Biologija vs Drustvo

SmOke123

Primećen član
Poruka
509
Primecujem da se biologija i drustvo konstantno sukobljavaju.
Na primer: Bioloski smo poligamni,a drustveno monogamni.
Bioloski je nasilje sasvim normalna stvar, dok je drustveno osudjujuce.
Rodna ravnopravnost isto nije bioloska jer bioloski vlada zakon jaceg.
Biologija nas uci da treba da stitimo sebe i svoje,a drustvo nas uci da treba da se zrtvujemo zajednicu.
I ima tu jos dosta toga,ali ajde da krenemo od ovoga.

Znaci biologija nam daje neke imuplse i nagone,a drustvo nas tera da kontrolisemo to.
Samim tim moramo da konstantno potiskujemo u sebe ono sto jesmo zarad drustva.
A ako ne zelimo da potiskujemo osecaje i krsimo moralna nacela drustvo ne moze da funkcionise i velika je veratnoca da cemo se zakrvimo izmedju sebe,a covek da prezivi sam na ovom svetu bez pomoci drugih ljudi jako je tesko,i meni sad nije jasno kako covek treba uopste da zivi jer kako god okrenemo ne valja?

Biologija nas uci da treba da stitimo sebe i svoje,a drustvo nas uci da treba da se zrtvujemo zajednicu.

Znaci biologija nam daje neke imuplse i nagone,a drustvo nas tera da kontrolisemo to.
A ako ne zelimo da potiskujemo osecaje i krsimo moralna nacela drustvo ne moze da funkcionise i velika je veratnoca da cemo se zakrvimo izmedju sebe,a covek da prezivi sam na ovom svetu bez pomoci drugih ljudi jako je tesko,i meni sad nije jasno kako covek treba uopste da zivi jer kako god okrenemo ne valja?

M.da...

Ja sam mesojed, sofisticiran, sa izgradjenom paletom ukusa, gurmanski raspolozen, sa velikom zbirkom raznih zacina. Sad je glavno pitanje: kako da te spremim da te pojedem? Imas li da ponudis koji su najbolji parcici tebe - rebarca? krtina? Bi li u marinadu prvo? jedno dan dva? Uzivo.

Cista biologija! Nista licno!

Pola od toga nije tačno ako ne i sve. Biologija su i emocije, svest...Neke od tih emocija imaju i životinje: slonovi žale za svojim mrtvima, psi se stide kad naprave štetu, raduju se, osćaju vernost...

Nasilje je svojstveno malom broju ljudi, netačan je taj narativ da su svi nasilni. Ali ta manjina manipuliše, pa i prisiljava na nasilje (mobilizacija npr.).

I druge vrste štite svoju zajednicu - lavovi, orke, delfini...

Što se tiče ravnopravnosti- čovek je jedina vrsta koja pravi tu razliku. Kad pogledaš pse ili vukove- među njima često bude ženka vođa čopora ako se rodi takvog karaktera. Ili hijene. Slonice su recimo glavne u krdu. A love i jedni i drugi. Ako i ima podele, to je zbog toga što ženke moraju da gledaju mlade, kao i u ljudskoj vrsti kad odu na trudničko pa muž više radi.

Na kraju krajeva, čak i da smo jedina vrsta koja ima specifičnosti kao nijedna druga- i to je - biologija- zbog koje smo ljudi

Back