Bog i covek, ko je ciji plod maste ?

Ovo je moj prvi blog, juce sam se registrovao i evo sad malo eksperimentisem po forumu i blogu. Mnogo mi se Krstarica svidja za sad, samo mnogo se nesto ceka na objavljivanje poruka. Elem, da predjem na stvar. Blog cu pisati na temu: Bog i covek, ko je ciji plod maste!!!

Vera, bilo koja, je upravo to - vera. dokaz za postojanje ili nepostojanje Boga ne postoji niti ce postojati. Covek moze i treba da se odluci dal ce da veruje ili ne, ali niposto ne treba da ubedjuje druge u ispravnost svoje odluke, jer budimo realni, ni on - ma za koju opciju se odlucio ne moze znati pouzdano istinu. Kako to znam. Pa vrlo lako. Ja sam ljudsko bice i ja ne znam dal Bog postoji. Mogu da verujem i ne moram, ali poenta je da ne znam!!!

Prvo, postojanje se ne moze dokazati. Biblija, Kuran - to nisu dokazi. Necije verovanje, misljenje ili cak filozofija velikih umova - ni to nije dokaz. To dal je neko osetio rad Boga na svojoj kozi - to je vrlo diskutabilno i subjektivno- u krajnjoj liniji nije dokaz. Dakle dokaz ne postoji. Cak ako krenem korak dalje i uzmem za primer Hriscansko predanje i misli umova poput Tome Akvine- tek tad dolazimo do prepreke, jer po njima Bog je nematerijalna, tj ne fizicka stvar i samim tim potpuno van naseg domasaja saznanja. Mi zivimo u fizickom svetu i sve sto imamo u mozgu je prvo uslo kroz jedno od pet cula (ili sedam u slucaju ajkule :) )))

Drugo, nepostojanje Boga se ne moze dokazati. Sve cesce slusam jednu zabludu i laz, a to je da se mora izabrati jedno izmedju Evolucije i verovanja u Boga. Uopste nije tako. Moze bez i najmanje kontradiktornosti da se veruje u jedno i drugo. Evo kako. Evolucija se bavi iskljucivo razvitkom zivota, dok se VERA- bavi nastankom zivota. (Kad kazem VERA mislim na to da Bog postoji i da je on stvorio zivot, ostali detalji me ne zanimaju, to svaka vera ima drugacije za sebe). Dakle Evolucija i VERA nemaju dodirne tacke. Jedno se bavi nastankom drugo razvitkom zivota. Dakle, Bog moze da stvori, a priroda da nadogradjuje. Tehnicki. E sad naravno da ne moze da se Biblija cita bukvalno i istovremeno veruje u Evoluciju, jer Stara Biblija cini mi se govori da je svet star nekoliko hiljada godina, dok je poznato da je za evoluciju potrebno daleko vise. Ali to se odnosi samo na bukvaliste. Dakle, Evolucija ne iskljucuje VERU, niti obrnuto. Onaj ko veruje da je Bog stvorio zivot u univerzumu/ Zemlji, nece doziveti dokaz koji govori suprotno. Teoretski, ako uzmemo u obzir da je Bog svepametan i svemoguc, onda mozemo izvesti iz toga da ako Bog nesto uradi on automatski moze da predvidi lanac dogadjaja koji ce dovesti do, recimo, hiljadite posledice, koja npr moze biti STVARANJE ZIVOTA. Dakle, Bog moze da stvori zivot cak i ako nije to direktno uradio. Teoretski, naravno. To znaci, u prevodu, da cak i da se otkrije kako je nastao zivot to ne iskljucuje da ga je bog indirektno stvorio. U daljem prevodu, NE MOZE se dokazati ne postojanje Boga.

Nadam se da sam nekome otvorio novi horizont, voleo bi da mi neko uzvrati istom merom :))) Pozdrav

Back