Tipična srpska proseravanja na ovu temu.
Bitcoin nudi ogroman broj mogućnosti i povoljnosti, najpre to što ne postoji šansa krađe kao što se banka može ukrasti, jer on postoji samo na internetu i preko "peer to peer" mreže. Takođe, dok banke uzimaju i preko 3% za proviziju od usluga koje nude svojim karticama, bitcoin to radi sa fiksnim jednim procentom.
Naravno da mnogi ovo povezuju sa deep webom (iako zapravo misle dark web koji je onaj poslednji sloj, gde su se nalazili silkroad i ostali sajtovi), to je zato što on nudi potpunu anonimnost i slabašnu šansu praćenja podataka. Kao takav isto ima težinu, za razliku od svega što bankovni sistem nudi.
Širom sveta se mogu platiti stvari putem bitcoina, čak i wordpress i reddit nude tu mogućnost za plaćanja njihovih usluga ili donacija. Samo Srbe bole 'rac i gledaju da li ili ne može da se zaradi.
Što se zarade tiče, za to je potreban računar od recimo hiljadu i nešto do dve hiljade evra, ali niko ne garantuje brz povratak tog novca. Pritom je bitcoin vrlo promenljiva valuta, ali je opet globalna i ne zavisi od bilo kakvih federalnih rezervi.
ja bih voleo da se razjasni bitcoin sistem na jedan...prostiji narodni nacin...evo ti naprimer, pokazujes, ili bolje da kazem "nagovestavas" da imas neko znanje
sistem razmene ide ovako, ili je isao ovako do neke tacke u istoriji
osoba A nudi neke usluge ili dobra na trzistu, i prodaje ih osobama B C D itd.
razume se, za uzvrat dobija druga dobra, usluge, mozda srebro ili zlato, ili u novije vreme covecanstva, papirnu novcanu masu, koja predstavlja neku trzisnu vrednost tih usluga ili proizvoda i sa kojom mozes da odes i kupujes dobra, ili usluge.
dakle to je poznato da ne razglabamo o tome
ja sam osoba A, i zelim prodati neke svoje usluge i proizvode na trzistu.
osoba B mi nudi kripto valutu, u zamenu.
e sada
dakle osoba B, nije pruzila nikakve usluge, niti prodala nikakva dobra, nikome na svetu, nigde. nikada
osoba B je kupila 459 racunara, umrezila ih, zakupila hangar u singapuru, kupila neki softver, ima nekoliko persona na platnom spisku da to sve odrzava...i mreza "rudari"
znaci ta mreza ne pruza nikakvu racunarsku uslugu, nikome, nigde na svetu, nikada. ona "rudari"
i ona teorijski moze da rudari...pa vecno
dakle osoba B, neprekidno, i bez prestanka, dobija na svoj konto kripto valutu u nekom iznosu. ne pruza niti ce ikada ikome pruziti bilo kakvu uslugu. ili isporuciti kamionom neki proizvod tipa namestaj, na kucnu adresu.
dakle, verujem da ste ovde vec uocili problem, da ne zalazim dublje u tematiku
novcane valute, su nekada imale zlatnu podlogu. mogli ste recimo u staroj jugoslaviji, otici u banku, i novcanicu menjati za zlato.
onda je doslo vreme kada je novcana masa u opticaju, postala veca od likvidne imovine emitera.
i ta se razlika od pocetka povecavala, danas imamo ko zna koji balon. ali bar za neki procenat te mase, postoji pokrice.
sa druge strane..za kripto valutu bitcoin, ne postoji nikakvo pokrice.
postoji samo ona osoba B, koja "rudari"