Bojni poklic majke tigra

Prica ide ovako...imigrant postaje profesor na Berkliju, njegova cerka postaje profesor na Harvardu par decenija kasnije a drugo dete uzima dva zlata na Olimpijadi za hendikepirane. Cerka harvardske profesorice dobija nastup u Karnegi holu sa bezmalo 14 godina. Prica ne bi bila toliko cudna da profesorica prava nije izdala knjigu pod nazivom "Bojni poklic majke tigra". O cemu se radi? Radi se kineskom modelu vaspitanja koje zahteva disciplinu i odlaganje zadovoljstva.

Sustina je u tome da nas moderna civilizacija mami trenutnom srecom pri cemu nam trajniji uspeh i samim tim, dugovecnija, zivotna sreca neprestano izmice.
Licno spadam u liberale koji smatraju da se oko svega mogu dogovoriti medjutim, cinjenica je da je nasa generacija daleko manje produktivna i fokusirana od istorijskih nam predaka...sta mislite, koliko ima istine u tome da smo robovi instant kulture koja iz ljudi ne izvlaci njihov maksimum i da li je uopste vazno dati svoj maksimum u zivotu ili je pak za coveka znacajniji hedonisticki pristup?

Potrebna je disciplina, to fali danas.

Ja bih se slozila da su danas, vise nego ranije, coveku dostupna neka sitna zadovoljstva koja slobodno mozemo nazvati besmislenim i bezvrednim.
Mozda nas masa tih malenih uzitaka sprecava da se posvetimo necem vrednijem na duze staze cije bi nas ostvarenje ispunilo daleko vise.

U tom smislu mislim da ne grese Kinezi jer kontrolom impulsa, odlaganjem i strpljenjem odrzavaju ne samo disciplinu vec i motivaciju, optimizam, nadu, veru i tako dalje.
Ne znam samo kako se osecaju po ostvarenom cilju. Licno bih se nakon velikih napora i predugackog puta do cilja osecala istroseno, ispumpano, blazirano i bas ni najmanje srecno. To mi je u celoj prici najcudnije.

oni nas bolje poznaju nego mi sami sebe,sve u cilju ostvarivanja extraprofita o ovom problemu i lobotomizaciji zapadne hemisfere pisao je i skott peck u svojim knjigama i svojim istrazivanjima
ako bi vise pisao usli bi u teorije zavere a to mi nije namera

Prica ide ovako...imigrant postaje profesor na Berkliju, njegova cerka postaje profesor na Harvardu par decenija kasnije a drugo dete uzima dva zlata na Olimpijadi za hendikepirane. Cerka harvardske profesorice dobija nastup u Karnegi holu sa bezmalo 14 godina. Prica ne bi bila toliko cudna da profesorica prava nije izdala knjigu pod nazivom "Bojni poklic majke tigra". O cemu se radi? Radi se kineskom modelu vaspitanja koje zahteva disciplinu i odlaganje zadovoljstva.

Sustina je u tome da nas moderna civilizacija mami trenutnom srecom pri cemu nam trajniji uspeh i samim tim, dugovecnija, zivotna sreca neprestano izmice.
Licno spadam u liberale koji smatraju da se oko svega mogu dogovoriti medjutim, cinjenica je da je nasa generacija daleko manje produktivna i fokusirana od istorijskih nam predaka...sta mislite, koliko ima istine u tome da smo robovi instant kulture koja iz ljudi ne izvlaci njihov maksimum i da li je uopste vazno dati svoj maksimum u zivotu ili je pak za coveka znacajniji hedonisticki pristup?
slazem se da se sreca svela na konzumaciju,ali ne i da je sreca dati maksimum
nije svima sreca u diplomi,ostavljanju neceg iza sebe
cula sam za ovu knjigu,i nista mi se to ne dopada
opet se namece neki model,disciplina,a nismo svi za to.a da nismo produktivni pa i nije,u ovom trenutku se desava skoro pa revolucija u tehnoloskom smislu,i to je rezultat rada nase generacije.nemam udela u tome,ali cinjenica je da zivimo u istom vremenu kao gejts i dzobs o kojima ce se pricati kao o tesli i edisonu.problem je sto savremenici ne umeju da prepoznaju.
svi cemo da umremo,i posle toga ce nam biti svejedno,cemu onda odlaganje zadovoljstva?meni se samo ne svidja sto je zadovoljstvo postalo banalno (ne apsolutno!) ali sustinski sem klope pica sexa kulture i rada,realno i nemamo neka zadovoljstva
ta knjiga ce da prodje jer ima dosta nezadovoljnih ljudi kojima sve smeta i ne umeju da se prilagode novom svetu,mislim da je izabrala dobar trenutak.ali ja nikad necu tako vaspitati dete

Tipično američka priča - toliko iščuđavanja što je emigrant uspešan intelektualac. Kao da je majmun sa grane, samo zato što se nije rodio u (mladoj) Americi.
Imaš i kod nas porodice u kojima su svi profesori, a bez ikakvog bojnog pokliča. Mirni ljudi, sede kod kuće i čitaju knjige.

Mislim da je sustina u balansiranji izmedju ta dva
Nisam za ekstreme ni u jednoj formi, pa tako ni u ovoj
Spartansko vaspitanje usmereno ka velikim dostignucima vrlo cesto ima svoju cenu u poremecenoj licnosti koja to zadovoljstvo kasnije ne oseca, ne dostize, ne ume da uziva, ne ume da prihvata i ne biva prihvacena
Ono drugo vaspitanje, gde nema ciljeva, nema discipline i nema odgovornosti, opet produkuje drugu vrstu teskoca u zivotu
Tako da svako ekstremno zastranjivanje od onoga sto komanduje zdrav razum ne moze biti dobro

tema je tupava
prvo danas se bolje zivi, a manje smo raskalasni nego u starom Rimu ili Egiptu
osim toga, za razliku od Turkinja ili Egipcanki starog vremena, danas mozes da radis s kosom sta oces i da bude zrava i negovana, a one znale samo za kanu

sve su ovo besmislice - zivela moderna civilizacija :super:

opet se namece neki model,disciplina,a nismo svi za to.

Izvini sto sam ti isekla post ali i meni je slicno proslo kroz glavu. Kako uopste primeniti surovu disciplinu i zahteve na decu koja uopste nemaju taj kapacitet? Dzobs i Gejts su ljudi koji imaju prirodnu predispoziciju i recimo, ogromnu radoznalost i to je negde pravi stimulans i put ka uspehu po nekoj mojoj logici.

Cini mi se da se preko tog kineskog modela vaspitanja napravi mali procenat uspesnih i ogroman procenat isfrustriranih prosekom. Pazi, ako sam ja mediokritet i tacno za toliko sposobna a majka me tera da budem prvak zivecu sa osecanjem vecitog gubitnika jer ne mozemo svi da budemo prvi a ta nijansa izmedju prvog i desetog ipak zavisi od prirodnog dara, pa i srece u krajnjoj liniji.

u doba Kosova ljude su nabijali na kolac, danas bar imamo dozivotnu robiju
i ipak se izbegavaju ratovi, pa sad vi vidite
kao drustvo smo postali zreliji, a to mozete znati samo ako znate istoriju kako treba
( a i prirodne nauke, ne samo filozofija i ti klinci)

Izvini sto sam ti isekla post ali i meni je slicno proslo kroz glavu. Kako uopste primeniti surovu disciplinu i zahteve na decu koja uopste nemaju taj kapacitet? Dzobs i Gejts su ljudi koji imaju prirodnu predispoziciju i recimo, ogromnu radoznalost i to je negde pravi stimulans i put ka uspehu po nekoj mojoj logici.

Cini mi se da se preko tog kineskog modela vaspitanja napravi mali procenat uspesnih i ogroman procenat isfrustriranih prosekom. Pazi, ako sam ja mediokritet i tacno za toliko sposobna a majka me tera da budem prvak zivecu sa osecanjem vecitog gubitnika jer ne mozemo svi da budemo prvi a ta nijansa izmedju prvog i desetog ipak zavisi od prirodnog dara, pa i srece u krajnjoj liniji.

Ako imas fotografsko pamcenje karikiram sada ne treba niko da te tjera, zavrsis sve za pet minuta i slobodna si. Bas bi mediokritete i trebalo forsirati jer njima samo trud i vjezba moze da donese nesto.

moderna politika je usmerena ka jednom cilju - stvaranju viska vrednosti u svakom smislu
sto pre shvatite da je to sustina - shvaticete da kao drustvo nismo zaostali i postali nenormalni, vec obrnuto - napredni
e bre
popeli smo se na Mesec
salju se satori na Mars ko oce tamo da zivi
e brate :aha:

doduse, fali vam malo druzenja sa drugim kulturama, na primer odlazak u Becd ili Budimpestu na tri dana
posetite sajtove sa popustima, popusti.rs snizenje.rs ili kupime.rs pa pravac neko lepo mesto u Evropi mada smo i mi u Evropi i to na super mestu :aha:

osim toga Mindjusica i Genije znaju istoriju u prste, tako da cu vas demantovati ocas posla :manikir:

Ma radi se o disciplini. Koliko stvari radimo sa svescu o krajnjem cilju i uspehu.

Ja ne radim tako, uvek sam radila vise ono sto mi se svidjalo, nisam ni razmisljala o strukturi i buducnosti, o ulaganju u istu, kako se to vec kaze.

Recimo, upises perspektivan jezik koji ti se ne dopada ali ti redovno, pet godina ides na casove i vezbas satima nesto sto ti je ljaks jer ce to jednog dana u nekoj tamo buducnosti da ti donese mozdaaaaa bolji posao i platu.

tacno tako
neko nadje srecu cuvajuci ovce,neko vodeci sasvim obican zivot cinovnika u drzavnoj sluzbi,neko radja decu,neko je pionir u svojoj klasi
nekome ta disciplina i prija,ali ima ljudi koji uzivaju u svom svetu i ne zele nista vise od toga

a ima i suprotnih primera
ne u smislu samopromocije ali da priznam da imam iq veci od 160
al nesam se skolovala,nemam disciplinu,i jeste steta sto zavrsavam samo visu sa 35,ali ja nemam interesovanje za ceo zivot i ne mogu da postignem savrsenstvo jer me nista ne drzi dovoljno dugo
da su me roditelji naterali da zavrsim neki faks mozda bih ja i mogla da potisnem sebe,ali ja sam zadovoljna i ovako,ne zelim da se zrtvujem za covecanstvo
i znam jos nekoliko tako propalih slucajeva,inteligentni i lenji :rumenko: snadju se u zivotu

a ima i suprotnih primera
ne u smislu samopromocije ali da priznam da imam iq veci od 160
al nesam se skolovala,nemam disciplinu,i jeste steta sto zavrsavam samo visu sa 35,ali ja nemam interesovanje za ceo zivot i ne mogu da postignem savrsenstvo jer me nista ne drzi dovoljno dugo
da su me roditelji naterali da zavrsim neki faks mozda bih ja i mogla da potisnem sebe,ali ja sam zadovoljna i ovako,ne zelim da se zrtvujem za covecanstvo
i znam jos nekoliko tako propalih slucajeva,inteligentni i lenji :rumenko: snadju se u zivotu

Ta je knjiga interesantna iz ugla Zapadne civilizacije, no svakako neprimjenjiva, jer su kulture dijametralno suprotne. Budizam, hinduizam, konfucionizam.. sve su to antihedonisticke religiozne ideologije koje se zasnivaju na pokornosti i skromnosti. Zapadni je liberalizam sa svojim vrednostima u kineskoj kulturi i javnoj ideologiji predstavljen kao dekadencija covecanstva i nacin na koji ce svet propasti. Ipak, priroda coveka ce na kraju i ovu tro-milenijumsku razliku polako, kroz globalizaciju, svesti na pravu meru. Urusavanje Kine ce biti milenijumska prekretnica, sa politickog aspekta veca od pada Berlinskog zida ili oba WW. Ne znaci da je prava mera ispravan put ali da su ljudi po prirodi bolji i celi svet bi bio drugaciji. Knjiga je upravo naputak samokontroli i istocnjackom poimanju individualizma, koji na kraju uvek ima kolektivnu svrhu. Meru izmedju individualizma i kolektivizma proizvode novac i kapital. Nostalgija za Kinom umesto povratka i gubljeja privilegija koje nudi zapadni sistem zamenjena je knjigom. Za mene nista spektakularno. Slicno kao i kod balkanskih magija kolektivizma, kineski vrh uziva u milijardama, gotovo da ne postoji partijski cinovnik koji nema dete na skolovanju vani, zajedno sa nekretninom, dok oko 900 miliona ili cak milijardu Kineza zivi od sake rize i 100 dolara mesecno. Liberalizam nudi priliku, istok nudi rad, pa sta bude.

Poslednja izmena:

Back