E ovako brate moje:
Body weight vezbama mozes nesto da postignes, ali ce ti se misici posle na to navici, a kad se to desi, onda nema napredka. Posto sam ja radio BW vezbe u pocetku, lepo je islo, do nekle. E posle sam krenuo u teretanu.
E sad da ti nesto pojasnim. Ti ovde radis samo 4-5 vezbi i konstanto ih ponavljas. Ja danas radim oko 24, pa tesko napredujem.
Kao prvo, rade ti samo grudi, triceps, ledja, biceps i prednje rame. A sta je sa nogama? One su ti jako bitne, jer bez nogu ne moze da ti napreduje gornji deo tela. Pitaces se kako. Verujim mi ne moze. E sad, ne postoje vezbe za noge bez opterecenja. Ne mozes da cepas 20-30 cucnjeva, jer naprednka nema. Znaci, treba nesto da nabacis na ramena i ledja i da cepas.
Kao drugo, zanima me sta ce ti kardio? U redu je ako si debeljuca ili imas malo sala, ali ako imas malo kilaze, onda to obavezno izbaci.
Kao treca, jako je bitno sta jedes i koliko puta. Moras da cepas 5-6 puta dnevno, i to hranu bogatu proteinima (meso, mleko, sirevi i jaja), slozenim ugljenim hidratima (pirinac, krompir, testenina, zdravije vrste hleba, ovsene pahuljice) i nezasicenim masnim kiselinama (orasi, lesnici, badem, kikiriki) i takodje da jedes povrce, obavezno, zbog vlakana i to pre svega kupusnu salatu. Mozes i koju vocku, to se bas i ne preporucije, zbog fruktoze, ali ja cepam voce, znaci mozes uzeti koju jabuku ili bananu, ali ne bas preterano, jednu-dve dnevno.
Ja bih ti toplo preporucio teretanu, jer ces tu dosta da napredujes. Ali ako bas ne mozes, onda cepaj ove vezbe. Ja bih napravio i neke bucice i tegove, to sam ja recimo radio, od betona, salio sam ploce oko 18-20 kg, njih cetiri i cepao bench, cucnjeve, iskorak, potisak za rame itd. I veoma ti je bitno da pogodis svaki misic, sto mene najvise brine kod ramene kada je u pitanju tvoj slucaj. Rame ima 3 glave (prednji, srednji i zadnji daltoid). Posto ti ovde radi samo prednje (od sklekova i propadanja) i malo zadnje (zgibovi), onda moze da se povredi rame. Ali nemoj ovo da uzimas skroz ozbiljno. Znaci, moze ako se pretera. Bilo bi lepo da imas bar neke bucice i da radis letenje sa njima, onda bi bilo sve ok.
Ako vec ne mozes u teretanu, improvizuj nesto, pravi neke tegove od betona, smisljaj nesto, i ja sam tako radio, dok nisam krenuo u teretanu. I najvaznije pravilno radi, dobro jedi i odmori se ko covek. 3 puta u nedelji da se odmoras. I vodi racuna o snu. Najmanje 8 sati dnevno moras da spavas inace nema misica ako hoces da vodis zdrav zivot.
Svako dobro, brate.