BITI ČOBAN ILI NE?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Zdravo.

Imam 24 godine, odlučio sam da ne završim fakultet tehničkih nauka, smer informacione tehnologije (možda kasno tačno pred diplomski rad, ali Bože moj čovek se menja i dobija nova saznanja svaki dan)..Hteo bih da radim neki miran posao, nikog da ne ugrožavam i da imam slobodnog vremena za sebe i za svoju familiju ali da od toga može pristojno da se živi. Dvoumio sam se između onoga da odem u inostranstvo i da pokušam bilo šta ili da ostanem ovde..

Zanima me da li je danas teško naći posao čobanina, koliko je plaćen i dal se od toga može pristojno živeti? Život u miru u prirodi, pošteno zarađen.
PS. molim vas da se ne ismevate i da me poštedite glupih komentara.

Zdravo.

Imam 24 godine, odlučio sam da ne završim fakultet tehničkih nauka, smer informacione tehnologije (možda kasno tačno pred diplomski rad, ali Bože moj čovek se menja i dobija nova saznanja svaki dan)..Hteo bih da radim neki miran posao, nikog da ne ugrožavam i da imam slobodnog vremena za sebe i za svoju familiju ali da od toga može pristojno da se živi. Dvoumio sam se između onoga da odem u inostranstvo i da pokušam bilo šta ili da ostanem ovde..

Zanima me da li je danas teško naći posao čobanina, koliko je plaćen i dal se od toga može pristojno živeti? Život u miru u prirodi, pošteno zarađen.

Druze bezi u neki mali grad ili negde na selo...Poljuprivreda je najbolji posao,sam svoj sef,a mozes takodje raditi zajedno sa svojom porodicom. Mozes otici par meseci negde preko granice i da imas pocetni kapital kad se vratis u svoju domovinu,posle ti je sve lako... Cilj zivota i jeste raditi malo,a puno odmarati.

bila je bar jedna emisija o tome, proveri "sasvim prirodno" od jovana memedovića, mislim da su pastiri iz tamo sandžaka ili tako negde ... leti su gore a zimi vrate stoku
al mislim da završiš faks pa idi u pastire ako ti je ostalo malo
poljoprivreda hm ... deluje OK ali puno ima o tome i treba da vidiš kako uopšte žive seljaci, ko opstaje a ko sastavlja kraj s krajem ... kad je mogao onaj nenad jezdić mogu i drugi

Sinko,zavrsi fakultet,pogotovo ako imas samo jos malo do diplomskog.
A da cuvas ovce imas posla po planinama,negde sam procitao da gazde daju oko 500e platu i hranu,smestaj kako se ubode (kad si daleko od kuce,spava se u katunu).
Nemam lepo mišljenje o našem školstvu i svim ustanovama vezano za obrazovno vaspitni sistem, ne bih voleo ni moja deca da se školuju u ovakvom sistemu kakav je postavljen danas, ako dodje do nekih bitnih reformi u školstvu onda svakako.Ja sam za to da je škola otvorena 24h 265 dana u godini, i da to bude i duhovna radionica i da mladi dobijaju samopouzdanje kroz svoje stvaralaštvo i radnu delatnost da se stvaraju umna i slobodna bića u tim ustanovama, ali ova bolonjska deklaracija koja je uvedena je sravnila i uništila sve ono što je kroz istoriju čovečanstvo stvaralo, znači svo humanističko nasledje, estetika, stvaralaštvo i kultra..To je sve izrugano i uništeno. Danas se život studenata sveo na nekakvo sakupljanje ESPB bodova i to je to. No to je već druga tema, mogao bih o tome do sutra..

Ne bojim se posla, radio sam svašta. Brine me jedino da moj rad i moja muka ogromna, i energija koju ulažem da se neće isplatiti ni malo jer država izrabljuje seljaka danas na sve moguće načine. Ne maštam ni o čemu velikom , samo da živim pristojno i normalno zaslužno za svoj rad.

Zdravo.

Imaš u Banatu posao čobanina, zarada je 70.000 dinara mesečno. Ceo dan si sa kravama na polju, ujutru ih izvedeš, popodne ih dovedeš. Pre nego što odeš na ispašu dobijaš jedan super doručak da imaš snage, a zatim ti spakuju sendvič za polje. Kada se vratiš sa polja ideš svojoj kući i sam plaćaš, praviš večeru ili štagod. Za isplatu možeš da se dogovoriš. U principu, od tih 70.000 dinara, ostaje ti 90 posto para. Nije loše ako si zdrav.

Pa ono, ako si odlucio, ok onda. Nema sta mi da te savetujemo ili ne, koliko mi je jasno, doneo si maltene konacnu odluku. Ovde se ljudi uglavnom orijentisu prema onim zanimanjima koja su profitabilna, a ne prema onome sto bi zelili da rade, a skoro nista osim IT-a nije profitabilno u toj meri.

Uvek pozdravljam odluku kad neko krene uzvodno, tako da ono, ako si odlucio, cepaj. Zvuci stvarno pateticno i ne mogu da verujem da cu izgovoriti ovo ali "radi ono sto volis, bolje ispunjen coban, nego deprwsivni IT strucnjak koji skace sa 35. sprata zgrade iz svog 400-kvadratnog stana na Menhetnu."

bila je bar jedna emisija o tome, proveri "sasvim prirodno" od jovana memedovića, mislim da su pastiri iz tamo sandžaka ili tako negde ... leti su gore a zimi vrate stoku
al mislim da završiš faks pa idi u pastire ako ti je ostalo malo
poljoprivreda hm ... deluje OK ali puno ima o tome i treba da vidiš kako uopšte žive seljaci, ko opstaje a ko sastavlja kraj s krajem ... kad je mogao onaj nenad jezdić mogu i drugi

A ljudi u gradu ne sastavljaju kraj sa krajem? Ajde nemoj pricati gluposti,kad si na selu ne zavisis od marketa,vodovoda...

Ipak ti zavrsi fakultet...
To sto smo mi (kao i sve ostalo) upropastili,tako je i Bolonja kod nas pogresno interpretirana,a sa tim fakultetom i znanjem koje imas mozes da odes u bilo koju zemlju da radis,i gde ce tvoj rad i znanje biti postovano.I najvaznije-bices TI postovan.
Hvala tebi što me savetuješ..Možda sam ja principijalan, držim se nekih načela pa sam zato takav, ali šta ću - ne mogu protiv sebe. Nije meni bitno dal ću ja biti poštovan ili neću sa bilo kojim zanimanjem, poštuj me i meri me kao čoveka po delima mojim, a titule i karijera su nešto drugo..

Imaš u Banatu posao čobanina, zarada je 70.000 dinara mesečno. Ceo dan si sa kravama na polju, ujutru ih izvedeš, popodne ih dovedeš. Pre nego što odeš na ispašu dobijaš jedan super doručak da imaš snage, a zatim ti spakuju sendvič za polje. Kada se vratiš sa polja ideš svojoj kući i sam plaćaš, praviš večeru ili štagod. Za isplatu možeš da se dogovoriš. U principu, od tih 70.000 dinara, ostaje ti 90 posto para. Nije loše ako si zdrav.
Da li možda imaš da mi daš neke smernice, kao naprimer u kom mestu u Banatu da se raspitam ili kod koga i sl? Hvala.

Pa ono, ako si odlucio, ok onda. Nema sta mi da te savetujemo ili ne, koliko mi je jasno, doneo si maltene konacnu odluku. Ovde se ljudi uglavnom orijentisu prema onim zanimanjima koja su profitabilna, a ne prema onome sto bi zelili da rade, a skoro nista osim IT-a nije profitabilno u toj meri.

Uvek pozdravljam odluku kad neko krene uzvodno, tako da ono, ako si odlucio, cepaj. Zvuci stvarno pateticno i ne mogu da verujem da cu izgovoriti ovo ali "radi ono sto volis, bolje ispunjen coban, nego deprwsivni IT strucnjak koji skace sa 35. sprata zgrade iz svog 400-kvadratnog stana na Menhetnu."
Nisam indoktriniran, jednostavno mi nije stalo do lažnih titula, priznanja i karijere, već do pristojnog života sa mojom porodicom, da nemam ni previše ni premalo, ali da sve bude uredno i čisto. Imaju mnogi ljudi problem sa tim (i ja sam imao) da sam povodljiv za većinom, ili da prihvatam sve što mi je nametnuto kao pojedincu u ovom savremenom svetu i dobu, ali neki ljudi to shvate, neki nikad neće shvatiti, ali znam sigurno da će im jednoga dana biti žao što nisu mogli da žive onako kako su oni hteli nego kako su im drugi nametnuli. Ja upravo ne želim da se to meni desi.

Hvala tebi što me savetuješ..Možda sam ja principijalan, držim se nekih načela pa sam zato takav, ali šta ću - ne mogu protiv sebe. Nije meni bitno dal ću ja biti poštovan ili neću sa bilo kojim zanimanjem, poštuj me i meri me kao čoveka po delima mojim, a titule i karijera su nešto drugo..

Fakultet nije znjanje,razultati su znanje. A pre svega je postenje najbitnije... Sad ovi ovde vredjaju ljude koji nisu zavrsili fakultet,a rade 8 sati u firmi kao robovi.Dok automehanicar uzme za deset dana vise nego oni za mesec...
Svako ko je stvarao svoju fizlozofiju je napustio fakultet ili nije ni upisivao,samo pogledaj : Bil Gejts,Stiv Džobs,Zakerberg,Dzon Meki,Majkl Del,Richard Branson (Može čak i bez srednje škole),Džon Lenon,Bred Pit...

Zdravo.

.. odlučio sam da ne završim fakultet tehničkih nauka, smer informacione tehnologije (možda kasno tačno pred diplomski rad, ali Bože moj čovek se menja i dobija nova saznanja svaki dan)..Hteo bih da radim neki miran posao, nikog da ne ugrožavam i da imam slobodnog vremena za sebe i za svoju familiju ali da od toga može pristojno da se živi.
Kako god ovo pokušao shvatiti, naravno dobronamjerno ne mogu se oteti utisku da je ovo neka zezancija.. napustiti fakultet IT i otići u čobane je malo neshavtljivo i neozbiljno za današnja shvatanja i interesovanja.
Kao IT stručnjak (nisi napisao tačno koji smjer) možeš da živiš i zaradjuješ više nego što možeš zamisliti a mislim da to vjerovatno znaš.. za današnje uslove IT programeri zaradjuju 4,5 i više prosječnih plata kao početnici.. lokacija i mjesto možeš birati (selo, grad) treba samo stabilan net.
Ne kažem da se ne dešava da se napušta faks "kao pred diplomski".. jedna moja drugarica je napustila faks u Novom Sadu i završila u časnim sestrama iako je imala samo još 4 ispita..?? nema ko joj se nije čudio, familija u nevjerici i suzama..
Ne napuštaj to ako ozbiljno misliš na svoju budućnost.. ako si baš zapeo najbolje da se uvjeriš kako je i šta je čoban.. jeste da je čist zrak, čista glava, ni brige ni pameti, što rekli ali da li će na kraju sve ovce biti na broju, i da li je to ono što tražiš i što ti treba.

Kako god ovo pokušao shvatiti, naravno dobronamjerno ne mogu se oteti utisku da je ovo neka zezancija.. napustiti fakultet IT i otići u čobane je malo neshavtljivo i neozbiljno za današnja shvatanja i interesovanja.
Kao IT stručnjak (nisi napisao tačno koji smjer) možeš da živiš i zaradjuješ više nego što možeš zamisliti a mislim da to vjerovatno znaš.. za današnje uslove IT programeri zaradjuju 4,5 i više prosječnih plata kao početnici.. lokacija i mjesto možeš birati (selo, grad) treba samo stabilan net.
Ne kažem da se ne dešava da se napušta faks "kao pred diplomski".. jedna moja drugarica je napustila faks u Novom Sadu i završila u časnim sestrama iako je imala samo još 4 ispita..?? nema ko joj se nije čudio, familija u nevjerici i suzama..
Ne napuštaj to ako ozbiljno misliš na svoju budućnost.. ako si baš zapeo najbolje da se uvjeriš kako je i šta je čoban.. jeste da je čist zrak, čista glava, ni brige ni pameti, što rekli ali da li će na kraju sve ovce biti na broju, i da li je to ono što tražiš i što ti treba.

Koliko znam IT strucnjaci rade kao robovi,a kuci imaju decu... Momak zeli da zivi u prirodi,da se makne iz sivila jednog grada,hoce da ima normalnu zaradu, da ima mnogo vremena za odmor,a pre svega zeli da ima slobodno vreme za svoje voljene osobe. Sta nije jasno ?
Ajde da vidim koji to IT stucnjak ima toliku platu i koji radi manje od osam sati...
Jesi ti zavrsio/zavrsila fakultet?

Koliko znam IT strucnjaci rade kao robovi,a kuci imaju decu... Momak zeli da zivi u prirodi,da se makne iz sivila jednog grada,hoce da ima normalnu zaradu, da ima mnogo vremena za odmor,a pre svega zeli da ima slobodno vreme za svoje voljene osobe. Sta nije jasno ?
Ajde da vidim koji to IT stucnjak ima toliku platu i koji radi manje od osam sati...
Jesi ti zavrsio/zavrsila fakultet?
Završio.. ne bih mnogo o ovome, dovoljno je reći da ne mora da radi 8 sati niti da bude rob niti da radi u kontinuitetu dnevno, može i sa prekidima kako njemu odgovara, može da sam nadje posao ako zna da radi da bude sam svoj gazda.. dovoljno je reći da je satnica it programera (ovisno o dogovoru) od 12 do 40 dolara.. sve ima svoju cijenu pa i slobodno vrijeme.

Završio.. ne bih mnogo o ovome, dovoljno je reći da ne mora da radi 8 sati niti da bude rob niti da radi u kontinuitetu dnevno, može i sa prekidima kako njemu odgovara, može da sam nadje posao ako zna da radi da bude sam svoj gazda.. dovoljno je reći da je satnica it programera (ovisno o dogovoru) od 12 do 40 dolara.. sve ima svoju cijenu pa i slobodno vrijeme.

Ajde nemoj da lazes,nema za sta ker da te ujede...

Back