe koja jauče...
Hvala

Kaže Hajdučka trava pomaže samo diže apetit itd. itd.

svako razlicito reaguje na odredjeni analgetik.
sustina je samo da se uzmima na vreme..odnosno pre vremena, pre nego sto se dobije..
analgetik jedan dan ranije, jedan onog dana kada se dobije, eventualno jedan sutradan i onda je podnosljivo..

ta sam..imam nesnosne bolove punih 33 godina kombinovane sa povracanjem..
i nisu se smanjili posle porodjaja ni malo..
ono sto je jos gore - ima ih i moje dete..samo mi je zato bilo zao kad sam cula da cu da rodim devojcicu..strah me je bilo da ce na isti nacin da prozivljava i na zalost tako je..
jedino resenje je sto je neko gore napisao - dva dana pred ciklus po jedan brufen ili bilo sta sto koristite kao analgetik..kad dobijete (ja moram i sutradan)..
termofor sa toplom vodom na stomak i cvrsto moram da stegnem stomak sa necim..
jos jednu stvar sam primetila - kad sam u punom i redovnom treningu, povecam nivo testosterona u telu i smanjim dejstvo zenskih hormona..onda su bolovi podnosljiviji..
divim se zenama koje ni ne osete kad dobiju..ne mogu ni da zamisle kolike su srecnice..

Све може сем термофора с топлом водом. ;)
Повећава се на тај начин крварење.

Kako se vi nosite sa time? Sta koristite od lekova?Meni brufen pomaze, nekad moram da popijem istovremeno i brufen i kafetin,pa kada prodje dejstvo opet me boli...Ma uzas svaki put.

Joooooooooooj umirem stalno svaki mesec...sem kada koristim kontraceptivne pilule onda nemam nikakve bolove....
pijem Cafetin svaki put dva do tri puta dnevno.... i uvek se utoplim to mi nekako pomaze...

Magnezijum je ključni sastojak za sprečavanje zadržavanje vode, a poznato je da voda doprinosi menstrualnim bolovima. Jedite namirnice kao što su banane, sjemenke bundeve, i tamni želeniš. Hrana bogata magnezijumom i vitaminom A je još bolja. Planiranje jela na biljnoj bazi sa puno magnezijuma: zeleniš, lisnato povrće, i bogato vitaminom A žuto i narandžasto povrće. Čokolada je bogata magnezijumom, tako da imate dobar izgovor da se osladite kockicom ili dvije tamne čokolade za vrijeme menstruacije.

Ko nije imao bolne menstruacije,taj moze da predlaze razno povrce,regulisanje ishrane i ostale gluposti....s pravom kazem gluposti,jer sam 16 godina svakog meseca imala bolne menstruacije,tako da su za mene porodjajni bolovi bili maciji kasalj....trenutak kada dobijem do pocetka ludackih bolova,iznosio je oko 15min....znaci,odmah odlazak iz skole ili sa posla....hitno kuci jer moze da se desi i da se onesvestim od bolova.....i zivela sam sa tim,s tim da je i sef na poslu bio upoznat,i nastavnici u skoli,i momci i cimerke......jer jednom mi se cimerka tako uplasila,mislila je da umirem pa zvala hitnu pomoc....:( dok nisam otkrila Kofan (Bosnalijek) koji me je obarao u roku od 10 -tak minuta....zaspim i svo to ludilo prodje za pola sata i kada ustanem kao da nista nije bilo....samo sto sam uvek morala da budem na oprezu tih dana.....kada sam se PORODILA, prestali su menstrualni bolovi....doktor kaze da je to zbog zavaljene materice,pa ti grcevi budu tako jaki dok menstrualna krv ne krene a nakon porodjaja materica se prirodno skuplja i vraca u normalan polozaj....sva sreca moja nije znala da je bila u nenormalnom polozaju....zato ako je uteha,proci ce sve nakon porodjaja.....sada moja cerka ima taj problem pa pije femisan A kapi,buscopan za opustanje misica i kad pocnu bolovi nimulid.....zao mi je da je gledam kako se muci.....sad planiramo na akupunkturu pa cemo videti da li ce to pomoci...meni je akupunktura pomogla da se resim migrene i svima toplo preporucujem...

Ko nije imao bolne menstruacije,taj moze da predlaze razno povrce,regulisanje ishrane i ostale gluposti....s pravom kazem gluposti,jer sam 16 godina svakog meseca imala bolne menstruacije,tako da su za mene porodjajni bolovi bili maciji kasalj....trenutak kada dobijem do pocetka ludackih bolova,iznosio je oko 15min....znaci,odmah odlazak iz skole ili sa posla....hitno kuci jer moze da se desi i da se onesvestim od bolova.....i zivela sam sa tim,s tim da je i sef na poslu bio upoznat,i nastavnici u skoli,i momci i cimerke......jer jednom mi se cimerka tako uplasila,mislila je da umirem pa zvala hitnu pomoc....:( dok nisam otkrila Kofan (Bosnalijek) koji me je obarao u roku od 10 -tak minuta....zaspim i svo to ludilo prodje za pola sata i kada ustanem kao da nista nije bilo....samo sto sam uvek morala da budem na oprezu tih dana.....kada sam se PORODILA, prestali su menstrualni bolovi....doktor kaze da je to zbog zavaljene materice,pa ti grcevi budu tako jaki dok menstrualna krv ne krene a nakon porodjaja materica se prirodno skuplja i vraca u normalan polozaj....sva sreca moja nije znala da je bila u nenormalnom polozaju....zato ako je uteha,proci ce sve nakon porodjaja.....sada moja cerka ima taj problem pa pije femisan A kapi,buscopan za opustanje misica i kad pocnu bolovi nimulid.....zao mi je da je gledam kako se muci.....sad planiramo na akupunkturu pa cemo videti da li ce to pomoci...meni je akupunktura pomogla da se resim migrene i svima toplo preporucujem...

sa ovim ja imam problem
isto je imala i moja tetka, dok se nije porodila
posle porođaja nikakvih problema nije imala

Ishrana je ključna!

Vjerojatno ste primijetili jednu zajedničku temu među našim stručnjacima: upale, nutritivne nedostatke, pa čak i stres, su glavni krivci, a svi mogu biti pogoršani ishranom. Iako znamo da je prva stvar koju želite učiniti kada nastupe oni dani je pojesti mnoštvo čokolade i pizze, ali što gore jedete gore ćete se osjećati.

Držite se podalje od hrane koja nadražava

Masti su prethodnici nekih od hemikalija uključenih u stvaranje grčeva maternice. Dakle, smanjenje sadržaja masti u ishrani može igrati ulogu u smanjenju menstrualnih bolova."

Ali nisu sve masti loše. Da bi smanjili menstrualne bolove dodajte više omega-3 masnih kiselina i vitamina D u ishranu, jer pomažu u smanjenju razine prostaglandina u sistemu a mogu se naći u lososu, jajima, i tamnom lisnatom zelju.

Masti koje želite izbjeći za vrijeme menstruacije su životinjske masti, jer mogu uzrokovati iritaciju. Glavni problem je standardna ishrana jer je visoko iritantna. Nedostaje antioksidanata i važnih hranjivih materija koje sprečavaju i kontrolišu upale, što je uzrok većine bolesti. Preporučujemo dodavanje protuupalne hrane u svoju ishranu, uključujući paradajz, maslinovo ulje, orase, masne ribe , bobice i citruse.

Možda ćete se željeti približiti ishrani na biljnoj bazi da bi spriječili bolove. Neke male studije su ispitale provođenje veganskih dijeta ili na biljnoj bazi i uočili da su žene koje primjenjuju ove dijete doživile smanjenje obima menstrualnog krvarenja i boli koja ide uz to.

A takođe ćete željeti zadržati neke stvari van menija, uključujući i šećer. Šećer je izvor hronične upale u organizmu i zbog toga može dovesti do bolnijih grčeva.

Povećajte unos korisnih vitamina i minerala

Magnezijum je ključni sastojak za sprečavanje zadržavanje vode, a poznato je da voda doprinosi menstrualnim bolovima. Jedite namirnice kao što su banane, sjemenke bundeve, i tamni želeniš. Hrana bogata magnezijumom i vitaminom A je još bolja. Planiranje jela na biljnoj bazi sa puno magnezijuma: zeleniš, lisnato povrće, i bogato vitaminom A žuto i narandžasto povrće. Čokolada je bogata magnezijumom, tako da imate dobar izgovor da se osladite kockicom ili dvije tamne čokolade za vrijeme menstruacije.

Povrće kao što su brokule, kupus, kelj, karfiol i prokelj sadrže ugljen-3-inozitol, koji pomaže u regulaciji aktivnosti estrogena i mogu olakšati nadutost i menstrualnu nelagodu.

Preporučujemo hranu sa malo više začina, koja pomaže zagrijati trbušno područje i ublažiti nelagodne grčeve. Isto tako napominjemo da neka začinjena hrana može izazvati lošu probavu, što može pogoršati problem, pa isprobavajte s oprezom.

Predlažemo izmjenjivanje mljevenih sjemenki lana, chia-e ili bundeve i sezama ili suncokreta tokom ciklusa: u prvoj polovini ciklusa, kombinujte 1-2 kašike mljevenih sjemeki lana, chia-e ili bundeve sa kašikom kvalitetnog ribljeg ulja; u drugoj polovini ciklusa, kombinujte 1-2 kašike mljevenog susama ili sjemenke suncokreta sa 1-2 grama ulja noćurka. Svaki set sjemena podstiče odgovarajuće hormone koji prevladavaju u cijelom ciklusu, daju vlakna i hranjive tvari potrebne tijelu u razgradnji hormona.

Šta trebate izbjeći

Što se tiče ove teme, odgovor može zvučati jednostavno, a opet za mnoge je šok: šećer, prerađenu hranu, a sve sa konzervansima može spodstaći bolnije grčeve, bez obzira na to koliko ste uvjereni da masni pomfrit ili slatke čokoladice pomažu. Određene loše prehrambene navike kao što su preskakanje doručka, povećan unos brze ili prerađene hrane su povezane sa bolnijim grčevima. Naglašavamo i važnost još jedne loše navike - izbjegavanja slanih namirnica, što može povećati zadržavanje vode i na taj način menstrualnih bolova.

Upozoravamo i na sve namirnice koje sadrže veći omjer omega-6 masnih kiselina u odnosu na omega-3, kao što su biljna ulja, kukuruz, sojino ulje, ili margarin.

Žiri je još uvijek vijeća oko kofeina, iako neki stručnjaci kažu da ga treba izbjegavati. Kofein može pomoći zadržavanje vode i poremetiti vaš probavni sistem čak i više. Isto važi i za alkohol. To dovodi do sužavanja krvnih sudova, što može dovesti do povećanih grčeva. Ako ste skloni grčevima, izbegavajte kafu nedelju dana prije menstruacije za najbolje rezultate. Isto tako, mliječni proizvodi sadrže arahidonsku kiselinu, supstanca u vašem tijelu koja se pretvara u prostaglandine.

Uzimajte svoje multivitamine

Znamo da može biti teško zapamtiti da uzmete svoje vitamine jednom dnevno, ali doći će vremenski period kada ćete poželjeti da ste ih uzimali svaki dan u minut - i možda želite dodati još nekoliko u miks. Izdvajamo nekoliko važnih vitamina koji se uzimaju, uključujući magnezij i B vitamin.
Oba naravno mogu biti integrisani putem ishrane, ali mi preporučujemo suplement vitamina B. Što se tiče ulja, unos koji je potreban da vidimo rezultate je obično lakše uzeti u obliku tableta. Ali, ulje od konoplje, riba ili riblje ulje također mogu biti dobar izvor dobrih masti, kao i kod smanjenja loših masti.

Predlažemo povećani unos smeđe riže tokom menstruacije jer sadrži B6 vitamine, cink, kalcijum te sprečava nadimanje.

Lagana vježba!

Kada ste naduti: boli vas i samo želite da se izležavate ... ali malo vježbe može pomoći riješiti vaš problem boli.

Vježbe aerobika pružaju prirodno ublažavanje bolova. Povećani protok krvi i endorfin pomoći će vam da se suprotstavite prostaglandinu i smanjute grčeve.Endorfin se smatra prirodnim morfijumom. Ali ipak priznajemo da vježba može izgledati nemoguće kada smo u velikim bolovima, i stoga predlažemo male aktivnosti kao što su hodanje ili joga, koje je i dalje pružaju veliku pomoć u borbi protiv menstrualnih bolova.

Da li je joga riješenje?

U stvari, čini se da joga može biti jedan od glavnih pomagača u borbi protiv menstrualnih bolova. Nekoliko prijedloga za specifične joga poze koje bi mogle pomoći: uključujući Janu Sirsasana, Bound Malasana, poza Kamile, Fetus, poza Kobre, Mačka-Krava i poza Ribe. Budite oprezni ako planirate da se upustite u jogu suprotna presavijanja nikada nisu dobri u periodu menstruacije: inverzije se nikad ne preporučuje dok traje menstruacija. Dakle, čak i ako možete napraviti stoj na rukama, možda trebate dva puta razmisliti ako je ono vrijemem u mjesecu.

Povećajte temperaturu!

Ako znate da grčevi nastaju zbog kontrakcije mišića logično je - primjenite toplinu. Termos boca ili termofor su najbolji prijatelji žena kada su u pitanju menstrualni grčevi. Toplina otvara krvne žile i poboljšava protok krvi te raspršuje bol.

Ali ako redovni termofor i natapanje u kadi ne pomažu, imamo još jedan prijedlog: paketi ricinusovog ulja. To je odličan način za detoksikaciju jetre, povezanu sa menstrualnim grčevima", iako to nije neposredno ublažavanje već dugoročno rješenje. Morat ćete ih primijeniti nekoliko puta u sedmici prije menstruacije. Da biste to učinili, nanesite ricinusovog ulja na trbuh i prekrijte komadom vune, zatim plastičnom folijom i termofor umotan u peškir. Neka odstoji 20-40 minuta prije uklanjanja.

Ako mislite da niste primjenili dovoljno topline, naučnici kažu da je orgazam odličan način za povećanje temperature, ublažavanje napetosti u maternici i umanjenju boli.

Krenite biljnom rutom

Protuupalni čaj od đumbira i aromaterapija kao na primjer: njemačka kamilica, majoran i slatki komorač, korijen valerijane, hrizantema, divlji jam, hajdučka trava, ružmarin, lavanda, jasmin i geranija i crvene maline.

Izvor: alternativnizivot

Poslednja izmena od moderatora:
Pozdrav, da li je neko od vas, ko ima jak PMS, probao da koristi zlatnu maku ? Perunska biljka. Kazu da jako pomaze, dosta sam o tome istrazivala, pronasla sam neki preparat MAKAMU, ali nisam jos sigurna da li da bacam pare i probam tako nesto. Pa pre nego se odlucim da cujem da li je mozda neko od vas to probao i imao pozitivna iskustva, ali bez naduvavanja, nije mi problem da probam, niti mi je problem da platim, ali sam se umorila od svega i svacega, iskreno. Pisite ko ima, moze i porukom da se javi.

Pozdrav, da li je neko od vas, ko ima jak PMS, probao da koristi zlatnu maku ? Perunska biljka. Kazu da jako pomaze, dosta sam o tome istrazivala, pronasla sam neki preparat MAKAMU, ali nisam jos sigurna da li da bacam pare i probam tako nesto. Pa pre nego se odlucim da cujem da li je mozda neko od vas to probao i imao pozitivna iskustva, ali bez naduvavanja, nije mi problem da probam, niti mi je problem da platim, ali sam se umorila od svega i svacega, iskreno. Pisite ko ima, moze i porukom da se javi.

ja sma neko ko je od prvog ciklusa do poslednjeg imao bolne menstruacije propracene povracanjem, obilnim krvarenjima i grcevima koji su ravni porodjanim
to sam ustanovila na porodjaju
svakog meseca sma bila dva dana izbacena iz normlanog redovnog ritma zivota i morala sam da ih prelezim uz jake analgetike koje sam periodicno dobijala kroz injekcije i termofor na stomaku
moje dete je na zalost nasledilo isti oblik ciklusa
zlatnu maku nisam uzimala tada, uzela sma je u menopauzi i jako dobro mi je iznivelisala hormone
da sam na tvom mestu, ne bih se ustrucavala da krenem sa njom
ono sto je meni pomagalo da kontrolisem bolove je bila fizicka aktivnost
ukoliko u toku meseca imam redovne treninge, posteno odradjene, telo mi aktivira vecu kolicinu testosterona koji nadvlada zenske hormone i tad su bolovi bili podnosljivi
kad ispadnem iz ritma i nemam redovne treninge - tog meseca me sustignu porodjani bolovi

ovaj sto spominje ishranu tako se nalupao sa sve zelenim povrcem koje nadima, a preporucuje ga
nije tacno ni da je vezana voda uzrok..ja je nisam imala, a od bolova sam umirala svakog meseca
kafa ne vezuje vodu, kofein je diuretik i on izbacije vodu iz organizma, pa telo moze da dehidrira ukoliko se ne unosi casa vode uz svaku unetu kafu

Ja sam koritstila MAKAMU, sastoji se iz peruanske make, zlatne make i biljke sa puno c vitamina koja je Camu Camu i bas mi je pomoglo. Mesecima sam je koristila i pokazala je izuzetne efekte. A pre toga sam imala jako obilne i bolne menstruacije i jedva sam se borila sa njima. Onda sam po preporuci koleginice pocela da koristim MAKAMU jer je njoj pomogla i uspela sam i ja sa njom da sto se kaze progledam :) tako da iz licnog iskustva mogu da kazem da je ok, kontraidikacije ne postoje.

Back