kisela bombona
Elita
- Poruka
- 20.095
"ДЕЦУ ЋЕ НАМ УБИЈАТИ ЈОШ 150 ГОДИНА"
Бивша власт заташкала све о НАТО агресији!
Истраживање које сам вршио на ВМА - присилно укинули!
Бивша власт заташкала све о НАТО агресији!
Истраживање које сам вршио на ВМА - присилно укинули!
„Никада од злочинаца не треба очекивати да признају своје злочине и ми због тога не треба да се нервирамо, него да радимо и трудимо се да их сами научно докажемо у наредних пет или шест година и покажемо пред целим светом“!

Овим речима је генерал Слободан Петковић, бивши начелник Атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Југославије, прокоментарисао најновије тврдње које долазе из централе НАТО и гласе да осиромашени уранијум, који су сручили на нас током бомбардовања, није ни канцероген нити уопште штетан по здравље становништва. Пирс Казалет, портпарол НАТО, казао је, наиме, за ББЦ на српском да је „научно утврђено да коришћење осиромашеног уранијума током конфликта на Косову није узроковало трајне здравствене последице“. То је био његов коментар на вест да је 220 немачких војника који су учествовали у НАТО мисијама на Балкану тражило одштету због изложености уранијуму.
Генерал Петковић, који је и члан Координационог тела Владе Србије за утврђивање последица бомбардовања, оцењује да другачију изјаву од званичника НАТО нисмо могли ни очекивати.
Том тематиком озбиљно се бавим од 1995. године, почео сам после напада на Републику Српску, али и онај ко мало зна и разуме се у атоме схвата да ту последица мора бити. Када сам разговарао о овоме с немачком парламентарном групом, закључили смо да имамо исти проблем с оболевањем војника и народа, али политика бежи од тога да то призна. Они све негирају, а имају и своје портпароле у Србији, који нису многобројни, али су бучни и имају доста новца. Од њих се свашта може чути. Јелена Милић је говорила да је осиромашени уранијум добар за избељивање зуба. Она о томе не зна ништа, питајте шта имају да кажу на ту тему радиолози и онколози - каже он, подсећајући нас потом на познати филм „Смртоносна прашина“ рађен још 1999.
- По нашим њивама, селима, насељима посејан је тај радиоактивни отпад и он ни после 20 година на многим местима није покупљен. Очишћене су локације Рељан, Боровац, Братоселце и Пљачкавица, док шест локација није санирано. Данас сваки становник Србије може да буде контаминиран, да то унесе путем хране или воде и да му се након пет, десет или двадесет година деси нека промена у организму - каже наш саговорник.
Генерал напомиње да су и нека чланице НАТО покренуле иницијативу да се забране пројектили с осиромашеним уранијомом.
- Они знају да су штетни, ево не мора се веровати ни лекарима ни научницима, али свако ко се окрене око себе, среће људе који имају неку врсту обољења. Ја сам почео да пратим здравствено стање војника на ВМА 2000, то је заустављено после две године јер тадашње партије на власти очигледно нису хтеле да се замерају тим људима који су нас бомбардовали него да од њих праве савезнике. Тада смо стали, али сад је време да опет наставимо и с радом и с истраживањем, те да то истерамо до краја - каже Петковић.
Када све студије буду готове, истиче, имаћемо две опције пред собом...
- Ако се, ето, утврди да опасности ипак нема, онда да им тражимо да нам дотерају још тог отпада, ако ће нам због њега пшеница у Војводини и воће у Шумадији боље рађати. Али ако се докаже супротно, нека нам дају паре да бар људе лечимо, да их прегледамо на време, да се на зрачење не чека - закључује генерал.
Нико не зна број
Према НАТО извештају, изручено је 31.000 пројектила с осиромашеним уранијумом, према подацима Војске Југославије било их је 50.000, а према неким руским изворима чак 90.000.Децу ће нам убијати још 150 година!
Према неким проценама, у Србији ће због бомбардовања НАТО све до средине следећег века бити повећан број оболелих од карцинома. Осим тога, расте и број беба које се рађају с деформитетима. Небојша Србљак, кардиолог и председник удружења „Милосрдни анђео“, рекао је недавно да је на КиМ од 1999. до сада број оболелих од рака порастао за 200 одсто и да је то директна последица отрова из НАТО бомби.Болесна и мајка Милице Ракић
У београдском насељу Батајница, који је НАТО гађао скоро сваки дан, многи се боре против карцинома, а међу оболелима је и Душица Ракић (53), мајка трогодишње Милице, коју је 17. априла 1999. у Батајници убио гелер НАТО бомбе док је седела на ноши. Председник СРС Војислав Шешељ рекао је да је и сам као становник Батајнице добио рак након агресије.Чињенице
* 56,5 одсто повећан број умрлих од рака у Србији за последњих 30 година* 35.000 до 40.000 људи оболело од рака у Србији 2016.
* 334 млађих од 19 година оболело од малигних болести 2016.
* леукемија, тумор мозга и лимфом најзаступљенији код деце

.