Бисера Турковић: Касно је сада плакати

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
1656404736956.png

Bisera Turković: Kasno je sada plakati

1656404707488.png

23. jun. 2022

Bosna i Hercegovina danas nije dobila kandidatski status za Evropsku uniju, ne zato što EU to ne želi već zato što su pojedine političke stranke koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraju ispunjavanje uslova za kandidatski status, poručila je u četvrtak ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Dodala je kako je to “činjenica koju javnost u Bosni i Hercegovini mora znati”.

“Evropska unija nije zatvorila vrata Bosancima i Hercegovcima, ali u njoj nema mjesta politici i političarima koja blokiraju državu, koji prijete secesionizmom, koja podržavaju i opravdavaju agresiju, koji su ogrezli u korupciju i negiranje genocida koji uslovljavaju interes sviju nas sa ispunjavanjem vlastitog interesa.

Bosna i Hercegovina će, zasigurno, dobiti kandidatski status i na koncu i postati članica EU, ali na tom putu građani moraju pobijediti retrogradne snage koje danas licemjerno optužuju EU, a sve su uradili da NE dobijemo kandidatski status”, istakla je Turković.

Ministrica vanjskih poslova BiH je ocijenila kako je Bosna i Hercegovina dobila veliku podršku, kao država i kao snage koje žele evropsku budućnost, od brojnih evropskih lidera. Ali, to ne smije zamagliti činjenicu…

“Niti preciznu odgovornost za postojeće stanje, za višemjesečne blokade, za nerad, političke ucjene, antiustavno djelovanje, za pokušaje rušenja postignutog napretka. Nije ovo odbijanje Bosne i Hercegovine, ovo je signal da se treba bolje organizirati i više raditi. Ništa se ne dobija na poklon. Sve treba zaraditi. Ukrajina se odlučnošću svojih državljana da se bore i izbore, i jasno prepoznatim ciljem njenih političkih vođa izborila za kandidatski status”, rekla je Turković.

Gdje su bosansko-hercegovački lideri u toj priči?

“Možemo lako prepoznati one koji su se borili, ali i one koji su opstruirali i uslovljavali. Kasno je sada plakati! Pred nama je ozbiljan rad. Ako budemo opredijeljeni za ozbiljan rad, cilj je ostvarljiv”, zaključila je šefica bh. diplomatije.

Podsjećamo, Evropsko vijeće je u jednom od svojih zaključaka navelo kako je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini nakon što se sprovede značajan broj reformi, saznaje N1.

Ukrajina i Moldavija su od četvrtka postale kandidatkinje za EU.

link

Мудро збори мајка горских вила одБосне! Јер вила Бисера с Требевића је најумнија Босанска вила! Кандидатура Украјини и Молдавији је крај "руског света", а кандидатура БиХ у децембру биће крај - "српског света"!

Миле од Лакташа је дубоко потресен овом објавом Бисере. Јер је познато колико он воле ЕУ и запад и колико ће му тешко пасти зашто БиХ није добила статус кандидата. Дан жалости на помолу у РС.

Све је то рекла?

Звучало је као да је рекла:"Грок,грок".
Не, Босанска вила по дифолту има диван глас нарочито док збори и пева на неком брежуљку све до оглашавања првих петлова. Али теби није дато да то можеш чути. То ти Влаху чујеш свиње из свог дворишта!

Не, Босанска вила по дифолту има диван глас нарочито док збори и пева на неком брежуљку све до оглашавања првих петлова. Али теби није дато да то можеш чути. То ти Влаху чујеш свиње из свог дворишта!

Da se podsetimo još jednom zapažanja izvesne Hrvatice iz Mostara glede navodnih silovanja muslimanki od strane Srba. "Ko će ono da siluje onako smrdljivo i znojavo ispod onih dimija?" :whistling:

Obrati se toj Hrvatici, i ja sam se zgranuo da se žensko tako izražava o drugim ženama. Pod pretpostavkom, naravno, da muslimanke spadaju u ženski, odnosno ljudski rod :kafa:
To je rekla-kazala, daj dokaz ili nemoj biti sisa pa bacati maliciozne komentare za 2 min slave u fazonu: rekla jedna...

To je rekla-kazala, daj dokaz ili nemoj biti sisa pa bacati maliciozne komentare za 2 min slave u fazonu: rekla jedna...
Ja sam muslimanka. Žensko sam. Uredno, sređeno, mirišljavo, poželjno, pametno, lijepo žensko ;)

Pa da, to mi je ta Hrvatica rekla, da nije trebalo možda da snimam taj razgovor da bih tebi na forumu dokazivao kako se zaista dogodio? :lol:
Samo kakiš u fazonu cyber junaka :)

Stari Abdulah ga je cuteci pazljivo slusao. Grickao je travku krajem zuba zagledan negdje u daljinu. Kad Safet zavrsi, Abdulah uzdahnu:

- Sve ja to znam, moj Safo. Oni nas preziru ko da smo gubavi, jer ne pristajemo ni na jednu bandu. Nijesmo niciji.
- Kako to, deda, nijesmo niciji. Zar mi nijesmo Turci iz Anadolije, kako babo prica.
- Nijesmo, moj Safo. Odrastao si, treba da znas istinu. Nejma Turaka u Hercegovini. Nejma ih ni u Bosni, ni u Sandzaku. Turci su otisli u Tursku, a mi smo ovdje ostali.
- Pa ko smo onda mi? - cudi se Safet.
- Mi poticemo od njih.
- Od koga?
- Od njih. Od Vlaha.

Safetu se javi neka mucnina u stomaku, bijes ga obuze.

- Ja nijesam Vlah! necu da budem krmski Vlah. Oni se krste i idu u crkvu, a mi u dzamiju. Mrzim Vlahe. Ja nijesam Vlah.
- Smiri se, Safo moj - pomilova ga Abdulah po kosi. Nijesmo mi Vlasi no je muka sto ne znamo ko smo. S njima necemo, a Turci nijesmo. Mi smo se, moj Safo, nekad prezivali Miljanici. Zivjeli smo dolje blizu Bilece i slavili smo svetog Nikolu. Babo mog babe, sucur Alahu, se poturcio
i dosao ovamo. Sa sobom je kandilo donjeo, eno ga jos na tavanu.
- Je li to ono s lancima sto stoji u starom sanduku?
- Jeste. To je nase kandilo, moj Safo.

Glas starog Abdulaha je podrhtavao. Bilo je u njemu neke tuge i gorcine.

- A sto to ne bacimo, djedo, no nam pogani kucu - pita Safet.

Abdulah gricka travku, pogledom luta po plavom nebu iznad Hercegovine.

- Jos si ti mali, Safo. Jednog dana ces razumjeti.
- Sto mi ne objasnis, djedo?
- Ne znam hoces li razumjeti, moj Safo. Jos si mali da to razumijes. Veliki si da znas ko smo, a mali da razumijes da nijesmo ni Srbi ni Turci. i da kandilo ne smije da se baci.
- Ja cu kad porastem da ga bacim.

Cuti Abdulah. Ispljunu izvakanu travku, ubra drugu i stavi je medju zube, pa poslije duzeg cutanja veli:

- Mozda. Mozda ces i da ga bacis. Safo moj. Mozda hoces, a mozda neces.
- Hocu, djedo. Bacicu ga sigurno.
- Mozda. Mozda, Safo moj. Mozda hoces, a mozda neces. Samo Alah sve zna.
- Alah ne voli kandilo, djedo. On ne voli ni Vlahe.
- Ko ce to znati, Safo moj. Bog je jedan i nas i njihov.

Safet ga gleda zbunjeno.

- Kako to, djedo. Oni ne vole Alaha.
- Sve ces ti to jednog dana shvatiti, Safo moj.
- Molim te, djedo, baci ono sa tavana.

Abdulah uzdahnu.

- Necu. Necu, Safo moj. Dok sam ja ziv necu, a vi poslije cinite sta hocete. Dace Alah da ja umrem da vam zla ne vidim.
Safet je uporan. - A sto, djedo? Objasni mi. Zasto neces da bacis ono sa tavana?

Cuti Abdulah. Gricka travku, zmirka ocima.

- Slusaj dobro, Safo moj - kaze napokon. Slusaj dobro i upamti. Dobro upamti, ne moras sada da razumijes, razumjeces kad bude trebalo. Ova dva rata su nam isla naruku. Alah nam je pomogo pa smo Vlahe u oba rata razrijedili. Ali, opet ih je puno ostalo. Nece nam zaboraviti, a ne zna se sta nosi
dan, a sta noc. Moze i njihovo da dodje. Zato nam, treba ono kandilo, Safo moj. Ako njihovo dodje, uzmi kandilo i ikonu svetog Nikole, ima na tavanu i ikona, Safo moj, upali kandilo i prozovi se Stojan. Tako ces glavu da sacuvas. Jesi li utuvio, Safo moj?
- Jesam. djedo, ali ja necu da budem Stojan.
- E moj Safo - opet uzdahnu Abdulah, vakat kule po primorju gradi, vakat gradi, vakat razgradjuje.
- Sta ti to znaci, djedo?
- Moli se Alahu da nikada ne saznas sta to znaci.

Razumije sada Safet-beg poruku starog Abdulaha. Dobro je razumije. Pribojava se da se sada poslije ove pogibije u Ukrajini i ono vrijeme za kandilo i ikonu priblizava.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1178254

Bisera Turković: Kasno je sada plakati

Pogledajte prilog 1178253

23. jun. 2022

Bosna i Hercegovina danas nije dobila kandidatski status za Evropsku uniju, ne zato što EU to ne želi već zato što su pojedine političke stranke koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraju ispunjavanje uslova za kandidatski status, poručila je u četvrtak ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Dodala je kako je to “činjenica koju javnost u Bosni i Hercegovini mora znati”.

“Evropska unija nije zatvorila vrata Bosancima i Hercegovcima, ali u njoj nema mjesta politici i političarima koja blokiraju državu, koji prijete secesionizmom, koja podržavaju i opravdavaju agresiju, koji su ogrezli u korupciju i negiranje genocida koji uslovljavaju interes sviju nas sa ispunjavanjem vlastitog interesa.

Bosna i Hercegovina će, zasigurno, dobiti kandidatski status i na koncu i postati članica EU, ali na tom putu građani moraju pobijediti retrogradne snage koje danas licemjerno optužuju EU, a sve su uradili da NE dobijemo kandidatski status”, istakla je Turković.

Ministrica vanjskih poslova BiH je ocijenila kako je Bosna i Hercegovina dobila veliku podršku, kao država i kao snage koje žele evropsku budućnost, od brojnih evropskih lidera. Ali, to ne smije zamagliti činjenicu…

“Niti preciznu odgovornost za postojeće stanje, za višemjesečne blokade, za nerad, političke ucjene, antiustavno djelovanje, za pokušaje rušenja postignutog napretka. Nije ovo odbijanje Bosne i Hercegovine, ovo je signal da se treba bolje organizirati i više raditi. Ništa se ne dobija na poklon. Sve treba zaraditi. Ukrajina se odlučnošću svojih državljana da se bore i izbore, i jasno prepoznatim ciljem njenih političkih vođa izborila za kandidatski status”, rekla je Turković.

Gdje su bosansko-hercegovački lideri u toj priči?

“Možemo lako prepoznati one koji su se borili, ali i one koji su opstruirali i uslovljavali. Kasno je sada plakati! Pred nama je ozbiljan rad. Ako budemo opredijeljeni za ozbiljan rad, cilj je ostvarljiv”, zaključila je šefica bh. diplomatije.

Podsjećamo, Evropsko vijeće je u jednom od svojih zaključaka navelo kako je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini nakon što se sprovede značajan broj reformi, saznaje N1.

Ukrajina i Moldavija su od četvrtka postale kandidatkinje za EU.

link

Мудро збори мајка горских вила одБосне! Јер вила Бисера с Требевића је најумнија Босанска вила! Кандидатура Украјини и Молдавији је крај "руског света", а кандидатура БиХ у децембру биће крај - "српског света"!
NIŠTA OD KANDIDATURE PROPALOG AMERIČKOG PROJEKTA BU-HA!!
ZAR TO NIJE DIVNO? :D

Back