Biramo...Gledamo...Čavrljamo

Pogledah Redux, iako je čovek lepo upozorio da se ta verzija ne gleda :D nabasah na nju na nekom sajtu..
Elem, nekad ranije sam na tv uhvatila originalnu verziju iz 79. i sećam se da mi je delovala ozbiljnije, nije bilo onog humora-bez-poente (Onaj zapovednik vazdušne konjice u potrazi za svojoj daskom za surfovanje O.o itd). Takođe, redux mi deluje kao da više puca na neki umjetnički film, više je tu neke nazovi dubokoumnosti, ludilo (rata) koje je u osnovi dobra ideja ovde u ovoj verziji je prenegalašeno i time (čini mi se) obesmišljeno. Tu su i Francuzi u Kambodži, toga valjda nema u romanu, Kopolina je izmišljotina u potpunosti, mada meni lično taj deo ne smeta, odnosno ukazivanje na promašenost imperijalizma, iako je i to poprilično komediografski predstavljeno, sa preeeviše stereotipa i baš onako holivudski.
No, bez obzira na manjkavosti verzije koju pogledah, ostaje to značajan film, sa svojom antiratnom porukom što nije jednostavno bilo snimiti u Holivudu 79. i uspeti da ne ugroziš svoj autoritet holivudskog režisera. Mada, možda je i bilo lako, možda je bio takav trend...slabo sam upućena u te stvari oko protestne 68, a ne mogu se pohvaliti ni znanjem oko Vijetnama ili imperijalizmom Francuza u Kambodži.
Sjajna stvar mi je ono napalm granatiranje, ukazivanje na nepostojanje smisla tog ratovanja u Vijetnamu (iako je smisao svakako postojao, samo nije bio borba protiv komunizma), bzvz mi je što taj cilj nije bolje naglašen, uvođenjem francuskog imperijalizma samo se razvodnjava odgovornosti, i super stvar jeste to isticanje neminovnog ludila rata uopšte, samo mislim da je u redux verziji malo preterao sa tim. Branda ne volim nešto posebno, ali je u ovoj verziji njegova uloga dodatno obesmišljena, tragična ne na neki način koji se može uzeti ozbiljno, već na neki lakrdijaško patetični način tragična.
jahanje valkira volim, ali mi se nije posebno dopalo da slušam Vagnera u ovom filmu, nekako je jeftino i providno poređenje sa Njemcima, moglo je to bolje, ako već puca na umjetničku vrednost (bar ova redux verzija).
I da, deo sa plejboj zečicama i nekom filozofijom koju jedna od njih prosipa je urnebesan. Takođe besmislen.
Sve u svemu, solidan film, značaj zbog nekih poruka koje nosi, ali... ne baš toliko dobar.

Citao sam u vojnoj enciklopediji da su Ameri u Vietnamu koristili defolijante, to su hemijska jedinjenja od kojih opada lisce & da su na taj nacin potpuno opustosili pojas dug 70 km i sirok 10 km... masakrirali su dzunglu sto bi se reklo... To se ne vidi u apokalipsi ali se vidi u drugom nam filmu Casualties of war gde vukljaju onu Vijetnamku po krsu i lomu, a nigde nijednog lista, sve ogoljena drveca.

Bivsi forumas Mr. Wolf mi je onomad poslao link ka sablasnim kricima, cangrljanju i bog te pita cemu sve jos, sto su ameri pustali preko razglasa iz helikoptera * sajkolodzikl worfer... hevi shi*t

I trece, ja sam Apokalipsu proglasio za najbolji road muvi svih vremena.... nigde se ne srecu onakvi zivopisni likovi kao u Apokalipsi, sto dublje ih ona reka uvlaci u sebe to su likovi slikovitiji i ludji na celu sa Brandom koji je **** o svemu i svacemu na setu -

"obozava pred hramom sopstvenog nacisizma" :)

l

Poslednja izmena:
Oxoxo, kolega buduci :mrgreen:
Ko nije slusao Dobrosava Gajica, taj ne zna sta je dosada :mrgreen:

Dobrosav je stvarno kriminal, ali onaj novosadski što prenosi košarku je nešto najstrašnije što je zadesilo srpsko sportsko novinarstvo. Kad on prenosi, čuje se samo škripa patika o prket i eventualno neka psovka iz publike. On je većinu utakmice nem, a kad progovori, vidi se da je to ćutanje mnogo bolje rešenje.

Generalno, mi imamo najgore komentatore u Evropi, možda i u svetu, ne znam za Nikaragvu i Nambiju, ali u nas, stvarno svaka budaletina može da prenosi utakmice. Pogledajte samo ove likove sa RTS, što kao prenose fudbal. Onaj jedan mučenik stalno izgovara veznik ALI, a poznavanje fudbalske igre mu je na nivou mog pradede Mihaila. Ima tu još par totalnih nepoznavaoca sporta koji prenose, sa očajnom dikcijom i osećajem za momenat kada treba naglasiti neku informaciju. Međutim, najveći diletant, najsramniji vokal koji sam imao nesreću čuti je najnoviji komentator vaterpolo utakmica. Ne sećam se na kom je kanalu, b92 ili rts. To je za anale, knjige, a možda i za neku optužnicu...

Jedino što koliko-toliko vredi su Šarenac i Višković...

Dobrosav je stvarno kriminal, ali onaj novosadski što prenosi košarku je nešto najstrašnije što je zadesilo srpsko sportsko novinarstvo. Kad on prenosi, čuje se samo škripa patika o prket i eventualno neka psovka iz publike. On je većinu utakmice nem, a kad progovori, vidi se da je to ćutanje mnogo bolje rešenje.

Generalno, mi imamo najgore komentatore u Evropi, možda i u svetu, ne znam za Nikaragvu i Nambiju, ali u nas, stvarno svaka budaletina može da prenosi utakmice. Pogledajte samo ove likove sa RTS, što kao prenose fudbal. Onaj jedan mučenik stalno izgovara veznik ALI, a poznavanje fudbalske igre mu je na nivou mog pradede Mihaila. Ima tu još par totalnih nepoznavaoca sporta koji prenose, sa očajnom dikcijom i osećajem za momenat kada treba naglasiti neku informaciju. Međutim, najveći diletant, najsramniji vokal koji sam imao nesreću čuti je najnoviji komentator vaterpolo utakmica. Ne sećam se na kom je kanalu, b92 ili rts. To je za anale, knjige, a možda i za neku optužnicu...

Jedino što koliko-toliko vredi su Šarenac i Višković...

A Korać i onaj što prenosi atletiku i plivanje sa njim, Rale beše?

Ima na SK-u još par odličnih komentatora. A kada je reč o štampanom mediju, najbolje na šta sam naišao jeste urednik magazina mocart koji piše kolumnu u toj novini. Ima tu 3,4 priče vezane za aktuelnosti, vidi se da poznaje materiju i ne usteže se da pljuje one koje treba.

RTS mora da ima loše komentatore, jer su to uglavnom starije generacije koje ne pokazuju nikakvu želju da promene stil i način rada. Jbg, sigurica kada je plata u pitanju i zabole ga štoljpi za usavršavanje. Tu najviše trpi glupi RTS koji više i ne prenosi ništa, a gotovo svi koji su iole valjali su otišli.

Najveći problem komentarisanja i pisanja o nekom sportu jeste upravo praktično nepoznavanje istog. Ljudi koji nikada nisu šutnuli loptu prenose taj i taj sport. Retko koji komentator (ako govorimo o njima) oseća igru i zna šta treba da kaže kada je u pitanju taktika i kretanje igrača. Sve se uglavnom svodi na jeftinu zamenu sa glupim i nesnosnim informacijama koje obično nemaju veze sa tim sportom. Takve informacije su više kladioničarskog sveta, tipa gostujući tim je pobedio svaki put kada je u timu igrao taj i taj igrač a da je bilo više od 23 stepena u trenutku igranja.

Čuo sam da je onaj mali Bosanac sa Arene odličan, prenosi košarku valjda.

@Матијашевић
Кораћ барем има једу другу димензију. Он макар има неко своје ја. Често то његово ЈА, иде науштрб квалитетног преноса, али се он донекле и разуме у то што преноси. То што је мало слободнији и што обожава Болта и Исинбајеву, то су већ друге ствари:D

Тај боске, Един Авдић, се евидентно разуме у кошарку, али је сувише тог неког жаргонског израза у жељи да се допадне масама, па онда има ту неку врсту полухумора, типа ,,Мирза за три, са паркинга" и слично, што је мени неукусно и глупо, а видим да се глуперде ложе на то. Такође, зна да ухвати да смара са неким подацима који су небитни, попут информације ,,Реал Мадрид у другим полувремену напада са леве на десну страну"...

Што се тиче самог спорта, кладионица је нјегов највећи непријатељ. Данас се, бре, човече на телевизијама преносе мечеви попут Одензе - Алборг или мечеви четврте енглеске лиге. Нико нормалан то не може ни гледати ни коментарисати. Услед те хипертрофије, на свим пољима се појавила дилетантска болумента и више се не зна шта је важно, а шта не. Ја ово говорим из угла човека који је окружен или тоталним залуђеницима за кладионицу, или умереним, а и сам често упаднем у овај спектакуларни облик капиталистичке манипулације и дезоријентације човека:evil:

@Матијашевић
Кораћ барем има једу другу димензију. Он макар има неко своје ја. Често то његово ЈА, иде науштрб квалитетног преноса, али се он донекле и разуме у то што преноси. То што је мало слободнији и што обожава Болта и Исинбајеву, то су већ друге ствари:D

Тај боске, Един Авдић, се евидентно разуме у кошарку, али је сувише тог неког жаргонског израза у жељи да се допадне масама, па онда има ту неку врсту полухумора, типа ,,Мирза за три, са паркинга" и слично, што је мени неукусно и глупо, а видим да се глуперде ложе на то. Такође, зна да ухвати да смара са неким подацима који су небитни, попут информације ,,Реал Мадрид у другим полувремену напада са леве на десну страну"...

Што се тиче самог спорта, кладионица је нјегов највећи непријатељ. Данас се, бре, човече на телевизијама преносе мечеви попут Одензе - Алборг или мечеви четврте енглеске лиге. Нико нормалан то не може ни гледати ни коментарисати. Услед те хипертрофије, на свим пољима се појавила дилетантска болумента и више се не зна шта је важно, а шта не. Ја ово говорим из угла човека који је окружен или тоталним залуђеницима за кладионицу, или умереним, а и сам често упаднем у овај спектакуларни облик капиталистичке манипулације и дезоријентације човека:evil:

Slažem se. Često ume da pretera, ali je čovek koji se razume u mnoštvo sportova, i to RAZUME, ne kao neki koji pravila igre nauče sa wikipedije itd..

Ja sam čuo za Avdića kao najboljeg komentatora sa ovih prostora kada je košarka u pitanju. Mada arenu ne gledam, on trpi moju neupućenost u njegov rad.

Šta da ti kažem, kada su najveće kladioničarske kuće sponzori liga. Da ne idem previše van teme, a već jesmo van iste, jasno je da se utakmice svih liga nameštaju, pa čak i mečevi LŠ-a. Pa sunce mu žarkovo danas u Srbijici majci neko mesto mož' nemati prodavnicu ili trafiku, al' mora imat' kladionicu.
Najbolje je kada čujem razočarenje i neobjektivizam kod komentatora kada tim (na koji je verovatno stavio koju kintu) izgubi. To se dešava neretko i zaista je kretenski.

nikad ne cuh avdica kako prenosi utakmice, samo sam mu kolumne citao. (mondo.rs) i stekao sam utisak da je jedan od onih (kako je i on sam pisao) koji intenzivno prate jednu stvar vise od, cini mi se, 20 godina. Ako ne i 30 :lol: tako da ... NCAA, NBA, Evroliga, ova NLB.. sve zivo..
elem
dobar je i onaj sto pise o filmovima na mondu, uspije makar da me nasmije svaki put kad nesto napise

nikad ne cuh avdica kako prenosi utakmice, samo sam mu kolumne citao. (mondo.rs) i stekao sam utisak da je jedan od onih (kako je i on sam pisao) koji intenzivno prate jednu stvar vise od, cini mi se, 20 godina. Ako ne i 30 :lol: tako da ... NCAA, NBA, Evroliga, ova NLB.. sve zivo..
elem
dobar je i onaj sto pise o filmovima na mondu, uspije makar da me nasmije svaki put kad nesto napise

Da, kolumne su mu dobre. Odlična je ona o Bodirogi ali i Lebronu.

Back