Bliski istok..UAE..Jordan..Liban..Irak..Iran..Oman..Jemen..Sirija

• Začetnik teme Začetnik teme Tekilas
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
potrebna mi je hitno informacija... da li postoji neki let iz Beograda za Damask?:-)
ili kako doleteti do tamo najlakse?

hvala unapred:)

Uz izvinjenje sto se mesam u teme koje obicno ne pratim, ako mogu da ti pomognem.
Ako ides u Siriju, jedno od pitanja za dobijanje vize je parafraziram:
Da li ste nekad posetili podrucje okupirane Palestine? Sirijske vlasti pod okupiranom Palestinom podrazumevaju Izrael. Ako si bila u Izraelu i imas poecat u pasosu, moze se desiti da ti nedaju vizu, cak koliko znam sigurno je neces dobiti.
Ovo ti je podatak od pre par godina.
Inace, Sirija ima toliko toga da pokaze, da ti treba bar godinu dana da se "motas i zujis" po Siriji, pa da odprilike sagledas bogatstvo te kulture. Ako ides u Siriju, ako imas mogucnosti obavezno poseti Homs. Grad star oko 7000 godina itd itd. Uostalom da te ne smaram Sirija je na delu teritorije nekadasnje Mesopotamije, jedne od kolevki i izvorista danasnje kulture. A posle Mesopotamije na tim terenima su se smenjivale mnoge kulture i osvajaci i svi su ostavili traga, nekad vise, nekad manje vidljivog.
I ono sto ce tebi kao turisti biti vazno.
Narod je ljubazan, predusretljiv. Jedino muskarci znaju ponekad da budu navalentni prema plavusama, ali nisam video da su nakad bili grubi. Uglavnom pokusavaju da ih izsarmiraju, kao i svi muskarci, svaki na svoj nacin.:whistling:
I ako ti se pruzi prilika potrazi i crkve, ima ih i pravoslavnih i katolickih. Meni je bilo zanimljivo da u crkvama vidim ikone-simbole hriscanstava- ispod kojih pise tekst arabikom -jednim od simbolom islama.
I uz put, za orjentaciju tamo se pise arabikom, u unutrasnjosti nemas bas puno tabli i obavestenja pisanih latinicom na engleskom pa mozes imati problema u snalazenju.
Stariji svet uglavnom zna francuski, mladji skoro svi engleski. Ovo o jezicima vazi za intelektualce i osoblje hotela i uglavnom poslugu proevropskih restorana. U nacionalnim restoranima ti se moze desiti da konobar nezna engleski, ali uglavnom zna neki francuski.
I dobar provod

Ratifikovan je i mislim da je vec stupio na snagu,proveri u ambasadi.

Na sajtu Izraelske ambasade pise da zakon stupa na snagu 90 dana posle ratifikacije sporazuma u obe zemlje,al nepise dal je ratifikovan.
Al u svakom slucaju moji prijatelji iz Afule su se obradovali,jer im vec godinu dana obecavam da cu doci a mene sve mrzi da se zamajavam vizom. Pre neki dan sam bio na Sinaju (Egiptu) ,pa smo se tamo videli,mada sa Izraelskim tablama su nas svi popreko gledali.:D

Bila u Jordanu prošle godine, preko agencije. Mislim da trenutno naše agencije nemaju aktivne aranžmane za Jordan. Inače, sjajna turistička destinacija! Videti Petru i Lorensovu pustinju uživo - to iskustvo se ne može zameniti slikama!
Ako putuješ sama, onda obavezno preko agencije. Jordan je čudna zemlja; Amerikanci pumpaju pare u nju, imaju odlične hotele, sjajnu hranu, izlaz na Crveno more (najlepše more na svetu), kulturno-istorijske lokalitete, prijatnu klimu i tradicionalnu arapsku uslužnost (u turizmu)...

Back