Bitlsi - The Beatles (Bube) - interesantne činjenice

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.252
Bitlsi

Ovo ime je inspirisano ranim rokerom Badijem Holijem, čija se prateća grupa zvala Cvrčci (The Crickets). Sva četiri Bitlsa su bili veliki obožavaoci, u njihovim ranim emisijama je često bila njegova muzika, a Pol Makartni je kasnije otkupio prava na objavljivanje Holinih pesama. Međutim, snimili su samo jednu melodiju Badija Holija: „Words of Love“ za „Bitlsi na prodaju“ iz 1964. godine.

Music video by The Beatles performing "Words Of Love" (C) 2013 Apple Corps Ltd. On Air - Live at the BBC Vol. 2

Otac Džona Lenona, Alfred Lenon, bio je pomorski trgovac koji je imao burnu vezu sa Lenonovom majkom i bio je nestao veći deo mladosti svog sina. Džona Lenona je uglavnom odgajala njegova tetka.

Kada su Bitlsi eksplodirali na pop sceni, Alfred Lenon je pokušao da se ponovo poveže sa svojim sinom i takođe je napravio snimak koji je donekle uspeo da iskoristi slavu Fab Four.

1638731525104.png

Alfred Lennon
Alfred Lenon (1912 - 1976), otac Džona Lenona iz Bitlsa, opušta se na klupi u parku, 18. decembar 1965.
(Fotografija Džona Prata/Keistone Features/Getti Images)

Prijatelj Džona Lenona iz umetničke škole, Stu Sutcliffe, obavljao je poslove bas gitare kada je bend živeo i radio u Hamburgu u Nemačkoj tokom ranih 1960-ih, dok se Makartni držao ritam gitare.

U Hamburgu, Satklif je napustio bend da bi nastavio vezu sa Astrid Kirher, nemačkom fotografkinjom koja se sprijateljila sa bendom, i da bi studirao umetnost u Nemačkoj. Umro je u dvadesetim godinama od krvarenja u mozgu.

Liverpulski savremenik Bitlsa po imenu Pete Best bio je originalni bubnjar benda. Ringo Starr ga je zamenio tek nakon što je bend imao ugovor o albumu i bio je ljut kada se to dogodilo.

U slučaju Rona Hauarda i njegovog najnovijeg dokumentarca pod nazivom THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK – GODINE BITLMANIJE iznenađujuće ima dosta toga što ne znamo o najvećem fenomenu XX veka. Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star zajedno su činili fenomen dvadesetog veka poznat pod imenom „Bitlsi“ a najnoviji dokumentarac THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK – GODINE BITLMANIJE, u domaće bioskope stiže 22. septembra. Naziv filma je ujedno i naziv hit singla iz 1964. godine, a prvi trejler nam otkriva da film obiluje arhivskim materijalima, intervjuima i remasterizovanim snimcima koncerta. U ovom filmu Ron Hauard, poznati reditelj i dobitnik Oskara, istažuje neverovatno putovanje najpoznatijeg benda svih vremena u periodu od 1963 do 1966. godine, i fenomen Bitlmanije. Kroz originalne intervjue, arhivske snimke, neverovatne nastupe uživo i intimnu studiju karaktera, dovodi nas u centar zbivanja, dajući odgovor koji svi želimo da čujemo: Kako je izgledalo biti tamo?

Fantastiča grupa večna je inspiracija brojnim rediteljima. Neki od filmova koje smo imali priliku pogledati su: A Hard Day’s Night (1964), Help (1965), I Wanna Hold Your Hand (1978), Birth of the Beatles (1979), Imagine: John Lennon (1988), Backbeat (1994), Nowhere Boy (2009), Two of Us (2009) i George Harrison (2011). Neverovatna priča o četvorici mladića koji su 1964. poharali svet .

Izvor: svetplus.com

Nijedan clan Bitlsa nije nikada sa sigurnoscu potvrdio ko je i kako dosao do imena Beatles, niti ko je zapravo promenio "E" u "A".
Oni jesu bili inspirisani imenom Buddy Holly grupe Crickets i trazili su imena insekata da bi na kraju dosli do imena The Beetles (Bube). John Lennon je kasnije izjavio da izgovor imena asocira na bube ali kada procitas ime asocira na ritam (beat - ritam). Ipak, on nije nikada rekao ko je promenio E u A i od Beetles napravio Beatles. Paul je jedino rekao da su mu John i Stu zajedno rekli o imenu Beatles. Do smrti Lennona mislilo se da je John dosao na tu ideju. Tek nakon 1980te su se pojavile druge teorije o imenu a i jedna po kojoj je Stu, a ne John, dosao na tu ideju. Yoko je izjavila da je John samostalno dosao na tu ideju, pojavio se i neki pesnik ( ne secam se njegovog imena), koji se druzio sa Johnom pocetkom 60tih, koji tvrdi da je on sugerisao ime Johnu, dok je George svojevremeno izjavio da su ime uzeli iz Marlon Brando filma (ne secam se koji je film gde Marlon ima bandu po imenu Beetles)....Uglavnom, Lennon je rekao da sebe vide kao ritam grupu i da od toga potice ime The BEATles.

Zvuči neverovatno, ali postoje još neke pesme "Bitlsa" koje nisu objavljene, kao što su "Carnival of Light", eksperimentalna pesma snimljena 5. januara 1967. godine, i 27-minutno izvođenje "Heltera Skeltera". Tu je i kompozicija Džona Lenona "Grow Old with Me", na kojoj su tri preživela člana "Bitlsa" radila početkom devedesetih godina.
Dva člana "Bitlsa", Lenon i Pol Makartni, bili su sporedni vokali u pesmi "Rolingstonsa" 1967. godine, pod naslovom "We Love You".

Tell Me Who He Is" - pesma koju Bitlsi nikada nisu objavili

Britanski muzičar Pol Makartni sabraće skoro pet i po decenija svoje karijere u jedno književno delo

„154 pesme, dva toma i jedna neverovatna knjiga“, reči su kojima je nekadašnji član Bitlsa najavio knjigu „Lirics“. U knjizi su spojeni stihovi koje je pisao od 1957. godine, zbog čega ju je nazvao „autoportretom kroz 154 pesme”.

Među draguljima iz arhive muzičara je i tekst pesme „Reci mi ko je on”, koja nikada nije snimljena i za koju do sada niko nije znao.

Tekstovi namenjeni Bitlsima datiraju iz prve polovine 1960-ih i otkriveni su u jednom od tomova muzičara.

„Lirika” će biti objavljena 2. novembra, a sadržaće „blago iz Makartnijeve arhive”, precizirao je izdavač Alan Lejn.

Pred čitaocima će se naći rukopisi stihova, do sada neviđene privatne fotografije, nedovršeni nacrti pesama i crteži. I tekst svake pesme ("All Mi Loving", "Ob-La-Di, Ob-La-Da", "Hei Jude", "Iesterdai", "Eleanor Rigbi", "Helter Skelter", "Iellov Submarine" , " Live and Let Die (...), pratiće Makartnijev zapis o njihovom "začeću".

Nebrojeno puta su me pitali kada ću napisati autobiografiju, ali nikada nije bilo pravo vreme. Ali gde god da sam bio - da li na putu ili kod kuće - uvek je bilo pravo vreme za stvaranje novih pesama. Znam neke ljudi vode dnevnik da me podsećaju na stvari iz prošlosti, ali ja to nikada nisam radio. Sve što imam su moje pesme, stotine njih, koje imaju ulogu dnevnika i koje su moj život", napisao je Pol Makartni u uvod u knjigu.

Yesterday (With Spoken Word Intro / Live From Studio 50, New York City / 1965)

Knjiga „Stihovi” rezultat je silnih razgovora koje su pet godina vodili severnoirski pesnik Pol Maldon i Pol Makartni. Na tim „seansama”, kako je pesnik naveo za Gardijan, na „veoma intenzivan način” bi razmatrali poreklo svake pesme britanskog kantautora.

Maldon, koji je za svoj rad dobio Pulicerovu nagradu, uporedio je razgovore sa britanskim muzičarem sa onima koje je Makartni vodio sa Džonom Lenonom dok je stvarao pesme za Bitlse.

"On duboko sagledava svaki aspekt svog života i verujem da će čitaoci biti iznenađeni kada upoznaju tu stranu muzičara. Kada ova knjiga bude objavljena, mislim da će svi shvatiti da je Pol Makartni važna književna ličnost", Maldon rekao je za britanski dnevnik.

Odmah posle vesti o objavljivanju knjige Makartnijevih stihova, sve je najviše zanimalo „otkriće” do sada nepoznate pesme „Kaži mi ko je”. Autor koji je potpisao biografske knjige o "liverpulskim bubama" Bob Špic uporedio je pronalazak stihova za tu pesmu sa "otkrićem sarkofaga Kleopatre".

Sveske Džona Lenona i Pola Makartnija bile su pune napola gotovih stihova, čak i gotovih pesama koje su odbijali.Tih prvih godina pesme su izlazile iz njih i nisu mogli da ih sve snime.

„Možemo samo da zamislimo koliko je pesama Bitlsa završilo u kanti za smeće“, rekao je Špic za Gardijan, dodajući da će pošto je knjiga objavljena, fanovi Bitlsa verovatno „nemilosrdno secirati“ svaku reč u „Tell Me Vho He Is“ kako bi izbacili više. svetlo na legendarnu prošlost.Izlazak knjige „Stihovi” biće propraćeno izložbom u Britanskoj biblioteci u Londonu.Sve što je pronađeno u bogatoj arhivi Pola Makartnija biće izloženo u Britanskoj biblioteci od 5. novembra.

Izložba će posetiocima ponuditi da na jednom mestu vide sve rukopise muzičara, a među njima će biti i onaj za pesmu „Reci mi ko je”. Izložba će trajati do marta sledeće godine.

B92

Fanovi legendarnih Bitlsa vole da svale krivicu na Joko Ono i Pola Makartnija za raspad svog omiljenog benda. Danas, više od pola veka od trenutka kada je liverpulska četvorka prestala da postoji kao grupa, jedan od najčešće prozvanih, Pol Makartni, objasnio je šta se stvarno dogodilo sa Bitlsima 1970. godine.
Pol Makartni konačno otkrio ko je stvarno rasturio Bitlse

Fanovi legendarnih Bitlsa vole da svale krivicu na Joko Ono i Pola Makartnija za raspad svog omiljenog benda. Danas, više od pola veka od trenutka kada je liverpulska četvorka prestala da postoji kao grupa, jedan od najčešće prozvanih, Pol Makartni, objasnio je šta se stvarno dogodilo sa Bitlsima 1970. godine.

U intervjuu za BBC Radio 4, poznati muzičar je novinaru Džonu Vilsonu rekao da je Džon Lenon bio taj koji je prvi rekao zbogom Bitlsima. „Džon je jednog dana ušao u prostoriju u kojoj je bio ostatak benda i izjavio ‘Napuštam Bitlse’, nakon čega je dodao da je veoma uzbuđen i da se oseća kao da se razvodi“, opisao je Makartni trenutak kada je bilo jasno da grupa više neće postojati. On je dalje rekao da je to bio najteži period njegovog života do tada.
Mada je tokom naredne decenije označen kao osoba koja je rasturila Bitlse, prava istina je da je Makartni uvek želeo da grupa nastavi da svira i snima jer kako on tvrdi danas: „Bend je i dalje stvarao dobru muziku. Albumi Abbey Road i Let It Be uopšte nisu bili loši“. Bivši basista, pevač i autor pesama Bitlsa je, naravno, skroman kada kaže da ovi albumi nisu loši, budući da oba važe za remek-dela popularne muzike, a posebno prvi od njih. Makartni smatra da je Lenon napustio grupe jer je hteo da otpočne novi život sa svojom tadašnjom ženom Joko Ono i oslobodi se stega koje su ga novodno sputavale u Bitlsima. Zbog čega je onda deo javnosti decenijama bio uveren da iza raspada grupe stoji Pol Makartni?

Razlog ovog mita leži u činjenici da je on prvi novinarima objavio vest da su se Bitlsi raspali na konferenciji za štampu 10. aprila 1970. Grupa je, međutim, prestala da postoji nekoliko meseci ranije, ali su zbog nekoliko preostalih ugovornih obaveza na savet menadžera Alana Klajna krili ovu informaciju od javnosti. „Više mi je dojadilo da se pravim da je sve u redu, pa sam rekao istinu“, kaže danas Makartni, koji je
nedavno bio u fokusu dokumentarne serije McCartney 3,2,1.

Izvor: Vintage News
Autor naslovne fotografije: Raph_PH / CC 2.0 / Wikimedia Commons

Kako su postali poznati nadaleko i naširoko?​

Pa, ako vam kažemo da su se 1962. predstavili sa pesmom „Love me do“ i doživeli ogroman uspeh i da je usledila uskoro i takozvana bitlmanija, a da su 1964. već postali prepoznaljivi širom sveta, sve vam je jasno. Genijalno.

Njihove pesme pevaju o ljubavi, uz takoreći savršen zvuk i prelepe glasove, ritmove i harmoniju. Njihove pesme pokreću, prave smešak i vraćaju spokoj.

Imali su eksperimentalne momente u drugom delu svoje karijere, kada su probali nešto drugačije muzičke stilove i atipične melodije za čuvene Bitlse. Loša atmosfera koja je dugo boravila u bendu dovela je do raspada u jednom momentu koji ne može biti tačno određen, i svaki od četvorice članova nastavio je solo karijeru. Sarađivali su kasnije, ali ne svi zajedno.

Filmovi koji su snimljeni za vreme trajanja karijere Bitlsa, a u kojim se oni i pojavljuju su: A Hard Day’s Night, Help, Magical Mystery Tour i sjajni crtani filmovi Yellow Submarine i Let It Be.

Za mnoge je Džon Lenon najzvučnije ime sastava ovog legendarnog benda i najupućeniji su u njegovu solo karijeru, koja je takođe bila odlična, baš kao i on. Nažalost, Džon Lenon je ubijen ispred ulaza u svoju zgradu u Njujorku 8. decembra 1980. godine.

Back