Bila jednom Nica na Savi

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
12307422_10153650657300943_4878651356489230559_o.jpg

Nakon Prvog svetskog rata u Beogradu su postala popularna kupališta pored reka, a sve je počelo pre osamdesetak godina, otvaranjem prve peščane plaže, takozvane Nice, ali ne one francuske već naše domaće.

Nalazila se na delu između Brankovog i Starog savskog mosta na mestu gde se danas nalazi restoran Ušće a ime je dobila po ondašnjoj kafani koja je postojala na tom prostoru.Nica je bila veoma popularna u to vreme a nisu je posećivali samo Beograđani, već i turisti koji su boravili u Beogradu. Bila je pravo mesto za druženje i razonodu.
304511_10151198783850943_752060242_n.jpg

A onda je došao progres. Sedamdesetih godina ova plaža je prestala da postoji. Pešćana plaža je izbetonirana i danas je šetalište.
Kasnije i sama reka postaje zagađena i nije bilo preporučljivo kupati se u njoj. Samim tim "Nica" je prepuštena zaboravu.

Ada je ogromna i neistražena i što je najvažnije voda je čista doduše već duži vrem.period nisam bio tamo da se kupam moj ogroman problem sa Adom je onaj šljunak na plaži mnogo me nervira bilo bi jako bolje da je peščana plaža tamo ali dobro šta bi bilo kad bi bilo....

nisam ja u pravu, vec su to zvanicni podaci svake letnje sezone .ada je beogradsko more koja je krcata leti a i preko godine je posecena i uredjena..
sa obe strane oivicena kaficima..ima stazu za pešake okolo cele ade i biciklisticku stazu, igralista za decu itd..drugo je pitranje uredjenja ostatka ade,
onog dela prema savi..onaj deo dalje prema makisu mislim da ostaje kakav jeste zbog fabrike vode

Back