Bolje biti pijan, nego star

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Čujem ovih dana kako nekad popularna grupa na području cijele bivše Juge, Plavi
orkestar, koja je uz Crvenu jabuku i Merlina bila grupa moje mladosti, najavljuje
svoj povratak na bh muzičku scenu, nakon pet godina odsustva sa nje. Izdaju i
novi album, tako rekoše.
Prva asocijacija mi bi njihov veliki hit “Bolje biti pijan, nego star”, ja bih rekla evergrin
koji se slušao u cijeloj bivšoj Jugi, a ostao poznat i slušan do danas. Sjećam se
da je ova pjesma bila nezaobilazan dio “repertoara” na školskim ekskurzijama
na koje bi obično neko od raje ponio gitaru u autobus, pa bi je onako horski pjevali
i znali skoro svi na pamet. “Bolje biti pijan, nego star”, pjeva se i danas na
ekskurzijama i sličnim prilikama, znam pouzdano jer mi sin nedavno putovao u
Grčku sa svojim školskim kolegama, pa pričajući o utiscima pokazao mi i par snimaka
iz autobusa, a na jednom ju začuh, pa mi bilo baš nekako milo i nostalgično.
A onda mi sinu kako sam otprilike unazad godinu dana negdje pročitala kako ova
pjesma u sebi krije jednu veliku grešku i nelogičnost koju je i sam Loša primijetio,
ali tek nakon 25 godina pjevanja. Vjerujem da je i malo ko od onih koji su je slušali
primijetio isto, iako ih je većina znala skoro napamet. Znala sam je i ja napamet,
ali nikad ne primijetih. Radi se o tome da na početku pjesme stihovi glase: “Žao mi je
što smo bili samo dobri drugovi”, a u refrenu je, međutim, potpuno drugačija situacija
i Loša pjeva: “Vino ne zna da smo nekad bili sretni par”. Saša Lošić je u svoju
“odbranu” ispričao da je bio pod dejstvom alkohola dok je u mladosti pisao ovu
pjesmu, a ja sad pitam, da li je stvarno bolje biti pijan…

RiadaT.

1720979609202.png

Poslednja izmena:
Bila sam previše mlada da sve izanaliziram, ali sam osećala da u toj pesmi postoji nešto manjkavo.

U parku smo jedne noći slušali tu pesmu, kad jedan momak od 27 godina reče:

"Slušaj ovog, majku mu slinavu, peva o koješta, kao da nikada neće da ostari."

I ta izjava, izjava povučenog momka koji ničim nije zablisao, nikada, osim te noći, razjasnila mi je svu manjkavost pesme.

Izjava mi se urezala u pamćenje posebno zato što je taj momak ubrzo preminuo. Preminuo je mlad. Nije dočekao da bude star, za razliku od Loše.

Sada se pitam kako taj stari, omatoreli Loša peva, sa kojim žarom peva pesmu Bolje biti pijan nego star.

Bila sam previše mlada da sve izanaliziram, ali sam osećala da u toj pesmi postoji nešto manjkavo.

U parku smo jedne noći slušali tu pesmu, kad jedan momak od 27 godina reče:

"Slušaj ovog, majku mu slinavu, peva o koješta, kao da nikada neće da ostari."

I ta izjava, izjava povučenog momka koji ničim nije zablisao, nikada, osim te noći, razjasnila mi je svu manjkavost pesme.

Izjava mi se urezala u pamćenje posebno zato što je taj momak ubrzo preminuo. Preminuo je mlad. Nije dočekao da bude star, za razliku od Loše.

Sada se pitam kako taj stari, omatoreli Loša peva, sa kojim žarom peva pesmu Bolje biti pijan nego star.
Trenutno, nikako. Tek se priprema da se vrati na muzičku scenu.

Back