Biti sahranjen ziv ?

LanaS5

Obećava
Poruka
77
Nakon mnogih tekstova po svetu da su se neki pacijenti budili u mrtvacnici ili cak pred sahranu, zanima me koliko je kod nas pouzdan nacin utvrdjivanja necije smrti ?

Primeri: "Jedna sredovečna Ruskinja vraćala se dva puta iz mrtvih, a prvi put je u mrtvačnici provela čak tri dana!'

U Poljskoj je 76-disnji pcelar doziveo infarkt,proglasili ga mrtvim da bi se covek probudio kada su pripremali da ga sahrane!

Desavalo se u proslim vekovima da se ljudi pogresno proglase mrtvima,i nazalost mnogi su su se probudili u grobu i tako docekali uzasnu smrt.Kada su iskopavali tela nalazili su izgrebane sanduke,pocupanu kosu od muke,i izujedane ruke.Ima dosta primera,da ne trazim sada na netu. Ali ova dva slucaja su se desila u 21 veku greskom lekara, i imali su srece jer bi ih ista sudbina zadesila. Sada imam utisak da ko zna koliko ljudi bude sahranjeno zivo ? Kako mi mozemo sa sigurnoscu da utvrdimo kada je eto ova zena posle tri dana "ozivela", kada je covek od 76 godina posle infarkta takodje oziveo? Zasto se kod nas ljudi sahranjuju odmah posle 24 sata kada su ovo primeri da je sve moguce ? U Austriji ili Skandinaviji negde sam procitala da se telo ne sahranjuje pre 10-og dana.Znaci cekaju 10 dana. Neki kazu mora proci najmanje 3 dana. A kod nas 24 sata!!!
Ja sam u soku,posebno jer su neki komentari na jednim novinama u vezi tih vesti rekli da se i kod nas to desavalo,neki je pricao da je rodjaka otkopao da bi se pravilo mesto i da su ga nasli na stomaku! Pa ljudi moji ko zna koliko je ljudi tako greskom proglaseno mrtvim pa se kasnije probudilo u grobu. Jedan doktor na stranom sajtu je rekao da zapravo ne postoji pouzdan test smrti,jer ona prava linija kada se na primer desi infarkt i otkazu sve funkcije je samo privremeno, sto znaci nikad se ne zna, a to ovi slucajevi potvrdjuju.
Zasto se onda kod nas ceka 24 sata,zasto se rizikuje ,zasto se ne ceka par dana nego se zuri da se ljudi sto pre sahrane ? Mozete reci da su ovo izuzetci,ali kako mi zaista znamo da li je izuzetak kada nismo otkopavali sve sanduke da proverimo da li je zaista izuzetak ili ne? Znaci ne zna se tacno koliko ima takvih primera. U Hrvatskoj je jedan rekao da su na starom groblju na jednom mestu nailazili na dosta takvih primera kada su pravili mesta, otvarali sandkuke da bi imali sta i videti.U Engleskoj takodje.

Mozda sve ovo zvuci morbidno i smesno nekome,ali to je cinjenica i desava se.

Da ugrade neke uredjaje za SOS kada prave kovcege

I onda ako se probudi ili ozivi , stisne dugme i oni u mrtvacnici ga cuju i dodju brzo i otkopaju

+ jedna boca sa kiseonikom :rtfm: jer treba vremena da se iskopa 2h minimum :aha:

Da ugrade neke uredjaje za SOS kada prave kovcege

I onda ako se probudi ili ozivi , stisne dugme i oni u mrtvacnici ga cuju i dodju brzo i otkopaju

+ jedna boca sa kiseonikom :rtfm: jer treba vremena da se iskopa 2h minimum :aha:

Gledo sam baš davno na TV-u kako ima neki tamo čiča ne sećam se odakle je ,koji je opterećen time da će ga sahraniti živog ,i tako je on napravio sebi specijalan kovčeg u koji je stavio baterijsku lampu ,boce sa kiseonikom ,nešto nekvarljive hrane i SOS uređaj i jš par nekih sitnica.

Brrrr, kakva tema :sad2:
Ima negde na netu jedan jeziv članak o tome, ako ga nadjem postaviću link. Izmedju ostalog, piše da su, ne znam kako i zašto, otkopali grob trudnice koja je preminula na porodjaju i našli bebu pored nje. :sad2: Medicina ima svoje objašnjenje, nararavno, koje glasi da se nikakav porodjaj u grobu nije desio, već da su gasovi koji prirodno nastaju u tom procesu nakon smrti - izgurali bebu :think: Ne piše ništa o položaju tela žene, niti bebe.
Ja se lično sećam slučaja kada se u Rusiji, pre odredjenog broja godina, možda i preko 20 i kusur godina, srušio krov nekog akvaparka ili tako nekog vodenog kompleksa. Dosta je ljudi i dece tada poginulo, danima su raščišćavali ruševine i vadili tela. Pronašli su i mrtvo telo nekog dečaka, ne znam tačno da li drugi ili treći dan posle tragedije, prevezli ga u mrtvačnicu i mališa se tamo probudio. Ne sećam se detalja, ali se sećam da su sve novine i sve televizije izveštavale o tome.
Pre 10-tak godina sam gledala reportažu na tv-u o čoveku koji je, kako sam kaže, tri puta umro. Negde u Srbiji, neko selo, ne sećam se gde. Uglavnom, jedna od tih smrti je trajala duže od ostalih, već je bio u sanduku, sahrana ugovorena... Posle je taj sanduk držao ispod kreveta, jednog dana će mu svakako zatrebati. A stariji, bolestan čovek je u pitanju, takoreći deda. :think:

Iskreno, ni meni nije jasno zašto se kod nas žuri sa sahranjivanjem. Da li da porodici bude lakše, ili kako...
Svakako, opet sve zavisi od uzroka smrti. Moj otac, koji je od leukemije umro, koji se gasio danima, sa krvnom slikom sa kojom ni lekarima nije jasno kako je živeo i jedan jedini minut, svakako nije imao šanse da se povrati. Niti gomila drugih ljudi, koji umiru od nekih teških bolesti, koji su i dok dišu više mrtvi nego živi. Pretpostavljam da se to dogadja kod infarkta ili nekih sličnih stanja :think:
Da je jezivo, jezivo je :sad2:

Sahranjivali su ljude tako da im ruka bude povezana konopcem sa zvoncetom na povrsini groba .... To je davno bilo kad nisu znali da li su umrli ili samo upali u komu .
Zamisli tripa kad ides grobljem i pocnu da zvone zvonca :eek:
Ali meni je najbolje resnje kremacija i postavljanje pepela u bio urne , iz koje izraste drvo (nakon klica izvuce hrajive materijale iz pepela pokojnika) .
Umesto morbidnih groblja bi smo imali (morbidne) sume :D

Nisu ljudi džabe "izmislili" zombije. Zamislite samo užas i strah ljudi, neukih i plašljivih, kada mrtvac kome spremaju sahranu - ustane :eek:
Cenim da i danas, u 21. veku, reakcija nebi bila baš racionalna, da u kapeli, u sred sahrane takoreći, poklopac sanduka krene da se diže "sam od sebe"

Što se tiče samog utvrdjivanja smrti, u najvećem broju slučajeva je dovoljno ono što doktori rade - izmere pritisak, puls i konstatuju. Zamislite kada bi svakom umrlom radili EEG.

E, ima jedna stvar koja mene buni. Ok je kada neko umre u bolnici, pa se pristupi reanimaciji. Defibrilacija ipak kontrahuje taj srčani mišić i krv prostruji, bar na kratko, kroz krvne sudove i stigne do mozga. Ali, kako je zapravo moguće da čovek posle n sati ne strujanja krvi kroz organizam, oživi i ostane bez posledica, ili sa minimalnim posledicama? Pa, mozak je ipak najosetljiviji na nedostatak kiseonika, tkivo mozga jako brzo umire. Jednostavno, to mi nije jasno. I još jedna stvar. Znamo za postojanje mrtvačkih mrlja, koje se javljaju na onoj strani tela na kojoj telo leži, uglavnom na ledjima ( jer najveći broj ljudi zapravo umire ležeći na ledjima ili jako brzo budu postavljeni u taj položaj ). E, ako se mrtvačke mrlje pojave, to znači da je krv istekla iz krvnih sudova, pala na taj deo tela i tu se zgrušala. Kako je moguće oživeti ako se to desi? A kako je moguće, kako se taj propust desi, da se pre sahrane to ne proveri?
Eto, onako, laički gledano... a nije mi jasno.

Normalno je da ti to laicki nije jasno , zato sto je u vecini slucajeva i vrhunskim doktorima podjednako nejasno .
Pogotovo kad se probudi u kapeli , posle dan dva ...
Najjaci je lik sto se probudio na sopstvenoj sahrani , zatrazio casu vode i opet umro :lol:

Što se tiče samog utvrdjivanja smrti, u najvećem broju slučajeva je dovoljno ono što doktori rade - izmere pritisak, puls i konstatuju. Zamislite kada bi svakom umrlom radili EEG.

Ma to je strasno, to nije dovoljno jer ovi slucajevi to pokazuju. Ta zena ili neki drugi slucaj jeste proglasena mrtvom jer je plus bio toliko slab da nisu ni primetili. Neko gore rece da to ne vazi za slucajeve kada su duge i teske bolesti u pitanju,tu se slazem, mada sto se tice infarkta srca,mozga,iznenadna smrt,padnu iz cista mira itd, nikad se ne zna, a koliko samo ljudi sirom sveta umre od istog i koliko je onda bilo lekarskih gresaka? Takdoje bio je slucaj da je coveka "ubila" struja i on se takodje probudio pred sahranu?! desilo se u ovom veku. Nacitala sam toga,pa me mrzi sada linkove da trazim.

Inace to je samo dokaz da se sa tim stvarima ne sme kockati , i da ta procedura utvrdjivanja smrti nikako ne valja. Sve dok postoji i najmanja sansa da se to nekome desi znaci da ne valja i da se ljudi moraju sahranjivati na drugi nacin gde ce biti u prilici da se izvuku ako se probude i povrate opet u zivot. Bez zezanja. Za sve postoji rizik u zivotu ali ovo je definitivno horor sa kojim se ne sme kockati. To sam takodje mislila za avionske nesrece,znamo da uvek postoji rizik da nesto uzrokuje pad aviona i misljenja sam da se ne sme rizikovati zivotima iako je to mali procenat padova na sve moguce letove. Cim kazu u statistikama na primer odprilike ce u narednih godina straditi toliko i toliko u avionu znaci da ljudi svesno rizikuju. S'obzirom da je aviokompanije nemoguce ukinuti, onda nek ne rizikuju sa ovim stvarima. Ja mislim da nema veceg horora za pojedinca probuditi se u sanduku ,u mraku sam samcat, zahvaljujuci gresci lekara. Kazu ljudi su lomili nokte da se iscupaju iz tog zla,cupali kosu sa glave od ludila,na nekima je lice bilo izobliceno i razgoraceno od straha i uzasa sto su preziveli.
Pa cak ima i fobija od toga, zove se ako se ne varam tatafobija, mada mani me tih fobija kada se po prilozenim desavanjima zaista desava,fobija sa itekako velikim razlogom. Sta bi ljudima da smilse to sahranjivanje dva metra ispod zemlje u sanduku kada se vidi da nije ni to pouzdano. Pa bolje onda da sahrane bez sanduka,sigurnije je, ovako su ti mucenici cekali satima da se uguse i umiru polako u ocaju i uzasu.

Poslednja izmena:
Ja sam se probudio 2 ipo sata posle klinicke smrti..stalo mi srce (neki srcani napad od stresa i nerviranja) cepalo me srce i samo sam kljukn'o u u sobi na patos..kad sam se probudio,znam da me svi gledali ko u boga dok sam lezao na krevetu..za mene je to bilo samo obicno budjene kao svako jutro (bez sna) ..

A zamisli da se probudiš na stolu u sred obdukcije onako otvoren ili u peći za kremaciju tik pred paljenje. :think:

Ovo prvo ne verujem da može da se desi baš tako :think: Kontam da bi okidač za budjenje bio prvi ubod skalpera. Ili grešim, ko bi znao? Uglavnom, kada povade organe radi pregleda, pa ih još seciraju - definitivno si završio karijeru na ovom svetu.
Ovo drugo je malo verovatno baš u tom trenu, ali sudbina ume da se poigra... U svakom slučaju - horor bez premca :sad2:

Gledo sam baš davno na TV-u kako ima neki tamo čiča ne sećam se odakle je ,koji je opterećen time da će ga sahraniti živog ,i tako je on napravio sebi specijalan kovčeg u koji je stavio baterijsku lampu ,boce sa kiseonikom ,nešto nekvarljive hrane i SOS uređaj i jš par nekih sitnica.

Au al ce se najede, ima se uneredi posle par casova. Bas me zanima jel poneo toalet pair?

Brrrr, kakva tema :sad2:
Ima negde na netu jedan jeziv članak o tome, ako ga nadjem postaviću link. Izmedju ostalog, piše da su, ne znam kako i zašto, otkopali grob trudnice koja je preminula na porodjaju i našli bebu pored nje. :sad2: Medicina ima svoje objašnjenje, nararavno, koje glasi da se nikakav porodjaj u grobu nije desio, već da su gasovi koji prirodno nastaju u tom procesu nakon smrti - izgurali bebu :think: Ne piše ništa o položaju tela žene, niti bebe.
Ja se lično sećam slučaja kada se u Rusiji, pre odredjenog broja godina, možda i preko 20 i kusur godina, srušio krov nekog akvaparka ili tako nekog vodenog kompleksa. Dosta je ljudi i dece tada poginulo, danima su raščišćavali ruševine i vadili tela. Pronašli su i mrtvo telo nekog dečaka, ne znam tačno da li drugi ili treći dan posle tragedije, prevezli ga u mrtvačnicu i mališa se tamo probudio. Ne sećam se detalja, ali se sećam da su sve novine i sve televizije izveštavale o tome.
Pre 10-tak godina sam gledala reportažu na tv-u o čoveku koji je, kako sam kaže, tri puta umro. Negde u Srbiji, neko selo, ne sećam se gde. Uglavnom, jedna od tih smrti je trajala duže od ostalih, već je bio u sanduku, sahrana ugovorena... Posle je taj sanduk držao ispod kreveta, jednog dana će mu svakako zatrebati. A stariji, bolestan čovek je u pitanju, takoreći deda. :think:

Iskreno, ni meni nije jasno zašto se kod nas žuri sa sahranjivanjem. Da li da porodici bude lakše, ili kako...
Svakako, opet sve zavisi od uzroka smrti. Moj otac, koji je od leukemije umro, koji se gasio danima, sa krvnom slikom sa kojom ni lekarima nije jasno kako je živeo i jedan jedini minut, svakako nije imao šanse da se povrati. Niti gomila drugih ljudi, koji umiru od nekih teških bolesti, koji su i dok dišu više mrtvi nego živi. Pretpostavljam da se to dogadja kod infarkta ili nekih sličnih stanja :think:
Da je jezivo, jezivo je :sad2:

I ja sam citao o slucaju trudnice koja je sahranjena u porodicnu grobnicu (kusturnicu) a kada su sledeci put, kroz desetak godina, ponovo otvorili kusturnicu da sahrane nekog drugog umrlog clana porodice, nasli su zenski kostur u jednom uglu kusturnice sa malim kosturom deteta pored....

Sahranjivali su ljude tako da im ruka bude povezana konopcem sa zvoncetom na povrsini groba .... To je davno bilo kad nisu znali da li su umrli ili samo upali u komu .
Zamisli tripa kad ides grobljem i pocnu da zvone zvonca :eek:
Ali meni je najbolje resnje kremacija i postavljanje pepela u bio urne , iz koje izraste drvo (nakon klica izvuce hrajive materijale iz pepela pokojnika) .
Umesto morbidnih groblja bi smo imali (morbidne) sume :D

U Amaerici parave mrtvacke sanduke sa dugmetom koje aktivira snaznu sirenu ako se ljudi probude.....

Kazu da je tako spaseno hiljde zivota onih koji su bili proglazeni za mrtve i sahranjeni....:roll:

Moj brat kada je umro, u sanduk su mu ostavili i njegov telefon....bez kartice...zamisli da se probudis i kazes:" u dobro je imam telefon!" a onda shvatis da samo SOS poziv radi! A onda zoves policiju i krenes da objasnjavas...
E, to je horor! :)

Kao u "Sabirnom centru" kad su onog sahranili sa cigaretama, a bez šibica :lol:

Sad bez zezanja, grozim se te pomisli da me živu sahrane. I ovako sam klaustrofobična i pozli mi u liftu ako nas je više . Odmah počnem da se gušim i srce mi lupa kao ludo

Back