Bokser,Cane Corso ili Doberman??

Ufff, ja se u ovu pricu o parenju kod drugog teranja ne uklapam.

Potpuno sam protiv toga iz dva razloga: kuja je jako mlada, a i da nije, protiv sam parenja u situaciji koja je kod nas aktuelna vec godinama. Mislim na ogroman broj napustenih pasa, bilo onih koji se sami razmnozavaju na ulici, bilo onih koje produkuju nesavesni odgajivaci ili oni koji se uopste ne razumeju u pse nego im je stalo do novca ...., da ne nabrajam.

Cak i oni savesni ne znaju ko ce kupiti njihovog psa i sta ce taj posle da radi. Da li ce po principu "zdravo je imati jedno leglo" pariti kuju i onda celo leglo prodati trgovcu koji ce dalje .......

Da ne tupim vise, ukratko ja bih stavila moratorijum na parenje nekoliko godina. Znam da je ovo ekstremno i nemoguce i da ce sad mnogi skociti u zastitu rase, nije mi cilj da skrecem temu, znam da ni ovo nema veze sa istom, Shadow je pitao nesto sasvim drugo, samo sam morala ovo da napisem jer znam situaciju na terenu i muka mi je od neverovatno velikog broja licemernih ljubitelja koji izbacuju kutije pune stenaca i macica kod kontejnera ili uvaljuju u tudje zgrade, a oni jadni eto nisu znali sta ce sa podmlatkom. Ili oni licemeri sto uzmu zivotinju pa konstatuju da se linja i posto ne mogu nikom da je uvale jer je u medjuvremenu porasla odvedu je i vezu za kapiju nekog od nasih prenatrpanih azila i smatraju da su je zbrinuli. Pritom ne pogledaju unutra da vide koliko tamo pasa ima, u kakvom su stanju .....
Ne mislim da takvih ima na ovom forumu, takvi za to nemaju vremena. I necu vise o ovome, stvarno.
:neutral:

@ Marsupilami slazem se sa tobom,ja licno mislim da je za parenje najbolje od treceg teranja.Mada ja nebi preduzimao taj radikalan nacin da sterilisem kuju,vec bi joj dozvolio da se bar jednom pari a stence nebi nikad ostavio ba ulici,parku.. u kutiji nit bi ih zive zakopavao kao sto to neki rade.

pozz

@ Marsupilami slazem se sa tobom,ja licno mislim da je za parenje najbolje od treceg teranja.Mada ja nebi preduzimao taj radikalan nacin da sterilisem kuju,vec bi joj dozvolio da se bar jednom pari a stence nebi nikad ostavio ba ulici,parku.. u kutiji nit bi ih zive zakopavao kao sto to neki rade.

pozz

Samo tu ima jedan problem: nikad ne možeš da znaš šta će da urade novi vlasnici tih štenaca ili vlasnici njihovih štenaca... Zato ja nisam htela da pustim mog psa da se pari sa jako sličnom kujom čije bi jedno štene pripalo meni, jedno bi zadržali vlasnici majke, jedno bi uzeo vlasnicin brat ali šta sa ostalima?! I zato bi stvarno trebalo uvesti neku licencu za parenje, samo što bi i to kao i sve ostalo bilo podložno korupciji... Ali to nije tema.

A inače prema statistici, mogućnost za nastanak tumora mlečne žlezde se sterilizacijom pre prvog teranja svodi na možda nekih 2-3%, posle svakog teranja opada i posle 5. teranja uopšte sterilizacija nema nikakvog uticaja na tumore mlečne žlezde.

pozz

Jeste, najbolje je od treceg, ukoliko ... pa da ne pricam ponovo. Znam da ti to nikad ne bi uradio, ali oni tamo sledeci sto bi od tebe uzeli psa. Necu vise, rekla sam, ali ja sam prilicno time opterecena jer sam godinama u toj prici "nasli smo kutiju ....", izmedju ostalog.
:roll:

Jeste, najbolje je od treceg, ukoliko ... pa da ne pricam ponovo. Znam da ti to nikad ne bi uradio, ali oni tamo sledeci sto bi od tebe uzeli psa. Necu vise, rekla sam, ali ja sam prilicno time opterecena jer sam godinama u toj prici "nasli smo kutiju ....", izmedju ostalog.
:roll:

Pa sad,cesti su slucajevi "kutija",ali ja se bavim odgojem pasa i mnogo vodim racuna kome prodajem pse. Isto tako u slucaju prodaje kupac mora da mi potpise ugovor koji ga obavezuje da u slucaju da nece da pari svog psa mora da ga strilise,a u slucaju da hoce mora samnom da se konsultuje i o paru i o tome kome ce stence prodati,isto tako ugovor ga obavezuje da u slucaju da hoce da otudji svog psa koji je od mene kupljen mora prvo meni da se obrati i onda ja odkupljujem psa. Ugovor je pravosnazan,tako da nema bas neke velike bojazni.

Pa sad,cesti su slucajevi "kutija",ali ja se bavim odgojem pasa i mnogo vodim racuna kome prodajem pse. Isto tako u slucaju prodaje kupac mora da mi potpise ugovor koji ga obavezuje da u slucaju da nece da pari svog psa mora da ga strilise,a u slucaju da hoce mora samnom da se konsultuje i o paru i o tome kome ce stence prodati,isto tako ugovor ga obavezuje da u slucaju da hoce da otudji svog psa koji je od mene kupljen mora prvo meni da se obrati i onda ja odkupljujem psa. Ugovor je pravosnazan,tako da nema bas neke velike bojazni.

Tako to rade odgovorni i savesni odgajivači.

P nisu tako cesti ali ima,al najgore mi je zakopavanje stenadi to mi je..:thumbdown:.A za ugovor:super::super::rtfm::banovati::super:

Svaka cast!
:super::super:::super:

imam rota i mešanca i rot 'ume' da se oprilično 'oseća', dok mešanac jako, jako slabo. čak i neprimetno
nije dobro često kupati psa i psećim šamponima jer hoće da isušuje dlaku

ima caka koju koristim za uklanjanje neprijatnih mirisa a to je:

u 3-4 litara mlake vode sipa se oko pola dcl sirćeta, najbolje jabukovog, namoči se krpa,
i sa time se prebriše dlaka
neprijatni mirisi se neutrališu i nema nikakvih nus-pojava

imam rota i mešanca i rot 'ume' da se oprilično 'oseća', dok mešanac jako, jako slabo. čak i neprimetno
nije dobro često kupati psa i psećim šamponima jer hoće da isušuje dlaku

ima caka koju koristim za uklanjanje neprijatnih mirisa a to je:

u 3-4 litara mlake vode sipa se oko pola dcl sirćeta, najbolje jabukovog, namoči se krpa,
i sa time se prebriše dlaka
neprijatni mirisi se neutrališu i nema nikakvih nus-pojava

Isusuje se koza, a ne dlaka.
A jeste to sa sircetomt dobar savet.
I ne samo za pse, vrsi poso i kod ljudi;)

Isusuje se koza, a ne dlaka.
A jeste to sa sircetomt dobar savet.
I ne samo za pse, vrsi poso i kod ljudi;)

Nisam još probao na sebi ali zašto da ne :)

elem, u svakom slučaju ima negetaivni efekt na kožu, a pošto dlake rastu iz nje,
onda trpe i one

miris dlake kod psa je od slučaja do slučaja, od rase do rase,
verovatno im se razlikuju lojne žlezde

mom mešancu je relativno suva dlaka i nema posebnog mirisa ili neznantnog,
dok je kod rota dlaka sjajnija, masnija ali zato ima svoj specifičan miris koji je znantno intenzivniji od mešanca

@vilus znam nego me interesuje npr.. da li baleve bokseri,da li se linja,mane dobermana za drzanje u stanu,da li se CC linja i tako..da li se osete .....bilo kakav savet

Bokseri i Cane Corso balave obilno,kao i svi psi kojima visi koza oko vilice, napuljski mastif (i mastifi u opste) bernandinci obilno balave... Doberman nije za drzanje u stanu,to je radni pas kome treba prostora da potrosi energiju (setnje ne pomazu) , ako je ne potrosi iskida namestaj, osim toga treba mu kilogram kavlitetnog mesa savaki dan da bi bio zdrav i u kondiciji.. Velike rase pasa nisu pogodne za drzanje u stanu kako zbog prostora,tako i zbog njihovog zdravlja.
Cane Corso smrdi kao djavo. Za stan su civave,male pudle,bisoni ,pekinezeri i slicno... to su psi za drustvo i pratnju!

Bokseri i Cane Corso balave obilno,kao i svi psi kojima visi koza oko vilice, napuljski mastif (i mastifi u opste) bernandinci obilno balave... Doberman nije za drzanje u stanu,to je radni pas kome treba prostora da potrosi energiju (setnje ne pomazu) , ako je ne potrosi iskida namestaj, osim toga treba mu kilogram kavlitetnog mesa savaki dan da bi bio zdrav i u kondiciji.. Velike rase pasa nisu pogodne za drzanje u stanu kako zbog prostora,tako i zbog njihovog zdravlja.
Cane Corso smrdi kao djavo. Za stan su civave,male pudle,bisoni ,pekinezeri i slicno... to su psi za drustvo i pratnju!

Za balavljenje se slažem, ostalo uglavnom ne, baš naprotiv, dobermani su lična pratnja i zaštita i slabo podnose zimu i razdvojenost od svog čoveka.

ja u stanu imam malinou i dobermana i super nam je, a moji liski prijatelji u stanu imaju hrvatskog ovcara, border kolija, dve malinoe i dobermana, kad celjad nisu besna kuca nije tesna <3

:amen:

Back