Boks ili Karate

Na sreću nije. Ti si bokser i znaš, pretpostavljam i sam da će ti Boks dati početnu, startnu prednost, brže se počinje sa sparingom npr. pogotovu ako je bokser i takmičar. Naprosto vežba više. Međutim tu se stvara opasna iluzija, samopouzdanje utemeljeno na nerealnim osnovama. Pa neki bokser isprebija posle godinu, dve godine treninga nekog karatistu koji je isto toliko trenirao ili duže, (osim nekog kjokušin fanatika) ne razmišljajući da je imao "sreću" da naleti na osobu slične visine i težine, fizički ravnopravnog ili slabijeg protivnika. Ali da je naleteo na lika višeg od sebe za 2 glave , teškog 130 kg, ili nekog paora , fizikalca, nosača nameštaja, rukometaša itd dobio po pitčci kao i svi ostali. 5 godina treninga je minimum da bi se moglo govoriti o nekom vidljivom postignuću u bilo kojoj borilačkoj veštini, uključujući i Boksu. A 10 godina minimum je istinski optimum. A negde oko tog perioda se postepeno gube razlike u tome ko šta trenira.Međutim ljudi se zaluđuju, pogotovu balavci da će za nekoliko meseci ili nekoliko godina postati najjači u kraju.

Суштину чега? Да је такмичарски лајт контакт карате, који је дизајниран буквално да би био спорт за широке масе, непримјенљив или слабо примјенљив на улици за коју није ни прављен? То је суштина колико и да је рекао да је сноуборд непримјенљив за велеслалом.

...ti kad se nadješ u realnoj situaciji nemaš vremena da razmišljaš o katama, pravilnim potezima i slično...

Ово је, рецимо, изјава која одаје неког ко није имао претјераног додира са ваљаним учењем борења - па је тако и представа о "техникама" на нивоу Мортал Комбата - он мене напада нападом "а" на шта ја блокирам са "б" и затим примјењујем технику "в", и слични нонсенси.

...Tu je najbolji boks u direktnoj konfrontaciji...

Изјава која се често може чути, толико често да је многи узимају као аксиом, мада то баш и није тако. Притом заборављају да модерни бокс такође није прављен за улицу, да су рукавице незамјенљив дио опреме и да покушај боксовања без њих у великом броју случајева зна да се заврши фатално по ударача колико и удареног. Ја сам сигуран да ћу у девет од десет случајева свом противнику прије челом поломити шаку него што ће успјети да ме нокаутира.

...Ima inače dobrih tekstova iz obuke marinaca, američkih foka, onda saveti za borbu nožem iz američkog Folsom zatvora, kao i razni sjajni tutoriali o onesposobljavanju protivnika u prvih par sekundi, o efikasnoj a realnoj odbrani itd... al' to samo ako ćeš sam da vežbaš što ne mislim da je tvoj slučaj...

На крају изјава која потврђује оно што се дало закључити из претходног - овај младић нема појма о борењу, реалном нити неком другом. То само по себи није проблем, проблем је што мисли да је као такав релевантан за давање савјета другима.

Суштину чега? Да је такмичарски лајт контакт карате, који је дизајниран буквално да би био спорт за широке масе, непримјенљив или слабо примјенљив на улици за коју није ни прављен? То је суштина колико и да је рекао да је сноуборд непримјенљив за велеслалом.

Ово је, рецимо, изјава која одаје неког ко није имао претјераног додира са ваљаним учењем борења - па је тако и представа о "техникама" на нивоу Мортал Комбата - он мене напада нападом "а" на шта ја блокирам са "б" и затим примјењујем технику "в", и слични нонсенси.

Изјава која се често може чути, толико често да је многи узимају као аксиом, мада то баш и није тако. Притом заборављају да модерни бокс такође није прављен за улицу, да су рукавице незамјенљив дио опреме и да покушај боксовања без њих у великом броју случајева зна да се заврши фатално по ударача колико и удареног. Ја сам сигуран да ћу у девет од десет случајева свом противнику прије челом поломити шаку него што ће успјети да ме нокаутира.

На крају изјава која потврђује оно што се дало закључити из претходног - овај младић нема појма о борењу, реалном нити неком другом. То само по себи није проблем, проблем је што мисли да је као такав релевантан за давање савјета другима.

:rotf:

Karate uopšte je neprimenjiv u nekim običnim tučama za većinu ljudi, previše ima ceremonije i pravila u dojou, previše je to nerealno, predvidivo, previše se forsira napamet naučeni dril, a na ulici nije baš tako, moraš da se adaptiraš i borba se obično rešava za minut. Nemaš ti vremena da misliš o ovom ili onom potezu i kati, nego ti treba brza odbrana i napad, brza reakcija.

Pa ne znam šta podrazumevaš pod "valjanim učenjem borenja", tokom osnovne sam se baš neprekidno tukao sa drugima, a od skoro sam opet imao niz situacija gde sam morao da udjem u obračun. Znači kad na tebe poleti narkoman naoružan flašom, a od pozadi te gledaju njegovi ortaci spremni da te dokrajče sa ledja ako slučajno izadješ kao pobednik, tu nema mesta razmišljanju o katama, potezima i slično, odmah se reaguje. Mislim nisam imao baš ovakvu situaciju, moja je drugačija bila, ali dajem primer, ovo je u nekim delovima Beograda itekako moguće i uopšte u uličnim tučama nema nekog fer pleja danas, često trojica nasrnu na jednog itd. Ovo za Mortal Kombat ne znam šta da ti kažem, ja baš pišem da je realna borba sve samo ne Mortal Kombat, obično se rešava u prvih par minuta, ponekad fatalno na duge staze.

Pa prosto boks je realniji, naučiš nešto što ti praktično može koristiti, gard, izmicanje, udarci itd. To itekako koristi u svakodnevnim situacijama, to što se koriste rukavice u mečevima nema veze sa tim, ja pričam o realnoj utemeljenosti, prosto kad treniraš boks imaš i drugačiju percepciju same borbe. Ljudi koji treniraju karate, ili kung fu i slične stvari imaju iskrivljenu percepciju same borbe, previše je to koreografisano, forsira se dosta toga komplikovanog što u intuitivnom delovanju ne pomaže običnom ljudskom biću, dok se boks baš fokusira na intiutivno delovanje, tj. treniraš da bi u spontanoj situaciji nesvesno radio sve ono što boks podrazumeva, tu nema previše ceremonija i komplikacija, i moguće je.

Pa ti možeš to da misliš, imaš pravo na to, ali ja i dalje tvrdim da je karate previše ceremonijalan i da često može da se desi da neko naivno, gledajući filmove recimo, udje u svet karatea, i onda nakon svih tih treninga, drilova, naučenih poteza sebe nadje u situaciji gde ga neko prebije brže nego što on "iskombinuje" koji potez da iskoristi, i onda se u njemu sukobe dve strane - ona intuitivna koja ga svodi na realnost tuče, i ona druga, naučena, koja pred njega baca čitav niz kata, kombinacija, koje nisu upotrebljive u tuči. Ovo sam uostalom i sam video na nekim ljudima, msm okej oni možda nekad i pobede ali se u njihovim potezima ni tad ne prepoznaje neki karate, nego eto prosto nadjačali su i slično.

Ja sam imao situaciju pre 2 vikenda,momak zaludjem wing chunom je ubedjen da se moze tuci protiv vise napadaca.
Sad mu drugar i ja objasnjavamo da je ovo totalno nerealno i za neku ozbiljnu borilacku vestinu,a ne za to.
Kaze on,sta ako ti ja uhvatim nogu pa te izvrnem.Reko ajde,razvalim mu low kick,nije vise mogao da stane na nogu.

Mislim da su to iskrivljena shvatanja borilackih vestina(odredjenih),ide se na poteze koji su lepi za publiku a beskorisni za ucesnike tuce.
I pored toga sto se bavim sa MMA,predlazem boks,jer se relativno brzo i lako uci(naravno ako ti legne sport),brzo se fizicki razvijas i za 6 meseci vec mozes imati zavidno znanje za jednog pocetnika.Sta mom bratu znaci sto ima crni pojas u karateu kad u zivotu nije video pravog sparinga i ne ume da se snadje kad krenu da pljuste udarci.

Karate uopšte je neprimenjiv u nekim običnim tučama za većinu ljudi, previše ima ceremonije i pravila u dojou, previše je to nerealno, predvidivo, previše se forsira napamet naučeni dril, a na ulici nije baš tako, moraš da se adaptiraš i borba se obično rešava za minut. Nemaš ti vremena da misliš o ovom ili onom potezu i kati, nego ti treba brza odbrana i napad, brza reakcija.

Objašnjeno ti je da takmičarski lajt kontakt Karate odnosno Šotokan i još nekoliko stilova nisu ni pravljeni za ulicu nego za sport i rekreaciju pa opet znam ljude koji su izvukli maksimum iz tih stilova i snašli se na ulici bez problema. Svi ti stilovi isto tako imaju i Kumite odnosno borbe i niko ili vrlo retko ko koristi kate u njima, postoji razlika između kata i tehnika koje se koriste u Kumite-u. Isto tako i bokseri rade drilove zapravo svi koji treniraju borilačke veštine rade drilove kako bi se osnovne stvari naučile odnosno kako bi to postala priroda tela odnosno reakcija.

Pa ne znam šta podrazumevaš pod "valjanim učenjem borenja", tokom osnovne sam se baš neprekidno tukao sa drugima, a od skoro sam opet imao niz situacija gde sam morao da udjem u obračun. Znači kad na tebe poleti narkoman naoružan flašom, a od pozadi te gledaju njegovi ortaci spremni da te dokrajče sa ledja ako slučajno izadješ kao pobednik, tu nema mesta razmišljanju o katama, potezima i slično, odmah se reaguje. Mislim nisam imao baš ovakvu situaciju, moja je drugačija bila, ali dajem primer, ovo je u nekim delovima Beograda itekako moguće i uopšte u uličnim tučama nema nekog fer pleja danas, često trojica nasrnu na jednog itd. Ovo za Mortal Kombat ne znam šta da ti kažem, ja baš pišem da je realna borba sve samo ne Mortal Kombat, obično se rešava u prvih par minuta, ponekad fatalno na duge staze.

Da ne razmišljaš o potezu koji ćeš upotrebiti u određenoj situaciji jer je pitanje da li će njegovo izvođenje biti moguće nego da prava tehnika/potez proiziđe iz tvoje reakcije na situaciju i da je ta reakcija proizvod pravilnog treninga. To što ti uopšte pišeš o razmišljanju o potezima se vidi da nemaš konkretnog iskustva u treningu i čemu on zapravo služi. Sa mnom je osnovnu išao jedan Žile Šotokaner, tukao je koga je stigao a mene je jednom oborio na pod jokorgerijem, to je bilo dok smo još bili u drugom razredu, on već tada nije "razmišljao o Katama". Mani se tih priča narkomanima i sličnim glupostima tu su i trenirani bokseri i MMA likovi dobijali batine i ginuli.

Pa prosto boks je realniji, naučiš nešto što ti praktično može koristiti, gard, izmicanje, udarci itd. To itekako koristi u svakodnevnim situacijama, to što se koriste rukavice u mečevima nema veze sa tim, ja pričam o realnoj utemeljenosti, prosto kad treniraš boks imaš i drugačiju percepciju same borbe. Ljudi koji treniraju karate, ili kung fu i slične stvari imaju iskrivljenu percepciju same borbe, previše je to koreografisano, forsira se dosta toga komplikovanog što u intuitivnom delovanju ne pomaže običnom ljudskom biću, dok se boks baš fokusira na intiutivno delovanje, tj. treniraš da bi u spontanoj situaciji nesvesno radio sve ono što boks podrazumeva, tu nema previše ceremonija i komplikacija, i moguće je.

To sve imaš u Karate-u pa i u tim stilovima koji su samo za sport i rekreaciju. Stajati u gardu u situaciji kada narkoman ide na tebe sa flašom odnosno kada on ima oružje u ruci i samim tim skraćuje distancu prema tebi a da ne ugrožava sebe je produkt nerazumevanja koncepta borbe. Treniraš da bi taj potez izveo u ringu ne na ulici, to što se ljudi dobro snađu i na ulici je produkt njihovog dobrog treninga. Moguće je i da pritom dobiju batine i poginu kao što je bilo slučajeva.

Pa ti možeš to da misliš, imaš pravo na to, ali ja i dalje tvrdim da je karate previše ceremonijalan i da često može da se desi da neko naivno, gledajući filmove recimo, udje u svet karatea, i onda nakon svih tih treninga, drilova, naučenih poteza sebe nadje u situaciji gde ga neko prebije brže nego što on "iskombinuje" koji potez da iskoristi, i onda se u njemu sukobe dve strane - ona intuitivna koja ga svodi na realnost tuče, i ona druga, naučena, koja pred njega baca čitav niz kata, kombinacija, koje nisu upotrebljive u tuči. Ovo sam uostalom i sam video na nekim ljudima, msm okej oni možda nekad i pobede ali se u njihovim potezima ni tad ne prepoznaje neki karate, nego eto prosto nadjačali su i slično.

Da li ti znaš uopšte šta su drilovi i kombinacije? Šta za tebe znači Karate uopšte?

Hvala brate i ja mislim da mi treba nesto jako grubo da se izduvam jedini razlog zasto mislim na karete je zbog udaraca nogom kao i mma

Као неко ко тренира карате већ дуги низ година, рећи ћу ти да то није тако како ти мислиш у стварности. :mrgreen:
У скоро свакој ситуацији карате је пренос супарникове енергије против њега самог, често полуге разног вида. Штавише, исто ти је и у ММА (само што ту немаш много филозофије) где су полуге дефинитивни крај супарника. И то са разлогом, јер су преузете из Карате форми. Ти сада да одеш на неке вежбе ММА типа, прво ће да ти доделе лика са којим ћете да радите полуге један другом. Пре тога ћете увек загревање једно 10 мин трчање у круг.
Ако си се само напалио, онда иди пар ''течајева'' и види да ли је то за тебе. 90% људи одустане након два-три покушаја.

Можда га мешаш мало са Кунг-фу? :think:

Као неко ко тренира карате већ дуги низ година, рећи ћу ти да то није тако како ти мислиш у стварности. :mrgreen:
У скоро свакој ситуацији карате је пренос супарникове енергије против њега самог, често полуге разног вида. Штавише, исто ти је и у ММА (само што ту немаш много филозофије) где су полуге дефинитивни крај супарника. И то са разлогом, јер су преузете из Карате форми. Ти сада да одеш на неке вежбе ММА типа, прво ће да ти доделе лика са којим ћете да радите полуге један другом. Пре тога ћете увек загревање једно 10 мин трчање у круг.
Ако си се само напалио, онда иди пар ''течајева'' и види да ли је то за тебе. 90% људи одустане након два-три покушаја.

Можда га мешаш мало са Кунг-фу? :think:

Kakve poluge, o cemu ti pises?
I kako se to prenosi energija u karateu protiv supaprnika samog:?:

Možda sam se ja pogešno "odrazio", jbg nije mi bila namera da nipodaštavam karatiste, kao uostalom ni jedan sport, imam drugara koji trenira nindjicu i stalno se zezamo naravno na zdravoj osnovi koja je veština bolja, itd... sećam se kad sam ga jednom video u onim patofnama sa odvojenim palcem, plakao sam od smeha ali sve je to šala naravno i on se ne ljuti... čovek to trenira takvim elanom da šta mogu da kažem nego - svaka čast momak. Jednostavno svaki sportista vredan je respekta.
Uličnu ili kafansku ili bilo kakvu slobodnu tuču bez pravila, dobija čovek a ne veština. Sad ovde kad se ne vidimo i ne poznajemo svako može da priča bajke o sebi, takvi su forumi, tastatura trpi sve. Moja priča je da sam u svet sporta ušao jer sam hteo bolje da se bijem, to je prava istina, ni ljubav prema boksu, ni sportski život (to je došlo tek kasnije) nego brate u jednom fajtu sam ostao bez daha i toliko bio bespomoćan da sam pomislio da protivnik može sad bukvalno da me kara. Srećom pa je i on bio u tom stanju

Ovo pišem za sledeće a to je da su moja prva iskustva bila na ulici a i unutra bogami i vidjao sam svakakve duele jer sam radio i kao izbacivač u mome mestu tih veselih devedesetih. Zašto sam bio kritičan prema karatistima? Pa vidjao sam razne stilove tuča ali na kraju se sve pretvori, svidelo se to nekome ili ne, na neki prljavi boks šaketanje pa koliko ko izdrži. Zašto bih cenio karate kao dobar za ulicu kad ljudi pre ili kasnije shvate da je ruke najbolje držati blizu glave da bi je i zaštitili i što brže vraćali posle udarca. Kako uopšte mislite da se može nokautirati stokilaš kad krene kao tenk napred? Udarac mora da bude grom a ne milovanje. Kao što se radi na boksu, recimo desni direkt to je ta biomehanika koja je najbliža realnoj situaciji. Udarac kreće odozdole iz zadnje noge kao da se odgurneš od zemlje pa onda kroz rotaciju kuka do ruke... to kad se sinhronizuje treningom to je najbolji udarac koje ljudsko telo može iz te pozicije da izvede, jednostavno to su zakoni fizike i biomehanike ljudskog tela

Зато што су хтјели да начине модерне вјештине са доминантним спортским елементом којима се људи могу бавити поред уобичајених ствари (школа, посао), а да притом нису у сталном ризику од повреда. Има људи који раде и те "неспортске" варијанте, али су то увијек мање групе људи, као што је то случај са свим вјештинама које укључују опасне технике, тј. оне које праве гадније повреде. Што је, уосталом, логично, и присутно је на свим пољима људског дјеловања и стварања.

Kao što se radi na boksu, recimo desni direkt to je ta biomehanika koja je najbliža realnoj situaciji. Udarac kreće odozdole iz zadnje noge kao da se odgurneš od zemlje pa onda kroz rotaciju kuka do ruke... to kad se sinhronizuje treningom to je najbolji udarac koje ljudsko telo može iz te pozicije da izvede, jednostavno to su zakoni fizike i biomehanike ljudskog tela

Ок, да ли је најбољи ударац или није, није ни битно. Ја ту опет видим низ проблема. Од тога да се много полаже у један ударац, до тога да је шака један од крхкијих дијелова тијела, велика је шанса да ће да се поломи при судару са лицем, а камоли нечијим челом. Поготово ако се изведе по пе-есу, великом снагом, ту ће да страда скоро сигурно. Мени то није добра погодба, да нокаутирам неког у замјену за поломљену шаку.

Možda sam se ja pogešno "odrazio", jbg nije mi bila namera da nipodaštavam karatiste, kao uostalom ni jedan sport, imam drugara koji trenira nindjicu i stalno se zezamo naravno na zdravoj osnovi koja je veština bolja, itd... sećam se kad sam ga jednom video u onim patofnama sa odvojenim palcem, plakao sam od smeha ali sve je to šala naravno i on se ne ljuti... čovek to trenira takvim elanom da šta mogu da kažem nego - svaka čast momak. Jednostavno svaki sportista vredan je respekta.
Uličnu ili kafansku ili bilo kakvu slobodnu tuču bez pravila, dobija čovek a ne veština. Sad ovde kad se ne vidimo i ne poznajemo svako može da priča bajke o sebi, takvi su forumi, tastatura trpi sve. Moja priča je da sam u svet sporta ušao jer sam hteo bolje da se bijem, to je prava istina, ni ljubav prema boksu, ni sportski život (to je došlo tek kasnije) nego brate u jednom fajtu sam ostao bez daha i toliko bio bespomoćan da sam pomislio da protivnik može sad bukvalno da me kara. Srećom pa je i on bio u tom stanju

Ovo pišem za sledeće a to je da su moja prva iskustva bila na ulici a i unutra bogami i vidjao sam svakakve duele jer sam radio i kao izbacivač u mome mestu tih veselih devedesetih. Zašto sam bio kritičan prema karatistima? Pa vidjao sam razne stilove tuča ali na kraju se sve pretvori, svidelo se to nekome ili ne, na neki prljavi boks šaketanje pa koliko ko izdrži. Zašto bih cenio karate kao dobar za ulicu kad ljudi pre ili kasnije shvate da je ruke najbolje držati blizu glave da bi je i zaštitili i što brže vraćali posle udarca. Kako uopšte mislite da se može nokautirati stokilaš kad krene kao tenk napred? Udarac mora da bude grom a ne milovanje. Kao što se radi na boksu, recimo desni direkt to je ta biomehanika koja je najbliža realnoj situaciji. Udarac kreće odozdole iz zadnje noge kao da se odgurneš od zemlje pa onda kroz rotaciju kuka do ruke... to kad se sinhronizuje treningom to je najbolji udarac koje ljudsko telo može iz te pozicije da izvede, jednostavno to su zakoni fizike i biomehanike ljudskog tela

Зато што су хтјели да начине модерне вјештине са доминантним спортским елементом којима се људи могу бавити поред уобичајених ствари (школа, посао), а да притом нису у сталном ризику од повреда. Има људи који раде и те "неспортске" варијанте, али су то увијек мање групе људи, као што је то случај са свим вјештинама које укључују опасне технике, тј. оне које праве гадније повреде. Што је, уосталом, логично, и присутно је на свим пољима људског дјеловања и стварања.

Ок, да ли је најбољи ударац или није, није ни битно. Ја ту опет видим низ проблема. Од тога да се много полаже у један ударац, до тога да је шака један од крхкијих дијелова тијела, велика је шанса да ће да се поломи при судару са лицем, а камоли нечијим челом. Поготово ако се изведе по пе-есу, великом снагом, ту ће да страда скоро сигурно. Мени то није добра погодба, да нокаутирам неког у замјену за поломљену шаку.

Odlicna rezonovanja, jer na ulici se potpuno drugacije radi.I to tek kada covek se nadje licem licu, tada treba na brzinu imati plan, kako da ga "slozis",a da za tebe ne bude najbolnija varijanta.
Splet okolnosti tera coveka da upotrebi ono sto je najbolje u tom momentu.Ulicni fajteri koji su stalno u nekoj "guzvi", znaju najbolje sta treba upotrebiti u tom momentu.Nekad i udarac glavom resava situaciju.
Drugo, zavisi da li je rmpalija ili mali koji zna da udari.
Poenta je hladna glava i kontrolisani adrenalin.Ako se budemo "preracunavali" koja je varijanta najbolja, odosmo na pod.Sve se desava u delicima sekunde, brzo se radi,nema puno opcija.
Tri rucne i dve nozne tehnike, hvatanje i obaranje, to svako moze da zna.Faktor iznenadjenja igra glavnu ulogu.Duga prica i "nadmudrivanje", rezultat= cista nula.

Ko kaže da se polaže samo na taj udarac, ja sam samo opisao zadnji direkt, pa nećeš valjda posle njega da potrošiš svu snagu, nego poenta je da svaki udarac mora da bude razoran a pored toga još i precizan. Realno ti borba traje jako kratko gde treba da udariš za što kraće vreme jako i eksplozivno i precizno, nije to borba u ringu od 12 rundi gde sakupljaš poene. Boks ima naravno mana, nije savršen ni malo. Realno borbu dobija čovek a ne veština. Ja sam već negde napisao da su moji aduti kod borca, maksimalna snaga i eksplozivnost a to znači da svako ko raspolaže time, opasan je u realnoj borbi. Vidjao sam i momke koji nikad nisu trenirali ništa ali jednostavno genetika - neko bi rekao bog, dali su mu neverovatnu snagu i osećaj za udarac i borbu, još ako se to upari sa velikim srcem - mudima, dobiješ protivnika sa kojim bi i pravi profesionalci imali problem. ****** ako naletiš na takvog ili mu poljubi ruku i plati piće ili nemoj da se kačiš.
Boks nekako kompenzuje nedostatke i recimo ne možeš smisliti bolji udarac rukom evo recimo zadnji kroše jer bolje ne može da uz maksimalno malo otkrivanje pošalješ bolji udarac. To je to - aksiom, ne zato što ja treniram boks nego zato što je tako. Može li da se smisli bolja tehnika kod bacača kugle? Da drže kuglu sa dva prsta i bace je iz lakta? ne, ono što vidiš kod bacača je biomehanika bacanja kugle u dalj i tu ne pomažu ni raznorazne kate ni filozofiranja.
Kod loma šake, tu si u pravu ja sam slomio zglob domalog prsta na levoj šaci, ušao unutra a nisam operaciono hteo da se zezam i tako ostalo. Pogodim lika u čelo iznad oka tamo gde je najtvrdje ali to nisam ni primetio odmah zbog adrenalina nego tek posle toga. A da sam ga pogodio u vilicu ne bi se to desilo ******, čelo treba izbegavati a što se mene danas tiče i sam konflikt, bolje ga izbeći. Dok sam radio na ulazu koristio sam udarac u rebra najčešće desni kroše i to ti efikasnije nego u glavu, prvo njega ne pocepaš bolje je tako a i sebi poštediš ruke

Vidjao sam i momke koji nikad nisu trenirali ništa ali jednostavno genetika - neko bi rekao bog, dali su mu neverovatnu snagu i osećaj za udarac i borbu, još ako se to upari sa velikim srcem - mudima, dobiješ protivnika sa kojim bi i pravi profesionalci imali problem. ****** ako naletiš na takvog ili mu poljubi ruku i plati piće ili nemoj da se kačiš.

Imam bas jednog ovakvog drugara,covek ima 45 godina,ima taj neki overhand,svaki put pogodi,plus sto je jak kao bizon i ima onu stvar do poda.
Doduse imao je 100 ulicnih tuca kao mlad,lomili mu nos nekoliko puta,zube,ali ne vredi,on sad i ovako "mator" nema problem da se pobije sa klincima pa makar i dobio batine.
Takvi ljudi su stvarno nezgodni za bilo koga.I da,ima preko 100 kg.

Zelim da pocnem da treniram neku borllacku vestinu,a u blizini mene imam samo ove 2.Sta vi mislite sta je bolje trenirati.Zelim da treniram mma ali je to predaleko,a ja moram da imam odlican uspeh u skoli.Karate sam i pre trenirao,Koja od ove 2 ce bolje uticati na moje sampopouzdanje?
Nepristojno nepoznavanje cinjenice da Karate prebija boksera UVJEK. Koji pojas si imao?

Kakve poluge, o cemu ti pises?

Најразноврсније врсте, увек дефанзивне. Истина је да се не практикују више било где, често су то повреде зглобова, преломи руку и ногу, озбиљне повреде врата, вилице итд. У каратеу је битан први напад, уколико се добро изврши дефанзива, противник је онеспособљен. При томе не мора да се троши пуно енергије на ударац већ се посматра јачина тела и савитљивост тела, између осталог.

I kako se to prenosi energija u karateu protiv supaprnika samog:?:

Тако што искористиш супарничку масу против њега уколико си у стању да то извршиш.

Нашао сам видео који демонстрира отварање, а како завршиш са противником угл зависи од тебе и маште.

Back