Бојкот великих трговинских ланаца од 10.02. до 14.02.

Значи, кад напишеш ББ то се односи на бабу од 90 година, која је у прошлом веку била промотерка мини сукње. И какве то везе има са бојкотом ?

Какви сада румунски .... и какве везе они имају са бојкотом ?

Не свиђа ти се да неко намеће борбу против корупције ? О каквом таленту причаш и каквим пендрецима, када полиција се не меша.

Dumaj, dokle god ne shvatiš.

Evo stanje kod nas u Hrvatskoj otkad je počeo bojkot trgovina 17.01.
1000010030.jpg

https://www.index.hr/vijesti/clanak/halo-inspektore-bojkot-je-uspio/2640678.aspx

Bojkot je samo na Instagramu. Postave jedan video iz jednog velikog Maxija ili malog Šop n Goa i eto kazu uspeo bojkot. Ja odem u Mega Maxi 00 24 h i u oko 23 h radi jedna kasa i čekam sa 10 ljudi sa uglavnom polupunim ili punim kolicima.
Ја одлазим у неке локалне супермаркете, нека и 10% грађана ради исто, они су већ кажњени и бојкот је успео да им нанесе штету.

Креће бојкот „ЈЕДАН ПО ЈЕДАН“: Који трговински ланац је први на мети потрошача​

17:37 21.02.2025.
1

Након два генерална бојкота трговинских ланаца, следи бојкот појединачних ланаца, а потрошачи су изабрали којим редом ће се ићи, односно ко ће бити први код кога неће куповати.​

Удружење за заштиту потрошача Ефектива, након два одржана бојкота од 31. јануара и петодневног од 10. до 14. јануара, наставља своје акције.

После два општа бојкота, следи фокус на појединачне трговинске ланце.

Наиме, они су тим поводом спровели анкету међу потрошачима, са идејом да се направи редослед којим ће се они бојкотовати.

У анкети је било близу 20.000 пристиглих гласова потрошача, а убедљиву „победу“ однео је Делез.

Највише гласова за појединачни бојкот добио је Делез, односно њихове продавнице „Маxи“ и „Схоп&го“ нашле су се на првом месту са 66,8 одсто гласова.

Следећи је Меркатор, чије су Идеа и Рода, са 20,7 одсто гласова, док је трећи на реду Лидл са 7,3 одсто гласова.

Универекспорт је добио три одсто гласова, а ДИС 2,2 одсто.

Из Ефективе поручују да ће бојкот тим редоследом и ићи.

Дакле, од понедељка 24. фебруара креће се са бојкотом Делез-а, који ће трајати до недеље 2. марта. Након тога иде недеља бојкота Меркатора, па Лидла…

Извор: direktno

Ovaj bojkot supermarketa su organizovali polupismeni ljudi

jos nije obracunata 2024 godina,
no 2023 je Maxi delhaize imao totalni obrt (revenue) od 1,36 milijardi evra i profit od 66 miliona evra (na oko 500 radnji)
2023 je Lidl ima 882 miliona evra totalnog obrta i oko 15 miliona evra (75 radnji).

Ako sam dobro izracunao Maxi je imao 4.85% profita, a Lidl 1.7% profita,
Maxi je sa nijansu imao vise profita u Srbiji iznad proseka za sve zemlje koji je 4.1 % ,dok je lidl imao nesto manje od proseka od 2.3%
Sve u svemu, ne bih to nazvao pljackom niti vidim poentu u bojkotu.

Ovaj bojkot supermarketa su organizovali polupismeni ljudi

jos nije obracunata 2024 godina,
no 2023 je Maxi delhaize imao totalni obrt (revenue) od 1,36 milijardi evra i profit od 66 miliona evra (na oko 500 radnji)
2023 je Lidl ima 882 miliona evra totalnog obrta i oko 15 miliona evra (75 radnji).

Ako sam dobro izracunao Maxi je imao 4.85% profita, a Lidl 1.7% profita,
Maxi je sa nijansu imao vise profita u Srbiji iznad proseka za sve zemlje koji je 4.1 % ,dok je lidl imao nesto manje od proseka od 2.3%
Sve u svemu, ne bih to nazvao pljackom niti vidim poentu u bojkotu.
Daj ne budi naivan, veruješ u te brojke. Bavim se trgovinom preko 30 godina,imao sam i svoju malu radnju i znam nešto oko trgovine.Maxi i drugi lanci imaju na mnogim artiklima zaradu 10,200,300%. Plate na veliko malu čokoladicu 20 din a prodaju je po 100. Znam ti i oni ćete reći da imaju i velike rashode.To su samo priče.Zarade su im mnogo veće od onog što prikazuju a ne bi me čudilo da Maxi ne plaća ni poreze i doprinese državi i radnicima.Oni su miljenici Brisela i celog Zapada, tako da kad im je ova vlast uhapsila Miška znao sam da od tog posla nema ništa,da ga moraju pustiti,na kraju su mu platili i odštetu.

Zašto nisam za ovakav bojkot? To je pogrešan način borbe,samo se rasipa pogrešno energija,kao da gasimo veliki požar sa šoljom vode. Pa šta onda činiti? Poskupljenja jesu ogromna, jesu bezobrazna i sa ciljem da opljačkaju čitave narode.Da bi se problem rešio treba znati njegove uzroke i od čega dolazi.Većina koji bojkotuju,to rade tih par dana onda odu po marketima i sve nadoknade kupovinom za jedan dan.Nije teorija zavere ali taj problem je globalni,nije ga izmislila naša država ili naši tajkuni.Ovo pljačkanje dolazi sa vrha Zapada jer Srbija je 2000 god krenula tim zapadnim putem. Još davno kada sma prvi put bio po zapadnim zemljama video sam koliko su kod njih bezobrazne cene,i mic po mic,i kod nas su narasle za sve ove godine.Ja sam znao da će se to desiti i kod nas.Tako da danas mnogi iz običnog naroda sebi ne mogu kupiti kilo jagoda,lubenicu i sl a odavno po zapadnim zemljama kilo trešanja košta 20 i više dolara.Sami smo krivi.Zapadna elita zna koliko narod ima para,vidi po bankovnim računima,i naravno hoće da te pare izvuku od naroda.Drugi razlog je što im treba i para za ovaj suludi rat u Ukrajini.I treći a možda još važniji razlog je taj što zapadni sistem je kao rak,kao metastaze raka,mora da se stalno širi,da stalno krade i otima po svetu.Ali sami smo krivi,mi običan narod smo krivi jer smo postali potrošačko društvo,upali smo u zamku krupnog kapitala.Zapadni sistem počiva na sistemu Jezde i Dafine,u ostalom piramidalna štednja se prvo desila na Zapadu pa tek onda kod nas.Zapadni sistem zna da je čovek u suštini alav i pohlepan,i na tu karu oni igraju jer znaju u moru te alavosti da će se oni najbolje snaći.Pa da narod nije bio lakom ne bi Jezda i Dafina ni uspeli.Dakle treba da se promenimo u sebi,da u svojoj biti budemo drugačiji,da promenimo životne vrednosti.Na žalost u sistemu u kojem smo i mi glavna vrednost je novac,koliko imaš toliko vrediš.Sve dok je tako onda nema ništa od pada cena,od pravednijeg društva.U Kini i Rusiji nije tolika inflacija.Dok se mi budemo grabili da što više radimo,da jurimo za parama,da kupujemo najnovije telefone,automobile i sl,nema tu sreće.Ja samo kad vidim po Beogradu koliko se dnevno valja automobila,meni je jasno da živimo u bolesnom sistemu kao i Zapad,u sistemu lažnog sjaja.Svako ko vozi automobil a priča nešto protiv Zapada, protiv kapitalizma, protiv nepravde,taj je licemer.Ja sam uvek mogao kupiti auto,mogu i sada i to nov.Većina ljudi kupuje auto ne što mu treba,bar 95% ljudi nema potrebu da ima auto, ali ga kupuje jer je video od drugih,jer ima komplekse,hoće da se dokaže,misli da će tako steći ugled,da će osvojiti žene.A auto danas je od veće štete nego od koristi.Auto i da je besplatan ne bi ga trebalo posedovati.Dakle dok se ne promenimo u sebi, nema sreće.Velike cene nisu neko izuzeće,one su samo jedan deo velikog globalnog problema.Ne kupujte nepotrebne stvari, to radite svaki dan.Kad udjete u neki market ili u bilo koju radnju, 99% stvari tu su nam nepotrebne.

Taj tekst je kao da je pisao leteci cirkus Monti Pajtona:
"Bojkot hrvatskih potrošača postigao je dva cilja: (1) dokazali smo da potrošači imaju kolektivnu snagu, mogu se solidarizirati, mobilizirati, zauzeti za sebe; (2) problem enormnog rasta cijena i općeg grabeža nabili smo na nos svima koji su stvorili taj problem i koji su ga trebali spriječiti i izazvali smo reakciju.
Treći cilj još nije ostvaren - zaustavljanje rasta cijena i stabilizacija.

Operacija uspela, pacijent umro.

Back