Blok od opeke

Umri_muski

Legenda
Poruka
73.410
1717337786381.png

Interesuje me 25x19 x19 kako se redja pri zidanju i jel vertikalna nosivost ista u svakom polozaju

A recimo , odokativno , poprecno redjano , sa rupama nagore odaje utisak bolje termo izolacije i bolje nosivosti , uz mali penal od 25/19 u odnosu na cenu i duzinu zida...

Tako je i predviđeno da se zida i rupe služe baš za bolju termoizolaciju. Trpi zvučna izolacija zbog toga ali ne suviše.

Horizontalne rupe kod ovog tipa bloka ne povećavaju nosivost.

Ali na snimku zidaju uzduzno ne poprecno...

Pa rekoh da idu vertikalno.

Ima više tipova bloka za zidanje. Te sa horizontalnim rupama sam video samo u knjizi kada sam bio u srednjoj školi, nikada uživo.
Mada jesam vidjao da ljudi misle da je bolje kada rupe idu horizontalno pa okreću blokove što im pravi problem za dalje radove. Takodje i da pojedini misle da treba rupe napuniti malterom što je takodje pogrešno.

Momci na snimku rade sve kako treba koliko sam video. :ok:

Pa rekoh da idu vertikalno.

Ima više tipova bloka za zidanje. Te sa horizontalnim rupama sam video samo u knjizi kada sam bio u srednjoj školi, nikada uživo.
Mada jesam vidjao da ljudi misle da je bolje kada rupe idu horizontalno pa okreću blokove što im pravi problem za dalje radove. Takodje i da pojedini misle da treba rupe napuniti malterom što je takodje pogrešno.

Momci na snimku rade sve kako treba koliko sam video. :ok:
Pa eto razmisli , ako bi bilo poprecno , osim sto bi zid bio deblji , za to malo , a i kraci , sve ostalo bi bilo bolje....
A za punjenje to se radi samo neko radi piljevinom neko stiroporom, neko ima svoje trikove..

Mislim da sam video kod Turaka da je horizontalno sa profilima za\ popunu stiroporom..

Pa eto razmisli , ako bi bilo poprecno , osim sto bi zid bio deblji , za to malo , a i kraci , sve ostalo bi bilo bolje....
A za punjenje to se radi samo neko radi piljevinom neko stiroporom, neko ima svoje trikove..

Mislim da sam video kod Turaka da je horizontalno sa profilima za\ popunu stiroporom..

Ne bi bio deblji, samo sa blok okrene u levo ili desno za 90 stepeni. Većina to radi iako je pogrešno.

Sto se punjenja tiče, šupljine kod nas treba da ostanu a kako Turci zidaju nisam video ako ne računamo ruševine posle zemljotresa.
U Kraljevu su ostale da stoje sve zgrade koje su zidale građevinske firme a srusile su se samo privatne kuće posle onog velikog zemljotresa.
Građevina ima svoje propise koje danas na žalost malo ko primenjuje.

1717481361041.png

Evo jednog bloka koji prati termo ideju, to je ideja, ne kazem da se isplati tako raditi...
Jer kad se racuna termoizolacija onda se prate termo mostovi, tj malo nama utice to i da ima 100 kupica kad imamo ovih 7 uzduznih mostova koji prenose toplotu

A naletao sam i na blokove koji ne uzimaju u obzir disanje zida, ne aeraciju , nego bas disanje zida...To je ono kad vam treba da ima mogucnost skladistenja i otpustanja vlage, da vam totalna izolacija ne bi pravila budj i kondezaciju u stanu..Kad vec nece da se otvore za sistem cirkulacije vazduha..

Back