Boje

Ustvari volim sve boje i mislim da imam ponesto u svakoj boji. I nosim u zavisnosti od raspolozenja. Mada trenutno imam najvise crvene, crne, tamno ljubicaste i maslinasto zelene garderobe. A volim i belu, ali mi je bela nekako rezervisana za leto.

Emily_Bg:
Koja Vam je omiljena boja?Da li imete garderobu odredjenih boja koju nosite u zavisnosti od raspolozenja?
Do skoro omiljena boja bi je bila roza al je doslo do prezasicenja tako da mi je sad ogavna i odvratna. sto se tice odredjene boje pretezno belo, crno, plavo...crveno

Mrzim braon i maslinasto zelenu!

ja se nekad uhvatim neke boje i onda stalno kupujem odeću te boje, tako sam jedno vreme stalno kupovala teksas i crne gornje delove odeće (majice, rolke, džempere), pa sam u jednom momentu opet počela s plavom bojom, pa mi je svešto kupim bilo plavo (svetlo). sad me od skoro uhvatilo da kupujem narandžesto, pa sam ovog leta nakupovala narandžastih majičica i lakova za nokte. a sad mi je najnovija miljenica boja čokolade i lepe varijante braon boje.

drage žene, da ne otvaram novu, mislim da bi ovo mogle da se nadoveže na ovu temu. mene zanima kako uklapate i kako treba uklapati boje odeće i šminke sa bojom kose? ja sad imam tamno braon kosu i odeća koju imam mi, pretostavljam, neće stajati baš isto kad budem izvukla plave pramenove. prosto ne znam kakvu odeću bi bilo najbolje kombinovati uz takvu kosu. da li su suviše šareni komadi odeće loš izbor? ili na šarene pruge? čini mi se da bi bilje išle stvari umerenog kolorita (jednobojne, npr. braon, bež, belo, sivo, crno, maslinasto) ili ako su neke jače boje onda da budu jednobojne? mislim, da se ne bi "svađale " s kosom koja će i sama biti šarena.

Bitno je da vlada kontrast izmedju boje kose i tena, u suprotnom ce te kosa "pojesti". Na neku smedju boju kose, sa npr. pramenovima boje meda, ili bronze, najbolje ce ici zelena senka u kombinaciji sa zlatnom ili braon, u kom slucaju ti ten mora biti svetliji. Inace, ako imas tamno braon kosu, ne preporucujem ti jako svetle plave pramenove, bolja opcija je da to budu npr. dve nijanse svetlije od tvoje kose, eventualno tri, da ne bi bila isuvise sarena. Sto se tice odece, ne bi trebalo da nosis pastelne boje, kao ni da kombinujes dezene koji su istovetni tvojoj boji kose. U sustini, pramenove je veoma tesko odrzavati i uklopiti u stajling,a da to sve izgleda lepo, te moras biti sigurna da je to ono sto mozes i hoces. I da, nikako se ne slazu pramenovi i sportska varijanta.

drage žene, da ne otvaram novu, mislim da bi ovo mogle da se nadoveže na ovu temu. mene zanima kako uklapate i kako treba uklapati boje odeće i šminke sa bojom kose? ja sad imam tamno braon kosu i odeća koju imam mi, pretostavljam, neće stajati baš isto kad budem izvukla plave pramenove. prosto ne znam kakvu odeću bi bilo najbolje kombinovati uz takvu kosu. da li su suviše šareni komadi odeće loš izbor? ili na šarene pruge? čini mi se da bi bilje išle stvari umerenog kolorita (jednobojne, npr. braon, bež, belo, sivo, crno, maslinasto) ili ako su neke jače boje onda da budu jednobojne? mislim, da se ne bi "svađale " s kosom koja će i sama biti šarena.

Kad sam imala sarenu kosu uglavnom sam nosila jednobojne stvari, ali mozda to i nema veze, ja sam i inace poprilicno jednobojan lik. Verovatno zavisi od osobe i stila oblacenja. Imam recimo komsinicu koja je na tamnu kosu izvukla crvene pramenove (sto mi je i inace bljak, ako nisi u pank fazonu). Kuku, kad jos obuce svoje omiljene boje - zelenu, crvenu i narandzastu... ladno me zaboli glava dok je gledam :)

A sto se tice boja... volim sve boje osim roze, crvene, bordo, ljubicaste i nebo-plave. Njih stvarno ne podnosim :lol:

EVO IZ HRVATSKE VIKIPEDIJE O BOJAMA

Simboličko značenje boja

Boje oduvijek imaju i veliku simboličku vrijednost. - zlatna boja (osobito u kršćanskom slikarstvu) predstavlja isijavanje duha i svetost
- ljubičasta (purpurna ili porfirna) vladarska boja jer su rimski carevi koji su naslijedili titulu dobivali dodatak "Porfirogent" (rođen u porfiru) zbog rijetkog ljubičastog kamena - porfira kojeg su carevi dovozili iz dalekog Egipta.

Simbolička vrijednost boje mijenja se ovisno u kakvom se okružju koristi.
- Crveno je, primjerice, boja ljubavi, no u političkom životu ona označava komunizam.
- Zelena je boja nade, ali ujedno i Islama, i pokreta za zaštitu prirode – zelenih.
- U evropskom kulturnom krugu crno je boja žalosti i pokore, međutim na dalekom istoku, npr. u Indiji, to je bijela boja.
- žuta je boja židovstva, ali i Vatikana;
- crna je boja fašizma i terora uopće;
- ružičasta označuje optimizam,
- ljubičasta ljubomoru, itd.

DANAS

Crvena - ljubav, strast,
tamno crvena - vrag, revolucionarna boja svih zastava.
Plava - aristokracija, istina, vjernost, plemenitost.
Zelena - mir (maslinova grana, lovorov vijenac), nada, besmrtnost (evergreen).
Žuta - um, pamet, svjetlo, razum.
Ljubičasta - čarobnjaštvo, pokora, strpljenje, umjetnost.
Narančasta - plodnost, sjaj, bogatstvo.
Ružičasta - slatkoća, sramežljivost, nježnost, djevojaštvo.
Grimizna - čast, kraljevstvo, kardinalska boja, dostojanstvo, bogatstvo, uzvišenost.
Bijela - čistoća, mir.
Crna - tuga, bolest, smrt, nesreća, teror.

Psihološko djelovanje boja

Svaka boja ima određeno psihološko djelovanje, tj. izazivaju kod nas razne osjećaje. Evo primjera nekih boja i njihovih djelovanja:

Crvena - snažno, razdražujuće djelovanje, popravlja raspoloženje, ubrzava puls, disanje i mišićnu napetost.
Žuta - djeluje poticajno, izaziva radost i veselje, velike je vidljivosti i upotrebljava se u prometu.
Narančasta - djeluje svečano, veselo, izaziva osjećaj zdravlja, životne radosti.
Zelena - odmara, djeluje blago, stvara unutrašnji mir, odmara vid.
Plava - djeluje smirujuće, suprotno od crvene, pasivno, hladno, potiče koncentraciju i umiruje.
Ljubičasta - djeluje mistično, tajanstveno, očaravajuće i prigušuje strasti.
Bijela - umara.

Prostorno djelovanje boja

U ljudskom oku tople boje se čine bližima, a hladne daljima, iako se nalaze na istoj udaljenosti od oka. Prostorne vrijednosti su ponajbolje iskoristili slikari u umjetnosti (tzv. koloristička perspektiva), posebice fovisti.

Dugo je to bila bela.
E, pa sam shvatila, da mi je dusa daleko od cistosti i pocela sam da unosim i druge boje. U ormanu mi je sad sarenilo i oblacim se u boje koje mi trebaju, znaci po razpolozenju.

evo danas sam sebi izlgedala ko dizelashica u roze nije mi islo ali narandzasta je ok. shvatam otrpilike one preporuke - koje boje su ok za CV razgovor a koje ne. ne ide da neko dodje u purpurnoj, ok moze ali daje neka mnogo jaka faca. valjda. ne znam. pre neki dan sam pljuvala ta pravila

daj brate pa uzmi neku disonantnu kombinaciju ume da bude dobro.....sto moras da pratis neke konvencije...
mislim mozes i to ali opusteno
ne znam kako dao bjasnim disonantno je l znas sta je to kao u muzici pa nije bas ..... ali naci ce se neki profi da objasni... nije ko pesmice nego malo bode

pramenovi+uspravne shtrafte jebi im svima kevu... odo sad da se ubijem sto imam teget i crno

hehe naravno necu ja to da probam
ne znam probaj ono cega se plasis kad si sama

e je l se vi nervirate kad toliko znate o svemu tome a ono sve neka tuzna garderoba po ulicama *malo slihtanja :)

Svidja mi se braon klasika; bez karnerica, pertlica, sljokica aplikacija itd.
Kad si buckast, trazis samo ono sto te nece napraviti jos sirom nego sto jesi, tako da preferiram tamnije tonove.
A volim nebo plavu boju.

Back