Blackmore`s Night

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.353
Ritchie Blackmore, jedan od najpoznatijih, najboljih i najuticajnijih gitarista, koji je jos 1997-me godine, zamenio Strotocaster gitaru za Mandolinu, i hard rok za renesansni folk, kaze u nedavnom intervijuu da ipak jos uvek ponekad prikljuci elektricnu gitaru i odvrne pojacalo do kraja. Gitarista koji je mnogo toga zapoceo sa gitarom, koji je utkao barok u svoju tehniku i sviranje, nakon sto je napustio Deep Purple, i nakon Rainbow-a, osnovao je "Blackmore`s Night, renesansnu-medival folk grupu u kojoj je pored svoje supruge Candice Night, svirao vecinom gitaru, hurdy gurdy, mandolinu i "nyckelharfu" (kako god da se ovo zove na spskom). Rici je oduvek voleo renesansu i srednjovekovnu, ne samo muziku, vec i nacin zivota, garderobu i sve ostalo. Citao sam nedavni interviju sa njime u kome kaze: "Voleo bih da mogu da se vratim u 1520-te godine, jer je to moj omiljen muzicki period. Duvacki instrumenti tog vremena su moji omiljeni renesansni instrumenti ali su meni preteski za sviranje".

rb.jpg

Nezadovoljstvo rok muzikom ga je nateralo da potpuno promeni zanr. Stres putovanja na rok turnejama i konstantna potraga za novim rifovima za nove pesme su mu dosadile. "Postalo je monotono svirati jedno te isto u hard roku sa obzirom da sam oduvek imao interesovanje za melodicnu muziku. Renesansna muzika mi je dosla kao veliko olaksanje". Volim da slusam njegove majstorije na gitari ali u zadnje vreme sam Blekmora iz Deep Purple zamenio sa Blekmorom iz Blekmore`s Night. Mnogo vise ga sada slusam kako svira renesansu i odgovara mi. Jos od pocetka 2000-tih pokusavam da vidim Blackmore`s Night uzivo, ali na zalost, njegove turneje se sastoje od manje od 10 koncerata godisnje i vecinom su u Evropi ili Americi. Ove godine su ponovo na turneji i opet svega 5 koncerata istocnom obalom Amerike. Ima li nekoga kome se svidja renesansna muzika Ricija i "Blackmore`s Night"?

Back