Blachman

Mensch-Maschine

Iskusan
Poruka
6.591
Linak na vest

Prosto neverovatno da niko još nije pokrenuo temu, pa eto ja da se žrtvujem. Pretpostavljam da će biti horskog zgražavanja, ali mislim da je nadaleko čuvena akademska zajednica Krstarice sposobna za dublju diskusiju o ovoj pojavi.
Dakle, nećemo o tome da li je šou glup ili nije, već da li je zaista toliko degradirajući i uvredljiv, kako kažu mediji? Da li bi bilo drugačije da se svlače muškarci, a žene komentarišu? Gde je za vas granica na kojoj svest o telesnosti prelazi u seksizam?
...

sto bi se zgrazavali, ako su tamo znaci da ih lozi mogucnost da budu ponizene pred svima.
cisti mazohizam ali odgovara potrebama i jednih i drugih i voajera u trecoj grupi, te im prema tome zelim da im sou traje ad vitam aeternam
degradirajuce i uvredljivo bi bilo da ih je neko naterao na to, isto mislim i za muskarce.

Postoji šou ''What not to wear'', koji počinje tako što neku nesrećnicu prvo dobro ismeju zbog stajlinga, a onda uzmu da je ''prepravljaju''.
U raznim ''Talentima'' i ''Prvim glasovima'' silni ljudi se izblamiraju big time na audiciji.
itd
Nijedna od tih emisija, koliko sam ja primetio, ne izaziva kontroverze i bes. Nagost je tabu, bar u većem delu civilizacije, zbog seksualne konotacije. Da li je problem samo čačkanje tabua, ili je ovo zaista degradiranje žena, uopšteno?

Za konačan sud bilo bi potrebno pogledati jednu epizodu makar... ipak, ne vidim nešto posebno seksistički u koceptu emisije; činjenica da se skidaju žene a ne muškarci pre se može pripisati većem masmedijskom i komercijalnom interesovanju za žensko telo i "iskorišćavanju" istih u komercijalne svrhe, što suštinski nije seksizam, a ni diskriminacija. Da je muško telo i poigravanje sa muškom seksualnošću ono što bolje "prodaje stvar", koncept emisije sigurno bi bio obrnut.

Slažem se sa Mojrom da emisija ima smisla u kontekstu svojevrsnog fetišističkog public play-a; u tom kontekstu ne postoji realna suštinska degradacija, već samo veštački proizvedeno i za sve učesnike željeno poigravanje sa degradacijom (imitirana degradacija) u svrhu uživanja za one koji se izlažu, aktivne posmatrače i pasivne posmatrače (publiku).
Međutim, problem leži u jednoj drugoj činjenici - a to je da je potrebna prilična svesnost kako bi se viđeno doživelo na pravi način; što znači da je sve samo jedna pozornica na kojoj se akteri igraju raznih oblika ponižavanja i degradacije ne gubeći suštinski kako samopoštovanje za sebe, tako ni poštovanje za onog drugog, jer znaju da je sve samo igra u kojoj ljudsko dostojanstvo suštinski nije dovedeno u pitanje. Potrebnu širinu svesti široka publika nema, a još manje je imaju klinci i tinejdžeri koji tek formiraju svoje stavove. Iz tog razloga smatram da je emisija sasvim ok za određenu grupaciju ljudi, ali za širu populaciju može biti pogubna i zaista voditi u seksizam i pogrešne stereotipe raznih vrsta.

Linak na vest

Prosto neverovatno da niko još nije pokrenuo temu, pa eto ja da se žrtvujem. Pretpostavljam da će biti horskog zgražavanja, ali mislim da je nadaleko čuvena akademska zajednica Krstarice sposobna za dublju diskusiju o ovoj pojavi.
Dakle, nećemo o tome da li je šou glup ili nije, već da li je zaista toliko degradirajući i uvredljiv, kako kažu mediji? Da li bi bilo drugačije da se svlače muškarci, a žene komentarišu? Gde je za vas granica na kojoj svest o telesnosti prelazi u seksizam?
...
što degradirajući ako njoj nije problem da se skida pred kamerama u emisiji koju gledaju ljudi...?
niko je silom na to nije naterao...
uostalom neke uživaju u tome...zapravo ne neke, nego mnoge...

znam, ovo je samo korak dalje u odnosu na te prve stidljivije emisije i gadja u sustinu perverzije direktno - nema nagrade nikakve.
dreka se dize vise zbog linearnog razmisljanja i izjednacavanja, pa ce sada svi moguci tupavci da izvuku zakljucak kako sve zene u sustini zele da budu tako tretirane - to je muka a ne njihovo zadovoljstvo.

znam, ovo je samo korak dalje u odnosu na te prve stidljivije emisije i gadja u sustinu perverzije direktno - nema nagrade nikakve.
dreka se dize vise zbog linearnog razmisljanja i izjednacavanja, pa ce sada svi moguci tupavci da izvuku zakljucak kako sve zene u sustini zele da budu tako tretirane - to je muka a ne njihovo zadovoljstvo.
Pa ne verujem da je tim ženama to ikakva muka - da ne žele i ne uživaju na bilo koji način u tome (bazično seksualni ili neki drugi psihološki motiv), ne bi se ni izlagale.
No problem je svakako u tome što je na svetu mnogo tupavaca kojima jedna ovakva emisija ne da neće podići svest, već će ih još više gurnuti u pogrešna stereotipna razmišljanja spram žena i seksualnosti.

Evo šta kaže jedna blogerka:
No, Blachman. Women's bodies do not crave words, because women's bodies are attached to women's brains, which can form thoughts for themselves thanks very much. Has it ever occurred to you that women might already be aware of their value and might not require your opinion to form their own? We don't need a show that reinforces a social order in which men think they are entitled to women's bodies and that their opinions about them is valued or wanted.

Ono što mi je takođe zanimljivo, i što nije slučajnost, je činjenica da se ovakav šou više može očekivati upravo u onim zemljama za koje se najmanje može reći da imaju problem sa seksizmom i položajem žena u društvu.

Pa ne verujem da je tim ženama to ikakva muka - da ne žele i ne uživaju na bilo koji način u tome (bazično seksualni ili neki drugi psihološki motiv), ne bi se ni izlagale.
No problem je svakako u tome što je na svetu mnogo tupavaca kojima jedna ovakva emisija ne da neće podići svest, već će ih još više gurnuti u pogrešna stereotipna razmišljanja.

ma ne njihova muka, nego nasa.

Ono što mi je takođe zanimljivo, i što nije slučajnost, je činjenica da se ovakav šou više može očekivati upravo u onim zemljama za koje se najmanje može reći da imaju problem sa seksizmom i položajem žena u društvu.
Razvijeno društvo koje generalno nema veći problem sa seksizmom može da se poigrava sa raznoraznim tabuima, bez bojazni da će poigravanje ugroziti ikakve ljudske ili civilizacijske vrednosti. Međutim, idealno društvo ne postoji, već samo bolja i gora, pa se i u tom boljem društvu nalazi još uvek velika brojka masmedijski podložnih i stereotipima sklonih ljudi, koja je samo manja od brojke takvih u onom gorem društvu.

Iz tog razloga, ne vidim smisao popularizacije tog tipa emisija, osim u podizanju gledanosti, iskorišćavanju ljudske gladi za senzacionalizmima, te gladi za zgražavanjem nad tabuima i kontroverzama, i konačno zaradi na istima - što je dobro sa tačke gledišta kapitalističkog profita, ali loše po (generalno nesvesno) društvo u globalu.

Naravno da su ovakve emisije degradirajuce i uvredljive. Samim tim sto vode u objektivizaciju, cekas da budes ocenjen i procenjen. Zene pristaju na taj koncept i tu ulogu, muskarci ne ili u manjoj meri, zato se emisija i bavi zenama, da bi imala pravi efekat.

Razvijeno društvo koje generalno nema veći problem sa seksizmom može da se poigrava sa raznoraznim tabuima, bez bojazni da će poigravanje ugroziti ikakve ljudske ili civilizacijske vrednosti. Međutim, idealno društvo ne postoji, već samo bolja i gora, pa se i u tom boljem društvu nalazi još uvek velika brojka masmedijski podložnih i stereotipima sklonih ljudi, koja je samo manja od brojke takvih u onom gorem društvu.

Iz tog razloga, ne vidim smisao popularizacije tog tipa emisija, osim u podizanju gledanosti, iskorišćavanju ljudske gladi za senzacionalizmima, te gladi za zgražavanjem nad tabuima i kontroverzama, i konačno zaradi na istima - što je dobro sa tačke gledišta kapitalističkog profita, ali loše po (generalno nesvesno) društvo u globalu.

Jedna Danska može da progura šou ovog tipa, jer pitanje statusa žene u društvu nije na listi problema (osim, verovatno, kod hermetičnog doseljeničkog jezgra; ali to je već neki drugi problem). Zato je emisija gde se procenjuju tela samo to - emisija gde se procenjuje jedan od aspekata nečijeg identiteta; ne jedini, ne najbitniji, ali ne ni zanemarljiv.
To što bi jedan sloj gledalaca u emisiju učitao još kojekakva druga značenja i projektovao je u ko zna kom pravcu nije razlog da emisija ne postoji. Preterana briga za didaktičnost ama baš svega što se plasira u medije vodi u nasilje političke korektnosti.

Meni se cni da bi politicki korektno bilo da sad pricamo kako je emisija na mestu, uostalom svako radi i zivi kako njemu odgovara, a svoje cerke ipak vaspitavamo da ako bas mora neka se nalaze u poziciji da ocene dele. I kake veze ima da li je u pitanju Danska, doci ce uskoro kod nas kao i sve ostale emisije koje se bave preturanjem tudje intime.

ako su kod nas došle emisije koje se pustaju na Pinku a tiču se prevara i tako ta virenja preko tuđe ograde, što hrani naš narod, doćiće i ova, to sigurno...
zašto da kaskamo za svetom...:lol:

Sta je sustina emisije?

What not to wear je donekle edukativnog karaktera, mislim da su vrapci naucili da ne hodaju u mantijama i da kupuju jednu kvalitetnu a ne deset bofl krpa, Talenti i Prvi glasovi pokusavaju da osvoje delic sna i estradnog neba za sebe...kakva takva, poenta ipak postoji.

Licno ne shvatam Velikog brata, ukoliko izuzmem Trumanov sou i igrariju pokusnim umovima. Ne shvatam ni one cudne, ponizavajuce bolesti, elem, emisija se svodi na muku pacijenta da prizna lekaru svoj problem da bi onda isti prikazao milionima putem ekrana...

Postoji emisija o sexu koja mi je jako simpaticna. Voditeljica je neka Italijanka koja nikako ne deluje vulgarno iako izgovara jasno reci koje se govore tokom odnosa, ona je secer na kvadrat...ali ovaj sou je besmislen...ukoliko izuzmem komleksasice koje konacno dobijaju potvrdu svoje privlacnosti...u tom slucaju emisija ima makar mrvu normalnosti u sebi.

Jedna Danska može da progura šou ovog tipa, jer pitanje statusa žene u društvu nije na listi problema (osim, verovatno, kod hermetičnog doseljeničkog jezgra; ali to je već neki drugi problem). Zato je emisija gde se procenjuju tela samo to - emisija gde se procenjuje jedan od aspekata nečijeg identiteta; ne jedini, ne najbitniji, ali ne ni zanemarljiv.
To što bi jedan sloj gledalaca u emisiju učitao još kojekakva druga značenja i projektovao je u ko zna kom pravcu nije razlog da emisija ne postoji. Preterana briga za didaktičnost ama baš svega što se plasira u medije vodi u nasilje političke korektnosti.
Pa sad, sociolozi bi dali jednu ocenu, pojedinci drugu, psiholozi treću.
Prava pojedinaca da se ispoljavaju u kom god smeru žele dok ne ugrožavaju druge - stoje, ali koliko god da je politička korektnost jedna moguća krajnost, proklamovanje a priori prava na određeno ispoljavanje jednih pojedinaca (bez obzira što direktno ne ugrožavaju društvo u globalu) bez sagledavanja uticaja na društvo u celini - druga krajnost. Šta je u svemu prava mera stvari, teško je reći.

Dee Lite

Endi Vorhol je svakome obecao 5 minuta slave...i bio je u pravu ali meni je to ok.

Danas je tesko odrzati privatnost, sve je donekle egoizam...da li skines grudi na Krsti, Facebook-u, na tv-u ili koncertu isto je...licemerno je reci da si manji egocentrik ako se slikas polu nag za emisiju ili za forum. Nagost je nagost, vulgarnost je vulgarnost, privatnost je privatnost uvek i svuda a pitanje okolnosti je gde ces da probijes led ukoliko si tome sklon.

Linak na vest

...
missim ko oce da ispadne dalabu moze to da uradi danas na 1001 nacin, bio to veliki brat ili to mlataranje sisama, dokazivanje necega sebi i drugima itd....mene nesto vest niti je iznenadila niti potresla, mada sam iskreno pomislila da bi kriticki mogao da komentarises necije telo i govoris mu kako mu valja ovo ili ono, moras i sam da budes u zavidnoj formi i fizicki vrlo lep i skladan. u suprotnom je licemerno tako ocenjivati (ili ponizavati ne znam vec koji je ton cele price) tudja tela...konkretno ova dvojica sto sede u tim foteljama su muske babe koliko se da primetiti, i svakako nisu prikladan ziri da zagledaju tudju sisu il picqu i pricaju kako valja ili ne valja, al eto dali su sebi za pravo da kenyaju...meni licno to deluje...otuzno.

missim ko oce da ispadne dalabu moze to da uradi danas na 1001 nacin, bio to veliki brat ili to mlataranje sisama, dokazivanje necega sebi i drugima itd....mene nesto vest niti je iznenadila niti potresla, mada sam iskreno pomislila da bi kriticki mogao da komentarises necije telo i govoris mu kako mu valja ovo ili ono, moras i sam da budes u zavidnoj formi i fizicki vrlo lep i skladan. u suprotnom je licemerno tako ocenjivati (ili ponizavati ne znam vec koji je ton cele price) tudja tela...konkretno ova dvojica sto sede u tim foteljama su muske babe koliko se da primetiti, i svakako nisu prikladan ziri da zagledaju tudju sisu il picqu i pricaju kako valja ili ne valja, al eto dali su sebi za pravo da kenyaju...meni licno to deluje...otuzno.

ima se moze se :per:

Back