Битка на Јеловој гори

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
Битка на Јеловој гори

/autorska tema/

Битка на Јеловој гори је била велика битка између партизана и четника на простору од Ваљева до Пожеге, са циљем да се заустави продор партизана из Босне и Санџака у Србију. Ту, на Јеловој гори, вођена је главна битка за продор НОВЈ у Србију.

У бици на Јеловој гори партизански Први пролетерски корпус разбио је 9. септембра 1944. четничку главнину. Када су партизани 1. септембра заузели Пожегу, уследио је четнички противудар. Четници су 5. септембра овладали Пожегом и током наредних дана наставили потискивање снага НОВЈ. Након четири дана повлачења, партизани су енергичним противнападом 9. септембра на Јеловој гори разбили ојачану Четврту групу јуришних корпуса ЈВуО под командом Драгослава Рачића.[1] Након битке уследило је гоњење четника који су се повлачили према северу.

За време битке десио се проглас краља Петра II да се све четничке јединице приступе у партизане.[2] У бици на Јеловој гори, партизани су нанели су потпун пораз националним снагама, чиме је исход битке за Србију решен. У гоњењу четника, партизани су 13. септембра опколили њихову Врховну команду. Први пук СДК је успео да спречи да партизани не заробе Михаиловића, али су партизани успели да заплене комплетну архиву Врховне команде. После пораза на Јеловој гори Михаиловић и део четничких јединица су се повукли у Босну. Након битке на Јеловој гори, Дража Михаиловић и његове јединице престали су бити политички и војни фактор у Србији. Убрзо након битке је уследило ослобођење Ваљева.

ni o ovoj bitki nema puno zapisa, pa ajdemo da malo rasvetlimo pozadinu bitke kao i samu bitku, da vidimo kako se odvijala

У бици на Јеловој гори, партизани су нанели су потпун пораз националним снагама, чиме је исход битке за Србију решен.
....
ni o ovoj bitki nema puno zapisa, pa ajdemo da malo rasvetlimo pozadinu bitke kao i samu bitku, da vidimo kako se odvijala

Ево сад ћу ти ја расветлити, па да затворимо ове расправе на половини форума:

kad slusam ovog proku 10000 tamo, 10000 onamo , 10000 onde , 10000 ovde...pa ovi njegovi tzv partizani pobise izmedju 500 000 i 1 500 000 cetnika ,
ni sam muceni draza nije znao da je toliko vojske imao :hahaha:
da je dobri adolf znao ko mu je najveci saveznik u jugoslaviji jos bi ga vise podrzavao pa bi posle zajedno udarili na rusiju, bas kao u I SR:hahaha:

Ја често одем на Јелову Гору са планинарима из Ужица и Севојна. Причао сам са неким четницима који су учесници те битке. Кажу ми да су имали плафон по 30-40 метака на пушку. Морал им је био низак. Пола њих је још на почетку битке стрчало низ Дрмановину, Јакшинац и Кондер ка Ужицу и Пожеги. Највише је пострадала Рудничка бригада. Било је пар стотина мртвих на обе стране, колико сам ја дознао.

Ја често одем на Јелову Гору са планинарима из Ужица и Севојна. Причао сам са неким четницима који су учесници те битке. Кажу ми да су имали плафон по 30-40 метака на пушку. Морал им је био низак. Пола њих је још на почетку битке стрчало низ Дрмановину, Јакшинац и Кондер ка Ужицу и Пожеги. Највише је пострадала Рудничка бригада. Било је пар стотина мртвих на обе стране, колико сам ја дознао.
.
tačno tako

a priču je završio kralja sa svojim proglasom da se svi četnici stave pod titovu komandu

Piše: Tomislav Marković

Pogibija četnika na Jelovoj Gori jeste tragedija, tragedija je i to što su nastradali od ruke svojih bližnjih, ali je još veća tragedija što su mnogi od njih na silu mobilisani, pod pretnjom smrću tradicionalnom četničkom metodom klanja kamom ili streljanjem po kratkom postupku.

A najveća tragedija nije u tome što su pripadnici jednog naroda ratovali jedni protiv drugih, već što su četnici izginuli braneći najkrvoločniju ideologiju u istoriji čovečanstva.

Tragedija je u tome što su četnici tokom rata, pod zaštitom Nemaca, vršili pokolje po Srbiji, ubijajući žene, starce, decu – u žaru bratoubilaštva kog se Simović toliko gnuša. Bratobilaštvo je bilo sastavni deo četničke ideologije, oni su nastojali da istrebe sve komuniste i borce protiv nacističkog okupatora, što je jezgrovito sažeto u četničkoj propagandnoj paroli: "Zatrite komuniste da bi Srbin mogao da živi"

Za razliku od onih protiv kojih su se borili – NOP-a, čiji su članovi bili pripadnici svih nacionalnosti, četnici su pokušali da se okoriste nacističkom okupacijom kako bi etnički očistili određena područja, omeđili teritoriju Velike Srbije, usput se obračunavajući i sa Srbima koji nisu delili njihovu kvislinšku ideju.

Tekst prenosimo iz časopisa Riječ i smisao

[1] Jovan Delić: Dijalogičnost pjesništva Ljubomira Simovića i usmjerenost na govor drugoga; u: Pesničke vertikale Ljubomira Simovića, Institut za književnost i umetnost/ Učiteljski fakultet, Beograd/ Dučićeve večeri poezije, Beograd−Trebinje, 2011.

[2] Ljubomir Simović: Najlepše pesme Ljubomira Simovića, izbor i predgovor Aleksandar Jovanović, Prosveta, Beograd, 2002.

[3] Marina Cvetajeva: Pesme i poeme, Narodna knjiga/Srpska književna zadruga, 1990, str. 183, prevod Olge Vlatković

[4] http://rs.n1info.com/a342797/Vesti/...sto-kosovskog-mita-zavet-i-Stara-Srbija.html; pristupljeno 23.4.2018.

ma nemoj, nego reci mi bratac, koliko je rusa bilo u bitki na jelovoj gori ?????
Потуно је небитно. Не интересује ме ни једна битка тренутно. Поготово не те са мање од хиљаду мртвих.
Човек који је победио у ДСР је све рекао. Немам жељу да рационализујем и да се убеђујем како су моји били у праву.
Испали су јадници и то је то. Зато нам је сада и овако, јер смо зезнули ствар.

Потуно је небитно. Не интересује ме ни једна битка тренутно. Поготово не те са мање од хиљаду мртвих.
Човек који је победио у ДСР је све рекао. Немам жељу да рационализујем и да се убеђујем како су моји били у праву.
Испали су јадници и то је то. Зато нам је сада и овако, јер смо зезнули ствар.

konačno da se razumemo

pobednici ostaju pobednici za vek vekova
Опет false dilemma. Милион мртвих Срба нема ништа од тога што ти сад пуниш свој его са рационализацијама и терминологијом. Ти заиста немаш намеру да се домакнеш са те логике 15-годишњака из карате филмова? There can be only one и слични фазони? Гледао си превише америчких филмова па су ти испрали мозак са неком измишњеном представом о победницима и губтницима, јер су морали због своје публике да поларизују ствари. А први су прихватили све корисне нацисте у свој генералштаб и околину.

Како би ти реаговао када би се данас случајно открило да је и Хитлер био тамо?

Опет false dilemma. Милион мртвих Срба нема ништа од тога што ти сад пуниш свој его са рационализацијама и терминологијом.
-
to je istina............

ali to nije posledica bratoubilačke borbe nego okupacije jugoslavije

i to nije broj ubijenih srba nego ukupan broj žrtava u ww2

-
to je istina............

ali to nije posledica bratoubilačke borbe nego okupacije jugoslavije

i to nije broj ubijenih srba nego ukupan broj žrtava u ww2
Није ти пало на памет да их не би било да се нисмо бавили револуцијом током окупације? Онако као случајно, да се не играш са шибицом у стоваришту бензина?

Није ти пало на памет да их не би било да се нисмо бавили револуцијом током окупације? Онако као случајно, да се не играш са шибицом у стоваришту бензина?
-
to sam davno i sam rekao, prvo je trebalo da svi bez razlike udarimo na okupatora pa onda ako treba da se pobijemo medjusobno

ako već nemožemo zajedno

-
to sam davno i sam rekao, prvo je trebalo da svi bez razlike udarimo na okupatora pa onda ako treba da se pobijemo medjusobno

ako već nemožemo zajedno
Да, видим како смо ударили на окупатора. Нема ни једне битке, пре уласка Црвене армије. Најпознатије битке које славимо су уствари извлачења из самртног ропца.

Сад ћу да будем прост и искористим Wiki као извор:
"Кад је 10. октобра 1944. инжењеријски одред 93. дивизије Црвене армије..."
Даље нисам читао.
odkud crvenoarmejci u operaciji knin 1944 god??????

Жртве и губици
Јачина
Укључене јединице
Команданти и вође
Сукобљене стране
Битка за Книн
Део Другог светског рата у Југославији и
Четничко-партизанског сукоба
Baterija havbičnega diviziona pred Kninom decembra 1944.jpg
Батерија артиљеријског дивизиона НОВЈ пред Книном децембра 1944.
Време:25. новембар5. децембар 1944.
Место:северна Далмација
Резултат:Победа НОВЈ
Yugoslav Partisans flag (1942-1945).svgНародноослободилачка војска ЈугославијеТрећи рајхНемачки Вермахт
20px-Flag_of_Independent_State_of_Croatia.svg.png
НДХ
20px-Chetniks_Flag.svg.png
Четници
командант 8. корпуса Петар Драпшинкомандант 15. корпуса генерал Густав Фен
Осми далматински корпус
(14. далматинска бригада)
15. брдски корпус Вермахта, четничка Динарска дивизија, делови 6. и 7. усташког здруга
40.000 бораца, 40 тенкова24.000 бораца, 20 тенкова
око 4.200 избачених из стројаоко 12.700 избачених из строја[1]

odkud crvenoarmejci u operaciji knin 1944 god??????

Како откуд? Чували леђа све време. Зашто нису имали храбрости за тако сумануте акције и огромне људске губитке пре уласка црвених?

Лепо сам те питао већ више пута, наведи ми једну једину праву битку пре уласка Црвене армије.Немој ми битке из јесени 1944, тад је Црвена армија већ била у Београду, а са запада су били у паници да Совјети не избију на Атлантик.

Доста ми је више те наше митоманије.

Back