Blagotvorna svojstva začina

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
NAJMOĆNIJI ZAČINI na svetu za zdravlje, lepotu i dug život
Blagotvorna svojstva začina. Pomažu u svemu

1611148701121.png

Začini koje koristimo u kuhinji, pomažu da naša jela dobiju poseban ukus i miris, ali jeste li znali da nam mogu pomoći i u borbi protiv mnogih bolesti?

Čili papričice

LJute čili papričice ubrzaće metabolizam i protok krvi u telu i samim time pomoći u mršavljenju i održavanju vitke linije. Isto tako capsaicin, sastojak koji sadrže, stimuliše mozak pa nam se čini da smo manje gladni. Jedno istraživanje pokazalo je kako ljudi koji stavljaju čili papričice u supu pojedu 16 posto manje kalorija za vreme glavnog jela od onih koji jedu nezačinjenu supu. Naravno, papričice možete ubaciti u jelo po izboru i tako početi da kontrolišete apetit.

Đumbir

Ova namirnica može vam pomoći pri smirivanju nemirnog želuca i u borbi protiv artritisa. Istraživanja pokazuju da đumbir pomaže kod smirivanja osećaja mučnine koji se javlja kod trudnica, ali i ljudi koji odlaze na hemoterapiju. Mnogi naučnici smatraju da je i odličan saveznik u borbi protiv artritisa, osteoporoze i tumora. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su uzimali kapsule s đumbirom u roku od 11 dana osećali znatno manje bolove nakon vežbanja, a ekstrakti đumbira koje su doktori injekcijom uneli u krv ispitanika koji pate od bolova u kolenu, znatno su olakšali njihove muke.

1611053434_Depositphotos_37173993_s-2019.jpg

Cimet

Ovaj popularni i ukusan začin izvrstan je dodatak kolačima, palačinkama i zimskim napicima, ali je osim toga i moćan borac za smanjenje nivoa šećera u krvi. Dokazano je da uzimanje pilula s cimetom ili jedne kašičice čistog cimeta dnevno, pomaže ljudima koji se bore protiv dijabetesa drugog stepena. Ubrzava cirkulaciju, pa se često koristi protiv celulita, a pomaže nam i da se borimo protiv gastritisa i gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Šafran

Ovaj egzotičan dodatak pomaže nam da se osećamo bolje i srećnije. Stari Persijanci često su ga koristili upravo kao lek za podizanje raspoloženja, a najčešće se stavlja u čaj ili jela s rižom. Istraživanje je pokazalo da šafran pomaže ženama u PMS-u da se osećaju vedrije i manje zapadaju u depresivna raspoloženja.

Peršun

Naučnici s Univerziteta u Misuriju otkrili su da peršun može pomoći u borbi protiv raka dojke i preporučuju ženama da peršun svaki dan dodaju u jelo. Takođe je otkriveno kako je peršun odličan borac u ratu protiv raka pluća, a odličan je izvor folne kiseline koja je neophodna trudnicama. Peršun sadrži vitamine A, C i K i pomaže da osnažimo imunitet, pa je odličan u zimskim danima kada želimo da zaštitimo telo od prehlade, gripa i upala. Najbolji je sveži peršun, a dobro je znati da ga možete i zamrznuti.

1611053434_Depositphotos_8026763_s-2019.jpg

Ružmarin

Ovaj mirišljavi začin pomaže nam da se koncentrišemo i bolje pamtimo. Može smiriti nemiran želudac i pomoći nam kod glavobolje, a koristi se i u losionima protiv peruti, kao i u onima za podsticanje rasta kose i stimulisanje vlasišta. Koristi se i za stimulaciju rada bubrega i kod probavnih smetnji, a navodno je i odličan prirodni afrodizijak. LJudi koji se bore sa stresom i depresijom trebalo bi da se oslone i na ovu biljku, čiji miris smiruje i opušta, a jedan od zgodnih načina za opuštanje je kupka upotpunjena svežim ružmarinom.

...............

da li znate i vi za još neki super začin???

Beli luk i crni luk to vec skoro da nije zacin, to je ID balkanske kuhinje...
Moj ID sigurno...
Jedino mi zao sto mi uvaljuju kineski i domaci kineski , a ne onaj stari a ja razlikujem ukuse luka, pa i bibera...nebo i zemlja...
Razlikujem i ukus soli , cudno zvuci...
Mislim da je neka greska bila, kad sam razlikovao ukuse secera, cudna stvar stvarno...nesladak secer...ali obicno ne razlikujem ukuse secera...
Isto svaki origano mi je slican...ne razlikujem...

Jel ovo spada u temu , jer npr staviti biber u piletinu a onaj crni obican je skoro da ne vidis razlog za to ...dobijes slican ili drugaciji ukus, ali ne bolji , drugaciji..
Ali kad stavis druge vrste bibera, pa to je kao drugo jelo da jedes...neverovatno kad prvi put probas te varijante...

Slicno je i kod belog luka, ja ih delim u 4 vrste, normalno ljut, normalan ukus bez stipanja, stara vrsta....jako ljut, bez stipanja, agresivan, kiseo malo vise...druga vrsta, novija..

Pa onda jedan ne toliko ljut ali stipa jezik ne ljutinom nego bas stipa...ne znas tacno sta je to , nije ljutina ali stipa, nema neki jak ukus...i ovaj poslednji , jako ljut, jak miris, ne stipa, elastican mnogo vise od starog luka..

Crni luk...razlikujem ih tri ili cetiri vrste....sladak...to znaci ljut je ali ne mnogo , ne dimi , tj ne suzis, kao jabuka, tako ga neki i zovu , kao jabuka, socan...
Suv, ljut, suzan, odlican za przenje, daje odlican ukus kad je przen...nema aftertaste..
Ja ga zovem kiseo , ali kiseo je samo ako se karimelizuje neoprezno ....naduva neke ljude, mozda je poceo da truli , mada ja ne povezujem te dve stvari...
Onaj crveni ima u vecini slucajeva socan ljut i ne suzan efekat...

Ja mislim da treba razlikovati ove varijante, jer je jelo drugacije ako koristite drugaciju vrstu crnog ili drugaciju vrstu svezeg belog luka, kod przenja nema razlike...
Mozda gresim...nisam ja preterano iskusan, ali ja pazim na to pa zato kazem..

Korijander se koristi mahom u mediteranskoj i kuhinji Azijskih zemalja. Nije specifičan za naše područje, ne znam ni da li ga je lako naći na pijaci i marketima.Gorkastog je ukusa.
Seme korijandera imaš u skoro svakoj bakalnici zdrave i rinfuz hrane, spada u najjeftinije začine.
List korijandera (cilantro) imaš u velikim marketima, nije jeftin i vrlo kratko traje, brzo pocrni.
Najbolja varijanta je posaditi semenke u saksiji. Ne podnosi hladnoću. Nađi seme na internetu ili u poljoprivrednoj apoteci, cvećari...
Nekad uspe i ovo seme iz rinfuza, ali retko.

Back