Блаже Конески

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mika

dream catcher
Poruka
24.291
У великом човеку није било ништа случајно, све је било планирано; чак и то да умре у самочи ...

Блаже Конески

Блаже Конески (19. децембра 1921. - 7. децембра 1993.) најважнија је личност македонског 20. века. Филолог, песник, прозни писац, есејиста, историчар књижевности, преводилац, професор на Филозофском факултету у Скопљу, академик - први председник Македонске академије наука и уметности (МАНУ).

Један је од кодификатора савременог македонског књижевног језика.

Сваки покушај да се направи макар кратка ретроспектива његових дела и заслуга за македонски језик, књижевност и културу је немогућ.

Блаже Конески је македонска најграндиознија фигура у времену слободног живота. Он је особа која је најдубље заронила у македонску прошлост и која се највише попела у македонској будућности.

Конески је изванредни лингвиста, међународно признати слависта, један од најважнијих протагониста у процесу кодификације македонског стандардног језика, оснивач македонских студија на Филолошком факултету у Скопљу (који данас носи његово име), цењени професор, један од оснивача и први председник МАН-а, члан академија наука и уметности у Загребу, Београду, Сарајеву, Чикагу, Лођу. Конески је прави полиграф. Суптилни је текстописац, аутор 13 песничких књига, лауреат значајног броја македонских и међународних награда и признања (Хердерова награда, Његошева награда, Златни венац на струшким вечерима поезије итд.).

Такође је истакнути прозни писац, есејиста, публициста, историчар књижевности, полиглот, преводилац са многих језика дела низа песника (Његош, Прешерн, Хајне, Блок, Микијевич, Неруда, Волкер, Мајаковски). Његова дела су преведена на многе језике. И данас се његово име прилично често помиње у научним и културним круговима.

Као човек са тако звучном биографијом, чак и из данашње перспективе, задивљујућа је његова трајна скромност у настојањима да открије механизме сопствене поезије. Конески је један од ретких песника који се не само толико труди да разуме сам стваралачки процес већ има и храбрости и капацитета да знање пренесе будућим читаоцима. Заправо, најтипичнији пример је есеј „Један експеримент“ у којем Конески као искусан песник уочава тајне песничког заната. Полазећи од сопственог стваралачког искуства, посебно истиче значај усмене народне традиције као основне платформе на којој артикулише своју индивидуалност.

Блаже Конески (19. децембра 1921. - 7. децембра 1993.)

1621858740032.png

родна кућа

Основно образовање започео је у Небрегову, али је након пресељења наставио и завршио у Прилепу, где је завршио нижу средњу школу, а као најбољи ученик у школи као стипендиста отишао је у Крагујевац, Србија да студира у вишој средњој школи где је завршио. По завршетку средње школе у Крагујевцу, уписао је Медицински факултет у Београду, али је након једног семестра студирао филологију, а након капитулације Краљевине Југославије на Софијском универзитету „Св. Климент Охридски “наставља да студира филологију. Наравно, с обзиром на тешку ситуацију Македонаца у Краљевини Југославији и Краљевини Бугарској, Конески је на Универзитет у Београду уписан под именом Благој Коњеви ,, а на Универзитет у Софији као Благој Конев.

Коневски је имао поверења у своје знање и у своје предиспозиције. Знао је да се и у малом народу може родити велики човек.

Легенде, које ће касније бити обрађене у неким мојим текстовима, нисам их сретао из књига, али сам их чуо од старих у својој сеоској кући, у првом детињству, - подсећа Конески истичући: подземне воде. Чак и овим реченицама Конески одлучно истиче да своју поезију не ствара ни из чега, већ, напротив, успоставља живахан, интиман дијалог са претходном усменом или писаном песничком традицијом. Дакле, предлагање модела тријаде:

традиција-колектив-аутор, Конески верује да он сам нужно ствара у складу са постојећом културном традицијом, као и са језиком, сензибилитетом, кодом и духом колектива, као и са својом епохом: иновирао сам, уграђујући старе поруке у савремени израз и варирали су их на начин који одговара интересима савременог човека.

Poslednja izmena od moderatora:
Сећања на Блаже Конески

Док је још био жив, многе ласкаве оцене о животу и делу Блаже Конеског изнели су компетентни научници. Назвали су га Македонски Вук Караџић (од многих; „са Караџићевим контурама и димензијама“, Павле Ивић), први човек македонске ренесансе (Света Лукић), енциклопедија македонске филологије (А. Цвин), споменик који пролази кроз улице (Слободан Марковић), прави представник европске, хуманистички оријентисане интелигенције, мудрац македонске абецеде (грчка научна и књижевна критика).

Трајко Стаматоски - У првом реду бих се потрудио да се у својој акцији придржавам зацртаног плана - научног, уметничког, друштвеног. Без добро осмишљеног и дугорочног плана за научне пројекте и без упорних напора да се он испуни - постигнути резултати не би били могући. Македонски језик је врло рано добио главне стубове помоћу којих би већ могао бити озбиљно заступљен у свету науке (правопис, граматика, речник, историја језика итд.).

Све је било планирано на Конеском. У једном од својих текстова написао сам да је чак планирао смрт: да умре сам, иако са тешко оштећеним виталним органима, уз претходно обраћање колегама на састанцима у Рацину и неочекивано за само неколико дана колегама у професија.

Био је врло опрезан када је читао туђе текстове. Указао је на најмањи детаљ, а све како би помогао аутору. Често су се могле приметити исправке чисто штампарских грешака.

Понашање његових пријатеља било је за показати. И исто: са академцима и студентима. Није ми имало смисла да се рукујем на сваком састанку и растанку и да убеђујем људе са којима сам годинама у контакту. Сматрао сам да имам привилегију да вам се обратим.

Био је шармер у друштву, у опуштеној атмосфери. Тада је до изражаја дошло његово широко образовање, духовитост, увид, праћен громогласним смехом. Победио је нарочито луцидношћу у шалама. Сад ми је јасно зашто је тачно за део Анегдота из моје књиге Конески'с Тхоугхт (2007) неколико издавача показало интерес за поновним издавањем.

Поштовалац и истраживач Конеског и његовог дела, вишестрани аутор Атанас Вангелов у једном од својих дела рећи ће: „У ствари, код њега нема ништа случајно“. Овај закључак изводи из једног од његових састанака са Конеским, када је био приморан да прекине састанак са колегама академицима. Затим им се обратио са снажним поштовањем према Вангеловљевој личности.

Блаже Конески је много пута показао своју визију. Годину дана пре потпуног ослобођења земље, предвидео је будућу ситуацију. Написао га је у априлу 1989. године, а 17. маја исте године објавио је своју песму Лажни пророци (По Јеванђеља) и у њој рекао:

Доћи ће време лажних пророка
као божем у моје име
окупиће вас на трговима,
они ће до неба да праве буку,
набрекнуће у грудима.
Не верујте им!
Они мисле само на себе.
Бес их комада унутра
да вам душу затресе.
Ти кречени гробови!
Да не постану њихови робови!
Ко ће бити препознат међу
могући пророци?

Не случајно Блаже Конески у свом "Дневнику после много година" дао неколико анегдота са својих сусрета са Ивом Андријем. Две изјаве нобеловца су врло управљиве. Прво, за академије уопште: „Кад сам био вани, мислио сам да на срећу постоји мирно место на којем људи мирно раде свој озбиљан посао. „Када сам ушао у Академију, видео сам да је то највеће змијско гнездо“ (стр. 99). Друга, о домовини: „Сетите се како је бити без домовине. То је попут бескућника “(стр. 100). Није ли и сам Конески имао такве мисли? Његово искуство са радом у академији (МАНУ) је много веће. Поред свих редовних послова (избори, пројекти, скупови итд.), Домовина је морала да се брани, што ће рећи кров над главом од отворених и скривених контроверзи.

1621860304027.png

Скица-портрет Конеског као откривача песме био би сиромашнији ако занемаримо чињеницу да је он један од ретких писаца са нашег културног простора где је сусрет и откривање источних култура резултирало низом провокативних књижевних дела. текстова. Наиме, инспиративни путописни текстови и записи Камикаје, сличности, сиромашна Индија и Слез, објављени у делу Дневник после много година (1988), потичу са путовања на Исток. Веома је занимљиво да Конески употпуњује и повезује поетски и преводилачки опус у својој последњој песничкој књизи Црни ован (1993), објављујући преводе древне источне књижевности као саставни део и завршни циклус збирке песама. Заправо, циклус Поруке са Истока састављен је од македонских (индиректних) превода песама: Вапај за градом Уром, дирљив текст из сумерске литературе; чувена песма Носорог, текст из древне индијске књижевности који се традиционално приписује Готама Буди; Тибетанска молитва Призивање душа; као и песма Плес евнуха Камале Дас. Овим изванредним преводима, на крају свог стваралачког пута, Конески открива македонском читаоцу филозофске дубине и естетска достигнућа древних источних књижевности.

• Земља и љубав (поезија, 1948)
• Македонска ортографија са правописним речником (са Крумом Тошевом, 1950)
• Граматика македонског књижевног језика (први део, 1952)
• О македонском књижевном језику (1952)
• Песме (1953)
• Граматика македонског књижевног језика (други део, 1954)
• Вез (поезија, 1955)
Виноград (приповетке, 1955)
• Речник македонског језика (1961)
• Песме (1963),
• Историја македонског језика (1965)
• Речник македонског језика (књига друга, 1965)
• Речник македонског језика (књига трећа, 1966)
• Стерн (поезија, 1966)
• Руковање (песма, 1969)
• Језик македонске народне поезије (1971)
• Беседе и огледала (1972)
• Записи (поезија, 1974)
• Старе и нове песме (1979)
• Места и тренуци (поезија, 1981)
• Чесме (поезија, 1984)
• Македонски 19. век, језички и књижевноисторијски прилози (1986)
• Ликови и теме (есеји, 1987)
• Посланица (поезија, 1987)
• Збирка Тиквеш (студија, 1987)
• Састанак у рају (поезија, 1988)
• Црква (поезија, 1988)
• Дневник након много година (проза, 1988)
• Златоврв (поезија, 1989)
• Поезија (Константин Миладинов), читање Блажее Конески (1989)
• Сеизмограф (поезија, 1989)
• македонска места и теме (есеји, 1991),
• Небеска река (Песме и преводи, 1991),
• Свет легенди и песме (есеји и чланци, 1993),
• Црни Ован (поезија, 1993)

Блаже Конески је добитник бројних награда и признања:

• "11. октобар"
• "Браћа Миладиновци"
• "Ацо Шопов"
Хердерова награда
• Његошева награда
• Награда АВНОЈ-а
• „Златни венац“ на Струшким вечерима поезије
• "Скендер Куленовић"
• Награда Савеза писаца СССР-а
• Награда за књижевно дело "Мисла"
• Рацин препознавање
• "13. новембар"

ПОВРАТАК

И врати се човек у родни свој град,
После година боли.
Што остави једном не пронађе сад,
Не пронађе ништа да мрзи и воли.

И прошета дању улицама сам
Ишчекујући глас радости бујне
И прошета дању, а кад паде мрак,
Он застаде мрачан покрај реке струјне.

Певао је доле брзотоки вал
О нечем што у неповрат га гони,
И човек осети посред душе жал,
Дође му да виче и сузе да рони.

Kalemegdan

Volim ovo mesto pored Save
u času sumraka, gde buka stoji.
Kao voda na toj reci
i moj duh sliva se spokojstvom.

Često sam silazio sa Kalemegdana
stepeništem ispod starog vlažnog svoda
do ovo mirno predvečerno mesto,
do šapat tih tihih voda.

Ali koliko je vremena prošlo
iz dana kada sam hodao ovde sam!
Tekla si, reko, u daljini plavoj,
i mladost tekla je a ne osetih.

I evo me opet u sumrak
na obali reke duž poznate staze;
nešto me tera sve tiši da budem
poput čoveka koji sluša tajnu.

Sve je tiši korak sada,
i kao talas moj život teče
uz ritam te široke reke,
te mirne večeri sa divljinom.

I ja sam samo lagani talas,
prska, šumi, smiruje se, traje,
pa čak i ako ga sumorni vetar povuče,
ipak zna suštinu.

Tečem, tečem ... I svoje stope
čujem na obali kao u snu,
Ja sam talas hladan od zagrljenih kapi
i tonem kao pesma koja tone.

I potčinjen toj plavoj pesmi
dižem se pa ljubim obalu.
Oh vreme, sva talasasta svest,
da li si nešto uzeo i da li nešto gubim?

Ne! Te stope u predvečerje jasno
slušam ih čitavu večnost
i ne kažem: ti pusta, mladosti, ugašena si,
a - još si živa, mladosti! - Ja kažem.

I samo žalim što nemam sećanja
jača u svesti da te rode
iz ovog ritma stopa, polomljen,
od šapata tih tihih voda.

ТИШИНА

Има нешто много просто –
И то је тишина,
Има нешто тако тихо –
Висина, висина.

Легни лицем к овом небу,
Тони у висини,
Склопи очи, склопи очи,
Уморан почини.

Свака птица, свака птица
Свиће своја крила.
Ти си сада тако миран,
Сам сред зеленила.

Зашто јоште, зашто ово
Свагдашње збивање?
Има нешто много просто –
То је заспивање.

У великом човеку није било ништа случајно, све је било планирано; чак и то да умре у самочи ...

Блаже Конески

Блаже Конески (19. децембра 1921. - 7. децембра 1993.) најважнија је личност македонског 20. века. Филолог, песник, прозни писац, есејиста, историчар књижевности, преводилац, професор на Филозофском факултету у Скопљу, академик - први председник Македонске академије наука и уметности (МАНУ).

Један је од кодификатора савременог македонског књижевног језика.

Сваки покушај да се направи макар кратка ретроспектива његових дела и заслуга за македонски језик, књижевност и културу је немогућ.

Блаже Конески је македонска најграндиознија фигура у времену слободног живота. Он је особа која је најдубље заронила у македонску прошлост и која се највише попела у македонској будућности.

Конески је изванредни лингвиста, међународно признати слависта, један од најважнијих протагониста у процесу кодификације македонског стандардног језика, оснивач македонских студија на Филолошком факултету у Скопљу (који данас носи његово име), цењени професор, један од оснивача и први председник МАН-а, члан академија наука и уметности у Загребу, Београду, Сарајеву, Чикагу, Лођу. Конески је прави полиграф. Суптилни је текстописац, аутор 13 песничких књига, лауреат значајног броја македонских и међународних награда и признања (Хердерова награда, Његошева награда, Златни венац на струшким вечерима поезије итд.).

Такође је истакнути прозни писац, есејиста, публициста, историчар књижевности, полиглот, преводилац са многих језика дела низа песника (Његош, Прешерн, Хајне, Блок, Микијевич, Неруда, Волкер, Мајаковски). Његова дела су преведена на многе језике. И данас се његово име прилично често помиње у научним и културним круговима.

Као човек са тако звучном биографијом, чак и из данашње перспективе, задивљујућа је његова трајна скромност у настојањима да открије механизме сопствене поезије. Конески је један од ретких песника који се не само толико труди да разуме сам стваралачки процес већ има и храбрости и капацитета да знање пренесе будућим читаоцима. Заправо, најтипичнији пример је есеј „Један експеримент“ у којем Конески као искусан песник уочава тајне песничког заната. Полазећи од сопственог стваралачког искуства, посебно истиче значај усмене народне традиције као основне платформе на којој артикулише своју индивидуалност.

Блаже Конески (19. децембра 1921. - 7. децембра 1993.)

Pogledajte prilog 932572
родна кућа

Основно образовање започео је у Небрегову, али је након пресељења наставио и завршио у Прилепу, где је завршио нижу средњу школу, а као најбољи ученик у школи као стипендиста отишао је у Крагујевац, Србија да студира у вишој средњој школи где је завршио. По завршетку средње школе у Крагујевцу, уписао је Медицински факултет у Београду, али је након једног семестра студирао филологију, а након капитулације Краљевине Југославије на Софијском универзитету „Св. Климент Охридски “наставља да студира филологију. Наравно, с обзиром на тешку ситуацију Македонаца у Краљевини Југославији и Краљевини Бугарској, Конески је на Универзитет у Београду уписан под именом Благој Коњеви ,, а на Универзитет у Софији као Благој Конев.

Коневски је имао поверења у своје знање и у своје предиспозиције. Знао је да се и у малом народу може родити велики човек.
U biografiji ovog coveka u nemackoj vikipediji stoji da je on bio Srbin.
U krstenici stoji ime Blagoje Ljamevic. Potice iz srpske porodice, necak je srpskog cetnika i vojvode Gligora Sokolovica koji se aktivno borio protv VMRO.

Blaže Koneski wurde am 19. Dezember 1921 als Blagoje Ljamević[4] in Nebregovo bei Prilep in der damaligen Provinz Südserbien, einem Teil des Königreichs der Serben, Kroaten und Slowenen (heutiges Nordmazedonien) geboren. Koneski entstammte einer proserbischen Familie[5][6][7]; er ist Neffe des serbischen Tschetnik und Vojvoden Gligor Sokoloviċ, der aktiv gegen die Revolutionäre der IMORO gekämpft hat.[8][

U biografiji ovog coveka u nemackoj vikipediji stoji da je on bio Srbin.
U krstenici stoji ime Blagoje Ljamevic. Potice iz srpske porodice, necak je srpskog cetnika i vojvode Gligora Sokolovica koji se aktivno borio protv VMRO.

Blaže Koneski wurde am 19. Dezember 1921 als Blagoje Ljamević[4] in Nebregovo bei Prilep in der damaligen Provinz Südserbien, einem Teil des Königreichs der Serben, Kroaten und Slowenen (heutiges Nordmazedonien) geboren. Koneski entstammte einer proserbischen Familie[5][6][7]; er ist Neffe des serbischen Tschetnik und Vojvoden Gligor Sokoloviċ, der aktiv gegen die Revolutionäre der IMORO gekämpft hat.[8][

DNEVNIK IZ NIŠKE BANJE

RANJENA PTICA

Sigurno ste videli nekad pticu kako pada na zemlju sa ranjeno krilo. Pomalo nespretno, ona ipak uspeva da stane na noge kao i obično. Ona napravi nekoliko koraka i poriv je nekontrolisano tera da ponovo poleti. Kao da želi da se uveri da joj se ništa neobično nije dogodilo. Ali ne leti se samo sa jednim krilom. Pokuša ipak još jednom ili dva puta, dok ne shvati koliko teško je ranjeno krilo vuče na zemlju. Zatim brzo traži najbliži zaklon: žbun, trn, strnjik. Tu vreba bez glasa i buke.

Ranjenik jauče, viče, moli za pomoć. Ranjena ptica je što je moguće tiša. Svuda okolo su njeni neprijatelji: svaki pas, svaka mačka, svako ljudsko biće. Kada biste je tada uzeli u naručje, setili biste kako očajnički brzo i snažno kuca njeno malo srce. Potpuno skrivena, pita se koliko je nebo bilo nedostižno, povremeno zatvara oči kao u snu i naginje glavu zdravom krilu. Onda oseti dodir nekom dalekom hladnoćom van života.

1(668).jpg

Photo: Jonathan Levitt

Poslednja izmena:
ZVUČNA AZBUKA

Sedim na suncu na klupi u parku ispred hotela. I veliko drveće već pušta lišće. A ispod njih trava je sva ukrašena žutim i belim glavicama mlečike i novčićima. Sav taj vedri prolećni prostor oživljava nekontrolisana, a skladna pesma raznih ptica.

Slušam, ali retko kad mogu da kažem kojoj ptici koji glas pripada. Sa žaljenjem shvatam da malo znam o pticama, iako ih, često sa iskrenim uzbuđenjem, slušam već toliko godina. Ceo život sam pokušavao da naučim slova, čak i kada su ispod njih glasovi koje su oni otkrivali odavno utihnuli, a ovu večno živu zvučnu azbuku nisam naučio i samo naslućujem njenu duboku poruku. A sada je već kasno za novu nauku.

11.IV.1988.

2(913).jpg

Photo: Jonathan Levitt

VINO

Dobro se sećam kada su mi u Zagrebu rekli da moja ishrana može uključivati čašu belog vina. Ali u tom obroku moram da se odreknem hleba.

Otkako sam ovde, svako veče sam se odrekao hleba. Kafić u hotelu je prijatan, sa pogledom na park a sa druge strane na polje. Samo sedenje za stolom za kafu me smiruje. Naručujem kafu bez šećera, kiselu vodu i čašu belog vina. Polako pijem, posmatram ljude kako ulaze i izlaze, slušam isečke njihovih razgovora.

Vino ostavljam za kraj. Prvo, da tako kažem, samo ga liznem, da svim jezikom zapamtim njegov ukus. Srećan sam što je gorko i kiselo. Njegov zlatni sjaj me čini srećnim. Konačno, jednim gutljajem dovršim čašu do dna, kao da mi piće nije ograničeno, kao da mogu da pijem do mile volje, dok ne osetim tople vlage ne samo u grlu, već i u vene. Tada shvatim da je ovaj trenutak za mene veoma važan, da me samo on sada povezuje koncem životne sreće.

15.IV.1988.

Vezilja

1.

Veziljo, kaži kako da se rodi
prosta i stroga makedonska pjesma,
u ovome srcu što sa sobom vodi
razgovor noćni usred nemira bèsna?

− Dva okrajka, dragi, paraj,
jedan crni, a drugi crveni,
prvi što tuge jezomorne budi, taj,
i drugi što požudom nesmirivom sjakti.

Njima vezi jednolične nize,
pjesme od čežnje i pjesme od muke,
kao i ja što vezem uzduž lanene rize
rukave za bijele nevestinjske ruke.

Sudbinsko se nešto oplelo zavijeka,
od dvije te niske, dva sazvučna zbora,
jedna od koje se budi tamnina golema neka,
i druga kojom razbuđuje se krvava zora.

2.

Veziljo, ugnuto uzvisi lice,
i pogledaj nebo prepodneva zlatna:
kako šareni tamu obličje čudesnice,
tvoj vez posred sinjeg tog platna.

Za tebe nema večernjega zapada,
ti − što si umorno oko u trepetne srne,
dvije boje tamo uzgaraju i kaplju sada,
dvije šare tvoje − od boje crvene i crne.

Zar se ne plašiš da jarkost njina,
i najdraži spomen u tebi ne zgasne?
Zašto li iščezavaš, ti stroga i divna,
minuli su tvoji dani, i kob ti se glasne.

I najmilija ta uspomena što u duši mi bljesnu,
gasi se od nje kao cvijeće bez boje,
ali ti što loviš zvuk za tu čudesnu pjesmu,
ti si sam kaža od sudbine svoje.

PRILIVI I IZLIVI NOĆI

Veliki prozor po širini cele sobe u potpunosti otkriva polje ispod i niska brda na horizontu. Danju jedva da odredim kuda kroz polje ide put za Sofiju. Ali čim padne mrak, linija puta se lako povlači: obeležavaju je farovi vozila.

I pre spavanja pratim taj pokret. Da li taj potok ikada presuši? Čim legnem, sluh se aktivira. Sada, po staroj navici, skupljam najpre zvukove na koje sam navikao od detinjstva: cvrkut ptica u noći, pas koji laje i drugi koji se odaziva na njega, ponekad petao doziva. Tako da neko vreme zaspim.

Ustao sam već posle ponoći i polako idem do prozora. Svetla trepere ispred hotela, na ulicama, negde i u polju. Međutim, put se gubi u mraku, nema više farova da ga otkriju. Nema pokreta. Ne čuju se nikakvi glasovi. Tišina. Čak su i ptice tihe. Još je rano za najavu zore. Sada zvezda razgovara sa zvezdom, kako kaže Ljermontov. Oni koji ne mogu da se posvete molitvi ne bi trebalo da propuste ovaj trenutak upokojenja.

25.IV.1988.

Back