bogumili

Koncem 5 vjeka ove ere propada rimsko carstvo a cestama koje su oni izgradili do Bosne dolaze Huni, Avari, Slaveni i druge divlje horde. Domace stanovnistvo se uz otpor povlacilo u planine. Njihovi tragovi, u ravnicama, pljackama i paljevinama su skoro potpuno unisteni. Bosanske planine su naprosto sacuvale domace stanovnistvo od potpunog unistenja. U niziske krajeve Bosne u prvoj polovini sedmog vijeka dolaze Slaveni ali i Obre (Avari) a u planinama i u primorju ostaju narednih stotinjak godina starosjedioci Iliri ali i Romani. Tek kasnije, u dodiru ovih grupa, Slaveni i Avari upoznavaju tekovine staro-evropske kulture, kasnije dolazi i do krvnog i etnickog mijesanja stanovnistva i formiranja zasebnog antropoloskog tipa stanovnika ovog podrucja kog karakteristisu naglasena kurpulentnost i snazne misice. Ono sto karakterise duhovnu stranu ljudi ovog podrucja tog doba jeste drugaciji mentalitet u odnosu na svoje susjede, drugaciji odnos prema vjeri, odbojnost prema svakoj vrsti podredjenosti i nasilja, upadljiva srcanost i hrabrost, naglaseno postenje i dobrota kojom su ih u okruzenju cak imenovali te su poznati kao "Dobri Bosnjani". Iz ovog i ovakvog imenovanja Bosne i Bosnjaka proizilazi jos jedna cinjenica neobicna za okruzenje a to je upravo ime. Naime slavenski susjedi Srbi i Hrvati su novi prostor imenovali sobom (Srbija odnosno Hrvatska) dok su pristigli Slaveni i Avari prostor Bosne pa i sebe imenovali slaviziranim imenom koje su zatekli po svom dolasku sto potice jos iz antickog doba (Basana ili Basina - Bosna). To govori da su se prispjeli Slaveni u Bosni naprosto gubili i utapali u autohtonu masu stanovnistva poprimajuci njihova kulturna i duhovna svojstva. Ima jos jedna razlika izmedju susjeda naroda Bosne tada i stanovnistva njihovih susjeda, naime Srbi i Hrvati dolaze kao gomila bratstava i plemena a ne organizovan narod dok su bosanski starosjedioci jos iz kasne antike nosili vrlo konkretne forme narodnosnog organizovanja. Tim je moguce objasniti cinjenicu da starosjedioci po smirivanju situacije sa doseljenicima konsoliduju vlast u Bosni uz neke izmjene: naprimjer anticke dekucije postaju zupe, princepsi postaju zupani ili knezovi a arhizupan postaje ban. Povijesnicari, gotovo bez izuzetka, tvrde da je bizantski car Konstantin Porfirogenet, godine 948, u djelu 'De administrando imperio', prvi pomenuo 'horion Bosona'. To je prevedeno kao 'zemljica Bosna'. Medjutim, jedan drugi bizantski kronicar, po imenu Jo.Connamis (Ivan ili Jovan Kinamos), godine 1154 je opisao samostalnost Bosne i Bosanaca ali i granicu prema srpskoj zemlji: "Kada je bio blizu Save, odatle prema drugoj rijeci imenom Drina, koja utjece drugdje, i dijeli Bosnu od srpske zemlje. A Bosna nije podlozna velikom zupanu Srba, nego je sama za se, narod koji svojim zasebnim nacinom zivi i sam sobom uptravlja." (Jo.Connamis: Historiarum epitome.lib.III 7, A.Meineke, Bonnae, 1836). Bosanski ban Stjepan II Kotromanic 1332.godine izdaje Dubrovcanima povelju na bosanskom jeziku pisanu bosanicom ali i sopstveni narod naziva Bosnjanima: 'Ako ima Dubrovcanin koju pravdu na Bosnjaninu, da ga pozove prid gospodina bana....' U svim tragovima o prostoru danasnje Bosne sadrzano je njeno ime koje zavisno od izvora kazivanja i jezika kazivaoca varira u boji ali ne i u sustini (Bosonium, Bossena, Bosthna, Bissena i sl.) Tako je Bosna zadrzala prostorni naziv za zemlju, rijeku, narod i jezik tog naroda do skorasnjih dana. Prodorom krscanstva u Evropu ono potiskuje i paganska vjerovanja na bosanskom podrucju, (pocetak XI vijeka) ali osloncem na karakteristican duhovni sklop njegova stanovnistva i isto tako karakteristican geografski prostor, poprima i cudan oblik poznat u istoriji krscanstva kao bosansko krscanstvo ili bosanska hereza o cemu ce kasnije biti vise rijeci.

*** Ocito korjeni Bosnjastva su naslijedje kulturnog i etnickog ilirskog ali i romskog kao i slavenskog ali i avarskog kontinuiteta mjesanog na specificnom bosanskom prostoru u snaznom dodiru sa narodima svog okruzenja Srbima, Hrvatima, Dukljanima (danasnjim Crnogorcima) ali i Rimljanima, i kasnije Italijanima, Austrougarima, Turcima i dr. Vodeci se vec naglasenom logikom, imenovanja naroda prostorima a prostora narodima, moglo se u novijim imenovanjima naroda Bosne, ustolicenom cak i u Ustavnim amngmanima na Ustav SFRJ 1974 goine: Srbi, Hrvati i Muslimani, procitati i ono sto je uslijedilo 1992 godine agresijom na nju. Nije slucajno da je agresiji i genocidu nad Bosnom i Bosnjacima 1992 godine prethodila agresija nad njihovim imenom kao naroda vlasnika tog prostora daleke 1864 godine pa i ranije otomanskim osvajanjem Bosne koje je gradilo carstvo na slicnosti u vjeri i nju forsiralo a potiskivalo osjecaj razlicitosti u vlasnistvu nad prostorom. I nije slucajno da je agresija na Bosnu i Hercegovinu 1992 godine pripremana i tim sto su sa politicke scene uklanjani, cak i fizicki likvidirani, bosanski kadrovi koji su mogli i znali braniti Bosnu kao prostornu cjelinu organizovanjem Bosanaca kao prostorne kategorije a favorizovani cak i promovirani onih koji u svom politickom organizovanju polaze od jedinstva u vjeri. Sevko Kadric
BOSNJACKO KORIJENJE

ZAPIS O ZEMLJI

Pitao jednom tako jednog vrli pitac neki:

Kto je ta,sto je ta da prostis

Gdje li ja ta

Odakle je

Kuda je

Ta

Bosna

Rekti

A zapitani odgovor njemu hitan

tad dade

Bosna da prostis jedna zemlja

imade

I posna I bosa da prostis

I hladna i gladna

i k tomu jos

Da prostis

Prkosna

Od

Sna.

MAK DIZDAR

Ja ovu teoriju ne poznajem dobro ali koristim svaku priliku da sve sto je napisano o ilirima procitam a iz sledeceg razloga.

Okolna mjesta i sela grada iz kojeg ja poticem imaju za stanovnike ljude neobicnog izgleda za balkanske prilike. Tu se radjaju djeca sa krupnim plavim ocima svijetle, ne rijetko kovrdzave kose i blijede puti. Jedno selo je karakteristicno po djeci kose boje plamena i plavih ociju. Ta podrucja su i u moje doba bila jako izolovana i sve do moje generacije gotovo nikako su se mijesali sa drugima. Gotovo uvijek su oznacavani u negativnom kontekstu od strane gradskih sredina upravo zbog te njihove izolovanosti i konzervativnosti, i dobijali su nerijetko i pogrdna imena.

Mozda ti imas neki logican pravac istrazivanja kako bi se ovo moglo objasniti.

Srebrena:
Crow,
nisam unela da odredim noćas tačnu razdalinu u kilometrima , zato sam napisala "puškohvat"--vrlo je blizu...

Zašto bi Borna bio Dalmatinac kad je Knez Timočana i Guduščana..dakle teritorije Istočne Srbije...Timok uopšte ne liči na more :)Pogledaj samo neku kartu..Požarevac (Bodrići) Vlasi i Timočani pa je jasno da Borna nema veze s Dalmatima..niti Huravatima.
To je samo jedna od onih laži mnogo puta ponavljana pa se uvrežila, vidiš , i kod nas...
Postoji dobar tekst Svetislava Prvanovića koji lepo objašnjava kako su falsifikovali istočnopsroskog Bornu da postane nečiji "tamo daleko"...

Tračani su bili i u današnjoj Bugarskoj i u današnjoj maloj Aziji..to je opet pogrčen naziv, to znamo...Njihova mitologija i običaji izuzetno su slični - da ne kažem previše...sa srpskom i slovenskom... pa i deo njihovog jezika ( brigijski najviše) može se uporedjivati pre sa Guduščanima nego sa Tribalima..Ali i to ćemo valjda da dočekamo da se razjasni merodavno...

I kad uzmeš da čitaš šta su sve Grci krstili TRasijom detaljno vidiš da je sve to odokativno i proizvoljno..A u istoj Maloj Aziji naziv grada Troje je sinonim za Ilir,jer je Il osnovao Troju..odatle je i slepi pesnik napisao Ilijadu..A Grci su opet koristili termin Iliri za stanovništvo Balkanskog prostora..dakle ispada da su i na Balkanu i u Maloj Aziji živeli isti ljudi, vrlo brojni, a Grci su svakome koga sretnu ili čuju za njega dali novo ime...Seti se kako je Herodot opisivao neke psoglave i svakojake...

Timočani su Tribali, malim skordićima se smatra onaj deo Resave i Manasije...

Znaš, staroplaninci ( grupa Timočana koje se zove Torlacima) kaže, kao i vedanti : mi mož''' da si zborimo i ovak' i onak'-a onosije kakosije...

ono si je, kako si je

mani ti mojivi torlaci kvo orate

to s ovo nashe dumanje ovdek nema ama bsh nikakve veze 8)

da sloveni nisu doshli u 7 veku iz neke tamo wolff*cking place
jezik bi nam bio slichniji rumunskom nego cheshkom!
i to je chinjenica
nema dalje

slazem se da u danashnjem pojmu SRBIN

ima krvi skordiska, tribala
timochana
torlaka
shopa

chega vec sve ne...

onih prvih zbog asimilacije
ovih potonjih zbog izbora

al seobe je bilo

a za bornu chitao poodavno
chini mi se da beshe s onim posavcem u isto vreme
sad malo i cunjao po netu
i bash kako se secam

mnogo povrshno i pristrasno bwe chitash textove :(
pomunju se timochani u kontekstu
al ne na nachin koji ti vidish...
kao sila u istom rangu sa dvema hrvatskama
gledano iz ugla vizantije, bugarske i franachke

a za "chitanje" na brzinu
posle "pushkometa" evo ti josh jedan gaf

Troja se zvala Ilion
nema veze sa Ilirikom

al bash nikakve

to ti je ko da Bush kaze
"bacite nuklearku na beograd"
a kad ga pitaju shto beograd
on da kaze
"na bagdad... izvinjavam se... meni to isto"
;)

nego... da ne shirimo temu
ne slazem se sa tvojim stavom
mislio sam da imash neke relevantne podatke na temu koja me interesovala

ovo, iz olginog ili dereticevog ugla... chuo milion puta i vala dosta mi je.

Srebrena:
Crow:
Troja se zvala Ilion
nema veze sa Ilirikom...al bash nikakve

mislio sam da imash neke relevantne podatke na temu koja me interesovala
..........................................................................................................................
Podaci o sinonimu Il- osnivač grada Troje i odatle nazivu...su iz OPŠTE ENCIKLOPEDIJE, sorry..
Traži pa ćeš naći... Grci su zapisali da je Il -osnivač Troje...bio sin od Kadma i Harmonije...Kadmo, osim što je darivao obilato "pismenima" poznat je i po tome što se preselio pod starost medju Ilire u Budvu i tamo je sahranjen...

Obradovao si se za Gamzu, čini mi se..na to misliš kad kažeš "tema koja me je interesovala"?

Hvala za reč dumanje- odavno nisam čula..Rusi zovu Duma Skupštinu...

Timočane ne vidim ja kao silu, to sam ti prepisala iz članka Prvanovića jer nema na netu...
A Hrvati tad nisu postojali, don't forget that..

No nije bitno...
zao mi je sto si zatrovan autohtonistima pa ih svuda vidiš...
Ako ti nesto treba, ti okni :)
tu opshtu enciklopediju sam i ja mogo da pishem
i dalje stoji da su Ilirik i Ilion ko bagdad i beograd
vidish... legende nemamo pojma kad su nastale
troja je nadjena
bila je tu gde jeste
i bila je mnooooooooooooooogo poznata i slavna

pa svako ko je iole pismen, u potonjim vekovima, bio
pozivao se na plemenito ilionsko poreklo

za ilire prvi put chujem
verovatno neka shiptarska propaganda zabelezena na netu

al zato postoji trip za rim i latine
za albion i brite

za venijamite i srbe po pobunjeniku (stariji chlanovi foruma se secaju chuvene Pobunjenikove teorije)
i josh milion pasioniranih ljubitelja almanaha

a nisam se obradovao za gamzu
nisam ni chuo za njega
mislio sam da je istorijski lik
verovatno i jeste
zbog gamzinog grada

mislio sam da imash neshto konkretno
a ne samo fikciju raznih nacional-romantichara koji sebe zovu istoricharima...

a od kad to da hrvati nisu tad postojali?
postojali su ko i srbi, timochani, brsjaci, branichevci...
samo shto nisu u sebe integrisali one manje, bar ne josh uvek

neznam dal me razumesh
po definiciji srbin iz 21 veka, potomci timochana, tribala, skordiska (dodushe ne chisti, meshani sa josh ko zna chim) su srbi

po definiciji iz 7 veka, timochani i srbi ni po chemu nisu isto

pa srbi su imali drzavu (ako se to tako moglo nazvati)
na par ektara negde u bosni

a kad je formirana nacija Srbi
osnova je bila pripadnost SPC

kao i za bugare

zato su nestali svi ostali,
jednostavno su zaboravljeni

a srpski vladari
pre turaka
nisu vladali narodom
vec teritorijama
pojam naroda je bio stran

o naciji i da ne govorim

jednostavno, vlastela je bila to shto je bila
i eksplatisala kmetove
a kmetovi shta su bili, niko nit ih je pitao
nit su negde zabelezena njihova "nacionalna" osecanja (koja, shta vishe, nisu ni postojala, zbog vremena u kom su ziveli)

nisam zatrovan autohtonistima
shta vishe
volim beletristiku 8)
al je ne mesham sa istorijom 8)

vec sam pomenuo jednog nishkog dileju, na drugoj temi... :D
a zamisli kad i ta karikatura ima sledbenike :D

ja sam vishe za dokaze...

p.s. sloveni jesu bili politeisti ;)

crow:
tu opshtu enciklopediju sam i ja mogo da pishem
i dalje stoji da su Ilirik i Ilion ko bagdad i beograd
vidish... legende nemamo pojma kad su nastale
troja je nadjena
bila je tu gde jeste
i bila je mnooooooooooooooogo poznata i slavna

pa svako ko je iole pismen, u potonjim vekovima, bio
pozivao se na plemenito ilionsko poreklo

za ilire prvi put chujem
verovatno neka shiptarska propaganda zabelezena na netu

al zato postoji trip za rim i latine
za albion i brite

za venijamite i srbe po pobunjeniku (stariji chlanovi foruma se secaju chuvene Pobunjenikove teorije)
i josh milion pasioniranih ljubitelja almanaha

a nisam se obradovao za gamzu
nisam ni chuo za njega
mislio sam da je istorijski lik
verovatno i jeste
zbog gamzinog grada

mislio sam da imash neshto konkretno
a ne samo fikciju raznih nacional-romantichara koji sebe zovu istoricharima...

a od kad to da hrvati nisu tad postojali?
postojali su ko i srbi, timochani, brsjaci, branichevci...
samo shto nisu u sebe integrisali one manje, bar ne josh uvek

neznam dal me razumesh
po definiciji srbin iz 21 veka, potomci timochana, tribala, skordiska (dodushe ne chisti, meshani sa josh ko zna chim) su srbi

po definiciji iz 7 veka, timochani i srbi ni po chemu nisu isto

pa srbi su imali drzavu (ako se to tako moglo nazvati)
na par ektara negde u bosni

a kad je formirana nacija Srbi
osnova je bila pripadnost SPC

kao i za bugare

zato su nestali svi ostali,
jednostavno su zaboravljeni

a srpski vladari
pre turaka
nisu vladali narodom
vec teritorijama
pojam naroda je bio stran

o naciji i da ne govorim

jednostavno, vlastela je bila to shto je bila
i eksplatisala kmetove
a kmetovi shta su bili, niko nit ih je pitao
nit su negde zabelezena njihova "nacionalna" osecanja (koja, shta vishe, nisu ni postojala, zbog vremena u kom su ziveli)

nisam zatrovan autohtonistima
shta vishe
volim beletristiku 8)
al je ne mesham sa istorijom
8)

vec sam pomenuo jednog nishkog dileju, na drugoj temi... :D
a zamisli kad i ta karikatura ima sledbenike :D

ja sam vishe za dokaze...

p.s. sloveni jesu bili politeisti ;)
c014.gif
c011.gif
Osveži mi popodne, čoveče!!! A zaglibio sam se u korekturu nekih legendi iz mog kraja...

Odoh na kaficu!!!

AntunTun:
da li neko zna da mi kazhe neshto vishe o tome?...meni je taj izraz poznat samo iz udzhbenika za srednju...kakvo je to drushtvo bilo?...njihovo uredjenje njihova religija?...gde su sve bili naseljeni kako su zavrshili?...muzika knjizhevnost?...neki link il neshto da me uputi?

Bogumili su clanovi SPS-a koji ne jedu meso. Od njih je ostala pita zeljanica i ojkanje.

AntunTun:
ako se sad nas 150 s foruma odluchi da odemo na neq planinu i zachnemo forumile...ne moramo da budemo drzhava da bi imali uredjenje il religiju...kad nemash nishta ni pametno ni duhovito ni kritiq...tjuti choveche tjuuuuuti

Nećem... :D . ....Upravo to sam htela reći što si i ti sam napisao. Nije postojala država bogumila, njih je bilo svuda po Evropi. I svuda su ih ganjale crkvene i vladarske glavešine.

Izvinjavam se na nesporazumu...:wink:

pa to ti je fenomen srednjovjekovne bosanske države, Crkva bosanska, jedina crcva u srednjem vijeku koja je bila vladarska ideologija a nije bila feudalac.Odgovor na tvoje pitanje je : DA postojala je njihova država ( u kojoj su oni bili preovladavajuća vjera ) to je srednjovjekovna Bosna.

Back