Pa menjamo u sebi i tako u stvari pravimo promenu.
Navescu ti banalan primer: jednom smo deca i ja cistili igraliste od smeca. Posle nekog vremena nam se pridruzilo jos roditelja sasvim spontano. Bas mi je bilo puno srce.
"Budi promena koju zelis da vidis u svetu."
Da, to mi je jedna od omiljenih. Ali aplicira na ono vidljivo sto neko moze da 'uradi'.
Primer nedostajuce solidarnosti (cak i kad je uradjena iz drugih motiva).
Na nekoj drustvenoj grupi pitao sam da li neko vozi na relaciji izmedju dve tacke u gradu, pa da me poveze, a ja bih platio. Misleci mozda ima neko u kraju ko svakako ide tuda...
Prva reakcija je bila, koliko para ces da das?
I na kraju niko se nije javio. ALI.....
javio se lik kasnije na grupi da kaze da inace vozi na drugoj relaciji i da ima mesta za 3 osobe.
Naravno, razumem da je skontao da bi mogao da zaradi malo para, ali ono sto je meni bitno bez obzira na mogucnost zarade ali (ruzicastim naocarima gledano) makar je ponudio neku solidarnost.
Mislim da smo mi u ovom drustvu zaboravili na solidarnost, suvise gazimo jedni preko drugih, to se od nas ocekuje, i zdusno to radimo, prodali su nam americki korporativni milje koji se zasniva na bezocnoj konkurenciji, i to smo asimilirali potpuno zaboravljajuci na solidarnost koja je ipak nekad postojala (cini mi se) postali smo ono sto zovu 'kompetitivno drustvo'.
Dakle kako promeniti to nesto 'nevidljivo', to ne moze bas da se uradi jer je vise stvar stava. I u tom smislu i pitanje za temu, makar da raspravimo koje su to moguce greske koje dovode do losijeg zivota.
Za poneke od ovih tema imam kao neke vrste krilatica/recenica/mudrolija na primer:
Ovde se svi zure, a niko ne stize na vreme! Na primer: Ako vec kasni na posao regularno, sto ne krene ranije pa da bude manje nervozan sto kasni ? Zasto neko drugi da bude kriv i cilj necijeg izivljavanja zato sto sam nije ukacio gde gresi. Primera, mala tona oko ovog - ljudi koji se zamalo potuku u koloni automobila koji su se zaglavili svejedno, svadje oko parkinga, preskakanje reda u radnjama, Opsta nervoza i kratak fitilj. itd itd.