Zašto, pa čovek rekao suštinu
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
...ti kad se nadješ u realnoj situaciji nemaš vremena da razmišljaš o katama, pravilnim potezima i slično...
...Tu je najbolji boks u direktnoj konfrontaciji...
...Ima inače dobrih tekstova iz obuke marinaca, američkih foka, onda saveti za borbu nožem iz američkog Folsom zatvora, kao i razni sjajni tutoriali o onesposobljavanju protivnika u prvih par sekundi, o efikasnoj a realnoj odbrani itd... al' to samo ako ćeš sam da vežbaš što ne mislim da je tvoj slučaj...
Суштину чега? Да је такмичарски лајт контакт карате, који је дизајниран буквално да би био спорт за широке масе, непримјенљив или слабо примјенљив на улици за коју није ни прављен? То је суштина колико и да је рекао да је сноуборд непримјенљив за велеслалом.
Ово је, рецимо, изјава која одаје неког ко није имао претјераног додира са ваљаним учењем борења - па је тако и представа о "техникама" на нивоу Мортал Комбата - он мене напада нападом "а" на шта ја блокирам са "б" и затим примјењујем технику "в", и слични нонсенси.
Изјава која се често може чути, толико често да је многи узимају као аксиом, мада то баш и није тако. Притом заборављају да модерни бокс такође није прављен за улицу, да су рукавице незамјенљив дио опреме и да покушај боксовања без њих у великом броју случајева зна да се заврши фатално по ударача колико и удареног. Ја сам сигуран да ћу у девет од десет случајева свом противнику прије челом поломити шаку него што ће успјети да ме нокаутира.
На крају изјава која потврђује оно што се дало закључити из претходног - овај младић нема појма о борењу, реалном нити неком другом. То само по себи није проблем, проблем је што мисли да је као такав релевантан за давање савјета другима.
Суштину чега? Да је такмичарски лајт контакт карате, који је дизајниран буквално да би био спорт за широке масе, непримјенљив или слабо примјенљив на улици за коју није ни прављен? То је суштина колико и да је рекао да је сноуборд непримјенљив за велеслалом.
Ово је, рецимо, изјава која одаје неког ко није имао претјераног додира са ваљаним учењем борења - па је тако и представа о "техникама" на нивоу Мортал Комбата - он мене напада нападом "а" на шта ја блокирам са "б" и затим примјењујем технику "в", и слични нонсенси.
Изјава која се често може чути, толико често да је многи узимају као аксиом, мада то баш и није тако. Притом заборављају да модерни бокс такође није прављен за улицу, да су рукавице незамјенљив дио опреме и да покушај боксовања без њих у великом броју случајева зна да се заврши фатално по ударача колико и удареног. Ја сам сигуран да ћу у девет од десет случајева свом противнику прије челом поломити шаку него што ће успјети да ме нокаутира.
На крају изјава која потврђује оно што се дало закључити из претходног - овај младић нема појма о борењу, реалном нити неком другом. То само по себи није проблем, проблем је што мисли да је као такав релевантан за давање савјета другима.
Karate uopšte je neprimenjiv u nekim običnim tučama za većinu ljudi, previše ima ceremonije i pravila u dojou, previše je to nerealno, predvidivo, previše se forsira napamet naučeni dril, a na ulici nije baš tako, moraš da se adaptiraš i borba se obično rešava za minut. Nemaš ti vremena da misliš o ovom ili onom potezu i kati, nego ti treba brza odbrana i napad, brza reakcija.
Pa ne znam šta podrazumevaš pod "valjanim učenjem borenja", tokom osnovne sam se baš neprekidno tukao sa drugima, a od skoro sam opet imao niz situacija gde sam morao da udjem u obračun. Znači kad na tebe poleti narkoman naoružan flašom, a od pozadi te gledaju njegovi ortaci spremni da te dokrajče sa ledja ako slučajno izadješ kao pobednik, tu nema mesta razmišljanju o katama, potezima i slično, odmah se reaguje. Mislim nisam imao baš ovakvu situaciju, moja je drugačija bila, ali dajem primer, ovo je u nekim delovima Beograda itekako moguće i uopšte u uličnim tučama nema nekog fer pleja danas, često trojica nasrnu na jednog itd. Ovo za Mortal Kombat ne znam šta da ti kažem, ja baš pišem da je realna borba sve samo ne Mortal Kombat, obično se rešava u prvih par minuta, ponekad fatalno na duge staze.
Pa prosto boks je realniji, naučiš nešto što ti praktično može koristiti, gard, izmicanje, udarci itd. To itekako koristi u svakodnevnim situacijama, to što se koriste rukavice u mečevima nema veze sa tim, ja pričam o realnoj utemeljenosti, prosto kad treniraš boks imaš i drugačiju percepciju same borbe. Ljudi koji treniraju karate, ili kung fu i slične stvari imaju iskrivljenu percepciju same borbe, previše je to koreografisano, forsira se dosta toga komplikovanog što u intuitivnom delovanju ne pomaže običnom ljudskom biću, dok se boks baš fokusira na intiutivno delovanje, tj. treniraš da bi u spontanoj situaciji nesvesno radio sve ono što boks podrazumeva, tu nema previše ceremonija i komplikacija, i moguće je.
Pa ti možeš to da misliš, imaš pravo na to, ali ja i dalje tvrdim da je karate previše ceremonijalan i da često može da se desi da neko naivno, gledajući filmove recimo, udje u svet karatea, i onda nakon svih tih treninga, drilova, naučenih poteza sebe nadje u situaciji gde ga neko prebije brže nego što on "iskombinuje" koji potez da iskoristi, i onda se u njemu sukobe dve strane - ona intuitivna koja ga svodi na realnost tuče, i ona druga, naučena, koja pred njega baca čitav niz kata, kombinacija, koje nisu upotrebljive u tuči. Ovo sam uostalom i sam video na nekim ljudima, msm okej oni možda nekad i pobede ali se u njihovim potezima ni tad ne prepoznaje neki karate, nego eto prosto nadjačali su i slično.
Hvala brate i ja mislim da mi treba nesto jako grubo da se izduvam jedini razlog zasto mislim na karete je zbog udaraca nogom kao i mma
Као неко ко тренира карате већ дуги низ година, рећи ћу ти да то није тако како ти мислиш у стварности.![]()
У скоро свакој ситуацији карате је пренос супарникове енергије против њега самог, често полуге разног вида. Штавише, исто ти је и у ММА (само што ту немаш много филозофије) где су полуге дефинитивни крај супарника. И то са разлогом, јер су преузете из Карате форми. Ти сада да одеш на неке вежбе ММА типа, прво ће да ти доделе лика са којим ћете да радите полуге један другом. Пре тога ћете увек загревање једно 10 мин трчање у круг.
Ако си се само напалио, онда иди пар ''течајева'' и види да ли је то за тебе. 90% људи одустане након два-три покушаја.
Можда га мешаш мало са Кунг-фу?![]()
Kao što se radi na boksu, recimo desni direkt to je ta biomehanika koja je najbliža realnoj situaciji. Udarac kreće odozdole iz zadnje noge kao da se odgurneš od zemlje pa onda kroz rotaciju kuka do ruke... to kad se sinhronizuje treningom to je najbolji udarac koje ljudsko telo može iz te pozicije da izvede, jednostavno to su zakoni fizike i biomehanike ljudskog tela
Možda sam se ja pogešno "odrazio", jbg nije mi bila namera da nipodaštavam karatiste, kao uostalom ni jedan sport, imam drugara koji trenira nindjicu i stalno se zezamo naravno na zdravoj osnovi koja je veština bolja, itd... sećam se kad sam ga jednom video u onim patofnama sa odvojenim palcem, plakao sam od smeha ali sve je to šala naravno i on se ne ljuti... čovek to trenira takvim elanom da šta mogu da kažem nego - svaka čast momak. Jednostavno svaki sportista vredan je respekta.
Uličnu ili kafansku ili bilo kakvu slobodnu tuču bez pravila, dobija čovek a ne veština. Sad ovde kad se ne vidimo i ne poznajemo svako može da priča bajke o sebi, takvi su forumi, tastatura trpi sve. Moja priča je da sam u svet sporta ušao jer sam hteo bolje da se bijem, to je prava istina, ni ljubav prema boksu, ni sportski život (to je došlo tek kasnije) nego brate u jednom fajtu sam ostao bez daha i toliko bio bespomoćan da sam pomislio da protivnik može sad bukvalno da me kara. Srećom pa je i on bio u tom stanju
Ovo pišem za sledeće a to je da su moja prva iskustva bila na ulici a i unutra bogami i vidjao sam svakakve duele jer sam radio i kao izbacivač u mome mestu tih veselih devedesetih. Zašto sam bio kritičan prema karatistima? Pa vidjao sam razne stilove tuča ali na kraju se sve pretvori, svidelo se to nekome ili ne, na neki prljavi boks šaketanje pa koliko ko izdrži. Zašto bih cenio karate kao dobar za ulicu kad ljudi pre ili kasnije shvate da je ruke najbolje držati blizu glave da bi je i zaštitili i što brže vraćali posle udarca. Kako uopšte mislite da se može nokautirati stokilaš kad krene kao tenk napred? Udarac mora da bude grom a ne milovanje. Kao što se radi na boksu, recimo desni direkt to je ta biomehanika koja je najbliža realnoj situaciji. Udarac kreće odozdole iz zadnje noge kao da se odgurneš od zemlje pa onda kroz rotaciju kuka do ruke... to kad se sinhronizuje treningom to je najbolji udarac koje ljudsko telo može iz te pozicije da izvede, jednostavno to su zakoni fizike i biomehanike ljudskog tela
Зато што су хтјели да начине модерне вјештине са доминантним спортским елементом којима се људи могу бавити поред уобичајених ствари (школа, посао), а да притом нису у сталном ризику од повреда. Има људи који раде и те "неспортске" варијанте, али су то увијек мање групе људи, као што је то случај са свим вјештинама које укључују опасне технике, тј. оне које праве гадније повреде. Што је, уосталом, логично, и присутно је на свим пољима људског дјеловања и стварања.
Ок, да ли је најбољи ударац или није, није ни битно. Ја ту опет видим низ проблема. Од тога да се много полаже у један ударац, до тога да је шака један од крхкијих дијелова тијела, велика је шанса да ће да се поломи при судару са лицем, а камоли нечијим челом. Поготово ако се изведе по пе-есу, великом снагом, ту ће да страда скоро сигурно. Мени то није добра погодба, да нокаутирам неког у замјену за поломљену шаку.
Ko kaže da se polaže samo na taj udarac, ja sam samo opisao zadnji direkt, pa nećeš valjda posle njega da potrošiš svu snagu, nego poenta je da svaki udarac mora da bude razoran a pored toga još i precizan. Realno ti borba traje jako kratko gde treba da udariš za što kraće vreme jako i eksplozivno i precizno, nije to borba u ringu od 12 rundi gde sakupljaš poene. Boks ima naravno mana, nije savršen ni malo. Realno borbu dobija čovek a ne veština. Ja sam već negde napisao da su moji aduti kod borca, maksimalna snaga i eksplozivnost a to znači da svako ko raspolaže time, opasan je u realnoj borbi. Vidjao sam i momke koji nikad nisu trenirali ništa ali jednostavno genetika - neko bi rekao bog, dali su mu neverovatnu snagu i osećaj za udarac i borbu, još ako se to upari sa velikim srcem - mudima, dobiješ protivnika sa kojim bi i pravi profesionalci imali problem. ****** ako naletiš na takvog ili mu poljubi ruku i plati piće ili nemoj da se kačiš.Ок, да ли је најбољи ударац или није, није ни битно. Ја ту опет видим низ проблема. Од тога да се много полаже у један ударац, до тога да је шака један од крхкијих дијелова тијела, велика је шанса да ће да се поломи при судару са лицем, а камоли нечијим челом. Поготово ако се изведе по пе-есу, великом снагом, ту ће да страда скоро сигурно. Мени то није добра погодба, да нокаутирам неког у замјену за поломљену шаку.
Vidjao sam i momke koji nikad nisu trenirali ništa ali jednostavno genetika - neko bi rekao bog, dali su mu neverovatnu snagu i osećaj za udarac i borbu, još ako se to upari sa velikim srcem - mudima, dobiješ protivnika sa kojim bi i pravi profesionalci imali problem. ****** ako naletiš na takvog ili mu poljubi ruku i plati piće ili nemoj da se kačiš.
Nepristojno nepoznavanje cinjenice da Karate prebija boksera UVJEK. Koji pojas si imao?Zelim da pocnem da treniram neku borllacku vestinu,a u blizini mene imam samo ove 2.Sta vi mislite sta je bolje trenirati.Zelim da treniram mma ali je to predaleko,a ja moram da imam odlican uspeh u skoli.Karate sam i pre trenirao,Koja od ove 2 ce bolje uticati na moje sampopouzdanje?
Kakve poluge, o cemu ti pises?
I kako se to prenosi energija u karateu protiv supaprnika samog![]()