pa ako taj pasos stvarno bude priman bez vize u EU onda cenim da ce od nekih 1.4 miliona siptara oko 1 miliona da ode u EU sto nama Srbima bitno olaksava posao u povratku Kosmeta u nas ustavnopravni integritet....
zato ja i podrzavam da vama EU da to...
Nisi u pravu, Markowac.
Nije Šiptar Srbin, pa da mu već prvo koleno rođeno u inostranstvu ne zna za jezik, naciju, veru i otadžbinu, i Šiptari po svetu se ne zovu Majkl, Fransoa, Johan i sl., Nego Enver, Hašim, Bukurije...
Dalje, za razliku od Srba, koji u inostranstvu svom zemljaku ne bi dali hladne vode da se napije, Šiptari zdušno pomažu svakog svog pojedinca, čime jačaju i učvršćuju svoju zajednicu u dijaspori.
Evo ti primer iz Detroita (USA), gde je velika šiptarska zajednica, a slično je, verujem, svuda po svetu.
Kada tamo stigne gologuzi Šiptar, bez igde ičega, oni ne dozvoljavaju da se on ponižava šljakajući sa detroitskim crnčugama crnačke poslove.
Skupe se gazde, detroitski Šiptari, i svaki za tog gologuzana izdvoji po par hiljada $. To, kad se sabere, ispadne lepa cifra. On je onda dužan da taj kapital usmeri u neki biznis.
Nakon par godina, kada taj bivši gologuzan, stane na svoje noge, on ima obavezu, ne da vraća pare onima koji su mu ih dali, nego da dotira nekog novog gologuzana. I tako u nedogled.
Koliko god mi njih mrzeli, ovo je ponašanje vredno divljenja. Na ovaj način je stvoren sistem povezivanja u čvrstu zajedicu u dijaspori, i kada ustreba, lako se dogovore o finansiranju lobista ili snabdevaja oružja, pa čak i slanja dobrovoljaca na teritorije za koje se bore, ovde na Balkanu.
Da se mi, Srbi, bar delimično ovako ponašamo, gde bi nam bio kraj? Onda pojam Velike Srbije ne bi bio nešto sa čime se i dobar deo našeg naroda sprda, a svet osuđuje kao velikosrpsku hegemoniju, nego bliska realnost, odnosno, od 1990. na ovamo, verovatno već ostvaren cilj.