Bolesno mače, savjeti!?

Poruka
24
Pozdrav svima,

Imam malo muško mače staro nekih mozda 3 mjeseca. Inače je veoma razigran i veseo, ali neki dan se umirio i poceo da odbija hranu. Odveo sam ga kod veterinara, on mu je izmjerio temperaturu. Imao je blago povišenu i rekao mi je da je neki virus koga sada ima dosta. Dao mu dvije injekcije i rekao da ce sutra biti bolje.
Međutim mačak je od tada malo zivnuo, vise se krece ali to nije ni blizu onoga veselog mačeta. Od odlaska veterinaru prošlo je 4 dana. Takođe još uvijek slabo jede. Traži hranu, ali šta god mu dam ili malo pojede ili nikako, a vodu pije normalno.

Ima li neko slično iskutvo ili neki savjet, jer ovi veterinari sve rade u zurbi, i nisu bas zainteresovani za macke. Samo gledaju da te skinu i ako je moguće da im ostaviš koji dinar.

Au, bas mi je zao. Ja nisam veterinar, ali probaj da nadjes drugog veterinara. Ne znam kako stoji ona ambulanta na Veterinarskom fakultetu, mislim da tamo nisu skupi (ali nemoj me drzati za rec).

Ja se kod macica uvek bojim tzv. "macije zaraze", ne znam koji je strucni naziv za to. Macke se vakcinisu protiv toga ali ne znam tacno u kom uzrastu. Meni je jedno mace uginulo zbog toga. Necu da te plasim, moguce je da je nesto bezazlenije, ali gledaj da ga hitno vodis kod drugog veterinara, da se vidi sta je to. Pokusaj da nadjes nekog pouzdanog (ko se bas razume u macke i radi sa njima) i nekoga ko zna sta radi i ne gleda samo da uzme pare. Raspitaj se na forumu (moze i ovde a moze i nekim specijalnim za zivotinje). Nemoj da rizikujes i da cekas da mu bude bolje. Vazno je da on nesto jede i pije, ali ja bih ipak potrazila drugo misljenje.

EDIT: Tek sad vidim da si iz Trebinja. Nista onda ovo za Veterinarski, ali probaj svakako da nadjes nekog drugog veterinara u kraju. Bar da mu odradi celu terapiju.

Hvala ti na odgovoru, ali u Tb imamo samo još jednu ambulantu, a ovu gdje sam bio su mi preporucili kao bolju za mačke. Mogu misliti kakva je ta druga :)

Zaboravio sam napomenuti da mačak nekada ispušta neke zvukove, najsličnije kašlju, i napinje se kao da ce da povrati, ali nikada ne povrati.
Žao mi je zbog tvog mačeta, i moje se vjerovatno zarazilo jer je često izlazio iz kuće.

Hvala ti na odgovoru, ali u Tb imamo samo još jednu ambulantu, a ovu gdje sam bio su mi preporucili kao bolju za mačke. Mogu misliti kakva je ta druga :)

Zaboravio sam napomenuti da mačak nekada ispušta neke zvukove, najsličnije kašlju, i napinje se kao da ce da povrati, ali nikada ne povrati.
Žao mi je zbog tvog mačeta, i moje se vjerovatno zarazilo jer je često izlazio iz kuće.

Ma, to sa mojim macetom je bilo 1987. Bitno je da ga vakcinises protiv tih stvari. Kazem ti, nisam veterinar (mozda da pitas nekog od veterinara sa foruma), ali mislim da je vazno da ga odvedes. Probaj opet kod tog; ne verujem da dve boce mogu da rese stvar.

Virusna infekcija je svakako, samo se nadam da nije mačija kuga. Ukoliko povrati pomiriši da li miriše na trulež ili kiselinu.
Predpostavljam da nije vakcinisano.

1. stvar....nikad ne hrani mačku na silu jer može biti fatalno
2. ukoliko prestane da jede onda ide oralni rastvor glukoze i elektrolita na špric u usta po malo

Imao sam nedavno slučaj odraslog mačora koji takodje se napinjao da povrati pa ništa....tako je bilo tri dana pa prošlo. Napominjem da je odrastao i vakcinisan.

Vakcina nije bačena para, kasnije ako sve bude sve uredu obavezno vakciniši....

Pre vakcinacije čišćenje od parazita.....takodje paraziti mogu dospeti u pluća i izazvati suvi kašalj i napinjanje za povraćanjem.

Poslednja izmena:
Au, Vazno je da on nesto jede i pije, ali ja bih ipak potrazila drugo misljenje.

.
Koliko sam videla mace pije vodu ali jede samo malo... Mislim da je to normalno, na taj nacin organizam se ne muci da vari hranu vec sve snage " baca" na isceljenje. Po meni treba uvek da ima vode i da mu se cesce ponudi po malo hrane, ono sto voli a koliko ce pojesti sam ce da odluci. I da se ne mami da se igra i skace vec da odmara. Cim ozdravi i apetit ce mu se vratiti i igrace se

Maca je ozdravila, ne znam šta mu je bilo. Jedna komšinica mi je dala savjet da joj ponudim mlijeko. Pio je mijeko par dana i onda je počeo da jede pomalo i da se više kreće. Posle par dana potpuno je ozdravio. Dao sam mu vitamine za jačanje imuniteta i nešto za čišćenje od glista i ostalih parazita. Postoji mogućnost i da je bio otrovan. :(

Back