Bivsa

NNe znam zasto se zene osecaju kao objekti ako im se oduzme titula u zenskom rodu a doda muzevljevo prezime...

Ne znam na sta mislis, ali meni je bezveze ono sto rade u Americi, kada se recimo Dzejn Smit uda za Dzona Vajta, ok, uzme njegovo prezime, ali je ne predstavljaju kao Dzejn Vajt nego "gospodja Dzona Vajta", kao da ona nema svoje ime i prezime.

Kada bi, recimo, njega predstavili kao "gospodina Dzejn Smit", mislim, prosto se te stvari ne rade.

Jedno je kada iskoristis vezu sa nekim drugim da ljudima objasnis ko je to: Pera Peric, sin Zike, ili Ana Peric, Marina sestra... Ali ne ono, bez imena, bez toga ko si ti i sta si, samo da se naglasi veza sa nekim drugim, narocito ako je taj neko drugi "vidjeniji". U krajnjem slucaju, ako si ti supruga ili cerka lekara/sudije/glumca/politicara/stagod, nije to nikakav tvoj uspeh pa ne vidim zasto bi se to naglasavalo.

Ne znam na sta mislis, ali meni je bezveze ono sto rade u Americi, kada se recimo Dzejn Smit uda za Dzona Vajta, ok, uzme njegovo prezime, ali je ne predstavljaju kao Dzejn Vajt nego "gospodja Dzona Vajta", kao da ona nema svoje ime i prezime.

Kada bi, recimo, njega predstavili kao "gospodina Dzejn Smit", mislim, prosto se te stvari ne rade.

Jedno je kada iskoristis vezu sa nekim drugim da ljudima objasnis ko je to: Pera Peric, sin Zike, ili Ana Peric, Marina sestra... Ali ne ono, bez imena, bez toga ko si ti i sta si, samo da se naglasi veza sa nekim drugim, narocito ako je taj neko drugi "vidjeniji". U krajnjem slucaju, ako si ti supruga ili cerka lekara/sudije/glumca/politicara/stagod, nije to nikakav tvoj uspeh pa ne vidim zasto bi se to naglasavalo.

A kada se predstavljas nekome, bitno je da se predstavis kroz svoj uspeh? Sta je poenta predstavljanja?

Ne radi se o ponosu vec o tehnickim pitanjima...to dete ima roditelje, njihova imena su...ta zena ima/nema muza...brat te devojke je taj i taj i slomice ti zube:lol:
Ne znam zasto se zene osecaju kao objekti ako im se oduzme titula u zenskom rodu a doda muzevljevo prezime...ako cemo tu igru da igramo, da li ste toliko slabe licnosti da su vam potrebne tudje identifikacije i dokazi da vredite zato sto nemate svoje, haaaaa?
Mene uopste ne zanima da li ce mi neko kazati, cerka, devojka, bivsa devojka, drugarica tog i tog, te i te...ne mislim da se nesto u meni i oko mene grdno menja...cak i da me sutra zovu gospodjom gospodina tog i tog bilo bi mi svejedno isto kao sto na silu izgovaram advokatica, poslanica, inzenjerka, psiholoskinja...i svaki put u sebi okrenem oci:lol:
Ne shvatam što si me citirala...
Da li trebam nešto da ti odgovorim ili si se nadovezala na moj post?
Vidiš, jedino što se ne slažem sa tobom je da se za razliku od tebe kod mene javlja ponos kad su deca, roditelji ili suprug u pitanju ...
Zašto .... pisaću kad ne budem imala posla

Pa mene bi i to uvredilo. Osim ako nije neko drustvo gde, recimo, znaju samo moga brata, pa kazu, moje ime, Perina sestra.
Ali ne da mi "Perina sestra" bude identitet kojim me predstavljaju pre mog imena.

Normalno da te nece predstavljati kao 'Perinu sestru' nekome ko ne zna Peru.
Ja sam izuzetno ponosna kad me predstave kao 'sestru tog i tog' ili 'cerku tih ljudi', 'supruga tog i tog'

Zasto bi ista od toga, bilo nam dodeljeno rodjenjem ili bilo nas izbor, nas vredjalo?
Na koji nacin te to ugrozava?

Ne ugrožava niti vrijeđa, samo pozicionira i određuje.
Recimo, kada čuješ ime Milice Delević, obično će iza ići da je bivša supruga određenog lika, ili npr. Marijana Mateus, čak i kada ispred njenog imena ide 'naša poznata kreatorka' ili 'naša poznata spisateljica' iza njenog imena ide čija je sve ona bivša žena.
U manjim sredinama, kada upoznaju dijete, samo ga pitaju čije je, i biva im jasno ko je, šta je i kakav je.
Kada tražiš boilji posao, pitaju te gdje si radio, i jasno je kojoj školi pripadaš.
Nemaš šta biti ponosan ili ne biti.

Back